Waarom een homestay mijn eerste keus is

Een homestay scoort voor veel mensen niet heel veel punten als ze accommodatie zoeken voor een vakantie. Voor velen is een hotel of appartement de enige logische keus. En ondanks dat we sinds we met ons vieren reizen steeds vaker een appartement verkiezen boven de hostels waar we daarvóór vaak overnachtten is een homestay eigenlijk mijn eerste keus. Ook nu we kinderen hebben. Juist nu we met kinderen reizen lijkt het soms de beste optie die er is. Waarom ik zo graag in een homestay verblijf vertel ik je in dit blog.

Ons laatste verblijf in een homestay

In de kerstvakantie sliepen we op La Gomera in een heuse kaasboerderij. Naast onze woonruimte liepen de geiten en aan de andere kant maakte de eigenaar verse kaas van de geitenmelk. De kinderen konden naar hartenlust rondbanjeren over het terrein en de katten, honden, varkens en kippen vertroetelen. Lokaler kan je het niet hebben en wat was het een heerlijke ervaring. Het uitzicht was magnifiek. Enthousiast wil ik roepen “onze meest bijzondere homestay ever”. Maar dan denk ik aan onze homestay van afgelopen zomer in Kazbegi in Georgië, waar we bij een gezin sliepen dat geheel zelfvoorzienend woonde, of onze tijd op Amantani, Peru, waar we in een afgelegen dorpje voor 2 nachten deel uitmaakten van een Peruaans gezin. En dan realiseer ik me dat ze eigenlijk allemaal heel erg bijzonder waren en begrijp ik eigenlijk niet dat je nog ergens anders zou willen slapen op reis.

onze homestay in PeruOnze allereerste homestay, jaren geleden in Peru

De lokale ervaring

Juist door de lokale ervaring, het unieke kijkje in het dagelijks leven, wordt slapen in een homestay extra bijzonder. Je maakt voor heel even deel uit van een ander gezin, waar je van dichtbij ziet hoe zij wonen, eten en werken. Je hoort de lokale taal niet alleen, maar zal die vaak ook moeten proberen te gebruiken, al is het dan in combinatie met gebaren, om te communiceren met je gastfamilie. Zo pik je een taal razendsnel op en heb je veel sneller herkenningspunten als je tijdens je reis contact hebt met de lokale bevolking. En wie kan je beter alle geheime plekjes vertellen in de stad of het dorp waar je tijdelijk woont dan de leden van je gastgezin?! Een mooiere manier om de cultuur in een land te leren kennen bestaat haast niet.

Ongekende gastvrijheid

Vaak zal je de enige gast zijn in de homestay en zal je host alles uit de kast halen om jouw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Juist dit maakt dat een homestay voor mij echt de voorkeur heeft boven een onpersoonlijk hotel of appartementencomplex. Zo stond er op La Gomera een mandje met verse eieren voor ons op tafel, versierd met bloemetjes uit eigen tuin en werd er nog snel een pompoen gebracht die vers van het land gehaald was. Te schattig en precies wat maakte dat we ons heel speciaal voelden. In Georgië werd ons in vrijwel elke homestay iets te eten of een glas wijn voorgezet, nog voordat we zelfs onze bagage de kamer in hadden kunnen dragen en de gastenvertrekken waren keer op keer onberispelijk schoon. Onze kinderen werden verwend met fruit, snoepjes en kleine speeltjes en op handen gedragen, waardoor ze zich echt welkom voelden. En wij ook.

homestay La GomeraOnze homestay in La Gomera, waar zelfs verse eitjes klaar stonden

Een homestay betekent vaak dat er kids zijn

Geregeld sliepen we bij mensen met kinderen, wat het voor gezinnen extra aantrekkelijk maakt, met al die speelkameraadjes. Gek genoeg maakt leeftijd dan ineens helemaal niks meer uit. In Mestia hebben onze meiden de grootste lol gehad met het schommelen van de baby des huizes en in Kazbegi liet Vera de grote jongens wel even zien dat zij ook heus wel op zo’n stoere, half verroeste racefiets over het erf kon crossen. Het is ideaal dat je kinderen even lekker kunnen spelen als je zelf je bagage uit- of inpakt, als je thuis komt van een dag sightseeing en de foto’s even gauw wilt bekijken of als je eten staat te koken. En het maakt ook dat je nóg meer contact hebt met de familie waar je verblijft, want de kinderen scheppen automatisch een band.

homestay GeorgiëIn een homestay zijn vaak speelkameraadjes

Heb je in zo’n homestay dan wel privacy?

Mocht het je helemaal niks lijken, de hele dag vrijheid blijheid en op elkaars lip? Dan heb ik goed nieuws. Dat valt allemaal reuze mee. In de meeste homestays waar we de afgelopen jaren geslapen hebben kregen wij een eigen kamer, een eigen verdieping of zelfs een eigen appartement op het terrein van de gastfamilie. Natuurlijk is het gezellig als je af en toe een praatje maakt, samen eet of iets onderneemt, maar het verschilt een beetje en hangt ook af van de huisvesting of dat veel of minder gebeurt. In Peru sliepen we bij een gezin dat echt heel eenvoudig leefde en aten we mee met wat moeke voor ons klaar maakte. Kies je een iets luxere homestay of één met meer ruimte, wat met kinderen al vanzelfsprekend is, dan heb je ook in sociaal opzicht meer lucht. Heb je even een dag niet zoveel behoefte aan contact, dan ben je wat meer op jezelf en als je wilt kan je de gezelligheid dan zelf weer opzoeken.

Hele bijzondere homestay in Kyrgyzstan

Een speciale vermelding verdient Kyrgyzstan, waar het slapen in een homestay eigenlijk zo’n beetje de enige manier van overnachten is. Hier is mijn liefde voor de homestay denk ik ontstaan. Niet in de laatste plaats om het verse, zelfbereide eten. 🙂 ’s Ochtends aten we vaak heerlijke jam van vorige week geplukte abrikozen of kersen, op versgebakken brood en met een eitje van de kippen op het erf. ’s Avonds bestond het diner dan meestal uit groenten uit eigen tuin en de heerlijkste verse deegwaren, zoals manti en Laghman noodles. In de stadjes sliepen we bij een lokale familie in huis, maar de tofste homestays waren toch de overnachtingen bij de nomandenfamilies in de bergen. Wat was dat speciaal en wat zouden we dat graag nog een keertje over willen doen. Luxe was in geen velden of wegen te bekennen en het sanitair bestond uit een gat in de grond, maar de melkweg te zien schitteren boven een stil bergmeer, met als enige geluid het scharrelen van het vee… onbetaalbaar!

Wil jij ook bij nomaden slapen in Kyrgyzstan, of in een gewone homestay in één van de stadjes? Dan is het CBT dé organisatie die dit al jaren lang regelt. Je kan via de website je verblijf regelen, of langs gaan in één van de kantoortjes.

bijzondere homestay in KyrgyzstanOnze bijzondere homestay in Kyrgyzstan

Tips voor een geslaagde homestay

Houd er rekening mee dat je, in de meeste gevallen, het sanitair deelt met de gastfamilie en dat die niet altijd even luxe is als thuis. Vooral in afgelegen plaatsen zal je het soms met een koude douche of een hurktoilet moeten doen, iets wat loont om vooraf uit te zoeken, zodat je er rekening mee kan houden of wat anders kan kiezen.

Zorg dat je iets leuks meeneemt van thuis, dat je kan weggeven als bedankje voor de gastvrijheid of als welkomstcadeautje. Kaarten met foto’s van Nederland zijn altijd favoriet, net als lekkernijen zoals bijvoorbeeld stroopwafels of drop. In landen waar nog geregeld de stroom uitvalt doen van die knijpkatjes het goed, die je voor een euro bij de Action koopt.

Maak duidelijke afspraken over dingen die voor jou belangrijk zijn en vraag wat wel en wat niet kan of gewenst is. Zo sliepen we in Dambulla niet in een echte homestay, maar in een zeer familiair guesthouse. We hadden geen eigen keuken, maar door te vragen of we in de eenvoudige keuken van ons gastgezin mochten koken voor onze kinderen werd ons verblijf een stuk aangenamer. Nu hoefden we niet elke avond de deur uit op een tijdstip dat de kinderen moe waren en maakten we er vaak een gezellig samenzijn van, met de familie. Het allerfijnste aan een homestay is tenslotte dat het voor eventjes je thuis ver van huis is.

Mocht je zelf op zoek zijn naar een homestay en je afvragen waar je er één kan boeken? Op booking.com kan je tegenwoordig aangeven dat je een homestay zoekt en ook op Airbnb vind je er veel. Of regel het ter plekke, door naar de plaatselijke Tourism Office te gaan!

homestay - thuis ver van huisEen homestay is voor eventjes je thuis ver van huis

En last but not least

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het boeken van een homestay, maar een erg fijne bijkomstigheid is dat al het geld dat je uitgeeft direct naar de familie gaat waar je verblijft. Er verdwijnt niks in de zakken van de grote baas, want de grote baas is in dit geval de eigenaar van het huis en degene die hard werkt om het jou naar de zin te maken. Vooral fijn in landen waar werkgelegenheid niet heel vanzelfsprekend is. Voor jezelf is het ook nog eens erg prettig dat een homestay in de meeste gevallen flink goedkoper is dan een verblijf in een hotel of appartement.

Slaap jij weleens in een homestay als je op vakantie bent?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Persoonlijk blogs, of kies een andere bestemming »

18 reacties op “Waarom een homestay mijn eerste keus is

  1. Eva zegt:

    Heb altijd een beetje een haat-liefde verhouding met homestay. Vooraf zie ik allerhande beren op de weg. Wat als het niet klikt met de familie, wat als we een smerige kamer krijgen, wat als… je snapt wat ik bedoel. Als ik er dan eenmaal ben, vind ik afscheid nemen dikwijls lastig en denk ik, in een hotel kunnen we gewoon zonder emotie de deur achter je dichttrekken.

    • Yvonne zegt:

      Haha, dat herken ik wel een beetje.. ik twijfelde eerst ook weleens over deze dingen, vooral ook toen we met kleine kinderen op reis gingen. Maar ook daarmee alleen maar positieve ervaringen als we er eenmaal waren, dus al die twijfel is nu wel weg.

  2. DutchieontheRoad zegt:

    Ik vind een homestay ook erg fijn en heb er twee keer gebruik van gemaakt in Nepal. Echt een aanrader! In Vietnam overnachtte ik ook twee maal in een homestay.

  3. Sanne zegt:

    Luxe is soms wel fijn, maar ook vaak helemaal niet echt nodig. Een overnachting bij een nomadenfamilie lijkt me bijvoorbeeld veel bijzonder. Het contact met de mensen, om te zien hoe het leven daar echt is, heel bijzonder. Mijn voorkeur gaat ook naar een homestay!

    • Yvonne zegt:

      Die overnachtingen bij een nomadenfamilie waren wel de meest bijzondere homestays die we gedaan hebben. Willen we zeker weer een keer doen ook.

  4. jlokker zegt:

    Homestays zijn inderdaad een geweldige manier om op een unieke manier te overnachten, een kijkje in het dagelijks leven van mensen te krijgen én iets terug te doen voor de lokale bevolking 🙂 En zoals je inderdaad zegt: in bijna iedere homestay waar ik ben geweest zijn kinderen, dus voor kinderen is dat extra leuk. Al vind ik het meestal ook hartstikke gezellig om met de kinderen spelletjes te doen ;p Op Cuba heb ik zelfs een keer de Minions in het Spaans met die kids gekeken, geweldig hoe ze daarop reageerden!

  5. Daphne de Vries zegt:

    Je hebt helemaal gelijk, voor mij is er vaak ook alleen een hotel of een appartement. Een homestay vergeet ik eigenlijk ook altijd. Terwijl ik in Vietnam eens een homestay heb gedaan en dat was een bijzondere ervaring! Misschien toch maar weer op m’n overwegingslijstje zetten!

  6. Elisa zegt:

    Wat leuk om te lezen dat een homestay vaak jullie eerste keus is, wij kiezen hier ook steeds vaker voor. Inderdaad de gastvrijheid en het gevoel meer betrokken te zijn bij de bevolking spelen daar een grote rol in. Ik vind het vaak een stuk gezelliger ala een hotel in elk geval 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *