meest indrukwekkende natuur ter wereld

De meest indrukwekkende natuur ter wereld

De meest indrukwekkende natuur ter wereld vind je niet persé aan de andere kant van de wereld. Ook in Europa zijn er geweldig mooie plekken in de natuur, die uniek zijn op de wereld. Wij kiezen op reis, naast een onderdompeling in de lokale cultuur, ook vaak voor de mooiste natuur. Vooral ruige berglandschappen kunnen we erg waarderen. In dit blog neem ik je mee naar de mooiste natuur ter wereld die we de afgelopen jaren bezocht hebben, maar ook deel ik een wensenlijst met geweldige plekken die we nog willen gaan zien.

Meest indrukwekkende natuur van Europa in Noorwegen

Het fjordenlandschap van Noorwegen is op zichzelf al uniek en bijzonder indrukwekkend. Wat voor mij Noorwegen echt heel gaaf maakt, is de ongereptheid van de natuur en de veelheid aan verschillende landschappen. Bovendien heb ik tijdens een roadtrip door Noorwegen voortdurend het gevoel dat ik werkelijk achter elke bocht een enorme trol kan tegenkomen. Het groene, vaak vochtige landschap is zo sprookjesachtig. Overal zijn enorm hoge watervallen, beekjes en puntige rotslandschappen. Wat mij betreft vind je de meest indrukwekkende natuur van Europa daarom in Noorwegen. Reizen door Noorwegen gaat niet snel, omdat de wegen vaak smal en bochtig zijn. Dat vinden wij geen enkel probleem, want Noorwegen is van begin tot eind puur genieten.

mooiste natuur ter wereld in NoorwegenIn Noorwegen verwacht je elk moment een trol aan te treffen in de indrukwekkende natuur

De nationale parken van Amerika

De steden in Amerika trekken mij totaal niet. De natuur daarentegen lijkt me fantastisch voor een unieke rondreis door de Verenigde Staten, net als in buurland Canada overigens. Het lastigst lijkt het me om een keuze te maken uit de mooiste regio’s in de Verenigde Staten, want er zijn zoveel parken dat het nooit in één reis past. Het Arches National Park zou er voor mij zeker bij moeten zijn. Ik heb iets met die enorme, door wind zand gevormde bogen. Het is toch bizar, dat de natuur zoiets kan maken? In Marokko hebben we de bogen van Legzira bezocht, vlak voor één van beiden instortte. Ook Yellowstone National Park, met haar geizers en bronnen lijkt me een unieke plek om te zien. Bovendien kun je ’s werelds eerste nationale park niet overslaan, toch?! Andere parken met voor mij de gaafste natuur zijn Bryce Canyon National Park, Zion National Park en Sequoia National Park, met die gigantische bomen.

Meer indrukwekkende natuur in Europa in de Alpen

Wij boffen echt om in Europa te wonen, want er zijn zoveel prachtige berggebieden op relatief korte afstand! De meest indrukwekkende natuur ter wereld is zo ook heel dichtbij huis te vinden. Zowel in Zwitserland als in Oostenrijk én Frankrijk ben ik onder de indruk geweest van de Alpen. Een bezoek aan de Dolomieten in Italië staat nog op de wensen lijst, vanwege de ruige rotsachtige pieken die je er hebt. Het lijkt me geweldig om daar een lange hike te maken bij de Drei Zinnen of Val di Fassa. Afgelopen winter zijn we voor het eerst in de winter naar de Alpen geweest, niet om te skiën, maar om van de natuur te genieten. We hebben mooie winterwandelingen gemaakt langs blauwe rivieren, omringd door hoge bergtoppen én een gave tocht met husky’s gemaakt.

indrukwekkende natuur in de AlpenDe indrukwekkende natuur in de Alpen ervaren tijdens een sledetocht met husky’s

Onaards mooie plekken in Nieuw-Zeeland

Eerder noemde ik terzijde al even Canada, maar de overtreffende trap van indrukwekkende natuur lijkt mij Nieuw-Zeeland. De ruigheid en afwisseling in dit land lijken me spectaculair. Ik denk dat er geen plek ter wereld is waar je meer variatie in landschappen hebt op zo’n korte afstand als in Nieuw-Zeeland. Hier vind je gewoon gletsjers en besneeuwde bergtoppen, maar ook tropische stranden en regenwouden. Niet voor niets is Lord of the Rings hier gefilmd. Plekken als Tongariro National Park, Putangirua Pinnacles en Milford Sound lijken me onaards mooi.

Compleet andere natuur in de jungle van Zuidoost Azië

In Zuidoost Azië hebben we op verschillende plekken hikes en boottochten door de jungle gemaakt. Ik had het vooraf nooit verwacht, maar de 100 verschillende kleuren groen, de ongerepte schoonheid en bijzonder vogel- en diersoorten die zich in dat dichte woud verstoppen zijn fantastisch. Vooral in Laos vind je nog uitgestrekte bossen in afgelegen heuvellandschappen. Eén van onze mooiste ervaringen in Zuidoost Azië is die waarbij we in een eenvoudig bootje met een lokale bewoner de rivier zijn af gevaren in Muang Ngoi Neua. Links en rechts rijzen de oevers hoog op en zijn ze volledig bedekt met bomen vol lianen, weelderig groen en struiken vol grote bloemen. Voortdurend horen we apen en vogels in het bos en de enige andere mensen die we tegenkomen zijn locals, die de was doen in de rivier of wol spinnen op een zelf gemaakt spinnenwiel. Juist deze toevoeging van de lokale cultuur maakt een kijkje in de jungle van Laos extra bijzonder.

indrukwekkende jungle en lokale cultuur in LaosIndrukwekkende jungle en lokale cultuur in Laos

Hoog op onze natuur-wensenlijst: Argentinië

In Deze lijst met meest indrukwekkende natuur ter wereld kan Argentinië denk ik niet ontbreken. Dit land is enorm divers, door haar langgerekte vorm en heeft jungle, felgekleurde rotsformaties, meren, gletsjers, maar ook het imposante Andesgebergte en zelfs een woestijn met hele gave landschappen. Vooral de bizarre rotsformaties en fossielen in Ischigualasto en Talampaya trekken mij, net als Peninsula Valdes met haar rijke dierenwereld en natuurlijk de Iguazu watervallen en het ruige Patagonië.

De kale, ruige natuur in Oman en de rest van het Midden-Oosten

Maak een rondreis door Oman om kale, ruige berglandschappen te zien, met op totaal onverwachte plekken de mooiste wadi’s. Deze wadi’s zijn een oase in het verder zo dorre, roodbruine landschap en vormen een gaaf contrast met hun groene palmbomen en blauwe water. Wat ik echt heel gaaf vind in Oman is Wadi Ghul bij Jebel Shams, niet voor niets de Grand Canyon van Oman. De Balcony Walk is heel gaaf, maar alleen voor echte helden, met haar smalle pad en diepe afgronden. Een meer onontdekte plek, maar wel onwaarschijnlijk mooi, is Misfat Al Abriyeen. Dit is een afgelegen dorpje, dat schitterend tegen een berghelling gebouwd is, bij de monding van een kloof en deels vervallen, maar ook deels bewoond. Vergeet het dorpje, maar ga direct naar het begin van de geweldig mooie wadi en er loop één van de spectaculaire wandelingen, als je een stukje unieke natuur wilt zien. Ik ben dol op dat extreem droge, ruige en onherbergzame van Oman en andere landen in het Midden-Oosten. Ook in Marokko vind je dit, zo gaaf!

Misfat-Al-Abryeen één van de bezienswaardigheden Midden-OostenMisfat Al Abryeen is één van de indrukwekkende plekken in Oman

Unieke diersoorten in Madagascar

Een land dat me in haar geheel de moeite lijkt vanwege de bijzondere natuur en unieke diersoorten in de wereld is Madagascar. Nergens ter wereld zie je zoveel dieren die slechts op één plek ter wereld voorkomen. Hoe tof is het om ringstaartmaki’s en fossa’s te zien. En dan hebben we het over de minder bekende soorten nog niet gehad. Ook de landschappen met tsingy lijken me heel gaaf. Deze scherpe rotspunten zijn er nergens in zoveel soorten als op Madagascar. Ik hoop dit bijzondere eiland gauw te bezoeken.

De hoogste bergen en meest indrukwekkende natuur ter wereld

Volgend jaar hopen we ze opnieuw te bezoeken: de hoogste bergen en meest indrukwekkende natuur ter wereld. Vorige keer zijn we echt compleet omver geblazen door de schoonheid van de Himalaya. Eén van onze mooiste reisherinneringen ooit is om met een propellorvliegtuigje tussen de hoogste besneeuwde toppen van de Himalaya door te vliegen van Pokhara naar Jomsom. Ook de aansluitende trekking naar Kagbeni en Muktinath is er trouwens eentje voor de top 10 meest indrukwekkende plekken op aarde. We zaten in het vliegtuigje meteen achter de piloot en hadden vol zicht op de hoge, besneeuwde toppen links, rechts en voor ons. Om het dal van Jomsom in te vliegen vlak voor de landing scheerden we rakelings over de boomtoppen van één van de lagere bergkammen, spectaculair, net als de landing zelf. Het stuk dat we lopend aflegden tot Muktinath is spectaculair. Wat voel je jezelf klein tussen al die hoge pieken om je heen. Hier ben je één met de natuur en de elementen.

de meest indrukwekkende natuur ter wereld in de Himalayade meest indrukwekkende natuur ter wereld in de Himalaya

Deze lijst met meest indrukwekkende natuur had nog langer kunnen zijn. Het ruige, ongerepte noorden van het eiland Santo Antao op Kaapverdië zou hier bijvoorbeeld ook niet misstaan. Maar dat staat al in een blog met mooiste eilanden ter wereld. En na het schrijven van dit blog bezochten we Maleisisch Borneo, dat ongelooflijk bijzondere natuur herbergt. Wie weet, wordt het tijd voor een deel 2 van dit blog. 🙂

Welke plek hoort volgens jou zeker thuis in een extra blog over de meest indrukwekkende natuur ter wereld?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

7 reacties op “De meest indrukwekkende natuur ter wereld

 1. Janet zegt:

  Wauw wat een lijst. Ik heb heel wat indrukwekkende natuur in de wereld mogen zien, maar mijn lijst is nog eindeloos groot want er is zoveel moois te ontdekken. Madagaskar en Noorwegen lijken me van dit lijstje heel gaaf om te bezoeken.

 2. Marcella zegt:

  De meest indrukwekkende natuur ter wereld: daar horen sowieso Nieuw-Zeeland, Amerika en Canada bij! We hebben zo genoten van alle indrukwekkende plekken. Yellowstone is te gek! Maar je hebt gelijk: ook dichterbij huis is onwijs veel moois. Wij zijn gek op Oostenrijk, Zwitserland en de Dolomieten. In mei/juni gaan we het zuiden van Noorwegen ontdekken. In het najaar gaan we op pad om de Franse Alpen te ontdekken en ook Slovenië staat nog hoog op onze wishlist!

  • Yvonne zegt:

   Wat een mooi vooruitzicht. Zelf vond ik het zuiden van Noorwegen mooi, maar hoe noordelijker je komt, hoe spectaculairder. Geen idee hoe noordelijk jullie gaan, want ook redelijk in het zuiden zijn gave fjorden bijvoorbeeld?!

 3. Esther zegt:

  Mooie lijst. Wij zijn naar bijna alle genoemde gebieden geweest maar op de lijst missen echt nog Costa Rica, Australië en IJsland! Al deze landen hebben een ongelooflijk mooie (en vooral ook unieke flora en fauna!

  • Yvonne zegt:

   Ahhh.. ja, deze landen heb ik al vaak voorbij zien komen met schitterende plekken! Er is zoveel om te zien hè?! En Chili zat ik te denken toen het blog al klaar was, heeft ook geweldige plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *