fbpx
zien en doen in Luang Prabang

Zien en doen in Luang Prabang – take your time

Er is genoeg te zien en doen in Luang Prabang voor een week. Minstens. Zeker als je wat langer op reis bent, zoals wij toen we Laos bezochten, is Luang Prabang dé plek om even tot rust te komen en tegelijk veel moois te zien. Laos heeft veel mooie plekken, maar Luang Prabang is echt één van onze favorieten. En wij zijn niet de enige. Van veel mensen horen we dat ze er graag langer hadden willen blijven. Wat je ook gaat doen in Luang Prabang, zorg dat je er genoeg tijd voor neemt. Deze stad staat niet voor niks in haar geheel op de Unesco werelderfgoedlijst en de bezienswaardigheden van Luang Prabang zullen je zeker niet vervelen. Leuk weetje zo aan het begin van dit blog: Er is nog veel meer Unesco werelderfgoed in Zuidoost Azië.

Fietsend tempelhoppen

De tempels van Luang Prabang zijn de beste. Echt waar. Zoveel details en zo’n authentieke, serene sfeer, zeker als je de tempels tegen de avond bezoekt. Bovendien liggen de meeste tempels ontzettend mooi en worden ze omgeven door groen en kleurrijke bloemen. Er zijn tientallen tempels in Luang Prabang, dus huur een fiets en geniet van al dat moois. De meeste tempels liggen niet ver uit elkaar en ik vond zo’n fietstochtje één van de meest relaxte dingen om te doen in Luang Prabang. De Wat Haw Pha Bang en Wat Xieng Thong zijn mijn persoonlijke favorieten.

zien en doen in Luang Prabang - tempelsDe mooiste tempels van Laos vind je in Luang Prabang

Het leven aan de waterkant, of óp het water, aanschouwen

Eén van de heerlijkste dingen om te doen in Luang Prabang is om het leven op en rond het water te observeren. Op de Mekong is de hele dag door wel activiteit. Veerboten zetten mensen, motorbikes en dieren over, kleurige houten boten komen volgepakt met goederen aan en timmermannen klussen aan een nieuwe boot. Tegen zonsondergang worden de lucht en de rivier ook nog eens spectaculair gekleurd en ziet alles er nóg mooier uit. Een Mekong riviercruise is een mooie manier om je dag af te sluiten. Wil je graag actief bezig zijn op het water, dan is een kajaktocht misschien wat voor jou.

Steek de Mekong over

Wat zeker een aanrader is, als je houdt van het plattelands leven van Laos, en wat ik bijna niemand heb zien doen in Luang Prabang is met de huurfiets de Mekong oversteken. Je chartert heel eenvoudig, aan de waterkant, een bootje dat je naar de overkant wil brengen voor een paar Kip. Aan de andere oever aangekomen, fiets je zo verder en bezoek je dorpjes die nog maar weinig toeristen zien.

doen in Luang Prabang - MekongHet plattelands leven rond Luang Prabang en aan de Mekong

Het mooiste uitzicht over Luang Prabang vanaf Phousi Hill

Het is een flinke klim naar de top van Phousi Hill, maar het uitzicht is echt betoverend. Zeker aan het eind van de middag, als de zon langzaam zakt en haar laatste gouden stralen over Luang Prabang werpt is het genieten van het landschap daar boven. Je bent alleen zeker niet de enige, dus laat je romantische voorstelling van dit geheel maar beneden als je voor de zonsondergang komt. Wil je echt in rust genieten, dan kom je in de ochtend, net na zonsopkomst. Dan ben je vrijwel alleen, wellicht samen met één of enkele monniken, rond de tempel en stupa op de top.

Zeker doen in Luang Prabang – Big Brother Mouse bezoeken

Zeker niet op het standaard lijstje, maar één van onze beste herinneringen aan heel Laos, was ons bezoek aan Big Brother Mouse. Dit project bestaat al jaren en heeft tot doel om kinderen in Laos kennis te laten maken met leuke boeken en ze te leren dat lezen leuk is. De boeken worden geschreven en getekend door gedreven en getalenteerde lokale jongeren, in dienst van Big Brother Mouse. Wij hebben een Book Party gesponsord en zijn een dag mee geweest naar een vrij afgelegen dorpje in de omgeving van Luang Prabang. Daar werd een feestelijke dag georganiseerd op de dorpsschool, met veel activiteiten rond lezen en tekenen. Aansluitend mocht elk kind een boek uitzoeken en werd er nog eens een hele reeks boeken achtergelaten om te ruilen.

Big Brother Mouse Luang PrabangBook Party Big Brother Mouse

Lekker eten op de night market

De nightmarket van Luang Prabang is een sfeervolle verzameling eetstalletjes en marktkraampjes met de meest uiteenlopende souvenirs. Dit is dé placet to be na zonsondergang, als je voor een prikkie heerlijk wil eten op een gezellige plek. Het is zeker ook leuk om even tussen de souvenirstalletjes te lopen en misschien wat te kopen, maar eigenlijk kan je dat kopen beter op een andere plek doen.

Bezoek één van de souvenirdorpjes buiten Luang Prabang

De souvenirs die op de nightmarket in Luang Prabang te koop zijn, worden gemaakt in de dorpjes rondom de stad. Naast dat het super leuk is om te zien hoe dat gaat, zijn de prijzen er ook een stukje lager. In het ene dorpje worden de kleurige parapluutjes en de lampen van papier gemaakt en in het volgende dorpje worden van zijde sjaals en kleding geweven en spulletjes van bamboe gemaakt. Informeer bij je guesthouse naar welk dorpje je het beste kan gaan, of organiseer een tocht naar een aantal dorpjes met een groep. In een gedeelde tuktuk kan je voor er een leuke excursie van maken, eventueel gecombineerd met één van de andere bezienswaardigheden rond Luang Prabang.

doen in Luang Prabang - souvenirdorpjesJe souvenirs kopen waar ze gemaakt worden, zo leuk

Tak Bat: de aalmoesronde van de monniken

Iedere ochtend vindt in het centrum van Luang Prabang een vast ritueel plaats. De monniken gaan op pad om hun dagelijkse portie rijst te verzamelen. Deze wordt door de inwoners van Luang Prabang op het stoepje voor hun huis aan ze uitgedeeld. Zittend op hun knieën en met gebogen hoofd geven ze elke monnik, die in stilte langs loopt, een bolletje rijst in hun nap. Wees er vroeg bij, want het ritueel begint bij zonsopkomst. Bewaar gepaste afstand, stoor de monniken niet, dus gebruik ook geen flits.

Zwem in de Kuang Si waterval

Volg je, in een tuktuk of op de motorbike, de Mekong aan het andere eind van Luang Prabang, dan kom je een drie kwartier later bij de Kuang Si waterval. Dat deze waterval zo mooi is betekent dat je ook hier weer niet de enige bezoeker zult zijn. Ga daarom vroeg op pad. Wij namen ’s ochtends vroeg een tuktuk en hebben zeker een uur in alle rust van het kraakheldere water kunnen genieten. Aan beide kanten van de waterval gaat een bospad omhoog, zodat je alle niveau’s kunt ontdekken, om uiteindelijk boven door het hoogste deel van de waterval te waden.

Luang Prabang Kuang Si watervalDe mooiste waterval van Luang Prabang – Kuang Si

Bezoek de Pak Ou grotten

De Pak Ou grotten zijn zowel over de weg, als via het water, te bereiken. Juist de trip er naartoe over het water is erg mooi en relaxt. Kies je voor een (boot- of kayak-)tour met een gids, dan is een stop bij een Lao Lao stokerij vaan inbegrepen en soms ook een lunch in één van de dorpjes. De grotten zelf, met honderden boeddhabeelden, liggen vlak aan de Mekong. Een gids kan je de nodige uitleg en achtergrondinfo verschaffen, waardoor het een stuk interessanter wordt. Kom je zonder gids, dan ben je in de grotten zelf al gauw uitgekeken, maar de omgeving is nog steeds prachtig.

Luang Prabang accommodatieEen accommodatie als deze had me achteraf nog mooier geleken

Reizen naar Luang Prabang

Luang Prabang staat, geheel terecht, op bijna ieders reisroute door Laos. Ook collegablogger Dewi bleef er een volle week, zoals je in haar reisroute kan lezen. Van en naar Luang Prabang zijn genoeg busverbindingen, bijvoorbeeld met Vientiane (9 tot 10 uur), Vang Vieng (6 uur), Nong Kiaw (5 uur) en Luang Namtha (9 uur). Voor de liefhebbers is er ook een boot van en naar Thailand, over de Mekong. In 2 dagen reis je in langzaam tempo, terwijl de groene landschappen aan je voorbij trekken. Meestal wordt deze boottocht aangeboden als pakketreis, met een overnachting halverwege. Heb je haast, dan kan je ook naar Luang Prabang vliegen vanuit de omringende landen.

Category: LaosRondreizenVerre Reizen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 comments

  1. Ik vind Luang Prabang een heerlijke stad. Het fietsen langs de tempels, de nachtmarkt, de trekkings en watervallen in de omgeving. En niet te vergeten het lekkere eten op de nachtmarkt.

    1. Ik zit er serieus over te denken terug te gaan naar Laos.. dan maar in de zomervakantie met het risico van wat regen.. en dan zeker ook terug naar Luang Prabang.

  2. Wat een prachtige plek! Laos lijkt me ook heel mooi om tijdens Zuid-Oost Azië te bezoeken. De reistijden vallen me ook mee. En een geweldige accommodatie! Bovendien vind ik je foto’s van mensen zo goed!

    1. Dank je wel voor het compliment! En ja, Laos is echt een prachtig land.. toch wel één van mijn favorieten in de regio.

  3. Ik ben nog nooit in Laos geweest en lees er veel wisselende meningen over. Daarom heeft het echt nooit hoog op mijn lijstje gestaan. Die waterval is wel echt prachtig!

    1. Ow echt?! Ik hoor altijd iedereen er alleen maar enthousiast over. Zelf zijn we ook echt fan en ik wil zeker nog een keer weer die kant op!