Zien en doen in Luang Prabang

Zien en doen in Luang Prabang – bezienswaardigheden en tips

Er is genoeg te zien en doen in Luang Prabang voor een week. Minstens. Zeker als je wat langer op reis bent, zoals wij beide keren toen we Laos bezochten, is Luang Prabang dé plek om even tot rust te komen en tegelijk veel moois te zien. Laos heeft veel mooie plekken, maar Luang Prabang is echt één van onze favorieten. En wij zijn niet de enige. Van veel mensen horen we dat ze er graag langer hadden willen blijven. Wat je ook gaat doen in Luang Prabang, zorg dat je er genoeg tijd voor neemt. Deze stad staat niet voor niks in haar geheel op de Unesco werelderfgoedlijst en de bezienswaardigheden van Luang Prabang zullen je zeker niet vervelen. Leuk weetje zo aan het begin van dit blog: Er is nog veel meer Unesco werelderfgoed in Zuidoost Azië.

Fietsend tempelhoppen

De tempels van Luang Prabang zijn de beste. Echt waar. Zoveel details en zo’n authentieke, serene sfeer, zeker als je de tempels tegen de avond bezoekt. Bovendien liggen de meeste tempels ontzettend mooi en worden ze omgeven door groen en kleurrijke bloemen. Er zijn tientallen tempels in Luang Prabang, dus huur een fiets en geniet van al dat moois. De meeste tempels liggen niet ver uit elkaar en ik vond zo’n fietstochtje tijdens ons eerste bezoek aan de stad één van de meest relaxte dingen om te doen in Luang Prabang. De tweede keer zijn we gaan wandelen, misschien nóg fijner, want zo zie je uiteindelijk meer. Je ervaart al wandelend ook alle details en hebt tijd voor een praatje met de mensen die je onderweg tegenkomt in en rond de tempels. De Wat Haw Pha Bang en Wat Xieng Thong zijn mijn persoonlijke favorieten.

Wat Xieng Thong Luang Prabang LaosDe mooiste tempels van Laos, zoals Wat Xieng Thong, vind je in Luang Prabang

Doen in Luang Prabang: Het leven op en aan de Mekong aanschouwen

Eén van de heerlijkste dingen om te doen in Luang Prabang is om het leven op en rond het water te observeren. Op de Mekong is de hele dag door wel activiteit. Veerboten zetten mensen, motorbikes en dieren over, kleurige houten boten komen volgepakt met goederen aan en timmermannen klussen aan een nieuwe boot. Tegen zonsondergang worden de lucht en de rivier ook nog eens spectaculair gekleurd en ziet alles er nóg mooier uit. Een Mekong riviercruise is een mooie manier om je dag af te sluiten. Wil je graag actief bezig zijn op het water, dan is een kajaktocht misschien wat voor jou.

Steek de Mekong over

Wat zeker een aanrader is, als je houdt van het plattelands leven van Laos, en wat ik bijna niemand heb zien doen in Luang Prabang is met de huurfiets de Mekong oversteken. Je chartert heel eenvoudig, aan de waterkant, een bootje dat je naar de overkant wil brengen voor een paar Kip. Aan de andere oever aangekomen, fiets je zo verder en bezoek je dorpjes die nog maar weinig toeristen zien. Ook hier is wandelen trouwens een optie. Sla direct als je bovenaan de weg naar de oever bent rechtsaf, bij een minuscuul winkeltje op de hoek. Je loopt dan door een dorpje langs het water en kunt de klim maken naar Wat Chomphet. Wij hebben het geluk er tijdens onze tweede keer in Luang Prabang precies te zijn als één van de tempels haar jaarlijkse feest viert.

doen in Luang Prabang - MekongHet plattelands leven rond Luang Prabang en aan de Mekong

Het mooiste uitzicht over Luang Prabang vanaf Phousi Hill

Het is een flinke klim naar de top van Phousi Hill, maar het uitzicht is echt betoverend. Zeker aan het eind van de middag, als de zon langzaam zakt en haar laatste gouden stralen over Luang Prabang werpt is het genieten van het landschap daar boven. Je bent alleen zeker niet de enige, dus laat je romantische voorstelling van dit geheel maar beneden als je voor de zonsondergang komt. Phousi Hill is aan het eind van de middag één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Luang Prabang. Wil je echt in rust genieten, dan kom je in de ochtend, net na zonsopkomst. Dan ben je vrijwel alleen, wellicht samen met één of enkele monniken, rond de tempel en stupa op de top.

Zeker doen in Luang Prabang – Big Brother Mouse bezoeken

Zeker niet op het standaard lijstje, maar één van onze beste herinneringen aan heel Laos, was ons eerste bezoek aan Big Brother Mouse. Dit project bestaat al jaren en heeft tot doel om kinderen in Laos kennis te laten maken met leuke boeken en ze te leren dat lezen leuk is. De boeken worden geschreven en getekend door gedreven en getalenteerde lokale jongeren, in dienst van Big Brother Mouse. Wij hebben een Book Party gesponsord en zijn een dag mee geweest naar een vrij afgelegen dorpje in de omgeving van Luang Prabang. Daar werd een feestelijke dag georganiseerd op de dorpsschool, met veel activiteiten rond lezen en tekenen. Aansluitend mocht elk kind een boek uitzoeken en werd er nog eens een hele reeks boeken achtergelaten om te ruilen.

Big Brother Mouse Luang PrabangBook Party Big Brother Mouse

Helaas zijn de bookparties er niet meer. Wat je wel kunt doen in Luang Prabang is bij Big Brother Mouse langskomen op kantoor, om Engels te praten met kinderen en jongeren die graag Engels willen leren. Hun nieuwe Big Sister Mouse project, waar we een dag waren, vonden we nogal teleurstellend.

Lekker eten op de morning- en de night market

Je kunt in Luang Prabang heerlijk eten bij één van de vele restaurantjes. Bij Chennai restaurant aan de Mekong hebben we bijvoorbeeld het beste Indiase eten van heel Laos gehad. Wat je ook kunt doen in Luang Prabang is voor een fractie van de prijs die je in een restaurant betaalt naar de morning- of nightmarket gaan voor je ontbijt of diner! Het smalle straatje tussen Sisavon Road en de Mekong staat tegenwoordig bekend als de Morning Market van Luang Prabang. Hier kun je vers fruit, brood en koffie kopen tussen de lokale bevolking. Zelf gaan we met ons ontbijtje steevast op één van de bankjes bij de Wat Phonxay Xayxana SongKham zitten. Ondertussen zien we deze tempel gerenoveerd worden. Tegen de tijd dat jij dit leest zal de tempel volledig opgeknapt zijn en kun je van nóg mooiere muurschilderingen genieten op die bankjes!

De nightmarket van Luang Prabang was ooit een sfeervolle verzameling eetstalletjes en marktkraampjes met de meest uiteenlopende souvenirs. Inmiddels is het uitgegroeid tot een enorme verzameling restaurantjes en kraampjes op het plein bij de grootste kruising van het stadje én een lange rij souvenirstalletjes in de Sisavong Road. Dit is dé place to be na zonsondergang, als je voor een prikkie heerlijk wilt eten op een gezellige plek. De souvenirs zijn veelal dertien in een dozijn en weinig origineel, maar sommigen worden gemaakt in de dorpjes rond Luang Prabang. Lokale verkopers zullen zeker blij zijn met elke verkoop.

morningmarket Luang PrabangDoen in Luang Prabang – Lekker eten voor weinig op de morningmarket

Bezoek één van de souvenirdorpjes buiten Luang Prabang

De souvenirs die op de nightmarket in Luang Prabang te koop zijn, worden gemaakt in de dorpjes rondom de stad. Naast dat het super leuk is om te zien hoe dat gaat, zijn de prijzen er ook een stukje lager. In het ene dorpje worden de kleurige parapluutjes en de lampen van papier gemaakt en in het volgende dorpje worden van zijde sjaals en kleding geweven en spulletjes van bamboe gemaakt. Informeer bij je guesthouse naar welk dorpje je het beste kan gaan, of organiseer een tocht naar een aantal dorpjes met een groep. In een gedeelde tuktuk kan je voor er een leuke excursie van maken, eventueel gecombineerd met één van de andere bezienswaardigheden rond Luang Prabang.

Andere erg leuke plekken voor een excursie buiten de stad zijn de Laos Buffalo Dairy Farm, het Hmong museum of The Living Land Farm maken. Deze 3 plekken passeer je onderweg naar de Kuang Si watervallen en zijn enigszins toeristische lokale projecten die een inkijkje in het dagelijkse leven in Laos geven.

doen in Luang Prabang - souvenirdorpjesJe souvenirs kopen waar ze gemaakt worden, zo leuk

Zeker doen in Luang Prabang: zwemmen in de Kuang Si watervallen

Volg je, in een tuktuk of op de motorbike, de Mekong aan de westkant van Luang Prabang, dan kom je een drie kwartier later bij de Kuang Si watervallen. Dat deze watervallen zo mooi zijn betekent dat je ook hier weer niet de enige bezoeker zult zijn. Ga daarom vroeg op pad. Wij namen beide keren dat we in Luang Prabang waren ’s ochtends vroeg een tuktuk. We hebben zeker een uur in alle rust van het kraakheldere water kunnen genieten. De kleur is haast onnatuurlijk. Zwemmen op deze droomplek moet je zeker doen als je in Luang Prabang bent. Aan beide kanten van de waterval gaat een bospad omhoog, zodat je alle niveau’s kunt ontdekken. Uiteindelijk kun je boven door het hoogste deel van de waterval waden of schommelen met je voeten in het water.

Als je in een tuktuk naar de Kuang Si watervallen gaat, spreek dan vooraf een tijd af die je bij de watervallen blijft. Zo is het direct duidelijk en ontstaan er later geen misverstanden over tijd en prijs tussen jou en de chauffeur. Je vindt meer dan genoeg tuktuks in het centrum van de stad.

Kuang Si watervallen zwemmenZwemmen in de schitterende Kuang Si watervallen

Ontmoet de monniken van Luang Prabang

Er is geen stad in Laos, of misschien wel in de wereld, waar zoveel monniken leven per vierkante meter. In een land met zoveel armoede en zoveel Boeddhistische tempels worden jongetjes als novice naar het klooster gestuurd. Daar krijgen ze eten en onderwijs, terwijl ze hun plicht als leerling-monnik doen. Veel jonge monniken spreken een woordje Engels, omdat er zoveel toeristen in Luang Prabang komen. Ze vinden het leuk om een praatje te maken en zo leer jij meer over het lokale leven in Laos.

Iedere ochtend vindt in het centrum van Luang Prabang een vast ritueel plaats: Tak Bat. De monniken gaan op pad om hun dagelijkse portie rijst te verzamelen. Deze wordt door de inwoners van Luang Prabang op het stoepje voor hun huis aan ze uitgedeeld. Zittend op hun knieën en met gebogen hoofd geven ze elke monnik, die in stilte langs loopt, een bolletje rijst in hun nap. Ondanks dat dit de laatste jaren is uitgegroeid tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Luang Prabang is dit nog altijd een cultureel belangrijk onderdeel van de dag voor de inwoners van de stad. Wees respectvol. Bewaar gepaste afstand, stoor de monniken niet, dus gebruik ook geen flits. Wees er vroeg bij, want het ritueel begint bij zonsopkomst.

monniken Luang PrabangHet is heel eenvoudig om een praatje te maken met monniken in Luang Prabang

Bezoek de Pak Ou grotten

De Pak Ou grotten zijn zowel over de weg, als via het water, vanuit Luang Prabang te bereiken. Juist de trip er naartoe over het water is erg mooi en relaxt. Kies je voor een (boot- of kayak-)tour met een gids, dan is een stop bij een Lao Lao stokerij vaan inbegrepen en soms ook een lunch in één van de dorpjes. De grotten zelf, met honderden boeddhabeelden, liggen vlak aan de Mekong. Een gids kan je de nodige uitleg en achtergrondinfo verschaffen, waardoor het een stuk interessanter wordt. Kom je zonder gids, dan ben je in de grotten zelf al gauw uitgekeken, maar de omgeving is nog steeds prachtig.

Cultuur snuiven bij de traditionele dansvoorstelling in het nationaal museum

Het nationaal museum is één van die bezienswaardigheden in Luang Prabang die je eigenlijk gezien moet hebben, maar waarvan je achteraf denkt: “Was dit het nou?” Tenminste, voor ons was dat zo. De Haw Phra Bang tempel op het terrein is geweldig mooi, maar wat ons betreft is de binnenkant van het museum niet heel interessant. Tassen mogen niet mee naar binnen en daardoor zien wij bij de kluisjes de aankondiging voor de traditionele dansvoorstelling Phralak Phralam, die hier elke avond ook gegeven wordt. Spontaan besluiten we kaartjes te bestellen, een goede keus.

traditionele dansvoorstelling Phralak PhralamDe traditionele dansvoorstelling Phralak Phralam

In de avond zitten we vol spanning op de voorste rij stoelen in het theater van het nationaal museum. Het geheel maakt een wat armoedige, ouderwetse indruk, zeker in vergelijking met de culturele dansvoorstelling die we in Bangkok gezien hebben. Wat dat betreft past het juist ook wel weer bij Laos en wekt alles toch de indruk dat het bijzonder is. De gordijnen en stoelen zijn versleten, het orkest zit in een hoekje op de grond en het decor is eenvoudig. De maskers en kleding zijn echter prachtig en de voorstelling van de Ramayana is mooi uitgevoerd. Na zoveel tijd in Zuidoost-Azië kennen we het verhaal een beetje, één van de bekendste verhalen uit het Boeddhisme. Mooi om de Laotiaanse vertolking ervan te zien.

Meer cultuur bij het Traditional Arts & Ethnology Centre

Niet ver van de bekende Phousi Hill vind je één van de bezienswaardigheden in Luang Prabang die amper bezocht worden. Het Traditional Arts & Ethnology Centre is een museum over de Laotiaanse cultuur. In het kleine straatje dat je door moet om er te komen, tussen Phousi Hill en de markt, staat trouwens één van de beste straatstalletjes van de stad! Je kunt hier terecht voor verse sapjes en shakes, brood met ei in elke denkbare vorm en goede koffie. Aanrader dus om hier te ontbijten voor je door loopt naar het museum.

Traditional Arts & Ethnology Centre Luang PrabangTraditional Arts & Ethnology Centre en de lokale wijk er omheen

In het museum zie je de verschillende kledingstijlen van de lokale stammen in Laos. Ook gereedschap en andere gebruiksvoorwerpen zijn tentoongesteld, met een uitgebreide omschrijving. Dat dit niet direct een museum is waar kinderen heel veel aandacht voor hebben, dat hebben ze zelf ook bedacht. Daarom is er achter in het museum een kleine werkplaats, waar onze meiden zich met veel plezier in lokale klederdracht hijsen en aan een handwerkje beginnen dat de dames in de dorpjes rond Luang Prabang ook doen. Er zijn verder kleurplaten, maskers en filmpjes. Zo hebben we in een dik half uur toch allemaal een goede indruk van de lokale dorpjes van Laos gekregen als we weer naar buiten stappen. Het wijkje rond het museum en achter Phousi Hill is trouwens geweldig om doorheen te lopen! Volop lokaal leven gewoon op straat en heel veel vriendelijke mensen.

Sieraden maken: lekker iets creatiefs doen in Luang Prabang

Na een lange tijd op reis zijn onze meiden wel toe aan een keer wat creatiefs doen. In Luang Prabang kan dat volop. Wij kiezen ervoor om de bamboebrug over te steken naar de Garden of Eden. Deze sieradenwinkel heeft ook een atelier op een prachtig plekje, dat uitkijkt over de rivier. Hier kun je je eigen sieraden maken. De één maakt een ketting met een prachtige steen, de ander een ring met kleine steentjes. Je kunt hier ook zelf zilveren sieraden maken, maar boek vooraf. Het is enorm populair. En terecht, met zulke gepassioneerde mensen die je begeleiden.

Bamboebrug en Garden of Eden Luang PrabangDirect over de bamboebrug vind je de Garden of Eden in Luang Prabang

Zo’n 20 meter achter Garden of Eden zit aan de linkerkant ook een houtwerkplaats waar je je eigen houten beeld kunt maken. Ook hier is het wijs om vooraf te reserveren, ook al is dit minder druk. Uitgerekend op de dag dat wij hier kwamen waren de lokale familie en ook de houtbewerker zelf een dag niet thuis.

Reizen naar Luang Prabang

Luang Prabang staat, geheel terecht, op bijna ieders reisroute door Laos. Van en naar Luang Prabang zijn genoeg busverbindingen, bijvoorbeeld met Vientiane (7 uur), Vang Vieng (6 uur), Nong Kiaw (4 uur) en Luang Namtha (9 uur). Er is ook een trein die Luang Prabang verbindt met Vang Vieng en Vientiane, aangelegd en volledig beheerd door China. Gezien de ravage de Chinezen aanrichten in Noord-Laos, besluiten wij deze trein te boycotten. Wil jij wel veel sneller dan met de bus naar Luang Prabang reizen, dan kan dat.

Nam Xay viewpoint Vang ViengWij reizen vanuit de omgeving van Vang Vieng met de bus naar Luang Prabang

Voor de liefhebbers is er ook een boot van en naar Thailand, over de Mekong. In 2 dagen reis je in langzaam tempo, terwijl de groene landschappen aan je voorbij trekken. Meestal wordt deze boottocht aangeboden als pakketreis, met een overnachting halverwege. Heb je haast, dan kan je ook naar Luang Prabang vliegen vanuit de omringende landen.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

6 reacties op “Zien en doen in Luang Prabang – bezienswaardigheden en tips

 1. Jenny zegt:

  Ik vind Luang Prabang een heerlijke stad. Het fietsen langs de tempels, de nachtmarkt, de trekkings en watervallen in de omgeving. En niet te vergeten het lekkere eten op de nachtmarkt.

  • Yvonne zegt:

   Ik zit er serieus over te denken terug te gaan naar Laos.. dan maar in de zomervakantie met het risico van wat regen.. en dan zeker ook terug naar Luang Prabang.

 2. Sanne Bakker zegt:

  Wat een prachtige plek! Laos lijkt me ook heel mooi om tijdens Zuid-Oost Azië te bezoeken. De reistijden vallen me ook mee. En een geweldige accommodatie! Bovendien vind ik je foto’s van mensen zo goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *