Vikos kloof Zagoria

De Vikos kloof in betoverend Zagoria

De Vikos kloof in betoverend Zagoria was één van de highlights van onze rondreis door Noord-Griekenland. De ruige natuur, de stenen boogbruggen en schilderachtige dorpjes in de directe omgeving wisten ons ook te charmeren. We zijn 4 dagen in Zagoria geweest en bezochten de Vikos kloof één daarvan, maar we hadden hier met gemak twee weken kunnen blijven om te genieten van de rust en de schoonheid van dit gebied in Noord-Griekenland. We hadden niet verwacht dat er zoveel te doen zou zijn en ik geef je graag een compleet overzicht:

De Vikos kloof

De Vikos kloof was dé belangrijkste reden om naar Zagoria te gaan. Het gebied ligt nogal in een uithoek van Griekenland en je bent er ook niet in een uurtje. Dus planden we een paar dagen om hier te zijn. Dat we in die dagen verliefd op deze regio zouden worden en eigenlijk niet meer weg wilden, dat hadden we vooraf niet verwacht. Onze eerste kennismaking met de Vikos kloof is op onze eerste dag. Het Oxya viewpoint is maar een half uurtje rijden vanuit onze accommodatie, maar we doen er minstens 3 keer zo lang over, vanwege alle stops die we onderweg maken. De natuur is hier zo overweldigend mooi en de stenen bruggen die we her en der in het landschap zien staan zijn zo fotogeniek. Ik blijf maar foto’s maken.

Oxya viewpoint Vikos kloof ZagoriaEén van de indrukwekkende uitzichten op de Vikos kloof is Oxya Viewpoint

Het fijne van Oxya viewpoint is dat je er praktisch helemaal met de auto kunt komen. Vanaf de parkeerplaats is het hooguit 100 meter lopen over een keurig aangelegd keien pad. Van het uitzicht, de Vikos kloof in, worden we even stil. We zijn de enige bezoekers en aan het aantal parkeerplaatsen te zien wordt het hier nooit echt heel druk, een fijne bijkomstigheid, waardoor je in stilte kan genieten. Ook een perfecte lunchspot trouwens!

Op de terugweg passeren we het dorpje Monodendri. Dit is een fotogenieke verzameling huisjes en kerkjes aan twee leuke dorpspleintjes, waar veel wandelingen naar de Vikos kloof en omgeving starten. Wij nemen eerst een kijkje in het plaatsje zelf en dalen daarna het brede voetpad af naar het Agia Pareskevi klooster. Het klooster zelf is leuk. De blik op de omgeving en het begin van de Vikos kloof zijn adembenemend. Houd rekening met een behoorlijk steile klim, terug naar Monodendri, dus midden op de dag in de zomer is een iets minder handig tijdstip voor dit uitje.

Monodendri Vikos kloof ZagoriaKerkjes, een mooi klooster en fantastisch uitzicht op de Vikos kloof in Monodendri

Eeuwenoude boogbruggen in Zagoria

De boogbruggen van Zagoria zijn zo mooi.. zeker in de groene, bergachtige omgeving. Het lijkt haast alsof je door een levensecht schilderij loopt. Vroeger hing er onder elke brug een bel, die werd geluid als er noodweer of extreem hoog water op komst waren. De Captain Bear brug, vlakbij het gehucht Dilofo is de tweede die we tegenkomen als we in de ochtend uit Asprangeloi vertrekken. Een eerste brug wist ons ook al te charmeren, maar deze Captain Bear brug heeft een bijzondere geschiedenis, waarbij ene “kapitein Beer” een grote rol speelt.

Een eind verderop, aan dezelfde weg, is de hoogste brug van de omgeving, de Kokkori of Noutsos brug. Het formaat van deze brug is echt indrukwekkend. Vlak na de brug kan je rechtsaf slaan richting het dorpje Kipoi, waar je een boogbrug met 3 bogen vindt. Deze Gefiri plakida is meer dan 200 jaar oud en nog in prachtige staat.

de boogbruggen van Zagoriade boogbruggen van Zagoria

Schilderachtige dorpjes in de omgeving van Vikos

Sommige van de dorpjes in de omgeving van de Vikos kloof staan amper op de kaart, maar charmant zijn ze eigenlijk allemaal. Het eerder genoemde Monodendri is een aanrader, vanwege de dorpspleintjes en kerkjes, maar voelt wel erg toeristisch aan. Dat gevoel verdwijnt trouwens zodra je de achteraf-straatjes in duikt. Hetzelfde geldt een beetje voor Kipoi en Aristi.

Wil je het echte, authentieke dorpsleven van Zagoria ervaren, verlaat dan gewoon de hoofdweg en rijdt naar één van de gehuchten die op de bordjes in nauwelijks leesbare letters staan aangegeven. Het dorpje Dilofo, vlakbij de Captain Bear brug is ook de moeite waard. En toeristisch, maar met een fenomenale achtergrond qua berglandschap zijn Papingo en Mikro-Papingo. Ook hier zijn de achteraf-straatjes weer vrijwel verlaten, in elk geval als je er net buiten het seizoen bent. Net ten zuiden van Zagoria ligt een ander zeer charmant bergdorp, vanwaar collega blogger Marcel enorm enthousiast terug is gekomen. In zijn blog vertelt hij je alles over de mooiste plekjes van Metsovo.

fotogenieke dorpjes in ZagoriaDe fotogenieke dorpjes in Zagoria

Korte hike naar de Iliochori waterval

Het dorpje Iliochori is ook zo’n weinig bezocht gehucht, dat vooral bestaat uit een steil afdalend weggetje met wat huisjes, een dorpscafeetje (met boomhut!) en wat geiten, ezels en koeien. Uiteindelijk kom je bij een kerkje, met daarvóór een grasveld vol brandnetels en wat roestige speeltoestellen. Vanuit het centrum van dit dorpje, midden in Zagoria, volg je het pad nog verder naar beneden, tot je na zo’n 45 minuten lopen bij een schitterende waterval komt. Onderweg zie je vogels, kikkers, hagedissen en met wat geluk een schildpad die net oversteekt.

hike Iliochori waterval ZagoriaDe hike naar de Iliochori waterval

De natuurlijke zwembadjes van Papingo

Vlakbij Vikos, maar aan de andere kant van de rivier is tussen de dorpjes Papingo en Mikro-Papingo een erg leuk natuurfenomeen verstopt: de Papingo natural pools. Een smal stroompje, dat hier de bergen uit komt, heeft een mini canyon uitgesleten, echter compleet anders dan de grote Vikos kloof. Hier zie je duidelijk de lagen in de rotsen en zijn op veel plaatsen ronde gaten uitgesleten, die in de zomermaanden gevuld worden met water. Op die manier ontstaan heerlijk koele zwembadjes. Buiten de zomermaanden kan je hier prima pootje baden en lekker struinen langs de “kloof”, waar de prachtige begroeiing ook voor genoeg schaduw zorgt.

Papingo natural rock poolsDe Papingo natural rock pools

Wandelen Vikos kloof en omgeving

Wandelen in de Vikos kloof is een aanrader. Er zijn 3 plekken van waar je goed kan afdalen naar de rivier, om daar een stuk langs te lopen: bij Monodenri en bij het dorpje Vikos. Ook bij Vitsa kun je de kloof in, bij de Vitsa steps, maar dan is het afhankelijk van het seizoen en de hoeveelheid neerslag of je door kunt lopen naar Monodendri. Soms staat het water te hoog, vooral in het voorjaar. De meeste wandelaars kiezen de afdaling bij Monodendri en weer omhoog bij Vikos, omdat de weg terug omhoog dan het minst steil is. Vanuit Vikos kan je makkelijk met de taxi terug naar Monodendri, maar je kan dit ook vooraf al regelen (bijvoorbeeld bij je accommodatie).

Zelf zagen we een wandeling door de kloof met 2 jonge kinderen niet zitten en hebben we een aantal makkelijkere wandelingen gedaan in de omgeving. De hike naar de Iliochori waterval die ik hier boven al beschreef en een wandeling langs de rivier, die begint vlakbij Gefiri Papingo. Maar eigenlijk is het hier overal mooi en kan je vaak al beginnen met wandelen bij je accommodatie.

Zagoria overal mooi niet alleen Vikos kloofZagoria is overal mooi, niet alleen de Vikos kloof

Zagoria en Vikos kloof met kinderen

Zagoria en de Vikos kloof hebben niet echt veel activiteiten die specifiek voor kinderen bedoeld zijn. Toch is het een geweldig gebied om met het gezin te ontdekken. De dorpjes hebben vaak wel een speeltuin, maar verwacht niks spectaculairs. In Zagoria is het niet moeilijk om relatief korte wandelingen te vinden, die ook met kinderen te doen zijn. Onderweg zie je veel kleine diertjes, met wat geluk zelfs een slang of een schildpad, erg leuk voor de kids. Tussen mei en oktober is het weer vaak goed genoeg om een verfrissende duik in één van de stroompjes te doen, zeker ook een hit.

Vikos kloof en Zagoria met kinderenVikos kloof en Zagoria met kinderen

Overnachten Zagoria en Vikos kloof

Verblijf je een aantal nachten in Zagoria, dan is het natuurlijk het leukste om in een traditioneel stenen huis te overnachten. Die zijn er genoeg. Wil je gunstig zitten ten opzichte van de Vikos Kloof, dan is hotel Ladias in Monodenri een fijne en betaalbare optie. Wil je in Vikos zelf slapen, dan betaal je net iets meer in Foris House. Wij hebben wat verder van de Vikos kloof geslapen, maar wel op een plek waar veel van de activiteiten en bezienswaardigheden in Zagoria makkelijk bereikbaar zijn. Het dorpje Asprangeloi is wat minder toeristisch en erg charmant. Ons guesthouse, Virginia, heeft ook familiekamers en het ontbijt is bij de prijs inbegrepen.

Eigen vervoer is hier onmisbaar

Openbaar vervoer in Zagoria bestaat uit enkele bussen per dag, die tussen de grotere plaatsen rijden. Echt onpraktisch en haast niet te doen om op alle mooie plekken te komen. Een eigen auto is hier echt onmisbaar en geeft je zoveel meer vrijheid! Bovendien is het ook ideaal als je meer plekken in het Noorden van Griekenland wil bezoeken in dezelfde reis. Zo zijn Meteora en Pilion echte aanraders.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »