Unieke plekjes in Laos off the beaten track

6 Unieke plekjes in Laos off the beaten track

Unieke plekjes in Laos zijn er genoeg. Die vind je echter niet (minder) door de meute over de Banana Pancake Trail te volgen. Ga dus absoluut zuidwaarts, waar iedereen verder direct naar het noorden reist en sla linksaf als de toeristische bezienswaardigheden rechts zijn. Laos off the beaten track is zoveel leuker. De mooie tempels in Luang Prabang en de fantastische natuur rond Vang Vieng passeer je sowieso wel en zijn zeker een stop waard. Blijf er lang genoeg, om ook daar op onbekende, unieke plekjes te belanden. Maar bezoek zeker ook een aantal van de plekken in Laos off the beaten track uit onderstaande lijst.

#1 De Akha dorpen in de bergen rond Luang Namtha

In het noorden van Laos is het vooral de spectaculaire natuur die ons keer op keer versteld doet staan. Midden in dat onherbergzame, heuvelachtige gebied met rode aarde en groene jungle zover je oog reikt, staan de eenvoudige dorpjes van de Akha. Het woord dorpje klinkt trouwens wel heel luxe, voor de verzameling primitieve hutten. Over onverharde en soms wel heel erg steile wegen, hier en daar gekruist door een riviertje en vaak niet veel meer dan een zandpad of soms zelfs een enkel spoor, rijden we door de heuvels.

unieke plekjes in Laos off the beaten track Akha dorpjesIn de Akha dorpjes ten noorden van Luang Namtha kijken we onze ogen uit

Op een motorbike ploegen we door mul zand en na de zoveelste bocht kijken we ineens uit over een dorpje waar de dames met ontbloot bovenlijf rond lopen en de kinderen in geweven en geborduurde klederdracht hout sprokkelen. Hier kijken wij onze ogen uit. Geen van de dorpjes die we bezoeken staat op de kaart, meer off the beaten track dan dit wordt het niet in Laos en we genieten met volle teugen. Overigens is reizen in Laos buiten het gebaande pad niet altijd even makkelijk. Je moet er dus wel wat voor over hebben om dit soort unieke plekken te bezoeken.

#2 Sekong met haar bijzondere markt en Alak dorpjes

Ook in het zuiden van Laos zijn het de dorpjes waar de minderheden wonen, die onze aandacht trekken. In Sekong worden op de markt dingen verkocht waarvan we geen idee hebben wat het zijn. De varkenspoten, kikkers en koeienstaarten herkennen we nog wel. Ongekoeld liggen ze op kleedjes in het zand. Met een wapperende krant worden vliegen op een afstandje gehouden. De dorpjes rond Sekong, die over stoffige zandwegen te bereiken zijn, worden bevolkt door de Alak. Onderweg doen we menige nek verdraaien en enkele monden openvallen. Toeristen komen hier blijkbaar niet vaak.

Sekong - Zuidoost-Azië off the beaten trackSekong – off the beaten track bestemming waar jij de bezienswaardigheid bent

In elk van de dorpjes staat midden op het plein, dat eigenlijk een stoffig, onbebouwd stuk zand is, een soort van totempaal, voorzien van pluimerige takken. De dorpen lijken vaak in eerste instantie amper de moeite waard, maar als je wat beter kijkt, is er toch genoeg bedrijvigheid. Een vrouw zit bezems te maken, een man snijdt dakbedekking met een groot mes, vrouwen halen hout in zelf gevlochten manden, rijst wordt bewerkt en er wordt gekookt. Zo bijzonder om het eenvoudige, lokale leven van dichtbij mee te maken.

Houd er rekening mee dat veel kinderen en soms ook volwassenen in de afgelegen dorpjes in Laos nog nooit Europese toeristen gezien hebben. Soms zijn ze echt bang, maar vrijwel altijd zullen ze je in eerste instantie met argwaan bekijken. Neem de tijd, als je de mensen en hun woonomgeving écht wilt leren kennen.

Alak dorp bij SekongEen Alak dorp nabij Sekong, waar de moderne wereld ver weg lijkt

#3 De Ou rivier ten noorden van Muang Ngoy Neua

De boot van Nong Khai naar Muang Ngoy Neua weten de meeste backpackers inmiddels wel te vinden. De tijd dat dit één van die unieke plekjes in Laos off the beaten track was, is wel voorbij. Dat wil niet zeggen, dat de met enorm diverse jungle en gigantische bomen begroeide oevers van de Ou rivier minder mooi zijn geworden. Dit is echt één van mijn favoriete stukjes Laos. Je kunt er nog altijd uren wandelen tussen kleine dorpjes en overnachten in één van de homestays, waar je in de avond en nacht de enige buitenlandse bezoeker bent.

Wil je echter een unieke ervaring opdoen en op zoek naar de onontdekte parels van Laos, dan raad ik je aan om met een lokale visser mee te varen richting het noorden. De jungle op de steile oevers wordt steeds ondoordringbaarder en hier en daar zijn grotten, die je met slechts wat vleermuizen deelt, in plaats van met andere reizigers. Vaar je ver genoeg door, dan zullen de andere vissers en de dames die hun was doen aan de waterkant steeds verbaasder naar je opkijken. Stop je in één van de dorpjes aan de oever, dan kun je zien hoe bamboe matten worden gevlochten als dakbedekking en hoe oude dametjes op zelf geknutselde apparaten wol spinnen en kleding en dekens weven.

Laos off the beaten track - Ou rivierLaos off the beaten track – met een lokale visser langs de Ou rivier

#4 Attapeu en kleinere dorpjes, verder off the beaten track

Attapeu, in het zuiden van laos, is eigenlijk niet veel meer dan een kruising van een paar wegen en wat huisjes niet ver van het Bolaven Plateau. In de dorpjes in de omgeving hebben veel mensen nog nooit Europeanen gezien en kinderen zijn hier gewoon bang voor ons. Hier voelt het echt bijzonder om op eigen gelegenheid op ontdekking te gaan aan de overkant van de rivier waaraan Attapeu ligt. Je rijdt de motorbike een houten vlotje op, dat als veerdienst fungeert. Zodra je aan de overkant van de rivier het zandpad volgt, voel je dat je een bijzonder gebied binnen rijdt: een gebied waar jij de bezienswaardigheid bent.

De eerste kilometers van het rode zand- en keienpad worden we nog enthousiast toegeroepen door iedereen die ons langs ziet rijden, maar langzamerhand wordt het steeds stiller. Niet dat er geen mensen meer zijn, want geregeld staat er toch nog een huisje langs de kant, maar geluid komt er niet meer uit. Nog een paar kilometer verder bekruipt ons ineens het gevoel dat het niet heel gek zou zijn als er ineens een speer in onze richting zou komen, omdat mensen schrikken van onze komst.

dorpje omgeving AttapeuDe dorpjes aan de overkant van de rivier bij Attapeu zien geen toeristen

Met heel veel geduld en een heel afwachtende houding weten we contact te maken met de inwoners van één van de dorpjes. Zodra de spanning voorbij is, staat er in een mum van tijd een enorme groep belangstellenden om ons heen en zien we hoe enorm primitief er hier geleefd wordt. Alleen de kinderen blijven zich achter moeders rokken verschuilen. Deze tocht op de motor, door het echte Laos off the beaten track, is er eentje die ons altijd bij zal blijven.

#5 De Thong Khan Kham market in Vientiane

Wil je jezelf in Laos voelen als een local, stap dan op de fiets. Een groot voordeel van een kleine hoofdstad, zoals Vientiane, is dat je overal in een mum van tijd bent, zelfs op de fiets. Heerlijk! Een goed begin van je dag is met een goed ontbijt, iets wat je prima kunt regelen op de Thong Khan Kham Market. Op deze markt zie je het echte Laos, hier doen de inwoners van Vientiane zelf hun boodschappen en lokaler dan dit vind je het niet. 🙂 Stel zelf je ontbijtje van fruit, brood, ei en koffie samen en je bent er helemaal klaar voor. Hoe leuk is dat: midden in de hoofdstad toch even echt off the beaten track.

Laos off the beaten track in VientianeIn Laos kun je ook off the beaten track in hoofdstad Vientiane

#6 Laos off the beaten track wishlist: Muang Sing

Waar je rond Luang Namtha al echt wel off the beaten track kunt gaan, is dat gevoel nog veel meer zo als je wat verder noordwaarts gaat. Ongeveer twee uurtjes reizen van Luang Namtha vind je Muang Singh, hikers heaven. Verlaat het dorpje zelf, dat steeds meer toeristisch begint te worden en trek te voet de bergen in. Vergeet luxe in wat voor vorm dan ook. Stromend water, stroom en zelfs auto’s zijn daar nog een zeldzaamheid, maar de dorpjes zijn echt onontdekt en de ervaringen puur. Het lijkt me fantastisch om hier zelf ooit een kijkje te nemen en te overnachten bij de mensen thuis, terwijl we de ongerepte natuur lopend ontdekken.

Extra tips om Laos off the beaten track te ontdekken

Om die unieke plekjes in Laos te ontdekken is het dus handig om het gebaande pad te verlaten. Dat betekent niet dat je de toeristische highlights moet overslaan. En zelfs niet dat je die unieke plekjes niet heel dichtbij die highlights kunt vinden. Soms bezoeken we op een dag een bekende bezienswaardigheid én belanden we op één of meer onbekende, maar oh zo bijzondere plekken. En dat is echt helemaal niet moeilijk. Met deze tips ontdek jij je eigen unieke plekjes in Laos off the beaten track.

zelf unieke plekjes in Laos off the beaten track vindenzelf unieke plekjes vinden in Laos off the beaten track

Reis langzaam en zo lokaal mogelijk om op unieke plekjes te komen

Reis zo langzaam mogelijk, zodat je ook op de plekken waar je highlights bezoekt als Luang Prabang en Vang Vieng tijd hebt om lekker op een motorbike of te voet de omgeving te verkennen. Maak contact met de lokale bevolking zo ongelooflijk vaak weten zij je juist unieke plekjes of ervaringen te laten zien. Bovendien kunnen ze je er vaak nog interessante extraatjes over vertellen. De lokale bevolking is je beste gids, zelfs als ze niet of nauwelijks Engels spreken.

Zo staan wij met een lekke band halverwege het Buddha Park buiten Vientiane, als we hulp aangeboden krijgen en vervolgens meegenomen worden naar een Lao nieuwjaarsfeest in een klein dorp vlakbij. Waren we in een taxi naar dat Buddha Park gesjeesd of hadden we ons beperkt tot een snel rondje bezienswaardigheden in Vientiane zelf, dan hadden we deze toffe ervaring gemist. Zo worden we ook meer dan eens bij mensen thuis uitgenodigd, of mee geleid naar een verborgen grot of tempel, die we zelf nooit ontdekt zouden hebben.

off the beaten track Laos - door langzaam en lokaal te reizenoff the beaten track Laos – door langzaam en lokaal te reizen

Geef terug in plaats van alleen te nemen

Misschien een rare tip om mooie plekjes off the beaten track te ontdekken, maar wees gul. Niet met je portemonnee, maar in de eerste plaats met een lach en informatie over jezelf. Laat de mensen die je ontmoet onderweg zien wie je bent en waar je vandaan komt. Neem een fotoboekje mee om te vertellen over thuis, ook als je elkaars taal niet spreekt. Toon oprechte interesse in de wereld van degenen die je ontmoet en ze zullen je graag de mooiste plekjes laten zien.

En ben je in de gelegenheid: wij hebben een bookparty gesponsord voor Big Brother Mouse, die zich ten doel hebben gesteld om alle kinderen van Laos toegang te geven tot mooie, leuke en vrolijke kinderboeken. De bookparty werd gegeven in een afgelegen dorpje, waar we onze ogen uit keken en waar ook wij met verwondering bekeken werden. Niet alleen hebben we zelf een geweldige dag, waarbij de kinderen maximaal genieten van activiteiten en hun allereerste eigen boek. We worden nadien meegenomen naar het dorpshuis, waar we met een speciale ceremonie geëerd worden en een lunch van vers gevangen kip voorgezet krijgen. Een unieke gebeurtenis, die ons een bijzonder inkijkje geeft in de cultuur en het dagelijks leven op het Laotiaanse platteland.

Big Brother Mouse boek uitkiezenEen lokaal project als Big Brother Mouse brengt je waar je anders nooit komt

Kies voor een kleine homestay en ervaar Laos off the beaten track

Slaap je in een familie-homestay, liefst net wat buiten het centrum, dan krijg je vaak naast een vriendelijk en gastvrij onthaal ook bergen lokale tips. Je maakt door te slapen bij een gezin thuis het lokale leven van Laos écht mee. Met een beetje mazzel mag je mee naar een familielid, of zelfs een bruiloft of speciale ceremonie bij een tempel die je anders nooit gevonden had. Ik ben altijd groot fan van slapen in homestays, maar in dit deel van de wereld misschien nog wel extra. Juist hier ervaar je Laos off the beaten track als geen ander.

Tenslotte: niet echt meer off the beaten track, want steeds populairder, maar nog steeds bijzonder authentiek is de Thakhek Loop, een roadtrip in het centrale deel van Laos.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “6 Unieke plekjes in Laos off the beaten track

 1. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Wat prachtig allemaal! Laos lijkt me fantastisch en ik kan me voorstellen dat het off the beaten track gaan tijdens je reis door Laos het allemaal nog onvergetelijker maakt. Wij reizen ook altijd wat langzamer, vooral tijdens onze wereldreis, dan leer je plekken echt beter kennen! Dit klinkt goed

  • Yvonne van der Laan zegt:

   Dat is het mooie van lang op reis zijn, dat je de tijd hebt om alles echt te ontdekken. Ook altijd fijn aan de zomervakantie. Wij gaan dan meestal minimaal een maand weg, dan kun je ook echt rustig aan doen en echt genieten van elke plek.

 2. Marcel zegt:

  Laos staat al zo lang ik me kan herinneren op m’n lijstje van landen waar ik een keer naar toe wil. Als het zover komt, dan pak ik jouw blog erbij want dit zijn niet de standaard ‘bezienswaardigheden’. Je foto’s zijn weer geweldig, voor de portretten!

 3. Co zegt:

  Mooie foto’s heb je gemaakt van de lokale bevolking! Dit is echt zo’n andere wereld dan we hier gewend zijn in Europa. Ik hoop het snel eens te mogen ontdekken. Gaaf ook dat jullie mee hebben gewerkt aan dat kinderboekenproject, dat lijkt me echt een must als je daar bent 🙂

  • Yvonne van der Laan zegt:

   Dat was inderdaad zeker een extraatje dat we niet hadden willen missen. Een volgende keer zouden we graag weer een bookparty geven in een afgelegen dorpje, om zo een kleine bibliotheek te realiseren, voor kinderen die anders nooit toegang tot (leuke) boeken hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *