stedentrip Nijmegen

Stedentrip Nijmegen – weekend in de oudste stad van Nederland

Een stedentrip Nijmegen betekent een citytrip naar de oudste stad van Nederland. Het centrum van de stad aan de Waal is een verzameling eeuwenoude bouwwerken, steegjes en straten vol keitjes. Bovendien kent deze stad genoeg gezellige kroegjes en restaurants om je stedentrip Nijmegen alleen maar daarmee te vullen. Dat is uiteraard zonde, want er zijn in Nijmegen ook nog eens een aantal interessante musea én het centrum wordt omgeven door mooie parken. De échte natuur is in Nijmegen ook nergens ver weg en heb je wat meer tijd voor je stedentrip Nijmegen, dan zijn stad en natuur hier de ideale combi. Als je ziet hoe mooi het in de omgeving is, zul je het zeker zonde vinden slechts een weekend in Nijmegen te blijven.

Begin je stedentrip Nijmegen in De Bastei en het Valkhof

Om een goede indruk te krijgen van de Middeleeuwse geschiedenis van Nijmegen en hoe zo’n schitterende vesting de stad destijds was, ga je naar De Bastei. Dit museum is nog maar een paar jaar geleden geopend op de plek waar de Stratenmakerstoren heeft gestaan. Restanten van deze toren én de kazematten van het unieke verdedigingswerk De Bastei kun je in het interactieve museum zien, net als alles over de natuur langs de Waal bij Nijmegen. Hier duik je echt de Nijmeegse geschiedenis in en zie je met op twee plekken een VR-bril hoe de stad er in de Middeleeuwen uitzag.

start stedentrip Nijmegen in de BasteiStart je stedentrip Nijmegen in De Bastei

Uiteraard begint de geschiedenis van Nijmegen een stuk eerder al. In museum het Valkhof, niet ver van De Bastei, ga je nog verder terug in de tijd. Je ontdekt er vondsten uit de Romeinse tijd, maar er zijn ook wisselende andere tentoonstellingen. Ben je met kinderen op stedentrip in Nijmegen, dan moet je hier zeker de Romeinenwerkplaats bezoeken. Hier kun je mozaïek maken, boogschieten en een brug of dak maken zoals de Romeinen dat deden.

Wandeling door historische centrum van Nijmegen

Wie tijdens een stedentrip Nijmegen van De Bastei naar het Valkhof loopt, of andersom, zal op die kleine afstand al heel wat geschiedenis van Nijmegen tegenkomen. Zo beklim je direct het hoger gelegen deel van het Valkhofpark, waar de restanten van de ooit zo machtige burcht staan. Op een hoekje, met geweldig uitzicht over de Waal, staat de Sint-Nicolaaskapel. Soms heb je mazzel en is de kapel open, zodat je de mooi bewaard gebleven fresco’s op het plafond kunt bewonderen. Op het Valkhofplein, vlakbij het museum, staat kunstwerk Noviomagus, de Godenpijler. Het onderste deel van deze schuine obelisk is een replica van de Romeinse Godenpijler die hier in 1980 gevonden werd. Het origineel staat in het museum.

stedentrip Nijmegen Valkhof museumEen stedentrip Nijmegen zit vol geschiedenis, zeker rond het Valkhof museum

Tussen de Waalkade en het echte centrum van Nijmegen liggen een aantal bijzonder sfeervolle straatjes met poorten zoals de Anthonispoort. Je vindt er ook volop details uit de geschiedenis, zoals fraaie gevelstenen. De Stevenskerk ligt bovenop een heuvel en als je de toren beklimt kun je niet alleen Nijmegen van boven zien, maar krijg je ook nog een interessant verhaal erbij van de gids die mee gaat. De toren beklimmen kan op maandag, woensdag, zaterdag en de eerste zondag van de maand. Er is dus tijdens je stedentrip Nijmegen altijd wel een mogelijkheid.

Rond de Stevenskerk liggen een klein plein en een straatje dat je haast doet vermoeden dat je in de Middeleeuwen bent beland. Dit St. Stevenskerkhof is één van de meest fotogenieke plekken van Nijmegen. Vooral de voormalige Latijnse school, met haar donkere luiken, witte beelden en heel veel details, is geweldig om te zien. Ga je onder de “kerkboog” door, dan sta je op de markt, die vooral op zaterdag een gezellige drukte is. Bij de Waag, aan de markt, staat Mariken van Nimwegen, van het bekende, Middeleeuwse mirakelspel. Restaurant De Waagh is ook een fijne plek voor een hapje, tijdens je verkenningstocht door de stad. Ben je in het weekend in Nijmegen, dan kan het hier wel druk zijn en is reserveren slim.

Stevenskerkhof NijmegenAan het Stevenskerkhof vind je het Middeleeuwse Nijmegen terug

Kunstwerken langs de Waal

Tegenover De Bastei, op de kade langs de Waal, staat het standbeeld De Kaaisjouwer. Het beeldt één van de negentiende eeuwse havenarbeiders uit, die aan het werk is om één van de vele vrachtschepen te lossen. In die tijd legden hier veel schepen aan met goederen van elders in Europa. Even verderop staat het beeld Waterwolf en Aquanaut. Dit kunstwerk verwijst naar de indrukwekkende, Romeinse stadshistorie en het belang van het water en de rivier.

Aan de overkant van de rivier, op het stadseiland Veur-Lent, staat een derde beeld. Ook dit “Gezicht op Nijmegen” is een link met het Romeinse verleden. Door de ogen van het Romeinse masker kun je een blik op Nijmegen werpen. De oversteek naar dit eiland en het masker is vooral rond zonsondergang de moeite, als de verlichting net aan gaat en de gekleurde lucht boven de stad zorgt voor een extra dimensie. Maak je een stedentrip naar Nijmegen op een zonnige zomerdag, dan is het overdag heerlijk wandelen op het eiland en langs de Waal. Houd je wel van een tippel, dan is het Fort Beneden-Lent een interessante extra stop.

kunstwerken aan de Waal in NijmegenDe nieuwe kunstwerken aan de Waal in Nijmegen

Parken en nóg oudere bouwwerken aan de rand van het centrum

Zowel in het Valkhofpark als in het Kronenburgerpark staan nog de resten van de oude vestingstad die Nijmegen ooit was. Dat draagt zeker bij aan de sfeer van het park. Mijn persoonlijke favoriet is het Kronenburgerpark. Het glooiende karakter, de waterpartijen en de kruidtoren met de oude muur zijn een mooie combinatie. Dit is dé plek om tijdens een zomerse stedentrip Nijmegen te picknicken of om na een lange struintocht door het centrum even lekker op een bankje neer te ploffen. Dit is in het weekend in Nijmegen dé plek om buiten te relaxen, dus er valt altijd wel wat te zien. Je ziet het Kronenburgerpark in de kopfoto.

Meer boeiende musea in Nijmegen

Mocht je na het bezoeken van het Valkhof en De Bastei nog tijd over hebben, of het is tijdens je stedentrip Nijmegen slecht weer, dan zijn er nog een aantal boeiende musea. Zo is er bij het Radboud UMC het museum voor Anatomie en Pathologie. Onze kinderen hebben er anderhalf uur gebiologeerd rond gelopen, verschillende modellen van torso’s uit elkaar gehaald, botten in de juiste volgorde gelegd en de speciale speurtocht gemaakt. Ook voor volwassenen is dit een boeiend museum, hoewel het natuurlijk helemaal niet speciaal met Nijmegen te maken heeft. MuZIEum, waar je ervaart hoe het is om niet te kunnen zien, is een tof doemuseum, in het centrum van Nijmegen. Tenslotte is het nationaal fietsmuseum Velorama de moeite, zelfs als je niet echt van fietsen houdt, zoals wij.

Museum anatomie en pathologie NijmegenHet bijzondere museum van anatomie en pathologie in Nijmegen

Let op: het museum voor Anatomie en Pathologie is alleen op doordeweekse dagen geopend, omdat het onderdeel is van het Radboud UMC. Parkeren doe je het handigst in de garage van het ziekenhuis.

Street Art Nijmegen

Waar je in Nijmegen veel geschiedenis en kunstobjecten met historie tegenkomt, heeft de stad ook modernere kunst te bieden. Gratis nog wel, verspreid door de stad. In Nijmegen vind je de laatste jaren steeds meer toffe street art. Hotel Credible heeft een levensgroot hert op haar gevel staan, maar ook kleinere kunstwerken vind je verspreid door het centrum. Daar buiten zijn het Vasim terrein en Honig complex plekken om street art te spotten. Overigens kun je hier ook weer prima terecht voor een hapje of drankje, dus plan je lunchpauze in een eventuele street art tour door Nijmegen zeker hier.

street art NijmegenEen street art tour door Nijmegen is zeker een aanrader

De natuur in bij Nijmegen

Zo dichtbij de stad als in Arnhem vind je de natuur in Nijmegen niet. Daar wandel je zo vanaf het centraal station de Trage Tocht Arnhem op, door fantastische parken en bossen. Toch is ook in Nijmegen de natuur dichtbij. Ben je net wat langer dan een weekend in Nijmegen, dan kun je je stedentrip mooi combineren met een dag in de natuur. De Ooijpolder is te voet vanuit het centrum van Nijmegen bereikbaar en prachtig, zo langs de Waal, met haar wilde paarden. Net wat verder weg zijn de bekende N70 wandeling over de stuwwal richting Beek en de Duitse grens. Bij Heumensoord kun je uren wandelen, net als bij de Hartertse en Overasseltse vennen. In een apart blog vertel ik je meer over wandelen in de mooiste natuur rond Nijmegen.

De meeste plekken in de natuur rond Nijmegen zijn met het openbaar vervoer goed en vrij snel bereikbaar. Plan een ochtend of middag in voor een uitstapje de natuur in. Van de meeste natuurgebieden krijg je in een paar uurtjes al een heel goed beeld.

wandelen in de mooiste natuur rond Nijmegen - OoijpolderDe Ooijpolder is zelfs op loopafstand van de stad

Accommodatie stedentrip Nijmegen

Wil je origineel overnachten tijdens je stedentrip Nijmegen, kies dan voor Boat Opa Sientje en slaap op het water. De kamers zijn in stijl ingericht, met oudere, donkere meubels en leuke details. Het Lino City hotel zit heel centraal en in een mooi gebouw, met prachtige, lichte kamers. Ben je op stedentrip in Nijmegen met kinderen, dan is dit appartement aan de Ooysedijk een fijn plekje om net buiten de stad te ontspannen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “Stedentrip Nijmegen – weekend in de oudste stad van Nederland

  1. Marcella zegt:

    Wat is Nijmegen een veelzijdige stad! Wij bezochten de stad tijdens onze rondreis Nederland, maar troffen helaas veel regen op die dag. Daarnaast waren we op doorreis, dus veel tijd namen we niet voor ons bezoek. Zonde, dus we moeten zeker nog eens terug komen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *