Kroatië Roadtrip

2 Instapklare routes voor Kroatië

In mijn vorige post vertelde ik je hoe je dat aanpakt: het plannen van een roadtrip. Stap 3 daarin was om een aantal van de plaatsen die je graag wilt zien aan elkaar te koppelen tot een logische route. Het is bij dat aan elkaar koppelen altijd handig om de overnachtingsplaatsen een beetje strategisch uit te kiezen. Niet zo ver uit elkaar dat de reis er naartoe langer dan een uur of 8 duurt, met voldoende leuke dagtrips op korte afstand, zodat je jezelf er zeker een paar dagen kunt vermaken en je dus niet elke dag weer al je spullen hoeft te pakken. Twee van onze beste roadtrips waren naar Kroatië, een land dat alles lijkt te hebben: bergen, meren, cultuur, en van Noord naar Zuid bijna 2000 km dan azuurblauwe kust. Ik vertel je hier waar wij hebben overnacht, wat daar allemaal voor moois te zien en doen valt en hoe lang je doet over de afstand tussen die plaatsen, zodat je eigenlijk alleen nog maar je spullen achterin hoeft te gooien en gaan!

Kroatië Route 1

Nederland – Ulm – Opatija – Omiš – Dubrovnik – Plitvice – Ulm – Nederland

Nederland – Ulm, reistijd 7 uur, verblijf 1 nacht in Ibis Centrum
Ulm – Opatija, reistijd 7 uur, verblijf 8 nachten in hotel Bristol
Opatija – Omiš, reistijd 4,5 uur, verblijf 8 nachten in appartement Villa Mika
Omiš – Dubrovnik, reistijd 3 uur, verblijf 3 nachten in hotel Bellevue
Dubrovnik – Plitvice, reistijd 5 uur, verblijf 2 nachten in hotel Plitvice
Plitvice – Ulm, reistijd 8 uur, verblijf 1 nacht in Ibis Centrum
Ulm – Nederland, reistijd 7 uur

route 1 Kroatië

Kroatië Route 2

Nederland – Ulm – Pula – Zadar – Omiš – München – Nederland

Nederland – Ulm, reistijd 7 uur, verblijf 1 nacht in Ibis Budget hotel
Ulm – Pula, reistijd 7,5 uur, verblijf 5 nachten op Camping Arena One 99 Glamping
Pula – Zadar, reistijd 4 uur, verblijf 4 nachten op Camping Plantaza
Zadar – Omiš, reistijd 2 uur, verblijf 9 nachten op camping Daniel (helaas in 2016 gesloten)
Omiš – München, reistijd 9 uur, verblijf 1 nacht in Ibis Budget
München – Nederland, reistijd 8 uur

route 2 Kroatië

Ulm, Zuid-Duitsland

Wij vinden Ulm, in het zuiden van Duitsland een erg fijne overnachtingsplek voor reizen naar Italië en Kroatië. Je bent dan al een flink eind opgeschoten, maar zit nog vóór de lange tunnels in Oostenrijk, die soms voor lang oponthoud kunnen zorgen, zeker in de zomermaanden. Vandaar dat we hier verschillende keren in het Ibis hotel midden in het centrum geslapen hebben, maar ook zonder de snelweg echt te verlaten kun je in verschillende motels even een uiltje knappen, om vroeg in de volgende ochtend uitgerust je reis te vervolgen. Je kunt ook nog net iets verder doorrijden tot de omgeving van München.

Pula, Istrië

Bij onze eerste roadtrip naar Kroatië hadden we gekozen om in Opatija te overnachten, vlakbij Rijeka. Ons idee was dat we dan niet zover Istrië in hoefden te rijden en een week later makkelijk verder zuidwaarts konden, naar Dalmatië. Ook waren de prijzen er net iets lager dan in de rest van Istrië en leek het er minder druk. Dat had dus een reden. Wij hadden er namelijk een week lang elke middag bewolkt weer. Terwijl de rest van Istrië overduidelijk baadde in de zon, wat te zien was aan die scheiding van blauw en grijs in de lucht, zaten wij elke keer te twijfelen of we wel of niet zouden gaan zwemmen. Bovendien gingen we elke ochtend alsnog Istrië verder in rijden om alle bezienswaardigheden daar te zien, waardoor we uiteindelijk meer kilometers hebben gemaakt.

Istrië RoadtripMet de auto op pad in Istrië

De tweede keer hebben we daarom de omgeving van Pula uitgekozen als uitvalsbasis. Ideaal, want zowel de oostkust als de westkust van Istrië zijn snel en makkelijk te bereiken en Pula zelf is ook zeker een dagtrip waard. Van hieruit konden we dus eigenlijk heel Istrië makkelijk zien in een kleine week. We hebben beide keren vooral veel kleine dorpjes in het bergachtige binnenland bezocht, zoals Plomin, Kršan en Labin (deze 3 liggen niet ver van elkaar en zijn een prima combi voor een dagtrip) en ook Motovun, Livade en Oprtalj (perfect voor een tweede dagtrip). Sommige dorpjes hebben sinds ons eerste bezoek een ware metamorfose ondergaan, zoals Gračišće, dat van stoffig en vervallen de eerste keer was getransformeerd in compleet gerestaureerd en bepaald niet meer onontdekt de tweede keer. Ook de mooie kustplaatsen met vaak een leuke jachthaven zijn de moeite waard, zoals Rovinj, Vrsar, Poreč en Rabac.

Zadar, Dalmatië

Zadar zelf is een mooie stad, die je zeker niet mag missen. Wij sliepen net ten Noorden van deze stad, omdat we zo dichtbij het schitterende Nationaal Park Paklenica zaten, waar je heerlijk kunt wandelen, klimmen of afdalen in de prachtige drupsteengrotten. Ook Nationaal Park Plitvice, dat we als dagtrip van hieruit wilden bezoeken lag zo net wat dichterbij.

Zadar KroatiëAutorondreis Kroatië, omgeving Zadar

Nationaal Park Plitvice

De eerste keer hebben we ervoor gekozen bij Plitvice zelf te overnachten, omdat we op die manier de afstand van Dubrovnik terug naar huis nog wat konden opsplitsen. Er is in deze omgeving echter weinig anders te zien dan het prachtige natuurgebied met zijn 16 knalblauwe meren en ontelbaar veel watervallen, dus na een lange dag wandelen en genieten heb je het hier wel zo’n beetje gezien. Vandaar dat we de tweede keer Plitvice hebben bezocht als dagtrip vanuit Zadar. Een redelijk eindje rijden, maar met 2 uur enkele reis wel goed te doen.

Plitvice National ParkNationaal Park Plitvice

Omiš, Dalmatië

Dit pareltje ligt net ten zuiden van Split en voor mij was de spectaculaire Cetina kloof ooit de reden om hier persé naartoe te willen. Bij ons eerste bezoek in 2003 was het hier nog redelijk rustig, maar toen we er de tweede keer waren was er dagelijks een enorm verkeersinfarct en kon je rond etenstijd geen normaal tafeltje in een beetje centraal restaurant meer vinden. Mijn advies is dus om een beetje buiten Omiš te gaan slapen en eten, of zelf te koken.

In Omiš moet je de hooggelegen middeleeuwse vesting echt gezien hebben en zeker even bootje varen op de Cetina rivier, regelrecht de kloof in. De Romeinse opgravingen van Salona zijn absoluut een bezoek waard en uiteraard de stad Split kun je niet overslaan, op ongeveer een half uurtje rijden. Trogir, dat nog net iets verder ligt is wat mij betreft een must-see en in het achterland van Omiš vind je nog de authentieke Kroatische dorpjes. De badplaatsen aan de kust doen niet meer onder voor die aan de Côte d’Azur en vonden wij de tweede keer druk en ongezellig. Wel is het fantastisch om de oude kustweg, de Magistrala, een stukje naar het zuiden te volgen. De blauwe zee steekt in het zonlicht bizar af tegen de witte bergen er pal naast. Je komt er de mooiste stranden van Kroatië tegen.

Omis Dalmatie RoadtripRoadtrip: Omiš, Dalmatië

Dubrovnik

Tijdens onze eerste rondreis hebben we net buiten Dubrovnik overnacht, waardoor we een paar dagen de tijd hadden om de stad te verkennen. Dat was heerlijk en absoluut de moeite waard. De tweede keer wilden we niet speciaal voor een bezoek aan Dubrovnik een andere slaapplek gaan zoeken en hebben we de stad vanuit Omiš bezocht. Dit is een pittige dagtrip, waarbij een enkele reis met de auto je bijna 3 uur kost. Vroeg opstaan dus.

DubrovnikDubrovnik

Extra info Roadtrip Kroatië

Inmiddels is Kroatië helemaal voorzien van nieuwe, strakke snelwegen, behalve het laatste stukje naar Dubrovnik. Daardoor reis je tegenwoordig veel sneller dan wij dat deden bij onze eerste roadtrip naar het land, in 2003. Toen hebben we helemaal de oude, bochtige kustweg naar het zuiden gevolgd. Wel een schitterende route trouwens! Bovenstaande reistijden zijn de reistijden over de nieuwe snelwegen.

Wil je meer lezen over onze laatste kampeerrondreis door Kroatië, dan kun je ons reisverslag lezen

Behalve in Plitvice waren al onze overnachtingen in Kroatië pal aan zee, iets waar je overigens niet echt moeite voor hoeft te doen in een land met zoveel kust.

Is de rit naar Kroatië toe je te ver met de eigen auto? Dan kan je ook overwegen om met één van de budget airlines naar Dubrovnik, Zadar of Zagreb te vliegen en een auto te huren. Tickets zijn vaak verrassend voordelig en zo bespaar je benzinekosten, waardoor je uiteindelijk niet eens heel veel duurder uit hoeft te zijn.

Camping info!! Mocht je net als wij ook met de tent op pad gaan vergeet dan zeker je rubber hamer en speciale rotspennen niet, de grond is overal rotsachtig en keihard. Zo nu en dan kan het best waaien aan de kust in Kroatië, dus je tent moet echt ook wel stevig vast staan.

Deze zomer hebben we een derde keer een roadtrip door Kroatië gemaakt. Maak je graag een roadtrip langs de minder bekende, maar minstens even mooi plekken van dit land? Lees dan zeker mijn blog over onze roadtrip door Kroatië langs onbekende plekjes, vol parels zonder drommen toeristen.

Ben jij al eens naar Kroatië geweest?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!