bezienswaardigheden Dugi Otok Kroatië

Bezienswaardigheden Dugi Otok – onontdekt eiland in Kroatië

Dugi Otok is een onontdekte parel in Kroatië. Het eiland Dugi Otok ligt voor de kust bij Zadar, in Dalmatië en dé reden voor mij om juist dit eiland aan te doen tijdens onze rondreis door Kroatië is dat het er weinig toeristisch is, maar wel onwijs mooi. De zee is er net zo blauw als elders in Kroatië, de dorpjes even schilderachtig, maar de baaien heb je bijna helemaal voor jezelf. Zeker als je buiten het echte hoogseizoen reist is Dugi Otok heerlijk rustig, maar zelfs in hartje zomer wordt ’t er nooit echt vol. Er is op het eiland namelijk maar een beperkte capaciteit aan accommodatie, waardoor het gewoon nooit té druk kan worden.

Accommodatie Dugi Otok

Vroeg boeken is echt aan te raden, als je aan de zomervakantie gebonden bent voor je reis naar Dugi Otok. Er zijn op het eiland een aantal havenstadjes waar je kunt overnachten. Zelf hebben wij in Sali geslapen, naar mijn idee het gezelligste stadje van het eiland. Alleen al de pastelkleurige huizen, rond de levendige haven van deze “hoofdstad” van Dugi Otok, geven een super sfeervolle aanblik. Doordat Dugi Otok een langgerekte vorm heeft en Sali in het uiterste zuiden van het eiland ligt, ben je wel even onderweg naar de bezienswaardigheden op Dugi Otok die in het noorden liggen. Gelukkig zijn er ook een heel aantal bezienswaardigheden juist in het zuiden en ben je ook naar het noorden nooit langer dan een uur onderweg. Wij slapen in dit super fijne appartement, met uitzicht op de haven. ’s Avonds zien we vanaf ons balkon de zon in zee zakken, terwijl zeilboten een plekje zoeken voor de nacht.

Sali Dugi OtokSali, de “hoofdstad” van Dugi Otok

Slaap je liever centraal op het eiland, dan is Savar een erg relaxte en fotogenieke plek om te slapen. Bijkomend voordeel: na aankomst met de boot in Brbinj hoef je nog geen 10 minuten te rijden. Dit dorpje heeft een eigen strandje en van hieruit ben je binnen 30 minuten op elke plek op het eiland.

Slaap je in het eerste weekend van augustus in Sali? Dan heb je geluk, want dan is het 3 dagen feest in de hoofdstad van Dugi Otok. Wij maken de eerste avond van het jaarlijkse festival mee, met traditionele dans en eten tijdens de “Fishermen’s night”.

Dugi Otok festivalLokale cultuur op Dugi Otok in het eerste weekend van augustus

Bezienswaardigheden Dugi Otok in nationaal park Telašćica

Eén van de redenen waarom het ideaal is om in Sali te slapen, is dat je dichtbij nationaal park Telašćica verblijft. Dit is één van de bekendste en mooiste bezienswaardigheden van Dugi Otok. De officiële ingang van het nationaal park bevindt zich een paar kilometer van Sali, aan de weg richting het noorden van het eiland.

Je betaalt ongeveer 5 euro per persoon om het park in te mogen en kunt de auto meenemen tot de centrale parkeerplaats. Officieel moet je van daaruit lopen naar het uitkijkpunt op de beroemde kliffenkust van het park, met verticale rotsen van meer dan 100 meter hoog. Het is echter een behoorlijke klim en doordat wij een foute afslag nemen staan we ineens zomaar met de auto bij het uitzichtpunt. Wat een geluk. Het kan trouwens zomaar zijn dat je er binnenkort wel weer met de auto naartoe mag. In het verleden was het wel toegestaan, maar de officiële parkeerplaats hier is afgesloten door een verbouwing van Fort Grpascak, dat zich op deze spectaculaire plek bevindt.

nationaal park Telašćicanationaal park Telašćica is één van de bekendste bezienswaardigheden van Dugi Otok

Na een korte stop bij het viewpoint keren we om en rijden we alsnog naar de echte parkeerplaats, van waaruit je ook lopend naar het zoutmeer kunt. Wij vinden het veel te warm en eindigen onze korte wandeling bij een kleine baai, waar we afkoelen in het blauwe water. Heel eerlijk vinden we dit deel van het nationaal park nogal teleurstellend, zeker omdat het één van dé bezienswaardigheden van Dugi Otok zou zijn. Als we de volgende dag naar de andere punt van het park rijden zijn we veel meer onder de indruk.

Uvala Cuscica is de baai die we hebben uitgekozen om te gaan zwemmen. Gek genoeg is er aan deze kant van Telašćica helemaal geen entreehuisje. Andere toeristen zijn er ook niet. We hebben geen idee waarom, want al gauw nadat we de onverharde weg het park in nemen, hebben we al zicht op een schitterende baai en de natuur is hier veel meer ongerept. Wegwijzers of informatie ontbreekt hier, maar veel wegen zijn er niet, dus het kost ons weinig moeite om Uvala Cuscica te vinden. De auto parkeren we op een open plek, vlak naast de gravelweg. Over een pad dat veel weg heeft van een voormalige modderstroom, met slechts wat grote keien en roodbruine aarde, dalen we af. Voor ons strekken de Kornati eilanden en een intens blauwe zee zich uit.

nationaal park Telašćica Dugi OtokHet niet betaalde deel van nationaal park Telašćica

De baai hebben we helemaal voor onszelf. De luide plons waarmee onze meiden het water in springen vanaf een steiger is het enige geluid dat we horen. Niet ver van Uvala Cuscica vind je ook een villa uit de Romeinse tijd, pal aan de smalle, diepe zeestraat tussen Dugi Otok en het meest noordelijke van de Kornati eilanden. Ook hier vind je een aantal schitterende baaien in een kleur blauw die haast onnatuurlijk is.

De Kornati Eilanden

Vanuit de zuidkant van nationaal park Telašćica zie je de beroemde Kornati eilanden op verschillende plekken liggen. Vanuit Villa Rustica kun je er bij wijze van spreken naartoe zwemmen, ware het niet dat er soms vrij grote schepen door dit smalle, diepe zeestraatje varen. Wil je de Kornati eilanden écht ervaren, dan boek je het beste een tour. Doordat het toerisme op Dugi Otok heel kleinschalig is, heb je niet veel keus qua aanbod. Er is dagelijks slechts één boot die uitvaart naar de Kornati eilanden en daar verschillende mooie stops maakt. Boek je tour daarom direct na aankomst, als je zeker wilt zijn dat je mee kan. Soms is er harde wind, ook in de zomermaanden. Op zo’n dag worden de tours naar de Kornati eilanden uit veiligheidsoverwegingen geannuleerd.

Kornati eilandenWij zien de Kornati eilanden slechts vanuit het zuidelijkste puntje van Dugi Otok

De mooiste baaien en stranden van het eiland

Brbinjšćica bay is een picture perfect baai, dat via een klein ezelpaadje in verbinding staat met een nog pittoresker baaitje. Het is één van de diepste inhammen van de kust rond Dugi Otok en daarmee een fijne, kalme baai. De steile weg naar Brbinjšćica bay eindigt nogal abrupt en parkeergelegenheid is er amper, net als schaduwplekjes rond het strand. Bovendien is het strand al gauw vol én is het ’t startpunt voor kano excursies op het eiland. Kom dus vroeg als je graag een fijn plekje wilt, of volg het sluip door kruip door paadje naar die kleinere, verborgen baai.

Een eindje terug de berg op, in de richting van waar je gekomen bent, is een zandpaadje naar de Dragon’s Eye Sea Cave. In een rotsachtige omgeving vol bizarre vormen heeft zich een natuurlijk zwembad gevormd, waar de zee keer op keer een flinke golf overheen gooit voor het golfslagbad-effect. Nog een klein stukje verderop zien we van bovenop de rotsen een hele diepe zeegrot onder ons liggen. Met een beetje klimmen en een sprong zou je er zwemmend naar binnen kunnen, maar we vinden de kinderen nog net wat te jong om dit verantwoord te vinden. Een volgende keer dan maar.

Brbinjšćica bay en Dragon's Eye Sea CaveBrbinjšćica bay en Dragon’s Eye Sea Cave

Tien kilometer verder noordwaarts is het makkelijker zwemmen. Het strand van Veli Zal ziet er vanaf de hoofdweg al aanlokkelijk uit, maar als we dichterbij komen wordt dat alleen maar beter. Het heldere water, het eilandje pal voor de kust en de vele pijn bomen zijn al super, de kleine, lokale beachbar maakt het helemaal af. Jammer dat het strand ontzettend scherpe rotsen heeft, verder is het echt perfect!

Iets verder noordelijk maken we uiteraard een stop bij wat bekend staat als het mooiste strand van Dugi Otok: Sakarun beach. Komen we daar even van een koude kermis thuis! Waar de rest van het eiland super ontspannen en rustig is, lijkt het hier wel een festivalterrein. Wat een drukte, vooral rond de 3 strandtenten. Van het witte zandstrand en de blauwe baai die ik op de foto’s met de mooiste stranden van Kroatië heb gezien is trouwens niks te bekennen. Er ligt veel bruin zeewier en door het hoge water is er eigenlijk helemaal geen zand. Het beste is nog wel de schommel, die in één van de pijnbomen bevestigd is. Lang blijven we niet, we rijden nóg verder noordwaarts.

Veli Zal en Sakarun beach Dugi OtokVeli Zal ís het mooiste strand van Dugi Otok, Sakarun beach heeft de naam

Bezienswaardigheden Dugi Otok in het noorden

In het uiterste noorden van het eiland vind je een aantal bezienswaardigheden van Dugi Otok die samen een ideale dagtocht vormen. Voor ons is het eventjes rijden, maar we maken een tussenstop in het schattige kleine haventje van Savar. Er is hier zelfs een strandje, maar de zee is aan die kant vrij ruw, dus gaan we vrij gauw verder naar ’t noorden.

Daar worden we pas echt blij. Al voordat we bij vuurtoren Veli Rat aankomen vinden we het hier mooi: er zijn een aantal prachtige baaien, die we helemaal voor onszelf hebben. De vuurtoren wordt omringd met hoge schommels en heel veel zee. We betalen de groenteman die met een stalletje voor de deur staat een paar Kuna en mogen naar boven klimmen. Het uitzicht van bovenop de vuurtoren is fantastisch. Hier heb je meer dan 180 graden zee om je heen en zie je een groot deel van het eiland en hier en daar de vrolijk wapperende zeilen van zeilboten die er omheen varen. Dit is met recht één van de tofste bezienswaardigheden van Dugi Otok, net als de stranden die we van hieruit lopend bezoeken. De camping bij de vuurtoren is de laatste plek waar je met de auto kunt komen. Van hieruit kun je lopend het uiterste puntje van het eiland verkennen. Het voelt een beetje alsof je een onbewoond eiland op stapt.

Veli Rat vuurtoren Dugi OtokDe Veli Rat vuurtoren is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Dugi Otok

Via een natuurlijke brug, waarbij zowel links als rechts blauwe zee is, kun je het kleine schiereiland in het puntje van Dugi Otok bereiken. Op één van de rotsachtige strandjes gooien we ook onze laatste kledingstukken uit, om de zee in te plonzen. We zwemmen met nieuwsgierige vissen en zee-egels om ons heen.

Net als op de meeste plaatsen in Kroatië zijn er in de zee rond Dugi Otok veel zee-egels. Het is een goed idee om altijd met waterschoenen aan te zwemmen. Die neem je het beste al van thuis mee, maar zijn in de havenplaatsen van het eiland ook beperkt verkrijgbaar.

uiterste noorden Dugi OtokHet uiterste noorden van Dugi Otok met de natuurlijke brug

Dugi Otok praktisch

Dugi Otok is een eiland en heeft geen luchthaven. De enige manier om er te komen is met de boot. Vanuit de haven net ten noorden van Zadar vertrekt meerdere keren per dag een veerboot van Jadrolinija, waarop je ook je auto kunt meenemen. Je bent dan in ongeveer anderhalf uur op Dugi Otok. De prijs voor een retourtje met auto, 2 volwassenen en 2 kinderen is net wat meer dan 50 euro, heel schappelijk vind ik. Reis je zonder auto, dan kun je ook vanuit Zadar naar Sali varen op de snelle boot. Deze is er al in 3 kwartier. In de zomermaanden varen er meer boten dan buiten het seizoen, maar het zijn er nooit meer dan 5 per dag, dus een beetje plannen en vooraf je ticket reserveren is een goed idee.

Dugi Otok is, ondanks haar lengte, een kleinschalig eiland. Grote supermarkten zijn er niet. In de havenplaatsen zijn één of twee kleine supermarkten, een bakker, een bank en een postkantoor. Ook tankstations zijn dungezaaid op het eiland. In Sali is bijvoorbeeld helemaal geen pomp. Het loont daarom om de boodschappen en het tanken een beetje te plannen. Anders kan het maar zomaar zijn dat je er 30 kilometer voor moet rijden!

Zou jij zo’n relatief rustig eiland als Dugi Otok kiezen voor je vakantie? Of ga je liever naar een drukker eiland? Combineren kan trouwens ook, zeker als je met een boot Kroatië vanaf het water ontdekt.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!