Deventer

Deventer in een dag! Of meer…

Eind mei bezocht ik Deventer, samen met 3 andere bloggers, waarvan Emiel zelf uit Deventer komt. Hij liet ons de stad zien. We begonnen de dag samen in de Walstraat en het Bergkwartier, waarna we een korte oversteek maakten naar de andere kant van de IJssel, om vervolgens op te splitsen. De andere 3 trotseerden de 200+ treden naar de top van de Lebuïnustoren voor het fantastische uitzicht, terwijl ik de rest van het centrum ging verkennen. Een leuk tochtje door de sfeervolle straten van deze vriendelijke stad. Deventer heeft me echt positief verrast.

Ontmoetingen in Deventer

Mijn kennismaking met Deventer is er één die bol staat van de leuke ontmoetingen. Al snel ervaar ik hoe aardig en behulpzaam de mensen hier zijn. Zo is er de oudere heer die me, als ik een aantal gevels sta te fotograferen, spontaan wijst op de 3 kenmerken van de Deventerse gevels. Hij laat me de muizentandjes, de pilasters en de typische vorm van de gevel zien: hol, bol, hol. Ook vertelt hij me nog over de hoge plafonds op de begane grond van deze typische Deventerse huizen, waarvan er nog 27 in de hele stad te vinden zijn. Deze begane grond had vroeger een vide precies boven de keuken, waar dan de bedstee was, zodat het vuur van het koken kon zorgen voor warme voeten in bed. Trots wijst hij me de weg naar het oudste, bewoonde stenen huis van Nederland, een eindje verderop.

Deventer gevelsKijk in Deventer omhoog naar mooie gevels, of bezoek het oudste, bewoonde stenen huis van Nederland

Een dame vol verhalen

Een volgende ontmoeting heb ik op de Brink, waar elke vrijdag en zaterdag een grote, gezellige markt met bloemen, kleding en de meest uiteenlopende etenswaren plaatsvindt. Een 81-jarige dame geniet van een puntzakje friet op één van de bankjes waar ik mijn camera-lens verwissel. Belangstellend informeert ze naar mijn foto’s en ik vertel haar dat ik vandaag hier ben om op mijn blog te laten zien hoe gezellig Deventer is. Dat kan ze alleen maar beamen en mooi is Deventer ook zegt ze. Daar weet zij alles van, want ze heeft jaren lang bij de VVV van de stad gewerkt. Ze vertelt een aantal anekdotes uit haar werktijd, zoals die over haar baas die dreigde voor de bulldozers te gaan liggen die in de jaren ’70 het Bergkwartier zouden moeten slopen. Uiteindelijk wisten hij en een stel anderen de sloop tegen te houden en is het Bergkwartier nu omgetoverd in een sfeervolle wijk, die zijn karakter volledig behouden heeft. Dan wijst ze me op de Waag pal achter ons, die gebouwd is met de stenen van 2 forten van de Hertog van Gelre. Vlak voor we afscheid nemen maak ik nog snel een foto van deze bijzondere, lieve dame.

Brink markt DeventerElke vrijdag en zaterdag is er markt op de Brink in Deventer

Unieke zaakjes, vol mooie details

Met ons vieren gaan we weer verder. In het Bergkwartier nemen we een kijkje in de de Borstelwinkel. Een deel van dit winkeltje, dat de sfeer van vroeger in elk hoekje ademt, is als museum ingericht en de andere helft is een bonte verzameling borstels voor de verkoop. Hier valt me voor het eerst op dat in de Deventer winkels zoveel aandacht wordt besteed aan de inrichting van de etalage en de details in de winkel zelf. Ook in de afwerking van de oude panden in het compacte centrum zie je het oog voor detail terug, zoals bij B&B Walstraat 85, waar de liefhebber ook nog de zelfgemaakte jam kan kopen. Wie ervan houdt om de sfeer van een historische omgeving te proeven is in Deventer helemaal op z’n plek. Je kunt hier gerust een dag rondstruinen zonder je te vervelen.

Deventer winkeltjesDeventer staat vol gezellig aangeklede kleine zaakjes

Het Havenkwartier van Deventer

Na een uitgebreide verkenning van het centrum lopen we naar het Havenkwartier. Dit industriële stukje Deventer is een plek waar kunstenaars en artiesten zich mogen laten zien. Zo ontmoeten we er Uwe Dobberstein die ons vertelt over zijn werk, een combinatie van metaal en vuur. Hij maakt van alles, van vuurkorven tot aan bliksem-machines van een motor van een oude Jaguar en duurzaam siervuurwerk.

Een leuke plek aan de rand van het Havenkwartier vind ik De Zwarte Silo (voorheen Fooddock), waar je in een oude graansilo een hapje kunt eten van één van de verschillende foodstands. Aziatisch, seafood, pasta, gebak, fruit, toetjes. Het ziet er allemaal even smakelijk uit hier. Je kunt zitten aan een tafeltje met uitzicht op het water, en zelfs buiten, maar gewoon aan één van de tafels boven of beneden in de silo kan natuurlijk ook. Robin was ook in het Havenkwartier en deelt in haar blog 5 lunch hotspots van Deventer, een aanrader als je op zoek bent naar andere leuke plekken om te eten.

Fooddock Havenkwartier DeventerFooddock Havenkwartier Deventer

In het laatste weekend van mei werd jaarlijks in het Havenkwartier Festival Havenwerk georganiseerd. Zo’n 3500 jongeren uit verschillende landen kregen hier een podium om hun dans, theater of muziek te laten zien en horen. Een uniek festival dat in de eerste plaats om de artiesten draaide en minder om het publiek. Op het Havenwerk Festival konden jongeren van en met elkaar leren om een nóg betere act neer te zetten. Wij genoten er o.a. van het swingende Eastian Movement. Helaas is Festival Havenwerk er niet langer.

Deventer Havenwerk FestivalHet Deventer Havenwerk Festival is een festival voor en door jongeren

Deventer met kinderen

Ook kinderen hoeven zich in Deventer niet te vervelen. Naast de beklimming van de Lebuïnustoren kunnen ze hun energie kwijt op het vogeleiland, tussen de konijnen, wasbeertjes, kippen en andere vogels. Op woensdag- en zondagmiddag van 14.00 – 16.00 uur kan er ’s zomers op de Brink, onder toezicht, gespeeld worden met speelgoed van vroeger. In het speelgoedmuseum van Deventer is nóg meer ouderwets speelgoed te vinden. Hier kunnen kinderen niet alleen naar speelgoed kijken, maar er ook zelf mee spelen. Zijn ze daarna nóg niet uitgespeeld, dan heeft Koning Willem heel veel spellen, constructiemateriaal, legpuzzels, gadgets en elpees te koop. Op de podia in deze bijzondere winkel staat regelmatig een bandje, een goochelaar of stand-up comedian. Even buiten het centrum is nog de Bolwerksmolen, waar elke dinsdag en zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur door de molenaar en enkele vrijwilligers onder andere boomstammen uit het water worden getakeld en gezaagd, zagen worden geslepen en nog veel meer.

Hebben de kinderen nog energie over na bovenstaande tips? Dan kun je in de omgeving van Deventer ook heel goed wandelen in prachtige natuur. Ga bijvoorbeeld met je kinderen wandelen in de Duursche Waarden bij Olst, ongeveer een kwartier ten noorden van Deventer.

Deventer voor kinderenIn Deventer is er ook genoeg te doen voor kinderen

Dickensfestijn Deventer

Wil je nou echt wat speciaals als je naar Deventer komt, zorg dan dat je in het weekend voor Kerst in de koekstad bent, tijdens het Dickensfestijn. Toneelspelers en zangkoren laten de karakters uit de boeken van de 19de eeuwse schrijver Charles Dickens herleven.

Heb ik je al overtuigd dat je Deventer echt eens moet bezoeken? Nog niet helemaal? Dan nog een paar fotootjes om mee af te sluiten. 🙂 Dit is écht één van de tofste, originele stedentrips in eigen land.

Deventer foto'sDeventer was voor mij een fijne verrassing. Ga er eens een dag op pad. Of vermaak jezelf er een heel weekend!

Op de hoogte blijven van alle updates? Volg mij dan op Facebook.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

34 reacties op “Deventer in een dag! Of meer…

 1. Sebastiaan Laan zegt:

  Beste Yvonne,

  Wij gaan de komende zomervakantie een dag naar Deventer, en op zoek naar informatie kom ik weer eens op jouw blog terecht. Je hebt wederom een heerlijk artikel geschreven vol tips en inspiratie. Dank daarvoor!

  Je hebt mij met je verhalen geïnspireerd om zelf over onze reizen te schrijven.

  Hartelijke groet,
  Sebastiaan

  • Yvonne zegt:

   Wat super om te horen. Fijn dat je geïnspireerd bent. Hartstikke leuk. Veel plezier in Deventer en is wat je schrijft ook terug te lezen ergens?

 2. uszo zegt:

  Wat een mooi stuk over mijn stad, er zit alleen een klein foutje in betreffende de waag. De kastelen waren 2 forten en zijn gebouwd in de opdracht van de Hertog van Gelre

  via Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Deventer

  Gelre bouwde in 1521 aan de overkant van de IJssel twee forten, Morgenster en Altena, in een poging om de toen nog machtige stad te controleren. Al snel werden de forten door de Deventenaren spottend ‘kiek in de pot’ genoemd omdat de Gelrenaren bij de Deventenaren als het ware in hun kookpot konden kijken. Na een actie van de legers van Karel V in 1528 vluchtten de Gelrenaren en braken de Deventenaren de forten af. De stenen werden gebruikt voor de bouw van de nieuwe Waag, die datzelfde jaar nog start. Dit laat-gotische gebouw is nog steeds te bewonderen op de Deventer Brink.

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor je reactie en compliment. En dat je de moeite neemt te reageren. Ik heb het meteen aangepast in de tekst. Grappig trouwens, dat “Kiek in de pot”. In Tallinn heb je zo een toren die “kiek in de kök” heet, wat kijk in de keuken heet, om dezelfde reden.

  • Yvonne zegt:

   Haha, die heb ik dus niet ontdekt afgelopen keer, maar als ik terugga (wat zeker gaat gebeuren) zal ik ernaar op zoek gaan en de scones proberen.

  • Yvonne zegt:

   Niet echt in de stad zelf geweest, maar vanaf dat pontje heb je wel een fantastisch uitzicht over het centrum! Wat een leuke plek voor een familiefeest inderdaad, zo aan het water. Hopelijk heb je een gezellige dag gehad.

 3. Antonette Spaan zegt:

  Wat heb je Deventer leuk op de foto gezet! Ik kwam er vroeger regelmatig omdat het zo’n beetje halverwege Arnhem en Enschede is, waar een vriendin van mij woont. Helaas hebben we geen contact meer. Toch vind ik het een leuke stad, klein maar fijn!

  • Yvonne zegt:

   Dank je! Ja, dan ken je op den duur alle mooie hoekjes van zo’n stad wel zo’n beetje denk ik. En inderdaad echt een gezellige, niet al te grote stad, waar ik zeker nog eens terug ga komen.

  • Yvonne zegt:

   Zeker een keer gaan Karlien, het is echt een mooie stad en je kunt er zo een heel weekend doorbrengen als je ook nog lekker wil shoppen en een terrasje wil pakken!

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad een prachtige stad en aan alles is te zien dat het een rijke geschiedenis heeft. Erg mooi hoe die sfeer bewaard gebleven is. Kan me voorstellen dat je er regelmatig naartoe gaat als je er niet te ver vandaan woont.

 4. Emiel zegt:

  Mooie blog Yvonne! Ik vond het ontzettend leuk om jullie in Deventer rond te leiden. Als toerist in eigen stad… Prachtig hoe je de stad beter hebt leren kennen door middel van willekeurige ontmoetingen op straat. Dan komen altijd hele speciale verhalen boven water, dat is wel gebleken. Ik kan zo al een nieuwe hashtag voor de stad bedenken: #TrotsopDeventer 🙂

  • Yvonne zegt:

   Het was een geslaagde dag! Voor ons was het echt super om op al die leuke plekjes te komen met iemand die de stad zo goed kent. Ik ga er zeker nog eens terug om de stad nog beter te leren kennen.

 5. Anne - Ditisanne.nl zegt:

  Deventer is erg leuk! Toen ik nog in Apeldoorn woonde ging ik er regelmatig naartoe. Wie goedkoop kan parkeren kan terecht op de parkeerplaats bij De Worp en neemt dan voor een of twee euro het pontje naar de overkant waar je zo het centrum in loopt!

  Mijn nichtjes en neefje vonden altijd het speelgoedmuseum ontzettend leuk!

  Ook mooi hoe je die ontmoetingen beschrijft!!

  • Yvonne zegt:

   Kan me voorstellen dat je er vaak naartoe gaat als je een beetje in de buurt woont Anne. Die parkeerplaats klinkt heel handig en dat pontje is echt een fijne, snelle manier van oversteken.

  • Yvonne zegt:

   Ah leuk dat jullie in de vakantie ook naar Deventer gaan. Er zijn inderdaad erg veel leuke winkeltjes! Alvast veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *