Vang Vieng

Vang Vieng – zien en doen in hét outdoor paradijs van Laos

Vang Vieng is één van de plekken in Laos die we meer dan eens bezoeken. Er is zoveel te zien en doen in Vang Vieng dat we er de tweede keer zelfs een kleine week blijven. En dat terwijl deze bestemming niet altijd een even goede naam heeft in Zuidoost-Azië. In de loop der jaren is er wel nogal wat veranderd in dit dorpje aan de rivier, midden in een betoverend Karst landschap. Sommige dingen positief, andere iets minder. Ik denk dat we ook het nieuwe Vang Vieng een behoorlijk dubieuze plek op de Bananapancake trail vinden. Toch zien wij het dorpje vooral als een fijne stop onderweg van het zuiden van Laos, naar het noorden. Het is een outdoor paradijs in een schitterende, natuurlijke omgeving, omringd door authentieke dorpjes. Ik vertel je wat de moeite is om te zien en doen in Vang Vieng. Ook deel ik welke plekken of activiteiten je beter vermijdt, voor de beste ervaring.

Met de fiets of de motorbike de omgeving verkennen

Laos is dé plek om op de scooter te verkennen. Zeker de paradijselijke omgeving van Vang Vieng leent zich voor tochtjes op de scooter. Omdat in Laos vrijwel alle scooters meer dan 50cc zijn, mag je er alleen op rijden als je een motorrijbewijs hebt. Wij kiezen er daarom voor om op de fiets op pad te gaan. Zeker voor de rustige wegen, over de brug richting het westen, is dit een prima alternatief voor de motor.

Vang Vieng scooter of fietsVang Vieng op de scooter of met de fiets ontdekken

Op een rustige dag tenminste! Vang Vieng wordt druk bezocht door Europeanen die willen zwemmen in de Blue Lagoons en Koreanen die de plek bezoeken waar een bekende serie uit hun land is opgenomen. Die eerste groep rijdt je daarom constant voorbij op scooters of in een gezamenlijk gecharterde songthaew. Die tweede komt al grommend aan rijden in van die enorme buggy’s, die een grote hit zijn in Vang Vieng. Je rijdt daardoor geregeld in een enorme stofwolk, omdat een groot deel van de wegen aan deze kant niet geasfalteerd zijn.

Op de fiets is een rondje naar Blue Lagoon 2, 3 en 1 een aanrader. Wij combineren alleen 2 en 3 op de dag dat we met de kinderen fietsen. Met het formaat fiets van de jongste is dat het maximaal haalbare. Zelf maak ik de hele cirkel wel, een dag later, toch op de scooter. Ik heb gezien dat de wegen aan deze kant rustig en vlak zijn, dus ik durf het wel aan, zeker in mijn eentje. Ik geniet ongelooflijk van de typisch Laotiaanse dorpjes die ik tegenkom. Hele families zijn samen bezig met de oogst van gemberwortels of iets wat daarop lijkt.

dorpje bij Vang ViengEén van de dorpjes in de omgeving van Vang Vieng

Ga je naar de Kaeng Nyui waterval en de Kenlon waterval, dan heb je wel echt een motor nodig. Deze route heeft veel meer hoogteverschil. Er wordt een nieuwe weg aangelegd, dus misschien kun jij daar al van profiteren. In het droge seizoen zijn de watervallen niet zo spectaculair, maar kun je wel fijn zwemmen in de poeltjes eronder. Omdat de Blue Lagoons veel meer zwemruimte en vermaak hebben, slaan wij deze 2 watervallen over. Ook voor een tochtje naar Blue Lagoon 4 en Pha Tang heb je zeker gemotoriseerd vervoer nodig. De weg er naartoe wordt druk bereden en de afstand is groot. Wij kiezen voor een songthaew die kant op, omdat we willen wandelen in het dorpje Pha Tang, net wat verder dan Blue Lagoon 4.

Pha Tang is één van mijn favoriete plekken rond Vang Vieng. Vanaf de brug heb je een fantastisch uitzicht op de bizar gevormde rots in de headerphoto van dit artikel. Ben je hier in het natte seizoen, dan zijn de rijstterrassen in deze omgeving groen, zodat ‘t er nóg fotogenieker uitziet. Leuk om even door het dorpje en de rijstvelden te lopen. Mijn favoriete plekje in Pha Tang is Wat Pho Karm Chai Mong Kol, de plaatselijke tempel. De kleurrijke tempel, met Boeddhistische schilderingen, kijkt uit over het Karst landschap en de rijstvelden. Gouden Boeddhabeelden en een reusachtige Canon Ball Tree trekken de aandacht. De bloemen van deze boom vind ik fantastisch, maar de enorme vruchten, die inderdaad wel kanonskogels lijken zijn écht bijzonder.

Pha Tang Wat Pho Karm Chai Mong KolWat Pho Karm Chai Mong Kol in het dorpje Pha Tang ten noorden van Vang Vieng

De gaafste viewpoints rond Vang Vieng

Al die bergen rond Vang Vieng zorgen ervoor dat er ook een aantal hele gave uitzichtpunten zijn. Wij klimmen onder andere naar Nam Xay viewpoint, waar twee motoren op de meest spannende, spectaculaire plekken zijn neergezet door de lokale bevolking. Net zoals bij de uitzichtpunten in Nong Khiaw is een klim naar de top bij Nam Xay niet voor watjes. Het pad is steil en bij tropische temperaturen behoorlijk pittig. Als het recent geregend heeft wordt het nog een stukje lastiger. Het 360 graden uitzicht van boven is het wel helemaal waard. Neem wat te snacken en te drinken mee, dan kun je lekker lang van het uitzicht genieten. Het stalletje beneden aan het pad heeft erg lekkere shakes trouwens.

Een ander viewpoint dat je in Vang Vieng eigenlijk niet mag overslaan is Pha Ngaern. Dit is wel een stukje verder lopen en klimmen, ook al bevindt het zich dichter bij Vang Vieng. Neem voldoende water mee en blijf niet te lang boven. Uit ervaring kan ik zeggen dat naar beneden strompelen over een heel steil pad na zonsondergang niet meevalt. 😉

Nam Xay viewpoint Vang ViengNam Xay viewpoint is hét viewpoint in Vang Vieng dat je zeker niet mag overslaan

De blue lagoons: de meest populaire plekken in Vang Vieng

Was er ooit slechts “dé Blue Lagoon bij Vang Vieng”, tegenwoordig zijn er maar liefst 6 Blue Lagoons. Bij aankomst in Vang Vieng had ik het idee opgevat om in alle Blue Lagoons een duik te nemen. Het leek me heerlijk om te genieten van het turkooise water en de geweldige landschappen en de jungle er omheen. Uiteindelijk hebben we 3 Blue Lagoons bezocht en dat was echt wel voldoende. Ze zijn misschien allemaal een klein beetje anders en de één is wat makkelijker bereikbaar vanuit Vang Vieng dan de ander, maar uiteindelijk is de ervaring toch een beetje meer van hetzelfde. Er is zoveel te zien en doen in Vang Vieng, dat het gewoon zonde is om al je tijd aan de Blue Lagoons te besteden. Hoewel je er zeker een heerlijk ontspannen ochtend of middag zult hebben. Bij elke Blue Lagoon is ook een restaurantje, waar je voor weinig prima kunt lunchen of en drankje kunt doen.

Eigenlijk heb je bij alle Blue Lagoons in Vang Vieng vanaf de middag vrijwel geen zon meer. Het water is dan eigenlijk te fris om lang te zwemmen. Blue Lagoon 2 heeft nog 2 extra zwemplassen, waar de zon langer schijnt!

Blue Lagoons 1 en 2 - Vang ViengBlue Lagoons 1 en 2

Grotten rond Vang Vieng

De Blue Lagoons van Vang Vieng liggen allemaal dichtbij de bergwand. Op verschillende plekken in die bergwanden zitten grotten verstopt. Vanuit Blue Lagoon 1 klim ik naar de Phu Kham Cave, een grot die een grote ingang en een nog grotere eerste zaal heeft. Ik volg een pad aan de zijkant van die zaal tot een tempel, midden in de ruimte. Een gouden, liggende Boeddha vangt nog net een paar stralen daglicht van buiten op. Het vervolg van de route de grot in is donker en kun je zonder goede lamp eigenlijk niet doen. Neem dus zeker een hoofdlamp of zaklamp mee als je de grotten bij Vang Vieng wilt bezoeken. Het licht van je telefoon is niet voldoende.

Ook bij Blue Lagoon3 is een grot. De klim naar de ingang is minder steil en lang dan die bij Blue Lagoon 1. Deze grot is ook veel minder groots. Een jochie van een jaar of 14 staat bij de ingang klaar om me mee te nemen de grot in. Ik bezoek Blue Lagoon 3 de eerste keer alleen en twijfel een beetje. Gelukkig komt er al gauw een andere reiziger aan, die wel met ons mee naar binnen wil. Behoedzaam voor ons hoofd klimmen we langzaam de grot in. Nauwe gangen en grotere ruimtes wisselen elkaar af. Tot onze grote verrassing is er een meer binnenin deze grot. Onze “gids” speelt een melodietje op de holle stalactieten. Als we weer buiten staan geef ik hem een fooi, die hij tevreden in zijn zak stopt.

Phu Kham Cave - Blue Lagoon 1De weg naar de Phu Kham Cave bij Blue Lagoon 1 is net zo mooi als de grot

Voor de grotten bij de Blue Lagoons geldt: trek goede wandelschoenen aan voordat je aan de klim begint. Zowel het pad er naartoe als dat in de grotten zelf zijn niet geschikt op de slippertjes die je mogelijk aan had om te gaan zwemmen!

Een bekende grot, niet ver van het centrum van Vang Vieng is de Chang Cave. Het aantal lokale bezoekers, waaronder een aantal monniken, toont het belang van deze grot voor de Laotianen aan. Er zijn hier dan ook genoeg kraampjes met snacks, drinken en bloemen om te offeren in de tempel. Dé reden om deze grotten te bezoeken voor de mensen van hier zijn namelijk de Boeddha’s die er staan in de niet al te diepe grotten. In de tijd van de Vietnam oorlog kwamen de dorpsbewoners hier schuilen. Voor onze meiden is het hoogtepunt een mini Blue Lagoon, van waaruit je zo een grot in kunt zwemmen. Hartstikke spannend natuurlijk.

Chang Cave Vang ViengDe Chang Cave is een religieuze plek, mét een kleine riviergrot

Klimmen in Vang Vieng

Eén van de tofste dingen om te doen in Vang Vieng is klimmen. Met Adam’s climbing school kun je rotsklimmen in een omgeving die daar gewoon echt om vraagt. Samen met onze oudste dochter ga ik met 2 andere reizigers mee naar een rotsachtige plek aan de Noordkant van Vang Vieng. Hier krijgen we eerst uitleg over de basis van het klimmen en leren we de juiste knoop maken, zodat we veilig vastzitten.

Een kwartiertje later mogen we beginnen met de eenvoudigste route naar boven. Voor ons aapje geen enkel probleem, die is in minder dan een minuut boven en vraagt direct of er wat moeilijkers is. Voor mij kost het iets meer inspanning, maar ook ik tik even later de top aan. In de uren die volgen blijken de lastigere routes voor mij lang niet allemaal haalbaar, maar onze dame weet ze allemaal te bedwingen. Op pure wilskracht trekt ze zichzelf op onmogelijke plekken omhoog. Voor we het weten is de ochtend voorbij en staat vast: we willen vaker klimmen!

Klimmen Vang ViengKlimmen vinden wij één van de tofste activiteiten in Vang Vieng

Ziplinen

Een andere te gekke outdoor activiteit die ik samen met onze oudste in Vang Vieng onderneem is ziplinen. In een oude songthaew rijden we samen met een groep medereizigers en onze 2 begeleiders het dorp uit. Het ziplinen blijkt niet ver van het klimmen te zijn. In dezelfde met jungle begroeide heuvels ten noorden van Vang Vieng stopt onze songthaew en worden we voorzien van de nodige helmen, handschoenen en tuigjes. Op een vlot steken we de Nam Ou rivier over, naar de groen beboste helling aan de overkant. Het is een flinke klim naar de eerste zipline. Na een kwartier flink bergop lopen en een smal paadje met ladders, staan we op een houten platform. We worden omgeven door jungle.

Via een serie van ziplines en touwbruggen dalen we terug af naar de rivier, maar die eerste zipline, die is de langste en de snelste en het uitzicht adembenemend. Als we beneden zijn, willen we eigenlijk direct nog een keer.

Ziplinen Vang ViengZiplinen in een adembenemende, groene omgeving

Tuben of kayakken in Vang Vieng

Tijdens ons eerste bezoek aan Vang Vieng was tuben dé activiteit die je hier moest ondernemen. Of eigenlijk juist niet ondernemen, want tuben is lui in een oude binnenband de rivier af dobberen. Onderweg kwam je destijds langs allerlei barretjes, waar de alcohol rijkelijk vloeide. Dat gedeelte hebben wij toen overgeslagen, want wij vonden het gewoon super om al dobberend te genieten van de spectaculaire karstlandschappen om ons heen en de stroomversnellingen in de rivier. Die mooie herinneringen zorgen dat we opnieuw gaan tuben als we eerder dit jaar terug zijn in Vang Vieng. Ook onze meiden zien de lol er wel van in. Nadat de beruchte barretjes gesloten zijn, vanwege de dodelijke ongelukken die er gebeurden, zijn er trouwens inmiddels nieuwe drinkgelegenheden! Die worden nu bezocht door lokale toeristen en niet door de Europese jeugd.

Die lokale toeristen hebben ook het kayakken ontdekt. Hoe dichter we Vang Vieng naderen, hoe beter we moeten oppassen om geen roeispaan tegen ons hoofd te krijgen. De Aziaten zitten soms achterstevoren in hun kayak en slaan keer op keer om. We vermaken ons uitstekend met het gadeslaan van hun pogingen de beste Instagram filmpjes te maken van hun pogingen om de kayak naar het eindpunt te manoeuvreren. Achteraf gezien hadden wij het ook wel leuk gevonden om een gecombineerde tubing-kayak excursie te doen.

Tuben en kayakken Vang ViengTuben en kayakken – de Nam Ou rivier stroomt door Vang Vieng

Met een luchtballon de zonsondergang of zonsopkomst van boven zien

Eén van de meest populaire activiteiten in Vang Vieng is een tochtje met de luchtballon bij zonsopkomst of zonsondergang. In de ochtend en avond zien we de ballonnen door dat sprookjesachtige landschap vliegen. Ik lees geregeld in reviews terug dat je als de wind verkeerd staan slechts 30 minuten in de lucht bent. Voor de prijs die 4 personen daarvoor mogen aftikken, gaan wij liever wat anders doen. Ben je met minder dan 4, of heb je nog flink wat reisbudget over, dan kan een tocht met een luchtballon zeker gaaf zijn. Maak je geen zorgen over de veiligheid, want de luchtballonnen zijn van Europese kwaliteit.

Wat ons nóg leuker lijkt, is een tripje rond dezelfde tijd van de dag met de paramotor. Dat gaat een stuk sneller en je bent bovendien niet zo afhankelijk van de wind als in een luchtballon.

Beste plek om te overnachten in Vang Vieng

Ondanks dat Vang Vieng een dorpje is, heeft deze plaats zich in de loop van de jaren behoorlijk uitgestrekt. Het is daarom slim om de plek waar je slaapt een beetje handig te kiezen. Als je in het centrum van het dorp slaapt, ten Oosten van de rivier, zit je heel strategisch tussen alle restaurants, barretjes en tourbureautjes. Je hebt dan echter op veel plekken geen uitzicht op de mooie omgeving van Vang Vieng en bovendien geregeld geluidsoverlast in de avond en nacht. Eén van de beste opties, een beetje aan de rand van dat centrum, maar toch nog heel centraal én met een top uitzicht is dit hotel langs de river, inclusief fijn ontbijt. Wij hebben er zelf bewust voor gekozen om aan de andere kant van de rivier te slapen. Dit is het meer lokale deel van Vang Vieng. Toen we hier de eerste keer waren, waren hier slechts een paar huizen. Nu kun je er ook in een aantal guesthouses overnachten. Eén daarvan is het heerlijk rustige en erg fijn gelegen Maylin, met verschillende typen kamers.

Vang Vieng luchtballonIn Vang Vieng kun je een tocht met een luchtballon maken

Wij vonden de achterste, stenen kamers met eigen terrasbalkon heerlijk. Je hebt (door het groen) uitzicht op de Karstbergen, waar je zó naartoe wandelt of fietst ook. In de late middag zagen we de luchtballonnen pal over ons hoofd vliegen vanaf ons terras, zo’n gaaf gezicht. In de omgeving, valkbij of direct aan de rivier, zijn een aantal hele fijne restaurantjes. Je bent overigens ook binnen 5 tot 10 minuten lopen in het centrum! Heb je net wat meer te besteden en slaap je graag in luxe, midden in de fantastische natuur die Vang Vieng omringt, mét zwembad? Dan is dit een hele fijne plek,.van alle gemakken voorzien.

Meer authentiek, maar ook zonder outdooractivititen: Kasi

Vind je Vang Vieng super, maar mag het voor jou wel iets minder toeristisch? Voor ons ook! Ten noorden van Vang Vieng blijven de Karstgebergten zich maar aaneenschakelen. Vanaf de brug over de Nam Ou in Pha Tang steekt de weg naar Luang Prabang over naar de Nam Lik rivier. Het dorpje Muang Kasi is slechts 50 kilometer van Vang Vieng, maar het lijkt een compleet andere wereld. Hier verdient de lokale bevolkig haar geld door het met de hand bewerken van het land en het fokken van varkens en ander vee. Outdooractiviteiten zijn er niet. Toch is een stop van een aantal dagen in de omgeving van Muang Kasi een absolute aanrader voor iedereen die een kijkje in het pure Laos wil.

Muang Kasi - LaosMuang Kasi is een geweldige volgende stop na Vang Vieng

Wij slapen 3 nachten in Tao Guesthouse, ver van de bewoonde wereld en zelfs een half uurtje van Muang Kasi. Vanaf de hoofdweg gaat er eigenlijk geen vervoer, dus charteren we een songthaew om ons te brengen. De landschappen en tafereeltjes van het lokale leven aan de kant van de weg zijn geweldig. Wij vermaken ons bij Tao met wandelen in het typisch Laotiaanse landschap, het contact met de lokale bevolking en zwemmen in de rivier. Binnenkort een uitgebreid blog met meer foto’s over Muang Kasi en omgeving.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “Vang Vieng – zien en doen in hét outdoor paradijs van Laos

 1. Janet zegt:

  Prachtig zeg, wat een mooie omgeving. Ik vind de header foto echt prachtig. Ik ben momenteel in Vietnam en ben daarna van plan om wat tijd door te brengen in Laos, dus wie weet kom ik hier binnenkort!

 2. Linda zegt:

  Wat een fantastisch mooie plek zeg! Die uitzichten, geweldig. Maar het fietsen klinkt ook heel leuk. En eigenlijk klinkt alles heel leuk. Laos lijkt mij sowieso een fantastische bestemming om te bezoeken, met enorm veel mooie natuur. Ik wil er echt eens heen!

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   Jammer genoeg is het in de zomervakantie regenseizoen in Laos en dat kan daar soms wel heftig zijn. Wij hebben daarom Laos 3 keer uitgekozen tijdens een lange reis in de wintermaanden.. maar misschien durven jullie de gok van het regenseizoen wel aan..

 3. Denise zegt:

  Jaaaa, ik vond Vang Vieng en omgeving prachtig! Het logeren aan de rivier, eenvoudig, was zo mooi! Fietsen heb ik er inderdaad ook gedaan, de tempel en de grotten ook, maar het uitzichtpunt niet. Gaaf hoor! Ik zou er maar wat graag nu willen zijn.

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   Het is wel echt veranderd.. de blue lagoons waren er destijds ook nog niet allemaal.. of misschien zelfs wel allemaal niet, haha.. kan me de grot namelijk herinneren, maar de Blue Lagoon ervoor niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *