Tijdens een weekendje Delft ontdekken we de bezienswaardigheden van deze stad. We zijn onder de indruk van de historische bezienswaardigheden die Delft ons voorschotelt en begrijpen niet waarom we nooit eerder op het idee gekomen zijn om een stedentrip naar deze boeiende stad te ondernemen. Het Delfts Blauw kennen we natuurlijk wel. Jaren lang heb ik het als kind bij mijn tantes in de kast zien staan en daardoor heb ik het idee van een wat truttige stad. Hoe fout kun je het hebben! De historie van deze stad, maar ook de street art van Delft en zélfs het Delfts Blauw weten ons echt te imponeren. Ik vertel je wat jij er zeker niet mag missen tijdens een stedentrip Delft.
Museum Prinsenhof Delft
Eén van de mooiste historische bezienswaardigheden van Delft en tegelijk één van de belangrijkste musea is de Prinsenhof. In dit pand is in 1585 Willem van Oranje doodgeschoten. Een animatie en het kogelgat in de muur laten de plek zien als je het museum bezoekt. Dat is nogal een schokkend begin van onze ontdekking van het museum. Verder leren we in het museum ook een heleboel over Delftse meesters uit de 17e en de 20e eeuw en over Delfts Blauw. Het museum is een mooie mix van écht interessante museumstukken en interactieve informatie. Voor kinderen is er een speurtocht met een erg leuk presentje als beloning.
Museum Prinsenhof is één van de mooiste historische bezienswaardigheden van Delft
Vergeet niet ook even in de tuin van de Prinsenhof te kijken, waar de bank van Delftsblauw mozaïek onmiddellijk mijn aandacht trekt. Deze bank is gemaakt door Marianne Burgers en duidelijk een Hommage aan Gaudi. Ik vind ‘m fantastisch!
Royal Delft – één van de bekendste bezienswaardigheden van Delft
Wie Delft zegt, zal gelijk ook aan Delfts Blauw denken. Wij in elk geval wel. Toch twijfel ik, of we Royal Delft wel moeten bezoeken. Het klinkt niet erg aantrekkelijk voor kinderen om een museum over de geschiedenis van het Delfts Blauw te bezoeken, gevestigd in de werkplaats waar dit wereldberoemde serviesgoed gemaakt wordt. Ik ben zó blij dat we gegaan zijn! Het blijkt één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Delft.
Delfts Blauw kijken bij Royal Delft is stukken minder suf dan het klinkt
Doordat de tentoonstelling zó interactief is en vol verhalen en film zit, is het zelfs voor onze meiden interessant, maar zelf vind ik het ook één van de meest boeiende musea die we afgelopen jaar bezocht hebben. Ergens halverwege kun je zelfs live meekijken naar het met de hand beschilderen van het Delfts Blauw. Overal zijn dingen te doen voor kinderen van alle leeftijden en de audioguide is écht een toevoeging.
De Botanische Tuin van de TU ligt een eindje buiten het centrum, niet zo heel ver van Royal Delft. Heel eerlijk vind ik het de wandeling er naartoe niet waard. Wat ons betreft is dit één van de bezienswaardigheden van Delft die je wel kunt overslaan.
De Botanische Tuin is voor ons één van de minder interessante bezienswaardigheden van Delft
De Nieuwe Kerk en de oude Kerk
Zowel de Nieuwe Kerk als de Oude Kerk bezienswaardigheden in Delft die je gezien moet hebben. Beide kerken hebben graven met bekende Nederlanders uit de geschiedenis. Beide kerken voelen als een bijzondere plek, zodra je er binnen stapt. De Oude Kerk trekt trouwens al gelijk onze aandacht vanwege de scheve toren met alle kleine torentjes, terwijl de Nieuwe Kerk al buiten haar historische kant laat zien. Een standbeeld van Hugo de Groot staat met z’n rug naar de ingang van de kerk. De beroemde schrijver zelf ligt in de kerk begraven.
Ook het enorme praalgraf van Willem van Oranje vind je in de Nieuwe Kerk. Sinds Willem van Oranje hier zijn laatste rustplaats vond, zijn vrijwel alle leden van het Koninklijk Huis in de Koninklijke grafkelders bijgezet. Een maquette en beelden van de begrafenis van Prins Claus laten zien hoe dat in z’n werk gaat. Behalve de geschiedenisles in deze kerk is een beklimming van de toren de moeite. Het uitzicht is super.
De Nieuwe Kerk is één van de historische plekken van Delft
Er is een combinatieticket voor een bezoek aan de Oude- en de Nieuwe Kerk én een beklimming van de toren. Heb je te weinig tijd, dan mag je de andere kerk een dag later op hetzelfde ticket bezoeken. Super handig, want wij bleven veel langer dan gepland in de Nieuwe Kerk. De toren sluit een uur eerder dan de kerk zelf.
Ook de Oude Kerk heeft een grafkelder waar beroemde Delftenaren begraven zijn. Zo ligt de bijzondere dichter Huibert poot er begraven, bekend van het grafschrift: Hier ligt Poot, hij is dood. Overigens is dit gedicht niet door hemzelf geschreven, zoals veelal gedacht wordt. Andere graven van bekende mensen in de Oude Kerk zijn die van handelsman Antoni van leeuwenhoek en schilder Johannes Vermeer. Deze bekende Delftse schilder kom je trouwens overal in de stad tegen: in de street art, in souvenirwinkels en er is zelfs een Vermeer Centrum, waar je alles leert over zijn leven.
Ook de Oude Kerk van Delft is een bezoek waard
Stadhuis van Delft en andere historische gebouwen
Het centrum van Delft ademt geschiedenis. Onder de vele bezienswaardigheden van Delft zijn dan ook een aantal schitterende, historische gebouwen. Aan de Markt, recht tegenover de Nieuwe Kerk, staat het stadhuis van Delft. Ik vind het vooral heel tof dat het stadhuis tegen het Belfort aan geplakt lijkt. Het Belfort is het oudste bouwwerk van Delft. Het stadhuis brandde ooit af en is daardoor een stukje nieuwer. Rond de markt staan trouwens schitterende, oude huizen, waarvan de “Backer van de Hoeck” mijn favoriet is. De voorgevel van dit huis lijkt half op te gaan in de gevel van een groter pand. Overigens vind je in heel Delft prachtige huizen en grachtenpandjes.
Een bijzonder mooi stukje Delft aan de rand van het oude centrum vind je bij de Oostpoort. De poort zelf is de enige overgebleven stadspoort van de acht poorten die er oorspronkelijk rond Delft waren. De landpoort en de waterpoort zijn met elkaar verbonden met een restant van de oude stadsmuur. Op het moment dat ik er ben, komt er net een rijtje trotse zwanen door de waterpoort gegleden. Hoe tof!
historische gebouwen in het centrum van Delft
Street Art in Delft
Street Art spotten kan perfect in Delft. Er zijn zeker steden met meer street art in Nederland, maar Delft heeft een aantal hele toffe werken. Dat de street Art in Delft deels in Delfts Blauw is uitgevoerd zal je vast niet verbazen. In de stad van het Delfts Blauw én heel veel Vaderlandse geschiedenis vind je veel street art met deze onderwerpen. Toch zijn er ook een aantal bijzondere andere werken, zoals de murals met als thema “dans” aan de Asvest. Ook zijn er een aantal toffe, kleurrijke mozaïeken.
Mijn favoriete mural bevindt zich in De Vlouw en is van Serge KB. Ik ben direct weg van zijn werk. De dieren die hij op zijn handen tentoonstelt lijken wel haast echt, maar hebben ook iets futuristisch, robotachtigs. Ook de astronaut (of is het een aliën?) op de deur aan de linkerkant van hetzelfde huis vind ik erg gaaf. Ik hou van deze stijl. Ik laat zijn werk in een apart blog zien, samen met de andere street art in Delft, zoals de bekende Bonte Ossteeg.
In de Bonte Ossteeg zie je street art Delftse stijl
Nederlandse schilders in Delft
Niet alleen verschillende zeehelden uit de Gouden Eeuw kwamen uit Delft. Deze stad was ook het thuis van bekende schilders, zoals Johannes Vermeer, Jan Steen en Pieter de Hooch. In het Vermeer Centrum leer je alles over Vermeers leven en werk. Zijn Gezicht op Delft is één van de mooiste stadsgezichten uit die tijd. Ook in de rest van Delft kom je Johannes Vermeer overal tegen. Het Melkmeisje en het Meisje met de Parel zie je terug in de street art. Zijn graf is in de Oude Kerk. De bekende schilders van Delft kom je ook tegen in Museum Prinsenhof.
Grachten en molen de Roos: lekker Hollands
Lekker Hollands is de stad op heel veel plekken, maar de grachten en molen de Roos zijn zéker de meest typisch Hollandse bezienswaardigheden van Delft. Langs de grachten staan de karakteristieke grachtenpandjes met hier en daar klokgevels en trapgevels en schattige bruggetjes over het water. Molen de Roos is de enige die nog over is, van de achttien molens die er ooit in Delft stonden. De 17e eeuwse molen is een begrip in Delft en maalt wekelijks biologisch graan tot meel. Vrijwilligers nemen je op verschillende dagen in de week mee door de molen en vertellen je alles over de techniek, de geschiedenis en cultuur.
Grachten en molen de Roos in Delft
Weekendje Delft met kinderen
De geschiedenis van ons land in Delft heeft onze meiden echt “gepakt”. Zeker met oudere kinderen is een weekendje Delft een aanrader. De musea hebben te gekke speurtochten voor kinderen, waardoor de geschiedenis helemaal tot leven komt. Ook de beide kerken zijn super boeiend voor kinderen die dol zijn op geschiedenis. Voor hen die dat minder hebben is de beklimming van de op één na hoogste kerktoren van Nederland een belevenis. Let wel op: kinderen jonger dan 6 mogen de toren niet beklimmen. Op heldere dagen zie je niet alleen de hele stad, maar kun je zelfs Den Haag en Rotterdam ontdekken. Andere activiteiten die kinderen zeker weten te waarderen tijdens een stedentrip Delft zijn een rondvaart door de grachten en de verschillende natuur- en waterspeeltuinen rondom het centrum.
Ook leuk trouwens: combineer de bezienswaardigheden van Delft met een stedentrip Leiden met kinderen. Deze stad is slechts een klein half uur noordelijker, ongeveer even groot en dus goed beloopbaar met kinderen. Bovendien heeft Leiden een aantal te gekke musea voor kids. Beide steden zijn op zichzelf al originele en toffe stedentrips in eigen land, maar de combi is zeker ook goed! En ook Rotterdam met kinderen bezoeken is een aanrader.
Beste Yvonne, ik heb met veel plezier je enthousiaste verslag van je bezoek aan Delft gelezen. Wil je nog meer over Delft en de geschiedenis te weten komen dat raad ik je aan om de “Ron & Geertje Trilogie” te lezen (bestaande uit “De acht poorten”, “Een boodschap uit het verleden” en “Het gevaar van het water”). Hierin leer je lezenderwijs alles over Delft en ook hoe de historie doorleeft in het hedendaagse Delftse straatbeeld. Achter in ieder deel staan drie wandelroutes die langs plekken uit het verhaal voert. Wellicht een tip voor een volgende bezoek.
Wat een leuke tip! Dank je wel, ik ga het onthouden voor als we een volgende keer die kant op gaan.
Delft is echt een leuke stad! Ik ben er wel eens geweest, maar heb de stad nog niet zo bekeken als in jouw blog. Een goede reden om nog eens op pad te gaan daar!
Het is echt één van mijn favoriete steden in Nederland. 🙂
Ik denk dat ik mijn Museumjaarkaart weer eens moet gebruiken voor de Prinsenhof. Viel de Botanische Tuin ook tegen, of alleen de wandeling er naartoe?
De Botanische Tuin zelf vonden wij ook niet bijzonder, maar misschien kwam het doordat we in de herfst waren. Er bloeide vrijwel niks en het was nogal kleurloos.
Ik ben nog nooit in Delft geweest, maar het spreekt mij zeker aan! Het ziet er mooi uit met al die historische gebouwen. Dat uitzicht is ook heel gaaf, dat wil ik ook wel zien!
De afgelopen 2 jaar hebben we echt veel steden in eigen land ontdekt en Delft is wel een favoriet. Wat een fijne, afwisselende stad en inderdaad de historische gebouwen. Niet verwacht vooraf!
Leuk Yvonne! Veel bekende plekken. Ik ben er vaak geweest (vanuit Den Haag HS is het maar 6 minuten met de trein!), ook in coronatijd weer een paar keer, maar daardoor niet overal recent bínnen. Leuk dat je óp de toren bent geweest, dat wil ik ook nog steeds eens.
Wat is dat dichtbij inderdaad! Kan me voorstellen dat je er geregeld naartoe gaat, ik vind het echt een interessante stad. Genoeg te zien en doen.