Pilion

Pilion in ontoeristisch Griekenland

Pilion is een stukje Griekenland waar de meeste mensen nog nooit van gehoord hebben. Dit schiereiland, aan het vasteland van Griekenland, ligt op slechts iets minder dan 3 uur rijden van Thessaloniki en rond de 3 en een half uur van Athene. Wij reden vanuit Meteora naar Pilion, in dik 2 uur. Wie wat verder Pilion in wil is toch al gauw een stuk meer tijd kwijt, want snelwegen zijn er in dit stukje Griekenland niet. En dat past hier ook niet. In Pilion lijkt de tijd stil te staan en het massatoerisme van Griekenland is ver weg. De weinige toeristen die je er tegenkomt zijn de Grieken zelf. Het sfeertje is er heerlijk relaxt en wie eens echt wil onthaasten kan ik een weekje Pilion van harte aanraden. Je krijgt zeker geen spijt! Wil je toch graag actief zijn, dan kan ook dat hier heel goed. Ik vertel je wat er allemaal te beleven valt.

Makrinitsa, mooiste stadje van Pilion

Vlakbij de toegangspoort tot Pilion, de grote stad Volos, leidt een klein slingerweggetje de bergen in. Als de haarspeldbochten krapper worden en de hellingen steiler proef je al snel de sfeer die echte bergdorpjes altijd over zich lijken te hebben. Ben je met de auto, draai dan zeker je raampje open, om de heerlijke menggeur van bomen, bloemen en houtvuur op te snuiven. Stap je uit, dan is de kans groot dat je ergens vlakbij stromend of klaterend water hoort, zoals dat precies past in een omgeving als deze.

Plion MakrenitsaEén van de mooie dorpjes in Pilion – Makrenitsa

De meeste dorpen in Pilion zijn vrij uitgestrekt. Dat is net zo bij Makrinitsa, ook wel het balkon van Pilion genoemd, vanwege het spectaculaire uitzicht naar beneden. Je kan hier dus een behoorlijke tijd rond wandelen, tot je de hoofdstraat gevonden hebt. Zie je taverna’s, guesthouses en souvenirwinkeltjes, dan zit je waarschijnlijk goed. Maar wees niet bang, Makrinitsa heeft haar authentieke sfeer goed weten te bewaren en behalve de toeristische noodzakelijkheden vind je er ook traditionele huizen, een dorpsplein met de enorm dikke plataan, die zo kenmerkend zijn voor Pilion en een prachtig oud kerkje. Sommige van de versieringen van het kerkje dateren al van de eerste eeuw na Christus.

Ieder dorp haar eigen plein en eeuwenoude bomen

Makrinitsa is geen uitzondering wat betreft het sfeervolle plein met de eeuwenoude bomen. Je vindt ze overal in Pilion terug. Onze persoonlijke favoriet is Tsagarada, waar de oudste boom van heel Griekenland staat. Deze 1000 jaar oude plataan heeft een stam waar je wel 10 mensen voor nodig hebt om hem te omvatten en één van de takken wordt ondersteund door een gemetselde pilaar, omdat hij zo zwaar is.

Pilion TsagaradaTsagarada, onze eigen favoriet op Pilion

Een drietal historische dorpen in het centrum van Pilion zijn perfect om te combineren tot een dagtrip. In Milies zie je herinneringen aan de strijd tegen de Turken. Ook eindigt hier de bijzondere rit met een stoomtrein, die vertrekt in Ano Lehonia. In de zomer kan je in de weekenden met dit treintje mee rijden. Vertrek in Ano Lehonia om 10 uur, retour vanuit Milies om 15 uur. Beide ritten wordt een stop van 15 minuten gemaakt in Ano Gatzea. Voor een enkele reis betaal je 18 euro als volwassene en een tientje voor kinderen. Kaartjes zijn verkrijgbaar op de stations, of via de website van de Griekse spoorwegen. Op tijd reserveren is écht aan te raden!

Pinakates is een beschermd dorpsgezicht en zodra je het dorpje ziet liggen begrijp je meteen waarom. Wat een plaatje! De trappen naast de prachtig gerestaureerde kerk leiden naar een schaduwrijk plein met een prachtige fontein, waar de geur van vers brood je tegemoet komt uit het huisje van de bakker op de hoek. Tussen de andere twee dorpen in is Visitza ook een stop waard. Hier staan nog verschillende statige, oude huizen die zo typerend zijn voor Pilion. Voor het dorpskerkje staat een schattig kapelletje.

Pilion leuke dorpjesPinakates en het kapelletje in Visitza

Slaap in een traditioneel huis

Voor ons was het dé manier om het echte leven in dit del van Griekenland van dichtbij te ervaren: een verblijf in een traditioneel huis midden op Pilion. Neochori is een dorpje, met een tweetal kerkjes en rondom het plein een aantal kleine winkeltjes en fijne tavernes met heerlijk Grieks eten. Het fijne van een accommodatie midden op het schiereiland is dat zowel de verschillende bergdorpjes, als de plaatsen aan de kust en de stranden binnen handbereik zijn. Houd er wel rekening mee dat je op Pilion algauw langer onderweg bent dan verwacht. De wegen zijn bochtig en smal. Het traditionele huis waar wij zelf verbleven is inmiddels niet meer te huur, maar een vergelijkbaar huis wel, een paar dorpjes verderop en ook centraal op Pilion gelegen.

Ga je liever voor wat meer luxe? Dan is deze bed & breakfast met zwembad een heerlijke plek, waar je zeker het ultieme vakantiegevoel gaat vinden. Vanaf de bovenste verdieping heb je ook nog eens een geweldig uitzicht over Pilion.

Pilion heeft ook schitterende stranden

Je zou het misschien niet verwachten, maar voor een rotsachtig schiereiland heeft Pilion een verrassende hoeveelheid stranden. Het aanbod varieert van rotsstranden tot zandstranden, met daar tussenin heel veel kiezelstranden, de één met wat grovere steentjes dan de ander. Ik verzamelde de mooiste stranden van Pilion in een apart blog.

Pilion strandenPilion heeft een aantal geweldige stranden

Prachtige wandelroutes: groene bergen, watervallen en strand

Houd je van wandelen, dan ben je op Pilion op de juiste plek. Er is veel mogelijk, van een korte rondwandeling van een paar uur tot meerdaagse tochten, waarbij je steeds in een andere plaats kan overnachten in één van de vele herbergen of guesthouses. Met kinderen is het leuk om van strand naar strand te lopen. Onderweg bieden de bomen volop schaduw, waardoor het niet echt te warm wordt en eenmaal op een volgend strandje kunnen handdoek en bikini uit de tas voor een verfrissende duik. Bewegwijzering is er soms alleen in het Grieks, dus zorg voor een goede kaart en eventueel gps.

Grote delen van Pilion zijn bedekt met dichte jungle op een heuvelachtig terrein. Onderweg kom je beekjes en watervallen tegen, zeker op het noordelijke deel. Rondom Tsagarada is het ook schitterend en de oude brug bij Tsagarada is onderweg zeker een stop waard. Deze met klimop begroeide brug staat niet heel ver van de doorgaande weg, maar kan best lastig te vinden zijn. De brug is ook te bezoeken door een heel korte wandeling vanaf een Grieks bordje aan de hoofdweg (vlak voor je Tsagarada in rijdt). Er is hier bijna geen parkeergelegenheid, dus in de drukkere zomermaanden zal je wellicht vanuit het centrum van Tsagarada moeten lopen. Update! In 2022 is de brug helaas ingestort. Hopelijk wordt deze nog weer hersteld.

Pilion wandelenDe wandeling naar de oude brug bij Tsagarada

Hoe kom je in Pilion en hoe reis je rond?

Tenzij je van plan bent meerdaagse wandelingen te maken en op die manier Pilion rond te trekken is het handig met eigen vervoer te komen. Vluchten naar Thessaloniki en Athene bieden de meeste opties, ook met de lowbudget airlines. Daar kan je dan een auto huren, zodat je ook makkelijk op de meest afgelegen plekken komt. Ik heb wel bussen zien rijden, maar erg frequent leken die niet en ze komen ook niet op alle plaatsen, zeker niet bij de strandjes. Met de trein naar Volos en van daaruit verder met bus en taxi is ook een optie voor wie afhankelijk is van het openbaar vervoer. Overigens heeft Volos ook een eigen luchthaven, maar vrijwel alleen voor binnenlandse vluchten. Op het moment van schrijven kan je ook vanuit Brussel naar Volos vliegen.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
1
Nee
0

26 reacties op “Pilion in ontoeristisch Griekenland

  • Yvonne zegt:

   We waren er zelf een paar jaar geleden met een huurauto. Ik heb er eigenlijk niet erg op gelet. In mijn herinnering heb ik geen of weinig scooters gezien.

 1. Natalie zegt:

  We hebben een pracht rondreis door Noord-Griekenland gemaakt dankzij jouw tips! Dank je wel!
  Een kleine aanvulling: de stoomtrein zijn regeling is aangepast. Hij rijdt alleen nog maar in het weekend. Tickets via station Volos of app Griekse spoorwegen te verkrijgen. Best op tijd reserveren want plaatsjes zijn gegeerd. We hebben dit dus helaas niet kunnen doen, maar gelukkig is er in de Pilion genoeg te beleven en te ontdekken!

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen Natalie! Dank je wel dat je dit nog even laat weten allemaal. 🙂 Ik zal de info van de trein aanpassen zo meteen, zodat andere mensen er ook weer hun voordeel mee kunnen doen.

 2. Yvonne Oogink zegt:

  Een paar dagen geleden waren we bij de oude brug bij Tsagarada en helaas is de brug ingestort. Het wandelingetje vanaf de weg is nog wel leuk om te doen. Bedankt voor je reisverslagen, heel handig met het plannen van een reis.

  • Yvonne zegt:

   Dat meen je niet! Wat onwijs zonde. Ik vraag me af hoe dat kon gebeuren. Het leek niet onstabiel en is al zo oud. Dank je wel voor het doorgeven, ik zal het aanpassen in het blog!

 3. M. Pringos zegt:

  Als er geen corona is vliegt de Transavia vanaf april tot en met oktober op de luchthaven van Anchialos buiten de stad Volos. In de dorpen zijn leuke accommodaties te boeken via reisbureaus.

 4. Amy - Sommarmorgon.com zegt:

  Wat een prachtige foto’s! Vooral die foto van de wandeling naar de brug bij Tsagarada vind ik heel krachtig. Ik ben niet bekend in Griekenland dus ken ook deze regio niet, maar lijkt me erg mooi om eens te bezoeken!

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad een heel ander Griekenland. En de grote hoeveelheden toeristen ontbreken ook hier.. erg fijn! Wij waren helemaal weg van Pilion.

  • Bianca en Cor zegt:

   Hoi Yvonne, dank voor je uitgebreide info in jou vlogs. We hebben mede dankzij jouw tips al hele fijne dagen de vikoskloof en meteorakloosters gehad en zijb nu op op het schiereiland Pilion. Superbedankt! Hgr, Bianca en Cor

  • Yvonne zegt:

   Wat fijn om te horen dat jullie zo genieten! Het is ook echt een mooi gebied en nog altijd éen van mijn favoriete reizen in Europa. Fijne tijd nog verder!

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen. Wij vonden Pilion echt geweldig mooi. Ik heb nu een link naar onze accommodatie erin geplaatst, zodat het wat duidelijker is (via Airbnb) en een alternatief eronder gezet als je wat meer luxe zoekt. 🙂 Veel plezier op Pilion alvast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *