Nong Khiaw

Nong Khiaw bezienswaardigheden en tips voor dit toffe dorp in Laos

Nong Khiaw was 20 jaar geleden een onbekend dorpje in Laos, slechts een doorreisplek, op weg naar het veel populairdere Muang Ngoi Neua. Gek eigenlijk, want dat spectaculaire karstlandschap was er toen ook al. De toeristische infrastructuur ontbrak alleen nog. De laatste jaren wordt Nong Khiaw een steeds bekendere stop tijdens een rondreis door Laos. Tegenwoordig ontdek je in Nong Khiaw bezienswaardigheden zoals viewpoints en watervallen, die vroeger nog niet bereikbaar waren en al helemaal niet stonden aangegeven. Met de tips in dit blog weet jij ook de mooiste bezienswaardigheden in Nong Khiaw te vinden. Houd je van ongerepte natuur, authentieke dorpjes en outdoor activiteiten, dan zit je hier goed.

Aan welke kant van de rivier slapen in Nong Khiaw

Toen we de eerste keer in Nong Khiaw waren, bestond het dorpje voornamelijk uit een stoffig plein aan de Ou rivier, waar de andere huizen omheen gebouwd waren. Inmiddels heeft het dorp zich uitgebreid aan de andere kant van de rivier. Aan beide kanten van de rivier zijn prima restaurantjes en alles is op loopafstand van elkaar. Aan welke kant je slaapt, maakt dus niet echt wat uit. Wij overnachten vlakbij de brug, in een heerlijk guesthouse in het oorspronkelijke dorp. Zeker niet het goedkoopste, maar wel één van de beste uitzichten van het dorp, comfortabele bedden en de rivier pal voor je neus. Een andere, écht leuke plek om te overnachten is op deze “woonboot”. Je slaapt dan op het water en met ook echt een droomuitzicht rondom. Misschien niet het eerste dat je verwacht in Laos, maar het Indiase restaurant over de brug links maakt echt fantastisch lekker eten. Dezelfde familie heeft ook een restaurant in Luang Prabang. Daar waren we ook al fan!

Nong Khiaw Nam OuIn Nong Khiaw slaap je nooit ver van de Nam Ou rivier

Pha Daeng Viewpoint hoog boven Nong Khiaw

Met een rivier die dwars door de meest indrukwekkende Karstlandschappen stroomt, zal het je niet verbazen dat verschillende bezienswaardigheden in Nong Khiaw viewpoints zijn. Eén van de bekendste en mooiste uitzichtpunten boven Nong Khiaw is Pha Daeng Viewpoint. Zodra wij onze tassen in de kamer van ons guesthouse hebben gedropt, steken we gelijk de brug over, om aan de wandeling naar boven te beginnen. Aan het begin van het smalle pad betalen we een paar cent entree, bij één van de families die hier toevallig woont. Leuke bron van inkomsten voor ze!

Wij klimmen al gauw steil naar boven, tussen het groen. Hier en daar kunnen we, tussen de bladeren door, de toppen van verschillende bergen rond Nong Khiaw zien. Dan staan we plotseling op een open plek, waar iemand een paar schommels aan de boom heeft gemaakt. Terwijl de meiden boven het pad heen en weer zwiepen, nemen wij het uitzicht op de karstbergen in ons op. Gauw gaan we verder, want er is een lange, steile weg te gaan en we willen voor zonsondergang boven zijn. In het gouden, steeds lager wordende zonlicht ziet de tropische begroeiing er nog mooier uit. Een klein uurtje en veel zweetdruppels later wordt het pad veel vlakker en het aantal krullende boomstammen talrijker. We klimmen het laatste stukje en genieten van het uitzicht op de top!

Nong Khiaw Pha Daeng wandelingDe Pha Daeng hike is behoorlijk pittig, maar alle inspanning zeker waard

Ver beneden ons ligt het ooit zo slaperige dorpje langs de meanderende rivier. Zo ver we kunnen kijken zijn er met groen begroeide karstbergen. Hoe lager de zon, hoe drukker het uitzichtplatform. Sommigen blijven hier duidelijk slapen. Wij willen voor het écht donker is beneden zijn. Dat lukt net niet helemaal, dus de laatste 10 minuten leggen we met zaklamp af. Moe maar voldaan schuiven we aan voor een lassi en een bordje curry, bij het Indiase restaurant.

Op weg naar beneden komen we andere wandelaars tegen, die duidelijk te laat vertrokken zijn. Vertrek minimaal 2 uur voor zonsondergang uit Nong Khiaw, maar liever nog een half uurtje eerder. Zo weet je zeker dat je op tijd boven bent.

Nong Khiaw Pha Daeng viewpointVertrek op tijd uit Nong Khiaw naar Pha Daeng viewpoint: dit wil je niet missen!

Combineer in Nong Khiaw bezienswaardigheden met een tour

In en rond Nong Khiaw zijn verschillenden tours te boeken, die je de mooiste bezienswaardigheden in één of twee dagen laten zien. Ga je voor twee dagen, dan slaap je vaak in één van de traditionele Hmong of Khmu dorpjes in de omgeving. Sommigen daarvan worden veelvuldig door toeristen bezocht, anderen nog amper. Wat mij betreft zijn dat de leukste! Dat hoor ik ook terug van de Franse moeder en zoon, die wél gingen. Wij hebben de dagen voor Nong Khiaw net doorgebracht in een dorpje buiten het gebaande pad en met een gebrek aan comfort. We besluiten daarom zelf een eendaagse tour te doen.

In de ochtend varen we de nog spiegelgladde Nam Ou rivier af, tot Ban Sopkan. In dit Khmu dorpje is het overgrote deel van de huizen van bamboematten gemaakt. De bewoners leven van de kleinschalige landbouw en wat ze zo nu en dan aan toeristen verkopen. Twee dames stoken aan de rand van het dorp zelf LaoLao, rijstwhiskey. Een man vlecht manden, een ander maakt prachtige, gegraveerde bekers van bamboe. Een oma drinkt een kopje thee op haar stoepje, terwijl haar kleinkind nieuwsgierig om het hoekje kijkt. Als onze meiden even hebben gespeeld met de kinderen uit het dorp, varen we verder de Nam Ou af.

Khmu dorpje bij Nong KhiawBan Sopkan, een Khmu dorpje niet ver van Nong Khiaw

Bij Ban Sopkong stappen we weer uit onze houten boot. Ook hier leven de mensen duidelijk van het land en de visserij. Een man tikt wat fruit uit de boom, met een lange stok. Werkelijk alles is gemaakt van bamboe. Door een schilderachtig landschap vol rijstvelden en groene heuvels wandelen we naar de Tad Mik waterval. We hebben geluk: de andere bezoekers vertrekken net. Een duik in het koude water is heerlijk. Onze gids deelt de lunch uit: in bananenbladeren verpakte, gebakken rijst. Super eenvoudig, maar zo lekker. We hebben weer genoeg energie om terug te wandelen naar de boot.

De Tad Mik waterval is prachtig, maar de tour naar de 100 Waterfalls schijnt echt nóg beter te zijn, maar alleen in (of net na) het regenseizoen. Helaas zijn wij in Nong Khiaw in het droge seizoen, als er te weinig water is.

Nong Khiaw Tad Mik watervalEen prachtig plekje tijdens onze dagtour: de Tad Mik waterval

Opnieuw volgen we de stroom van de rivier, tot het dorpje dat ooit een paradijsje was: Muang Ngoi Neua. Nog altijd is de omgeving waanzinnig mooi. Zo groen, zo midden in de natuur. Toch is er duidelijk iets essentieels veranderd: accommodatie staat wel 3 verdiepingen hoog, zij aan zij, langs het water. Overal staan en hangen borden voor de beste restaurants en de mooiste hostels. We zijn blij dat we hier slechts de klim maken naar het Phanoi viewpoint. We besluiten direct dat het niet nodig is om hier een aantal nachten door te brengen, zoals we eerst overwogen. Zo positief als we de verandering in Nong Khiaw ervaren, nu alle bezienswaardigheden bereikbaar zijn, zo teleurgesteld zijn we over het huidige Muang Ngoi. Het uitzicht vanaf boven is super, maar ergens van beneden horen we het geluid van een bas. We vragen ons af hoe het hier ‘s avonds zal zijn en zijn blij om in onze houten boot terug te varen naar Nong Khiaw.

Zodra je Muang Ngoi achter je laat, sta je midden in de natuur. Ook in deze omgeving zijn er nog dorpjes die niet dagelijks toeristen zien. Informeer je goed en ga lekker avontuurlijk op pad buiten het dorp, met of zonder gids.

Muang Ngoi NeuaDe omgeving van Muang Ngoi Neua is nog altijd even mooi

Nang None viewpoint – The sleeping Lady

Van alle bezienswaardigheden in Nong Khiaw trekken de uitzichtpunten mij toch het meest. Op foto’s zie ik dat Nang None viewpoint mij het mooiste lijkt. Bovendien is dit uitzichtpunt aan de andere kant van de rivier dan Pha Daeng, wat me wel wat lijkt voor de afwisseling. De klim er naartoe is wel de steilste van alle viewpoints, volgens de eigenaar van het restaurant waar we ontbijten. Onze oudste dochter heeft wel zin in een uitdaging, dus met ons tweeën lopen we Nong Khiaw uit, naar de start van de wandelroute. Ook hier betalen we weer een kleine toegangsprijs, voordat we aan de klim beginnen. Inderdaad is dit direct al bikkelen. Gelukkig wel over rotsen, met aan weerszijden boomtakken genoeg, wat het klimmen makkelijker maakt.

Al vrij vlot is er een afslag naar een lager viewpoint, dat we uiteraard ook willen zien. Tien minuten later stappen we op een houten platform, dat uitkijkt over de Nam Ou rivier, de andere kant van Nong Khiaw en de bergen rondom. Terug bij het hoofdpad, is de klim over boomwortels en langs steile afgronden best inspannend. Voor het laatste stukje hebben we zelfs de touwen en provisorisch aangelegde trappetjes écht nodig. Des te groter is de beloning, als we op het gammele platformpje bovenop de puntige rots stappen, dat het uitzichtpunt is. Veel is het niet, maar dat maakt het spectaculaire uitzicht meer dan goed.

Nang None viewpoint - The sleeping LadyWat een klim en wat een uitzicht: Nang None viewpoint – The sleeping Lady

Ik ben nu ook wel benieuwd hoe het is om hier in de vroege ochtend te staan, als de wolkendeken die hier vaak hangt er nog is. Een zonsopkomst boven de wolken is altijd magisch. Ik denk dat het pad in het donker alleen écht een enorme uitdaging zal zijn. Wij gaan voorzichtig weer naar beneden. Gelukkig heeft het restaurantje tegenover het pad ijskoude drankjes genoeg. Die hebben we wel even nodig.

Slaperige tempel aan de zuidkant van de brug in Nong Khiaw

Na een korte stop bij onze accommodatie besluit ik nog een aantal bezienswaardigheden van Nong Khiaw alleen te bezoeken. Steek je vanuit het drukkere deel van het dorp de brug over naar het zuiden, dan vind je aan de linkerkant één van de nauwelijks bezochte bezienswaardigheden van Nong Khiaw. Gek genoeg lijkt niemand een kijkje te nemen bij de dorpstempel. Zonde, want dit is een heerlijk authentiek plekje. De tempel heeft een prachtig uitzicht op de bergen. Jonge leerling monniken zijn druk aan de studie, op het stoepje van het woongedeelte van de tempel. Trots gaan ze rechtop zitten, als ze zien dat ik interesse heb in wat ze doen. Het is duidelijk dat het Boeddhisme in Laos heel belangrijk is. Rondom de hoofdtempel is een verzameling oude beelden en schilderingen, maar een groot deel zit ook alweer strak in de verf. Zodra er geld is, wordt alles keurig onderhouden. De gouden stupa lijkt ook nog maar net klaar óf opnieuw geverfd.

tempel Nong KhiawOok de tempel van Nong Khiaw is een bezoek waard

Tham Pha Kuang en Pha Tok Caves

Na een korte stop bij de tempel loop ik verder, twijfelend over welke van de grotten ik zal bezoeken. Zoals op veel plekken in Laos, zijn er ook rond Nong Khiaw een aantal interessante grotten. In Tham Pha Kuang kun je een tocht in het pikkedonker maken. Niet geschikt voor claustrofobische types, want volgens de jongen die er net vandaan komt is het binnen soms echt heel krap. De Pha Tok Caves lijken me vanuit historisch oogpunt het meest de moeite waard. Ze zijn alleen een kilometer of 3 buiten het dorp. Ik voel mijn kuiten van de klim van vanochtend en besluit een fiets te huren. Ik zie alleen geen verhuurder. Als er iemand op een motortje aan komt rijden, vraag ik een lift.

Vijf minuten later stap ik vlakbij de Pha Tok Caves af en steek de eigenaar van de motor wat biljetten toe. Laos is zo heerlijk ongecompliceerd! De omgeving is hier net zo mooi als langs de Ou rivier, waarvan hier een zijtak stroomt. Kale, steile kartsheuvels staan overal in het landschap. Ik steek een lange bamboebrug over, naar een huisje waar je entree betaalt. Aan het einde van de bamboe verhoging staat een eeuwenoude boom, naast de entree van de eerste grot.

Pha Tok Caves - Nong KhiawDe Pha Tok Caves: geschiedenis van Nong Khiaw en omgeving

De Pha Tok Caves zijn 3 grotten, die als schuilplek hebben gediend voor de bewoners van omliggende dorpjes in de Vietnam oorlog. Via een steile, ijzeren trap kom ik in een grote grot met hier en daar een bordje om te vertellen waar dit deel voor gebruikt is. Er is niet heel veel te zien, maar het is bizar om te bedenken welke geschiedenis zich hier heeft afgespeeld. Voor de tweede, veel smallere grot moet ik een stuk door de jungle aan de rand van de karstrotsen lopen. Deze grot is meer een bochtige gang. Als ik naar binnen loop is het al gauw pikdonker. Ik vind het wel mooi geweest en loop door het schitterende, tropische landschap terug naar Nong Khiaw.

De Nam Ou rivier: tuben, zwemmen en kayakken

De Nam Ou rivier is als een filmdecor. Vooral in het gouden licht van de late middag, tegen zonsondergang, is het geweldig om de wereld vanaf de brug of het water te bekijken. Bij verschillende restaurantjes aan of op het water zijn oude binnenbanden te huur, waarmee te kunt tuben: lekker relaxt stroomafwaarts dobberen. Spreek wel van te voren af dat iemand je ook weer komt ophalen!

Nong Khiaw kayakken Ou rivierIn Nong Khiaw is dobberen of kayakken op de Ou rivier een must

Handiger is het om een uurtje voor zonsondergang een kayak te huren. Zo kun je alle kanten op en op eigen gelegenheid van de omgeving van Nong Khiaw genieten. Peddel je stroomafwaarts, dan is het wel goed om er rekening mee te houden dat je de andere kant op een stuk langer onderweg bent. Gewoon lekker zwemmen in de laatste zonnestralen van de dag kan ook natuurlijk.

Ziplinen in Nong Khiaw

Op verschillende plekken in Laos kun je ziplinen in de overweldigend mooie natuur. De Gibbon Experience is daarvan het bekendste voorbeeld. Zelf gaan wij ook een middagje ziplinen in Vang Vieng. In Nong Khiaw hadden we dat graag ook willen doen, maar helaas hebben de 3 Coronajaren ervoor gezorgd dat het parcours in verval is geraakt. Op het moment dat wij in Laos zijn, wordt er nagedacht om alles weer in ere te herstellen. Het is nog niet duidelijk wanneer de Nong Khiaw Jungle Fly weer open gaat.

Ben jij in Nong Khiaw geweest en vond je het ook super? Dan is de Thakhek loop ook wel wat voor jou denk ik!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *