Albanië rondreis 2 weken , afwisselende route

Albanië rondreis 2 weken – Afwisselende route.

Albanië is een redelijk compact land. Wie minimaal 2 weken te besteden heeft zal geen moeite hebben in één route Albanië van haar meest veelzijdige kant te zien. De imposante berglandschappen in het noorden, de ongelooflijk mooie stranden in het zuiden en de eeuwenoude bergdorpjes in het midden van het land passen dan allemaal in één geweldige rondreis. Kom je met het vliegtuig aan in Tirana, of met de boot in Dürres, dan kan je bovendien makkelijk een paar dagen in de hoofdstad meepakken. Ik vertel je onze route door Albanië, beginnend en eindigend in Tirana. In twee weken hebben wij veel van de mooiste plekken van Albanië bezocht.

Albanië rondreis start je in Tirana – 2 nachten

Onze aankomst in Albanië was in Tirana. Dat is de perfecte plek om je Albanië rondreis te starten. Je kan er een eerste indruk van het land op doen en meteen wat achtergrondinfo over het roerige verleden krijgen. In Tirana zijn namelijk een aantal interessante musea. Zo duik je de bizarre geschiedenis van Albanië in, als je één van de BunkArt museums bezoekt. Ook het nationaal museum, met haar enorme mozaïek op de voorgevel, is een bezoek waard. Verwacht trouwens niet langer een grauwe stad. Er is ongelooflijk veel kleurige streetart te vinden in Tirana. Een hele fijne plek om te “landen” in Albanië en haar hoofdstad is dit super centraal gelegen, nieuwe appartement met fijne bedden.

Tirana AlbaniëOveral in Tirana kom je kleurrijke streetart en leuke plekjes tegen.

Wil je direct al de geweldige natuur van Zuidoost Europa in? Dat kan! Aan de rand van de stad stap je in de Dajti Ekspress kabelbaan, die je in een kwartier naar het Dajti nationaal park brengt. Vanaf hier heb je niet alleen een waanzinnig uitzicht op Tirana, maar je kan er ook lekker wandelen en genieten van de schone Albanese lucht. Kom je vanuit Griekenland uit het zuiden, of vanuit Montenegro of Kosovo in het noorden, Albanië binnen, dan is het zeker een aanrader om ergens tijdens je Albanië rondreis ook Tirana aan te doen.

route Albanië – zuid eerst – Gjirokastër 3 nachten

Als je in Tirana start heb je de keus om je route door Albanië richting het noorden of juist naar het zuiden te vervolgen. Wat je ook kiest, boek een huurauto via een betrouwbare partij, liefst met worry free formule, zodat je elk financieel risico afdekt. Dat is altijd aan te raden, maar met het onstuimige rijgedrag van de Albanezen zeker! Wij kiezen ervoor om eerst zuidwaarts te gaan en rijden naar Gjirokastër. Een klein uur later maken we een stop op het industrieterrein van Elbasan. Hier staan de vieze, vervallen fabrieken uit de Communistische tijd. Enver Hoxha liet er, met Chinese hulp, een enorme staalverwerkende industrie neerzetten. Tegenwoordig zijn de fabrieken vrijwel allemaal gesloten. Een struintocht er tussen, met fotocamera, is zeker een aanrader. Wij reizen met kinderen en willen niet al te laat aankomen in Gjirokastër, maar mocht je wat meer tijd hebben, dan heeft Elbasan ook een centrum dat zeker even een kijkje waard is.

Elbasan AlbaniëEen bizarre plek, Elbasan in centraal Albanië

Vanuit Elbasan is het nog ongeveer 3 uur rijden naar Gjirokastër. Je route gaat voornamelijk door redelijk vlak terrein, met hier en daar wat heuvels. De echt mooie natuur van Albanië blijft nog even voor je verborgen. Pas het laatste uur van de route komen de bergen en schitterende blauwe rivieren in zicht. Ook de eerste aanblik van Gjirokastër zelf is prachtig. De oude koopmanshuizen, die tegen de bergwand aan staan, zijn een bezoek zeker waard. Vanuit onze accommodatie hebben we een schitterend uitzicht op enkele van die koopmanshuizen en wij vinden er een enorm gastvrij thuis voor een paar dagen. Helemaal bovenop de heuvel staat een indrukwekkend kasteel, vanwaar je uitkijkt over het stadje en de wijde omgeving.

Gjirokastër is niet alleen zelf heel bijzonder, het ligt ook nog eens in een ongelooflijk mooie omgeving. Zo kan je een dagtrip maken naar Permët. Onderweg zie je de indrukwekkendste berglandschappen. Een stop bij de brug over de Kelcyre Gorge is even leuk. De echte highlight voor ons is de warmwaterbron bij Kadiut Bridge. Hier zwemmen we en genieten we van de prachtige omgeving.

Gjirokastër koopmanshuizenGjirokastër en haar eeuwenoude koopmanshuizen

Vervolg van je route naar de stranden – 3 nachten

Vanuit Gjirokastër gaat je Albanië rondreis verder zuidwaarts en worden de landschappen steeds mooier. Een dik uur later kom je aan in de omgeving van de “Blue Eye”. De laatste kilometer rijd je over een onverhard pad naar een intens blauwe bron, die helaas tijdens ons bezoek wordt overlopen door toeristen van een cruise schip.

Bezoek de “Blue Eye” liefst zo vroeg mogelijk, voordat de rest van de wereld wakker is. Dan kan je ongestoord genieten van dit schitterende stukje natuur, waar groen en blauw een nieuwe betekenis krijgen.

Vanuit de “Blue Eye” is het minder dan een uur naar één van de bekendste badplaatsen van Albanië: Sarandë. Zelf rijden we nog een klein stukje door, naar de laatste plaats voordat je Griekenland bereikt. Ksamil is een veel gemoedelijkere plaats en de lelijke hoogbouw van Sarandë vind je hier gelukkig nog niet. Er zijn in de omgeving verschillende stranden die enorm de moeite waard zijn. Kies het liefst een accommodatie even van de stranden af, omdat het sinds wij er waren, een stuk drukker is geworden direct aan de kust. Dit appartement met 2 slaapkamers is bij lieve mensen thuis en heel centraal gelegen in Ksamil, vlakbij de starnden. Slaap je toch liever midden in de actie, maar wel rustig? Kies dan dit betaalbare en ruime appartement in Sarandë, pal aan het strand én met een eigen zwembad. Het is voor de plek en de faciliteiten extreem vriendelijk voor de portemonnee. Vanuit Ksamil kun je ook kan je de uitgestrekte archeologische vindplaats Buttrint bezoeken.

mooiste stranden Albanië - KsamilDe fijne stranden in het zuiden van Albanië

Afwisselender dan dit wordt je route door Albanië niet

Na een paar dagen lekker ontspannen aan het strand gaat je route door Albanië bijna alleen nog noordwaarts. In een lange reisdag, waarbij een stop bij Gjipe Beach, eigenlijk niet mag ontbreken, volg je kust en bergen naar Berat. De landschappen zijn veelal spectaculair, dus reken op een heleboel stops. Onderweg zie je de blauwste baaien, groene heuvels, waar grote kuddes schapen grazen en besneeuwde bergtoppen. Een adembenemende weg vol haarspeldbochten brengt je naar Llogara nationaal park, waar je zeker even moet stoppen om de yoghurt met noten en honing te proeven. Eigenlijk is het haast zonde om dit deel van de route in één dag af te leggen, dus als je voldoende tijd hebt, is het een aanrader in deze omgeving, of in de buurt van Himarë of Dhërmi, nog een paar nachten door te brengen.

Wil je zeker weten dat je geen mooie plekjes in Albanië mist, maar vind je het lastig om zelf een handige route samen te stellen voor exact jouw reisduur? Local Hero Travel biedt verschillende, gevarieerde rondreizen door Albanië aan, waarin lokale ontmoetingen altijd een plekje innemen.

afwisselende route Albanië rondreisAfwisselender dan dit wordt je route door Albanië niet

Berat – 2 nachten

Na een paar dagen strand is het opnieuw tijd voor cultuur. In Berat komt dat helemaal goed. In het witte stadje met de 1000 ramen vind je een eigen variant op de rijke koopmanshuizen van weleer. In het Etnografisch museum leer je meer over de geschiedenis van het stadje en haar inwoners. Ook hier staat weer een gigantisch kasteel bovenop de heuvel. Net als in Gjirokastër is het lokale eten erg goed en fijn geprijsd. Om tijdens je rondreis door Albanië het land écht te leren kennen slaap je in een homestay, waar de gastheer en -vrouw een fantastisch lokaal ontbijt maken en op verzoek ook kunnen koken. Bij dit appartement vind je zo’n thuis in Albanië, met tóch de nodige privacy en eigen faciliteiten. Slaap je liever IN de oude kasteelmuren van het Unesco gedeelte van het stadje Berat? Er is geen plek die de locatie van dit huiselijke hotel kan verslaan!

Route Albanië noord, omgeving Shkodër – 1 nacht

Een goede uitvalsbasis voor de route door noord Albanië is Shkodër. Vanuit Berat rijd je daar in een uur of 3 naartoe, maar het loont de moeite om onderweg een aantal stops te maken. Net ten noorden van Tirana passeer je het bergstadje Krujë, met haar imposante fort. In het fort is onder andere het Skanderbeg museum gevestigd. Eigenlijk kan je geen rondreis door Albanië maken, zonder jezelf minstens een beetje in deze nationale volksheld verdiept te hebben.

kaart route Albanië rondreisRoute Albanië rondreis op de kaart

Ongeveer een half uur ten zuiden van Shkodër is een andere fijne stopplek, Mrizi i Zanave. Dit ecologische boerenbedrijf heeft een heleboel eigen vee, uitgestrekte landerijen met onder andere wijnranken en een erg fijn restaurant. Ontdek je, net als wij, in deze route Albanië met kinderen, dan is dit zeker een must visit. Nóg leuker is het om hier een nachtje te blijven slapen, iets waarvan ik vooraf niet wist dat het mogelijk was. Anders hadden we dat zeker gedaan. Zo heb je meer tijd om te genieten van de fijne plek en kan je nog een wandeling door de prachtige omgeving maken. Van hieruit is je route Albanië noord namelijk ook zo weer opgepakt.

Koman Lake Ferry en Valbona – 2 of 3 nachten

Vanuit Shkodër of Mrizi i Zanave rijd je in zo’n anderhalf uur naar het startpunt van de Koman Lake Ferry. De rit er naartoe is al prachtig, maar reken op een slecht wegdek, dus plan genoeg tijd in. Je wilt die boot niet missen. Met de veerboot steek je het stuwmeer over en dat is een onvergetelijke ervaring. In tweeëneenhalf uur vaar je langs de mooiste berglandschappen over een intens blauw meer. Het hoogtepunt is een plek waar het meer bijzonder smal is en de rotsen hoog uit het water oprijzen. Aan de andere kant aangekomen is het nog slechts een uurtje naar Valbona.

Koman Lake - soms breed en soms smalKoman Lake – soms breed en soms smal, maar overal mooi

Maak je deze Albanië rondreis met een (huur-)auto? Dan is het aan te raden om vooraf je plekje op de veerboot te reserveren. Zeker in het hoogseizoen zijn de boten vaak voller dan je zou verwachten en je wil niet een nachtje langer in Koman moeten blijven.

Valbona en omgeving is de plek in Albanië met de meest spectaculaire natuur. Wij hebben er 2 dagen gewandeld, maar dat hadden er makkelijk meer kunnen zijn. De bekende hike van Valbona naar Theth hebben wij niet gedaan, omdat me dat met 2 jonge kinderen net wat te veel van het goede leek. Dat mocht de pret niet drukken, want wat is het hier mooi. Zeker in het voorjaar, als de bloesem aan de fruitbomen bloeit, is het extra magisch. In die periode moet je wel een klein beetje mazzel met het weer hebben. Een vriendelijke plek, bij een lokale familie, waar wij toevallig een stop maakten tijdens een wandeling, is dit gastvrije guesthouse. De eigenaar kent het gebied op z’n duimpje en met wat hulp van google translate kun je hem vragen naar de beste wandelingen en mooiste plekjes rond Valbona!

Wil je de Valbona – Theth hike maken, maar ben je met een huurauto? Laat deze (bewaakt) achter in Shkodër en ga mee met een tour. Zo reis je per minibus naar Valbona, loop je naar Theth en reis je per minibus weer naar Shkodër.

indrukwekkend ValbonaValbona is betoverend mooi

Terug in Tirana – 1 nacht

Na Valbona kan je het best kiezen om de terugreis naar Tirana via Kosovo te maken. Dit is de snelste route en wordt door de verhuurmaatschappijen gewoon toegestaan. Zo krijg je met deze afwisselende route Albanië én een stukje van een ander veelbelovende bestemming zien. De landschappen die je passeert in Kosovo zijn schitterend, net als de eeuwenoude boogbruggen. Heb je tijd? Maak dan een stop in het stadje Prisren, met haar Middeleeuwse centrum en eeuwenoude moskeeën. Eenmaal terug in Tirana kan je in de vroege avond nog wat souvenirs kopen, voordat je de volgende dag terug naar huis vliegt.

Afwisselende route Albanië als onderdeel van een langere reis

Heb je veel tijd te besteden en reis je door een groter deel van de Balkan? Dan is het ook prima mogelijk om dit rondje Albanië met een ander startpunt te maken. Begin bijvoorbeeld in Valbona als je vanuit Montenegro of Kosovo komt, of in Ksamil als je via het noorden van Griekenland Albanië in reist. Kom je vanuit Macedonië, dan is het eenvoudig om van daaruit eerst naar Tirana te reizen.

Rondreis Albanië, waar overnachten?

Albanië accomodatie vind je in iedere prijsklasse en in alle niveaus van aankleding en luxe: van homestay tot 5-sterren hotel, het is er allemaal. Wij houden van rust en ruimte, dus kozen we ook in Albanië vaak voor een appartement. Zo hoeft niet het hele gezin om half negen al naar bed, of op de gang te zitten met de laptop. Een eigen keuken geeft de meiden wat “me-time” op de bank, terwijl het eten wordt gemaakt: fijner dan wachten in een restaurant. In de tabel hieronder lees je waar wij geslapen hebben tijdens onze Albanië rondreis:

PlaatsAccomodatieType
TiranaRomance AppartmentsAppartement
GjirokastërGuest House BakeGuesthouse
KsamilVilla OdenAppartement
SarandëBougainville Bay ApartmentsAppartement
BeratApartment GeartHomestay Guesthouse/Appartement
BeratHotel KalajaHotel
LezhëMrizi i Zanave AgroturizëmPension
ValbonëGuesthouse Skender SelimajGuesthouse

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Albanië blogs, of kies een andere bestemming »

23 reacties op “Albanië rondreis 2 weken – Afwisselende route.

 1. Anne vd Munckhof zegt:

  Hi Yvonne,

  Wat een leuk reisverslag en goede tips. Wij kijken er erg naar uit om in juli Albanië te bezoeken. Wij willen eigenlijk liever geen auto huren en vraag me af of het met openbaar vervoer ook te doen is? Dit doen wij namelijk in ieder land en gaat altijd goed maar ik weet niet wat de opties daar zijn 🙂

  Alvast bedankt!

  • Yvonne zegt:

   Jazeker kan dat! Er zijn van die witte minibusjes die als bus dienst doen. Ze kunnen in het hoogseizoen wel erg vol worden. Een trein is er helaas niet. Op langere, populaire routes zijn er ook grotere bussen. Veel plezier in Albanië. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Dat ligt eraan wat je gaat doen, maar voor de route die wij hebben gedaan was dat echt niet nodig. Ga je ver van het gebaande pad in de bergen? Dan wel.

 2. Tosca Oenen zegt:

  Hoi Yvonne. Ik ben een backpacker, vrouw, vaak alleen gereisd en zou nu graag 2 weken in juni willen reizen in Albanië. Heb je tips? Ps ik hou niet van luxe 😉

 3. Sep zegt:

  Hoi Yvonne! Wij willen waarschijnlijk komende zomer een rondreis door Albanie gaan maken, met jouw tips natuurlijk. Ik vroeg me af of jij enig idee hebt hoeveel jullie hebben uitgegeven aan huur auto en benzinekosten. We willen een inschatting maken en vinden het moeilijk hier iets over te vinden op internet. Heb in elk geval zin om dit prachtige land te bezoeken!

  • Yvonne zegt:

   Onze huurauto kostte rond de 100 euro per week, maar daar heb je niet veel aan ben ik bang. De prijzen zijn de afgelopen 2 jaar extreem gestegen. In heel Europa zijn ze wel 4 of meer keer zo hoog, doordat veel bedrijven hun auto’s hebben moeten verkopen tijdens de Corona crisis. Ik verwacht dat dit wel weer wat gaat zakken zodra bedrijven hun wagenpark weer voldoende hebben kunnen uitbreiden. Ik heb alleen geen idee hoe snel dat zal gaan. Ik zou zeggen: probeer een paar aanbieders en beslis dan om nu al te boeken (met gratis annuleren) om eventueel later een goedkopere te boeken.

 4. Renie Plantinga zegt:

  Dag Yvonne, ik volg je blogs altijd graag en doe veel inspiratie op en volg ook regelmatig je tips op. Altijd erg leuke adresjes, super!
  We zijn nu in Albanië in Ksamil. Je schrijft daar ‘ slaap je graag comfortabel en op loopafstand en een eigen zwembad, dan is dit vakantiehuis een topper’ de link verwijst naar Villa Gezimi.
  We zijn hier nu. De omschrijving klopt niet, er is geen zwembad, veel omgevingslawaai van restaurants en inmiddels ook geen rustig plaatsje meer.
  Ik had het gevoel je hier toch op te moeten wijzen. Je hebt namelijk altijd zulke leuke tips in je blogs!
  Groetjes Renie

  • Yvonne zegt:

   dag Renie, wat vervelend dat het niet is wat je gehoopt had aan te treffen! Wat is er met dat zwembad gebeurd dan? Zijn de foto’s van booking verder wel kloppend? Dat het wel hetzelfde huis is? Jammer dat het zo druk is (geworden?).. Overigens waren wij er in mei, dat is waarschijnlijk rustiger dan september. Mocht je tijd hebben, zou ik je graag via de mail enkele vragen willen stellen om mijn blog te verbeteren en aan te passen aan de huidige situatie.

 5. Ida Mulder zegt:

  Hallo Yvonne, We hebben genoten van je reisverslag en tips genoteerd. Wij zitten op dit moment in Kroatië en reizen overmorgen naar Albanie. Wij reizen met een goede nieuwe caravan. Zie jij (ergens)obstakels om de door jou beschreven reisroute met een caravan af te leggen? Groet, Ida

  • Yvonne zegt:

   hallo Ida,
   Ik zie dat ik helemaal niet gereageerd had op je vraag. Excuus, het waren drukke weken hier. Ik weet niet of er altijd ruimte is voor de caravan op de Koman veerboot, maar verder verwacht ik geen enkel probleem op de route zoals hier beschreven. Hopelijk hebben jullie het fijn in Albanië!

 6. Carine zegt:

  Wauw Albanie mooi beschreven. Wij vertrekken 15 juli.
  Na het lezen van jullie blog zijn we he helemaal overtuigd van onze reiskeuze. Bedankt Varine

 7. Lisette zegt:

  Bedankt voor je reactie! net de vliegtickets geboekt en we maken voor een groot deel gebruik van jullie route. Wij hebben er zin in! De kids wat minder…….

  • Yvonne zegt:

   Wat jammer dat de kids minder zin hebben. Hoe komt dat? Onze meiden vonden Albanië super. Er is zoveel leuks te doen voor kinderen!

 8. Lisette zegt:

  Wij gaan in augustus 2,5 week rondreizen in huurauto door Albanië. Ontzettend fijn dat jullie al een hoop voorwerk hebben gedaan 😉
  Waar ik wel tegenop zie is de warmte en het rondreizen in die periode. In welk strandgebied zit je een beetje centraal om dagtripjes met de auto te maken. Groet, Lisette

  • Yvonne zegt:

   Dat ligt er een beetje aan waar je tripjes naartoe wilt maken. Vanaf elke strandbestemming in Albanië zijn wel verschillende dagtrips mogelijk. Wij waren er in de meivakantie, dus van de warmte nog geen last, maar denk eigenlijk dat het wel meevalt. Aan de kust is vaak een verkoelend windje en in de heuvels en bergen is het sowieso een stuk minder warm. Veel plezier in elk geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *