tofste originele stedentrips in eigen land

De tofste meer originele stedentrips in eigen land

Bij een stedentrip in eigen land wordt vaak alleen gedacht aan de bekende grote steden in de Randstad. Wie eens wild doet, kiest voor Maastricht. Ons land heeft echter veel meer steden, die minstens even mooi en vaak veel sfeervoller zijn dan de standaard keuzes. Doordat deze steden kleiner zijn, lenen ze zich ook nog eens perfect voor een kortere stedentrip. In een weekend met één overnachting kun je dan al heel veel zien en doen. Ik deel mijn favoriete stedentrips in eigen land, die origineler zijn dan Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Leeuwarden

De Friese hoofdstad Leeuwarden is wat mij betreft echt een aangename verrassing. Naast het mooie historische centrum, met grachten en bijzondere bouwwerken, is er ook een heel andere kant. Zo zijn er veel kunstgalerietjes en kun je er een enorme hoeveelheid toffe street art vinden. Wij hebben ons bovendien uitstekend vermaakt met de wandelroute langs de Miniature People, een verzameling wel héle kleine mensjes. Kies je voor een originele stedentrip in eigen land, dan zul je zeker geen spijt krijgen als je naar het noorden gaat. Mocht je trouwens tijd hebben om voor of na je stedentrip ook even de natuur in te gaan.. Er zijn een aantal hele toffe uitkijktorens in Friesland.

Overnachten in Leeuwarden doe je lekker stoer in de oude gevangenis, die tegenwoordig Alibi hostel heet. Liever een appartement? Achter de Witte Aernt ligt heel centraal.

Leeuwarden veelzijdige hoofdstad van FrieslandLeeuwarden is de veelzijdige hoofdstad van Friesland

Zutphen

Vooraf had ik nooit verwacht dat Hanzestad Zutphen zó leuk zou zijn. De kleinschaligheid van deze stad zorgt ervoor dat een stedentrip Zutphen heel relaxt aanvoelt. Toch is er in het historische centrum genoeg te zien en beleven. Bovendien zijn er veel hippe boetiekjes met bijvoorbeeld kleurrijke kleding of unieke cadeautjes. In de zomer is het extra gezellig in Zutphen, als je met een fluisterboot door de grachten, langs de Middeleeuwse poorten kunt varen. Het mooiste zicht op de stadsmuren, oude huisjes en Walburgiskerk heb je vanaf de Martinetsingel. Ik ben dol op hofjes en ook die vind je in Zutphen. Heerlijk om even neer te strijken tijdens een struintocht door de stad. Schijnt de zon tijdens je citytrip, dan zou ik zeker ook even langs de IJssel wandelen, heerlijk om uit te waaien en de schepen voorbij te zien varen.

Een fijne, centrale accommodatie in Zutphen, waar je ook goed kunt eten is het Stadshotel & Proeflokaal.

originele stedentrip in eigen land - ZutphenVoor een originele stedentrip in eigen land kies je Zutphen

Delft

We zijn onder de indruk van de historische bezienswaardigheden die Delft ons voorschotelt. Tijdens deze stedentrip in eigen land slapen we niet in de stad zelf, maar in de natuur daar net buiten, aan het water. We begrijpen niet waarom we nooit eerder op het idee gekomen zijn om een stedentrip naar deze boeiende stad te ondernemen. Dit is het Nederland van de schilderijen van beroemde Nederlandse schilders. Molen De Roos, aan de rand van het centrum, benadrukt dat gevoel nog. Het Delfts Blauw kennen we natuurlijk wel. Jaren lang heb ik het als kind bij mijn tantes in de kast zien staan en daardoor heb ik het idee van een wat truttige stad. Hoe fout kun je het hebben! De historie van deze stad, maar ook de street art van Delft en zélfs het Delfts Blauw weten ons echt te imponeren. In de Oude- en Nieuwe kerk komt de Nederlandse geschiedenis tot leven, net als in het onmisbare Museum Prinsenhof.

Voor overnachten in Delft zijn er opties genoeg. Zelf hebben we dus aan het water overnacht, net buiten Delft, maar dit appartement in het centrum is natuurlijk een stuk dichter bij de actie en enorm sfeervol.

Grachten en molen de Roos DelftDe granchten en molen de Roos in Delft

Deventer

Niet ver van Zutphen ligt nóg een Hanzestad. Deventer is net zo gezellig en heeft nog wat meer unieke winkeltjes, zoals de borstelwinkel. Een deel van dit winkeltje, dat de sfeer van vroeger in elk hoekje ademt, is als museum ingericht en de andere helft is een bonte verzameling borstels voor de verkoop. Hier valt me voor het eerst op dat in de Deventer winkels zoveel aandacht wordt besteed aan de inrichting van de etalage en de details in de winkel zelf. Ook in de afwerking van de oude panden in het compacte centrum zie je het oog voor detail terug, zoals bij B&B Walstraat 85, waar de liefhebber ook nog de zelfgemaakte jam kan kopen. Het Bergkwartier, met haar smalle straatjes, en een beklimming van de Lebuïnestoren mag je tijdens deze toffe stedentrip in eigen land niet overslaan. Voor een lekkere lunch op unieke locatie ga je naar de Zwarte Silo in het Havenkwartier.

Uniek overnachten doe je in Deventer in één van deze twee pipowagens, midden in het centrum. Ga je liever voor wat meer luxe, dan heeft Hotel in het Huis van Deventer verschillende kamertypes en zelfs een studio en appartement.

Deventer gevelsSchitterende gevels in het historische centrum van Deventer

Groningen

Groningen wordt de laatste tijd steeds vaker genoemd als bestemming voor een leuke stedentrip in eigen land. En terecht, want na 15 jaar in Groningen gewoond te hebben kan ik er alleen maar erg enthousiast over zijn en zelfs na bijna 10 jaar in een nieuwe regio mis ik de stad nog steeds. Ook in Groningen vind je hofjes en gasthuizen waar je helemaal vergeet dat je in een bruisende stad bent. Deze hofjes en gasthuizen zijn goed bewaard gebleven. Je proeft er echt nog de geschiedenis van toen. In de Folkingestraat is het heerlijk struinen langs unieke en vaak kleurrijke zaakjes. Ooit was deze straat het centrum van de voormalige Joodse gemeenschap in de stad. Wie goed oplet ziet daar nog veel van terug. Het meest opvallend is de oude synagoge, aan het begin van de straat. Aan de Grote Markt staat, naast de historische panden aan de zuidkant, ook het moderne Forum. Een break op het terras op het dak mag in een zomerse stedentrip niet ontbreken!

Een budgetvriendelijke en kleurrijke slaapplek in Groningen is Stee in Stad. Je slaapt dan wel een kwartiertje lopen van het centrum. Veel dichter in het centrum zijn de Best Western appartementen.

de rust opzoeken in GroningenIn het bruisende Groningen kun je ook makkelijk de rust even opzoeken

Leiden

Leiden is de perfecte keus als je een stedentrip in eigen land wilt doen zonder enorme afstanden te hoeven overbruggen naar gave musea en mooie bezienswaardigheden. Deze stad is niet alleen compact genoeg om te belopen, er zijn ook nog eens ongelooflijk veel musea. Alleen al met de musea kun je een heel weekend in Leiden vullen, zeker ook als je een stedentrip met kinderen maakt. Ik zou niet kunnen zeggen welk museum boeiender is, het Boerhaave museum, Naturalis, het Museum van Oudheden of het Volkenkundig Museum. In de Lakenhal vind je naast de beroemde kunstwerken ven schilders ook de geschiedenis van de lakenindustrie terug. Tijdens één van de stadswandelingen kun je nog verder de geschiedenis in duiken. Zo brengt de wandeling “Paardenpies, pastinaak en penselen, met Rembrandt door Leiden” ons op de plekken die belangrijk waren in het leven van de beroemde schilder. Zo zie je zijn geboorteplek, de Latijnse School, waar Rembrandt vanaf zijn zevende naartoe ging en het atelier waar hij zijn eerste schilderlessen kreeg.

Sfeervol overnachten in Leiden is niet lastig, maar het Huys van Leyden is wel heel gaaf en stijlvol ingericht. Voor gezinnen is de loft een handige keus.

Tijdens de Rembrandt wandeling leer je alles over de beroemdste inwoner van Leiden

Haarlem

Op een steenworp afstand van Amsterdam vind je een andere stad, die naar mijn smaak veel geschikter is voor een toffe stedentrip in eigen land. Haarlem is een bruisende stad, mede doordat dit een echte studentenstad is. In het centrum vind je veel gezellige plekjes voor lunch of een bakkie, in de zomer elk met een eigen terrasje. De wijk Vijfhoek is het meest sfeervol. Hier vind je een aantal van de vele hofjes die Haarlem rijk is. Wat in Haarlem de meeste indruk op ons maakt is de Sint Bavo Koepelkathedraal. Wát een bouwwerk, met al die verschillende torentjes en de koepel zelf! Vanaf één van de torens kun je het geheel én de stad Haarlem van bovenaf bewonderen. Andere plekken die je zeker niet mag overslaan zijn de Grote Markt, het bruisende middelpunt van de stad, en Molen de Adriaan. Ook hier kun je prima op de terrasjes terecht voor de lunch.

Haarlem heeft genoeg aanbod aan fijne slaapplekken. Hello I’m Local – Boutique hostel is een mooi en warm hostel met privékamers die voor een hotel niet onderdoen en een slaapzaal voor de kleinere beurs.

Haarlem toffe stedentrip in eigen landHaarlem is één van onze favoriete stedentrips in eigen land

Nijmegen

Een citytrip Nijmegen betekent een stedentrip naar de oudste stad van Nederland. Het centrum van de stad aan de Waal is een verzameling eeuwenoude bouwwerken, steegjes en straten vol keitjes. Bovendien kent deze stad genoeg gezellige kroegjes en restaurants om je stedentrip Nijmegen alleen maar daarmee te vullen. Dat is uiteraard zonde, want er zijn in Nijmegen ook nog eens een aantal interessante musea én het centrum wordt omgeven door mooie parken. Ook een wandeling langs de Waal brengt het natuurgevoel in de stad. De échte natuur is in Nijmegen ook nergens ver weg en heb je wat meer tijd voor je stedentrip Nijmegen, dan zijn stad en natuur hier de ideale combi. Als je ziet hoe mooi het in de omgeving is, zul je het zeker zonde vinden slechts een weekend in Nijmegen te blijven.

Overnachten in Nijmegen kan midden in het centrum in hotel de Pauw of bij Guesthouse Vertoef. De kleine kamers in die laatste zijn waarschijnlijk de beste budgetoptie van de stad.

Nijmegen stedentrip dichtbij rivier en natuurNijmegen – stedentrip dichtbij rivier en natuur

Dordrecht

Dordrecht is een andere stad waar de natuur heel dichtbij is. De Biesbosch is echt om de hoek. Je kunt een dag in de stad daarom perfect combineren met een dag het nationale park in. De stad zelf heeft genoeg historische bouwwerken, schattige bruggen en lieflijke hofjes om je uren op de been te houden. Waar Nijmegen de oudste stad van Nederland is, is Dordrecht de oudste stad van Holland. En dat zie je terug in de smalle straatjes met maar liefst meer dan 1000 (!) monumenten, waar overigens hele moderne, leuke winkeltjes gevestigd zijn. Wat Dordrecht extra leuk maakt, is de ligging aan de Oude Maas. Bovendien is het drierivierenpunt hier het drukst bevaren stukje Nederland. Er valt dus altijd wel wat te kijken op de kade. Vanaf de toren van de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk heb je een geweldig uitzicht over dit alles.

Altijd al eens in een watertoren willen slapen? In Dordrecht kan het in Hotel de Watertoren. Een andere originele optie is de logeerboot, hoe leuk om te slapen op het water vlakbij het centrum van de stad.

stedentrip Dordrecht combineren met BiesboschEen stedentrip Dordrecht kun je perfect combineren met de Biesbosch

Gouda

Een stedentrip in eigen land naar dé Kaasstad van Nederland begint goed met de Gouda Cheese Experience. Ook het museum De Goudse Waag op de markt vertelt je alles over de geschiedenis van Gouda en haar kaas. Je kunt dan ook direct het bekendste gebouw van de stad bekijken, het vijftiende-eeuwse Gotische bouwwerk dat onz direct wist te imponeren. Ook de Sint Janskerk, met haar schitterende gebrandschilderde ramen en Museum Gouda mag je zeker niet overslaan. Genoeg cultuur geproefd? Bijt dan in wat anders in één van de vele leuke eettentjes die de stad rijk is. Wist je trouwens dat Gouda, behalve vanwege de kazen, ook bekend is om haar siroopwafels? Een bezoek aan de siroopwafelfabriek is aan te raden als je meer wilt leren over de geschiedenis van deze lekkernij, of gewoon zin hebt om ze te proeven!

Misschien wel de meest unieke plek om te overnachten in Gouda is het Goudse Watertorentje, eigenlijk een heel appartement in een woontorentje.

citytrip in eigen land - GoudaEen echt Hollandse citytrip in Gouda

Meer leuke steden in eigen land

Bovenstaande steden heb ik zelf bezocht, maar deze lijst had makkelijk langer kunnen zijn. Zo was ik lang geleden eens een middagje in Middelburg, wat mij ook een heerlijke stad lijkt voor een korte citytrip. In Friesland kun je in een weekend een tocht maken langs een aantal van de beroemde Friese Elfsteden, die nóg kleiner zijn dan de steden in dit overzicht en zo dus makkelijk te combineren. Ook Alkmaar bezocht ik té lang geleden om er hier wat over te vertellen, maar lijkt me een hele fijne stad. Tenslotte wil ik binnenkort een kijkje nemen in Amersfoort, de stad waar ik lang geleden een dag ging shoppen met mijn moeder.

Heb jij nog andere tips voor toffe en originele stedentrips in eigen land? Ik hoor ze graag, want een beetje inspiratie voor toekomstige weekendjes weg is nooit verkeerd.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

8 reacties op “De tofste meer originele stedentrips in eigen land

 1. Marcella zegt:

  Leuk artikel Yvonne! In Leeuwarden heb ik gewoond en in Groningen woon ik nu. Leiden, Zutphen en Gouda vind ik ontzettend leuke artikelen waar ik graag terug kom. En Deventer is sowieso top. Onlangs ontdekten wij Elburg, ook een dikke aanrader!

 2. Linda zegt:

  Zutphen, Groningen en Haarlem bezocht ik al eens uit dit lijstje. Alle drie leuk, ook al vond ik Zutphen echt de grootste verrassing en veel leuker dan ik had verwacht. Gouda en Delft lijken mij ook nog heel leuk om te bezoeken, maar ik ben ook wel benieuwd naar Deventer.

 3. Manon Ruitenberg FotografieM zegt:

  Leuk om eens andere steden voorbij te zien komen dan de wat bekendere grotere steden. Leuk dat je ook Dordrecht, Delft en Nijmegen benoemt. Dit zijn zeker leuke steden om te bezoeken, rond te slenteren en te lunchen.

  Ik ben heel lang geleden naar Haarlem geweest, maar lijkt me een goed moment om hier weer heen te gaan, ik neem je tips ter harte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *