stedentrip Rotterdam met kinderen

stedentrip Rotterdam met kinderen – tips activiteiten en accommodatie

Onze stedentrip Rotterdam met kinderen was een redelijk spontane actie en bovendien niet helemaal de reguliere stedentrip met gezin. Ik ben namelijk eerst een paar dagen met de ene dochter Rotterdam gaan ontdekken en daarna een paar dagen met de andere. Lekker even één op één tijd en ondertussen de leukste activiteiten doen in Rotterdam én op de leukste plekjes slapen. Ik had het vooraf niet verwacht, maar Rotterdam met kinderen is echt heel erg leuk. Ik had verwacht dat de stad te groot en te “snel” zou zijn met kinderen, maar niets blijkt minder waar.

Stedentrip Rotterdam met kinderen met fiets en watertaxi

Dat grote en snelle is juist ook een voordeel. Zo heb ik met onze oudste Rotterdam fietsend ontdekt. Op deze manier hebben we heel veel plekken in de stad gezien en veel activiteiten in Rotterdam kunnen doen. Zij zag het fietsen bovendien als een activiteit op zichzelf, want er is zo ongelooflijk veel te zien in Rotterdam. Ik zou zelf fietsen in Rotterdam met kinderen vanaf een jaar of 8 aanraden. De afstanden zijn best groot en in het centrum is het druk met andere fietsers, trams en daar tussendoor komen ook nog auto’s en voetgangers. Jongere kinderen kun je daarom beter achterop nemen, mocht je met ze gaan fietsen.

Rotterdam met kinderen op de fietsJe kunt Rotterdam met kinderen op de fiets verkennen vanaf een jaar of 8

Met de jongste heb ik trouwens helemaal niet gefietst, maar de stad met de watertaxi ontdekt vanaf onze accommodatie, het S.S. Rotterdam. De watertaxi is wat mij betreft een niet te missen activiteit tijdens een stedentrip Rotterdam met kinderen. Er is een aanlegsteiger voor de watertaxi pal aan het schip en nog eentje ernaast. Je kunt van hieruit op veel plekken in Rotterdam komen, die leuk zijn met kinderen. En hoe cool is het om keihard over het water te scheuren in zo’n geel bootje! Je kunt zelfs oversteken naar de Erasmusbrug en daar overstappen op de waterbus, om zo ook Kinderdijk vanuit Rotterdam te bezoeken.

Voor ons waren de fiets en de watertaxi de perfecte combi om Rotterdam met kinderen te verkennen. Maar er rijden natuurlijk ook nog gewoon trams en metro’s. Die komen overal. Met deze kaart zie je waar je overal kunt overstappen. Je kunt met je OV-chipkaart reizen, of voor 9 euro een dagkaart voor jezelf en voor de helft eentje voor je kinderen kopen.

Watertaxi Rotterdam met kinderenMet de watertaxi kun je prima op ontdekking in Rotterdam met kinderen

De watertaxi kun je het best een half uur tot een uur van te voren reserveren, zeker op drukke tijden. De ene keer zit je alleen op de boot, de andere keer deel je ‘m met mensen die ongeveer dezelfde kant uit moeten en maak je een extra stop. Het blijft een toffe activiteit met kinderen voor slechts een paar euro.

Accommodatie stedentrip Rotterdam met kinderen

Een geweldig leuke accommodatie als je Rotterdam met kinderen bezoekt is het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerikalijn, S.S. Rotterdam. Dit schip ligt aan de kade van de wijk Katendrecht en van hieruit ben je met de watertaxi in een minuut of 10 in het centrum of bij één van de vele kindvriendelijke musea die Rotterdam rijk is. Het slapen aan boord is een ervaring op zich, die al begint zodra je bij de loopplank bent. Een lid van de bemanning staat nieuwe gasten te verwelkomen. Bij het inchecken krijgen kinderen een vlaggenspeurtocht mee, flessenpost om te versturen vanaf het schip, een kleurplaat én een paspoort waarmee ze stempels kunnen verdienen. Als ze het paspoort bij het uitchecken inleveren, krijgen ze een attentie mee. Kamers zijn er voor 2, 3 of 4 personen.

SS Rotterdam met kinderenOp het SS Rotterdam is met kinderen veel meer te beleven dan alleen slapen

Echt leuk is ook de rondleiding “uitwaaien en zwaaien” met een audiotour voor volwassenen én een speciale voor kinderen. Je komt hiermee op de meest interessante plekken van het schip. Bovendien komt de historie zo pas helemaal tot leven. Voor een paar euro meer mag je ook mee de machinekamers in, maar wij hebben voldoende aan de gewone tour, waar we al ruim een uur mee bezig zijn.

Met onze oudste dochter slaap ik in één van de beroemde kubuswoningen van Rotterdam. Je overnacht dan eigenlijk in één van dé bezienswaardigheden van de stad en op steenworp afstand van de Markthal. Het Stay Okay hostel heeft hier een vestiging en dat is super, want zo kun je kindvriendelijk en voordelig overnachten in Rotterdam met kinderen.

kubuswoningen Rotterdam Stay OkayIn de kubuswoningen in Rotterdam zit een Stay Okay, super leuk om te overnachten met kids

Er zijn kamers voor 2, 3, 4 en zelfs voor 6 personen, dus ook met grote gezinnen kun je hier terecht. Ook erg fijn is dat het ontbijt standaard inbegrepen is in de overnachtingsprijs. Zo begin je jullie stedentrip niet alleen uitgerust, maar ook lekker relaxt met een heerlijk ontbijtje. In de omgeving van de kubuswoningen zijn, behalve de markthal, ook een aantal restaurantjes aan de Oude Haven én een aantal lokale restaurantjes in de directe omgeving. Naar die laatste moet je een klein beetje zoeken, maar ze zijn echt de moeite waard. Zo hebben wij er heerlijk Colombiaans gegeten. De markthal is een belevenis op zich, al is het maar vanwege de gave vorm en het kleurrijke plafond. Ook heel tof zijn de archeologische vondsten langs de roltrappen: gratis te bekijken en allemaal gevonden tijdens de bouw van de Markthal.

Fietstocht door Rotterdam met kinderen

Onze fietstocht begint direct na ons ontbijt in het Stay Okay hostel. Vanuit onze kubus aan de Blaak fietsen we de Nieuwe Maas over naar de oude spoorbrug “De Hef”. Wat een gave constructie blijft dit. Van hier uit volgen we de Nieuwe Maas via de Binnenhaven en de Spoorweghaven, waar oude kranen en hippe tentjes een bijzonder decor vormen. Fijn plekje om even wat te drinken aan het water is dit! De Kop van Zuid met haar glimmende hoogbouw is dan weer top om een plekje aan het water te zoeken voor een picknick met uitzicht op de Erasmusbrug, óf pal voor het legendarische Hotel New York. Wij genieten van de vroege voorjaarszon terwijl we watertaxi’s onder de Erasmusbrug zien door varen.

fietstocht langs hoogtepunten RotterdamFietstocht langs hoogtepunten van Rotterdam

Tussen de andere fietsers en voetgangers steken we de Rijnhavenbrug even over, voor een korte verkenning van Katendrecht, voor we rechtsomkeert maken en even een fietspauze inlassen in het Nederlands Fotomuseum. Het museum is niet direct heel geschikt voor kinderen, maar het in- en uitzoomen op foto’s in de tentoonstelling Artificiële Intelligentie weet onze oudste wel te waarderen. Ook de foto’s met reisthema spreken haar aan. Na een ronde door het museum fietsen we verder, de Erasmusbrug over, langs de Leuvehaven, vol museumstukken van het Maritiem museum. Het Port Pavilion blijkt een prima plek voor een nieuwe fietspauze. Hier verkopen ze het lekkerste schepijs van heel Rotterdam en kunnen kinderen lekker klimmen op de touwenwand.

Street Art spotten met kinderen in Rotterdam

We bekijken in de omgeving van de haven ook de eerste street art, voordat we door fietsen naar museum Boijmans van Beuningen. Dit museum bekijken we alleen van haar spiegelende, hippe buitenkant. Daarna keren we om. Ik bof, want onze dochter vindt street art net zo tof als ik. Daarom laten we onze fietsen even achter in de Witte de Withstraat en maken we een wandeling langs verschillende kleurrijke werken in deze wijk. Eén van onze favorieten is het mozaïek aan de speeltuin van basisschool Het Landje, hoewel de octopus aan De Blekerhof ook heel gaaf is.

Fotomuseum ijsje eten en street art RotterdamHet Nederlands Fotomuseum, een ijsje eten en street art kijken in Rotterdam

De volgende ochtend fietsen we vol goede moed een nieuwe ronde door Rotterdam, maar nu een iets kleinere ronde. Ons eerste doel is de Luchtsingel, een uitgebreide voetgangersbrug vlakbij het centraal station, die de wijk ten noorden en ten zuiden van het spoor met elkaar verbindt. De knalgele kleur en de toffe vormen van de houten brug zijn super met de knalblauwe lucht als achtergrond. Ook in deze omgeving is er volop gave street art te vinden. Voor ons is het zeker een toevoeging aan een stedentrip Rotterdam om in elk geval in één van bovenstaande wijken de street art te gaan bekijken, óf in de Afrikaanderwijk. Daar kijken onze jongste en ik onze ogen uit op de markt én bij de street art overal in de wijk. Daarover binnenkort een uitgebreid blog.

Wereldmuseum: te gek museum vooral als Superstraat open is

De laatste stop die ik met onze oudste dame maak in Rotterdam is het Wereldmuseum. Het schitterende gebouw ligt pal aan de Nieuwe Maas, waar boten in alle soorten en maten voorbij varen. We hebben geluk, want vanwege de voorjaarsvakantie zijn er extra activiteiten in het museum en één daarvan is buiten, lekker in de zon. Vanwege het naderende Holi feest, in India (dat we een jaar later in India vieren) en de rest van de Hindoeïstische wereld, maken we rangoli’s op de stoep. Dit zijn patronen van kleurrijke poedertjes, super leuk om zelf te maken. Binnen mogen we zelf samosa’s maken, heerlijke snacks van deeg met een kruidig mengsel van aardappel en doperwten.

Wereldmuseum RotterdamIn de weekenden en vakanties zijn er erg leuke activiteiten voor kinderen bij het Wereldmusem

Ook de Superstraat is in de vakantie elke dag geopend, een geluk, want wat is dit een leuk onderdeel van het museum. Door deze straat is het Wereldmuseum denk ik mijn favoriete museum in Rotterdam met kinderen. De straat is een straat vol Rotterdammers, uit verschillende culturele achtergronden en allemaal met hun eigen verhaal. De kinderen mogen in hun huizen op bezoek komen, overal in kijken en aan zitten en zo ongelooflijk veel leren over de culturen en de manier waarop mensen hier samen leven. Het is eigenlijk het volwassen Wereldmuseum vertaald voor kinderen. We zijn al minstens 2 uur in het Wereldmuseum als we eindelijk naar de tentoonstelling boven gaan, waar we de animaties, voorwerpen en foto’s bekijken met al die verhalen van culturen die zich hier door de eeuwen heen verzameld hebben.

Maritiem Museum, leuk met jongere kinderen

Het eerste museum dat ik tijdens de volgende stedentrip Rotterdam met onze jongste bezoek, is het Maritiem Museum. Met de watertaxi sjezen we er vanuit het S.S. Rotterdam naartoe. Dat is al een hele ervaring, net als de Offshore Experience in het museum. Tijdens deze experience worden kinderen vanaf een jaar of 8 uitgedaagd om te werken op zee, op zoek naar energie. Zo mogen wij boren naar olie in de zeebodem, een helikopter laten landen op een boorplatform, de beste plek zoeken voor een windmolenpark en nog veel meer. Voor onze 7-jarige zijn de opdrachten nog een beetje lastig, maar met wat hulp lukt het.

Maritiem museum RotterdamHet Maritiem museum is één van de leukste musea voor kinderen in Rotterdam

De interactieve tentoonstelling over zeemonsters sluit veel beter aan bij haar belevingswereld en is echt mooi gemaakt. Jammer genoeg is ’t er erg druk en kunnen we niet alle geluidsfragmenten even goed horen. Ook druk is het bij Professor Plons, maar daar maken vele handen juist licht werk. In een gave speelgoedhaven mogen de kinderen zelf laden en lossen en alle werkzaamheden uit de haven doen. Op de bankjes in het zonnetje, hier op het dak van het museum, zit je als ouder prima. Dat is maar goed ook, want de meeste kinderen ráken hier maar niet uitgespeeld. De tentoonstellingen over Drugs in de haven en de andere havententoonstelling spreken ons helemaal niet aan, maar gelukkig is er buiten ook nog genoeg te zien. Kranen, een vuurtoren en de schepen die er liggen vertellen allemaal hun eigen verhaal over Havenstad Rotterdam.

Om het plaatje compleet te maken van de Rotterdamse havens, wil ik graag onze beide meiden binnenkort meenemen naar Futureland op de Maasvlakte. De interactieve tentoonstelling over het reilen en zeilen in de haven moet heel tof zijn en je kunt met een bus of met de boot de haven in voor een rondleiding.

Maritiem museum met kinderenIn het Maritiem museum is genoeg te doen met kinderen, zeker in vakanties

Natuurhistorisch museum en andere toffe musea met kinderen

Het natuurhistorisch museum is altijd een succes bij onze kinderen, in welke stad we zo’n museum ook bezoeken. Het natuurhistorisch museum van Rotterdam is niet groot, maar de “dieren met een verhaal” zijn direct al boeiend. Hier laat het museum zien hoe de dieren aan hun eind zijn gekomen, hoe zij dan aan het museum worden gedoneerd en verderop in het museum wordt uitgelegd hoe ze worden opgezet. Super interessant natuurlijk, net als de speurtocht én het rariteitenkabinet. In een dik uur heb je het hier wel gezien, maar toch is het museum een bezoek zeker waard.

Een ander museum dat super zou zijn in Rotterdam met kinderen is het Dutch Pinball museum, waar ze zelf op verschillende flipperkasten kunnen spelen. Ook voor de ouders leuk, vanwege het nostalgische karakter. Het belasting- en douanemuseum is een stuk boeiender dan je zou verwachten voor kinderen en in Miniworld is de wereld in het klein zeker ook een succes. Villa Zebra is vooral voor de kleinste bezoekers van Rotterdam een fijne plek om lekker te ontdekken, zoals de ontdekhoek dat voor iets oudere kinderen is. Deze laatste twee musea zijn uitstekende plekken om je programma aan te vullen op een regenachtige dag. Wij komen er zelf niet aan toe, omdat we de hele week stralend lenteweer hebben in onze voorjaarsvakantie.

Natuurhistorisch museum RotterdamHet Natuurhistorisch museum van Rotterdam vindt onze dochter super interessant

De Euromast

Een ander uitje dat ik graag met één van onze kinderen in Rotterdam had willen doen is de stad bekijken van bovenaf vanuit de Euromast. Tijdens mijn eerste stedentrip zijn er té veel andere activiteiten die we graag doen, maar ik denk dan nog het goed te kunnen maken in mijn tweede stedentrip Rotterdam. Helaas, onze jongste dochter ziet het helemaal niet zitten om naar boven te gaan. Ze vindt het veel te hoog. De Euromast blijft dus even op het lijstje staan voor een volgend bezoek aan Rotterdam. Het lijkt me wel heel tof om daarboven van het uitzicht te genieten. Collegablogger Judith ging wel naar boven en stond op de glazen vloer van de Euroscoop van de Euromast!

Leuke rondvaarten door Rotterdam met kinderen

De Pannenkoekenboot, de Splashtours en de gewone Spido rondvaart zijn superleuke opties om tijdens een stedentrip Rotterdam wat langer het water op te gaan dan met de relatief korte tochtjes van de watertaxi. De eerste twee opties zijn vrij prijzig, maar zullen zeker een hit zijn als je Rotterdam met kinderen bezoekt. De gewone rondvaart van Spido is een stuk fijner geprijsd en laat je Rotterdam ook vanaf het water beleven.

Nieuwe Maas en Euromast RotterdamRotterdam vanaf het water verkennen of vanuit de Euromast is erg leuk met kids

Van april t/m oktober kunnen kinderen van 3 tot 14 in de Leuvehaven zelf een bootje besturen bij Kids Marina. In een kwartier kunnen zij zich échte kapiteins voelen en bijvoorbeeld de politieboot of de brandweerboot besturen.

Diergaarde Blijdorp en andere activiteiten buiten het centrum

Wij hebben ons tijdens onze beide stedentrips naar Rotterdam vooral gericht op het centrum en de directe omgeving, omdat daar al zo ongelooflijk veel te doen is. Heb je meer tijd, of ben je al eens vaker in met je kinderen in Rotterdam geweest, dan zijn er aan de rand van de stad nog meer toffe activiteiten. Bezoek bijvoorbeeld Diergaarde Blijdorp, of ga lekker struinen, spelen en ontdekken in de gave Floddertje natuurspeeltuin of Plaswijckpark. Dit is veel meer dan zomaar een park, met alle attracties en activiteiten speciaal voor kinderen. Kleine (en grotere) avonturiers kunnen klimmen bij Funforest. Er zijn maar liefst 9 verschillende parcoursen, waarvan er 2 voor de allerkleinsten geschikt zijn.

Hopelijk heb ik je een beetje weten te inspireren voor een stedentrip Rotterdam met kinderen. Wij hebben sinds de meiden nog heel jong waren stedentrips met kinderen gedaan en vinden het echt één van de leukste steden van Nederland om met het gezin te bezoeken. We gaan er zeker weer eens terug.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

12 reacties op “stedentrip Rotterdam met kinderen – tips activiteiten en accommodatie

 1. Rory Blokzijl zegt:

  Wat een goed idee van het fietsen en de watertaxi! Al denk ik dat fietsen voor mijn meisje (10 jaar) heel goed zou gaan, mama daarentegen is niet zo van het fietsen. Ik doe het nagenoeg niet, dus dat is niet helemaal mijn ding. De watertaxi daarentegen lijkt mij hartstikke leuk! Wij hebben ook gelogeerd in het SS Rotterdam. Fantastische ervaring. Echt genoten destijds. Overdag zijn we de stad in geweest en hebben we bij een heerlijke Surinaamse Warung gegeten die heel goed bekend stond. Hele andere dingen gedaan dan jullie, maar wat ziet het er leuk uit! Een aanrader om nog eens te gaan doen. En dan jouw tips ter harte te nemen.

  • Yvonne zegt:

   Oh, die ga ik onthouden voor de volgende keer. Misschien dat ze dat wel durft, haha.. hoewel ze meestal kerktorens ook al spannend vindt.

 2. Cynthia zegt:

  Met de watertaxi door Rotterdam lijkt mij ook erg leuk met mijn dochter. Wat een origineel idee. Het Wereldmuseum klinkt me ook heel gaaf, maar ik denk dat mijn dochter van 5 nog net te jong is. Ik ga het wel bewaren voor later. Wat een leuke en uitgebreide beschrijving vol tips. Dankjewel voor de inspiratie!

  • Yvonne zegt:

   De Superstraat in het Wereldmuseum vind ik wel heel laagdrempelig. Denk dat ook kinderen van 5 er veel aan hebben, maar net iets ouder pikken ze er weer andere dingen uit.

  • Yvonne zegt:

   Oh, dat is zeker dichtbij. Maar ik herken dat wel: wij hebben in onze eigen omgeving ook lang niet alles gezien en gedaan. 🙂

 3. Rosalien zegt:

  Wat een leuk verslag!

  Ga volgend weekend met mijn dochter ook naar R’dam en heb nog wat tips uit je verslag gehaald! 🙂
  (Hoewel ik R’dam al van vroeger ken en al op meerdere manieren naar tips heb gezocht met kind naar R’dam)

  De streetart en de expositie met dode dieren met een verhaal lijken me interessant.

  De watertaxi lijkt me ook handig en leuk maar ben niet zo’n waaghals met in en uitstappen. 🥺 Of valt dit mee?

  Slapen in de kubus woning lijkt me ook leuk maar misschien voor een andere keer….

  Groet Rosalien

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen zeg! Ik ben nog bezig met een blog over de street art, maar die heb ik niet meer online voor jouw vertrek. De Afrikaanderwijk is heel leuk voor street art én de grote markt op woensdag en zaterdag.

   Het in- en uitstappen met de watertaxi is echt helemaal niet spannend hoor. Het is niet zoals bij een wiebelig bootje ofzo, maar ligt echt strak tegen de steiger (in mijn herinnering, maar ik vind dingen dan weer niet snel spannend) Veel plezier in elk geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *