Een route door Kroatië langs onontdekte plekjes is nog niet zo makkelijk samen te stellen. De afgelopen jaren is het land enorm populair geworden. Waar we in 2003 vaak de enige bezoekers waren van de dorpjes in het binnenland van Istrië, zijn diezelfde dorpjes in 2009 al door velen ontdekt. Mijn eerdere blog met instapklare routes voor Kroatië laat je zeker de hoogtepunten van het land zien, maar op sommige plekken is het dan in de zomermaanden écht druk. Deze zomer gingen wij op zoek naar pareltjes zonder drommen toeristen tijdens een roadtrip door de Balkan. En die onontdekte plekjes blijkt Kroatië zeker nog te hebben. Zo nu en dan kruiste onze route het Kroatië vol toeristen, maar eigenlijk hebben we 3 weken lang heel veel mooie, onontdekte plekjes gezien, waar het toerisme nog maar kleinschalig is. Deel dit blog dus vooral niet met anderen, dan blijf je langs deze route Kroatië haar andere kant zien. 🙂
Begin je route Kroatië met de onontdekte plekjes in het noorden (3N)
Nog maar net over de grens met Slovenië begint je roadtrip door Kroatië goed in de omgeving van Krapina. Bezoek er zeker het Neanderthaler museum, om een completer beeld van de geschiedenis van het gebied te krijgen en bezoek de Vindija grot, de vindplaats van beenderen en gebruiksvoorwerpen uit die tijd. Maak uitstapjes naar de kastelen van Trakoscan en Veliki Tabor, waar je jezelf haast in de Middeleeuwen waant. Ook het stadje Varazdin is een must visit, zo sfeervol, met een aantal interessante musea en haar eigen indrukwekkende kasteel. Overnacht trouwens niet in Krapina zelf, maar op één van de landgoederen met wijndruiven, in de heuvels aan de rand van de stad. De weg er naartoe is een klein beetje spannend, met onwaarschijnlijke hellingspercentages, maar dit zijn wel Kroatië haar onontdekte plekjes die je écht niet wilt missen.
Kastelen en fijne accommodatie in noord Kroatië
Meer recente geschiedenis in en rond Karlovac (3N)
Karlovac is niet een stad die veel mensen in hun route door Kroatië opnemen. De stad heeft toch een vrij aardig historisch centrum om even rond te wandelen. Toch valt ook daar al op dat Karlovac een roerige recente geschiedenis heeft gehad. In de Balkanoorlog in de jaren ’90 was deze stad de frontlinie, vanwege de strategische ligging aan verschillende rivieren. Het gebied rond de bruggen van Karlovac is dan ook nog altijd schokkend om te zien. In sommige huizen en flats zitten wel 50 kogelgaten en granaatinslagen. Het museum over “the Homeland War” geeft een kijkje in het leven van die tijd. Rond Karlovac zijn een aantal Urbex locaties die de moeite van het ontdekken waard zijn. Ik zal daar later een apart blog over schrijven.
Heel anders en haast sprookjesachtig mooi is Rastoke, een klein uurtje zuidelijk van Karlovac en als je tijd hebt de moeite van een aparte overnachting wel waard. Oude watermolens staan hier aan verschillende stroomversnellingen en heuse watervallen van een zijtak van de Korana rivier. Het is onmogelijk hier niet rond te lopen met een grote glimlach op je gezicht.
Geschiedenis in Karlovac en natuurschoon in Rastoke
Vervolg van je route door Kroatië naar het eerste eiland (5N)
De eilanden zijn de populairste verblijfsplekken van Kroatië. Logisch! Ook onder de Kroatische eilanden zijn echter nog onontdekte plekjes te vinden. Vervolg je route door Kroatië daarvoor naar Cres, een eiland dat nog niet overlopen wordt. Buureiland Krk is met een brug verbonden met het vasteland en doordat het in het noorden van Kroatië niet ver is van allerlei buurlanden wordt het heel druk bezocht. Om op Cres te komen, zul je echt met de veerboot over moeten. Dat kan vanuit Istrië of vanaf Krk. Beide overtochten duren ongeveer een half uur, maar om zeker te zijn van een plekje is het verstandig minimaal een half uur voor vertrek aanwezig te zijn in de haven. In deze route kies ik voor Istrië. Zo kun je onderweg nog een aantal leuke stops in Istrië maken en bovendien is dit vanuit Karlovac de kortste route.
Aan blauwe baaitjes en schilderachtige dorpjes op Cres geen gebrek. Ook vind je op Cres fijne stranden. De hoofdstad van het eiland is eigenlijk niet veel meer dan een kleurrijk havendorpje, met historische vissersbootjes. Het is wel een fijne, centrale plek om te overnachten, helemaal in dit betaalbare appartement met zeezicht en dakterras. Het eiland is langgerekt, maar in een uur rijd je van noord naar zuid, of andersom. Zelf zijn we er 5 nachten geweest en voor een route door Kroatië van 3 weken is dat een mooi aantal. Je hebt dan genoeg tijd om de mooiste plekjes van het eiland Cres te ontdekken en nog genoeg ruimte voor de rest van je route door Kroatië langs onontdekte plekjes.
In een route door Kroatië langs onontdekte plekjes mag Cres niet ontbreken
Langste etappe van je route door Kroatië
Vanuit Cres begin je aan de langste etappe van je route door Kroatië, die begint met de overtocht naar Krk met de veerboot. Onderweg kun je wel een aantal stops inlassen bij onontdekte plekjes pal aan je route. Zo is er wederom een Urbex locatie, op het eiland Krk, maar ook het uitzicht bij Vidikovac Vrataruša en de minder bezochte strandjes vlak voor Senj zijn de moeite. In Senj zelf kun je ook nog stoppen om het indrukwekkende fort te bewonderen. In totaal ben je, zonder stops, zo’n 4 uur onderweg naar je volgende stekje van deze route door Kroatië: Golubic.
Zrmanja en Krupa Canyons en meer natuurschoon vanuit Golubic (4N)
Alleen al onze accommodatie in Golubic is er eentje om niet gauw te vergeten. De lokale, Servische familie (in dit gebied wonen nog heel veel Serviërs en er komen er steeds meer “terug”) biedt haar woning aan gasten aan. Wij slapen in 2 van de 4 tweepersoonskamers die ze er hebben en delen het sanitair met de andere gasten. Dat we warm water hebben, een echte douche (en bad) en een gedeelde keuken met genoeg borden, potten en pannen om te koken is een luxe die de meeste bewoners van dit gebied niet hebben. Dit is één van die onontdekte plekjes in Kroatië waar je jezelf écht op reis waant. Op hele warme zomerdagen wel een uitdaging om te slapen trouwens: er is geen airco en er zijn geen ventilatoren.
Zrmanja en Knin, beiden hoogtepunten en echt Kroatië onontdekt bij Gobulic
De landschappen zijn droog en dor, hoewel er genoeg te eten lijkt voor de kuddes geiten en enkele koeien die er met herders rond trekken. De rivierbeddingen in de diepe canyons zijn dan weer ongelooflijk groen en zo mooi dat het lijkt alsof je een droom binnen wandelt als je erin afdaalt. Wij hiken door de kloven, zwemmen in de Zrmanja rivier, bezoeken het begin van de Cetina rivier, beklimmen Tulove Grede en verwonderen ons over de grootsheid van het fort in Knin.
Van het binnenland van Kroatië naar een tweede onontdekt eiland (4N)
Na een paar dagen van echt reizen en veel ontdekken hebben we wel zin om onze laatste dagen in Kroatië door te brengen op een eiland. Tijdens onze route naar Dugi Otok maken we nog een stop op het enorme zandstrand van Nin, één van de mooiste stranden van Kroatië, voordat we opnieuw de boot op stappen in Zadar. Rond Zadar en ook op het Koninginnestrand van Nin zien we goed hoe druk dit deel van Kroatië eigenlijk is. Hier delen we het strand met honderden anderen, terwijl wel op Dugi Otok meestal met maximaal 10 mensen op een strand zijn. Daarvoor moet je dan wel 80 minuten varen. Overigens is het een schitterende tocht, langs de oude stad van Zadar, die we tijdens onze andere reizen naar Kroatië bezochten en tussen verschillende eilanden door. Daar waar het water het blauwst is, meren we aan.
Dugi Otok is één van de onontdekte eilanden van Kroatië
Op Dugi Otok zijn prachtige bezienswaardigheden. Zo bezoeken we het nationaal park Telascica, met haar immens hoge kliffen en ongerepte baaien aan de verre kant, met uitzicht op de Kornati eilanden. De Kornati eilanden moeten we laten liggen voor een volgende keer. Verder gaan we er weer langs heel veel schitterende baaien en wonen we in een erg fijn appartement van een super lieve dame, in het leukste dorp van het eiland: Sali. We vallen er met onze neus in de boter door onze laatste avond de start van de jaarfeesten in Sali mee te maken. De traditionele optocht met muziek door voornamelijk de jongelui van het dorp is een geweldig leuk kijkje in de lokale cultuur. Mochten we ooit terug gaan, willen we het zeker zo plannen dat we ook de andere 2 dagen van dit feest kunnen meepakken.
Voor deze route door Kroatië langs onontdekte plekjes maak je 4 keer een overtocht met de veerboot. Omdat de route zonder eigen vervoer niet te doen is, maak je die het best met de auto. De kosten vielen me reuze mee. In totaal waren we ongeveer 140 euro kwijt voor de 4 overtochten.
Onze route door Kroatië langs onontdekte plekjes op de kaart
Wij moeten kiezen in een reis van bijna 6 weken Kroatië en Bosnië, wat we willen zien en dat is altijd weer te veel. Daarom blijven we maar 4 nachten op Dugi Otok, maar 5 waren beter geweest. Dan heb je de tijd om het eiland te ontdekken én een dagtocht naar nationaal park de Kornati eilanden te maken.
Enorm veel pareltjes zonder drommen toeristen in 3 weken
In 3 weken tijd hebben we enorm veel van Kroatië gezien dat niet op de eerste pagina’s van de reisgidsen staat. We hebben tijdens deze route Kroatië van een heel andere kant leren kennen en zelfs nog meer uitstapjes gemaakt dan ik hier heb genoemd. In onderstaande reisfim krijg je een indruk van onze rondreis door Kroatië.
Reisfilm van onze reis door onontdekt Kroatië vol verborgen parels
Vanuit Dugi Otok zijn wij verder gereisd naar Bosnië en Herzegovina, zoals ook Dion tipt in zijn blog over alternatieven voor Kroatië. Je kunt vanuit Dugi Otok uiteraard ook terug reizen naar Nederland, met bijvoorbeeld nog een stop in Oostenrijk of Zuid-Duitsland. Lees zeker even verder op mijn blog om te ontdekken hoe ik onontdekte pareltjes als dit vindt.
Wij willen zeker eens rondreizen door Kroatië, dus ik zal je blog dan zeker nog eens goed lezen. Wat is de natuur bij de canyons gaaf joh!
Zeker, en helemaal niet iets wat je bij Kroatië verwacht, zulke canyons. Ik vond dat in elk geval een toffe verrassing.
Wat een prachitge route! Ik zou dit wel willen combineren met een aantal bekendere plekken, die natuurlijk niet voor niks bekend zijn en wij nog nooit hebben bezocht (maar mij prachtig lijken)
Dat is zeker een goed idee, een combi van bekende en minder bekende plekken. Ik hou er zelf ook erg van om op die manier een land te verkennen. 🙂
Deze blog ga ik opslaan! Ik ben ook vaak in Kroätie geweest, en inderdaad 20+ jaar geleden toen het er niet toeristisch was. Benieuwd wat er allemaal veranderd is.
In de Joegoslavische tijd was de Kroatische kust volgens mij ook al wat toeristisch, maar er zal ongetwijfeld toch veel veranderd zijn. Toeristisch van toen is zo anders dan toeristisch van nu. Rond Zadar was het gewoon één lange verkeersopstopping, toen we er langs reden. Maar gelukkig zijn er ook nog rustige plekjes over!
Wat een mooie route zeg! Ik was als tienjarige in voormalig Joegoslavië (Umag) en vroeg mijn ouders of we terug zouden gaan omdat ik het zo ontzettend mooi vond. De burgeroorlog gooide roet in het eten en ik ben nog steeds niet terug geweest. Ik wil al jaren naar Kroatië, maar het komt er iedere keer niet van. Ik geloof goed dat het druk is want het is er ook zo ontzettend mooi.
Een kennis was ook zo enthousiast over Umag! Daar zijn wij zelf dan nog nooit geweest.
Wat een mooie tips Yvonne! Ik ben het met je eens dat Kroatië de afgelopen jaren erg druk is geworden. Zeker als ik de foto’s soms zie van hele toeristische plekken. In 2017 zijn we er voor het laatst geweest, en toen vond ik KRK ook nog niet heel druk.
Oe, dan is er in 4 jaar tijd veel veranderd, want ik vond Krk erg druk dit jaar. Wij reden er overheen na onze tijd op Cres. We zeiden toen nog tegen elkaar: “dit is een heel ander eiland”.
Prachtige foto’s en route weer Yvonne! Wist niet dat Rastoke zo mooi was. Daar worden we inderdaad blij van 🙂 Gaat op het lijstje voor de volgende keer.
Leuk om te horen! Wij waren maar een dagdeel in Rastoke, maar had er graag ook overnacht.