fbpx
Vientiane

Vientiane, de saaiste hoofdstad van Azië

Azië kent vele bruisende steden en veel van de hoofdsteden zijn echt fantastische metropolen, waar je jezelf geen seconde hoeft te vervelen. Bangkok, Kuala Lumpur, Beijing, Kathmandu. Je kunt er makkelijk een week doorbrengen en elke dag iets interessants zien of doen. Vientiane, de hoofdstad van Laos is niet één van deze steden. Vientiane lijkt haast wel een groot dorp. Zelfs Luang Prabang, de tweede stad van het land, heeft meer te bieden dan het saaie, slaperig aandoende Vientiane. Toch zijn er absoluut een paar dingen die je niet mag missen bij een bezoek aan Vientiane, ook al is dat slechts een noodgedwongen bezoek, omdat het nou eenmaal een logische start is voor je reis door Laos.

Vientiane op de fiets verkennen

Een groot voordeel van een kleine hoofdstad, zoals Vientiane, is dat je overal in een mum van tijd bent, zelfs op de fiets. Wij hebben het centrum, met z’n brede, rustige lanen, dan ook op de fiets verkend. Heerlijk! Een goed begin van je dag is met een goed ontbijt, iets wat je prima kunt regelen op de Thong Khan Kham Market. Op deze markt zie je het echte Laos, hier doen de inwoners van Vientiane zelf hun boodschappen en lokaler dan dit vind je het niet. 🙂 Stel zelf je ontbijtje van fruit, brood, ei en koffie samen en je bent er helemaal klaar voor.

Thong Khan Kham Market VientianeVoor een lekker lokaal ontbijt ga je naar de Thong Khan Kham Market

De bezienswaardigheden in Vientiane zelf

Hét symbool van Vientiane en dus ook de grootste en meest indrukwekkende attractie is de Pha That Luang, een enorme goudkleurige stoepa. Deze kolos is al van verre te zien en lijkt op de één of andere manier meer op een groot, gouden fort dan op een Boeddhistisch bouwwerk. Ook de Si Saket tempel is het bekijken waard, met z’n vele oude boeddhabeelden. Vergeet ook niet om even langs de Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe, Patuxai, te fietsen.

Vientiane bezienswaardighedenDe belangrijkste bezienswaardigheden van Vientiane

Beste bezienswaardigheid net buiten Vientiane

Een stukje buiten de stad is een bezienswaardigheid die eigenlijk nog meer de moeite waard is dan alle binnen het centrum gelegen sights. Het Xieng Khuan Buddhapark is een niet zo alledaagse beeldentuin, gemaakt door monnik Luang Pu Bunleua Sulihat. Hij heeft in hier een verzameling van figuren uit Hindoeïstische en Boeddhistische mythen gecreëerd, waaronder een gigantische liggende Boeddha.

Voor een bezoekje aan het Xieng Khuan Buddhapark huur je het beste een tuktuk, een auto of een motorbike, omdat het een eindje buiten de stad is. Wij besluiten om er zelf op de motorbike naartoe te rijden, zodat we alle tijd hebben. Dit blijkt een redelijk avontuurlijke keus. Als we een tijdje onderweg zijn zien we een groepje politie-agenten staan hangen onder een boom. We zouden toch niet…en ja hoor, we zijn de pineut en mogen stoppen. We rijden namelijk overdag met ons licht aan en al wijzend maken de heren duidelijk dat dit hier niet mag. Zien en gezien worden is hier blijkbaar niet nodig in het verkeer.

Weer een half uurtje later, we verwachten er bijna te zijn, wordt de weg steeds slechter. Het stuur begint ook erg te trillen en we stoppen even om te kijken of alles okee is. Dat is het niet, want de voorband staat plat. We bedenken net wat we daaraan gaan doen als een jongen naast ons stopt: “Can I help you?” Huh?! Engels? Dat is voor het eerst sinds 2 dagen. Gelukkig blijkt 10 meter verder een winkeltje aan huis te zijn, dat brommers en motoren repareert en wij zelf nog niet gezien hadden. O ja en of we straks zin hebben om naar een nieuwjaarsfeestje te komen. Het is op zijn school, waar hij leraar Engels is. Nou graag, leuk! Maar eerst ff de band plakken en naar de beeldentuin.

20 Minuten later rijden we alweer, gelukkig een snelle actie bij de brommer-fixer. Voor de laatste 5 kilometer naar het Buddhapark zijn goeie banden ook geen overbodige luxe: modder, zand, keien, versleten asfalt en kuilen wisselen elkaar af. Ga dus goed voorbereid op pad.

Xieng Khuan Buddhapark VientianeHet Xieng Khuan Buddhapark is een leuk uitstapje net buiten Vientiane

Bizarre beeldenverzameling

Het park is een bizarre verzameling freaky beelden waar je jezelf een behoorlijke tijd kunt verbazen, maar we begrijpen er iets meer van als we worden aangesproken door een jongen en twee monniken, die graag hun Engels willen oefenen. Net als overal in Laos zijn de mensen in Vientiane echt super vriendelijk. De heren vertellen ons het bijbehorende verhaal bij verschillende beelden en we praten nog wat over het leven als monnik, voor we het hobbelweggetje terugrijden naar de stad.

Afsluiting van de dag aan de Mekong

Een relaxt dagje sightseeën in Vientiane sluit je op een prettige manier af bij één van de streetfood stalletjes van de Vangthong Evening Market aan de Mekong. Hier eet je voor een paar cent een heerlijke maaltijd, zoals vis of vlees op stokjes van de bbq, noodles of verse loempia’s, terwijl de lucht boven de rivier steeds roder kleurt.

Vientiane MekongOp de Vangthong Evening Market aan de Mekong in Vientiane eet je voor een paar cent een heerlijke maaltijd

Zo zie je, Vientiane is dan niet de meest spectaculaire hoofdstad van de wereld, maar absoluut de moeite van een bezoekje waard. Ben jij er wel eens geweest?

Category: LaosVerre Reizen

Tags: