slapen op een vlot in Friesland

Slapen op een vlot in Friesland – bijzondere accommodatie op het water

Een weekend slapen op een vlot in Friesland betekent overnachten midden in de natuur en Onthaasten met een hoofdletter O. Vanaf het moment dat ik de eerste foto’s zie van het vlot op “Het kleine Paradijs” ben ik er helemaal weg van. Rondom de woonboerderij in de omgeving van Sneek zijn nog verschillende andere accommodaties. Daarom twijfel ik nog een beetje, of het wel wat voor ons is. Ik hou van zo kleinschalig en natuurlijk mogelijk als het om overnachten in de natuur gaat. Zodra we aankomen en ik het vlot zie liggen ben ik echter helemaal gerustgesteld. Wat een heerlijk plekje is dit, tussen de bomen en aan de rand van het terrein. Je bent op het vlot eigenlijk helemaal omgeven door de natuur.

Eerste keer slapen op een vlot

Voor alles is een eerste keer, zo ook voor slapen op een vlot. Met de oudste ga ik dat een weekend uitproberen. In Friesland is zoveel water. Zo komen we al voor aankomst in de juiste stemming. We rijden door het uitgestrekte landschap vol grazende koeien, dat doorsneden wordt door sloten, beekjes en hier en daar een landweggetje. Ons weggetje is bochtig en hopt nog even over een bruggetje, voor we aankomen bij “Het kleine Paradijs”. In deze oase van rust passeren we eerst een aantal andere, bijzondere accommodaties, voordat we langs de woonboerderij naar ons vlot lopen. Prachtig onder het groen ligt daar ons huisje voor de komende nachten te dobberen.

aankomst vlot in FrieslandAankomst bij “Het Kleine Paradijs” en ons vlot in Friesland

Behalve slapen op een vlot kun je in “Het kleine Paradijs” ook nog slapen in één van de twee boomhutten, in een rode kapel of in één van de twee sfeervolle blokhutten. Door via booking te reserveren betaal je bij lastminutes een stuk minder en bij ver vooruit boeken een tientje extra, maar ben je wel flexibel om tot kort voor vertrek nog te annuleren.

De eerste keer op het vlot stappen is even wennen, want ja.. zo’n drijvend object gaat wat op en neer en de touwen liggen net niet helemaal strak. Gelukkig went het snel en vinden we de lichte deining al direct bijzonder rustgevend. Het vlot is voor een vlot heel ruim, maar als accommodatie natuurlijk niet erg groot. Het bestaat uit een voordek met 2 stoelen, een tafeltje én een binnen-gedeelte waarin je ook een zitje vindt en een fijn bed. Rechtop staan is binnen nét niet mogelijk, het plafond is echt laag. Daardoor is het extra knus. Ook de accessoires zorgen voor gezelligheid. Hier gaan we ons de komende dagen wel thuis voelen.

accommodatie op een vlot is klein maar fijnAccommodatie op een vlot is klein maar fijn

Luxe kamperen op het vlot

Voordat we onze bagage uit de auto halen laat eigenaar Mathijs ons zien waar we de komende dagen kunnen koken en douchen. Het vlot heeft namelijk geen sanitair en geen keuken. De centrale keuken is echter splinternieuw en van alle gemakken voorzien. Er zijn twee kookplaten en er is zelfs een vaatwasser. Er is ruimte genoeg, ook in de grote koelkast. De keuken is tevens een miniwinkeltje met broodjes, beleg, sapjes, fruit, eieren, vegan soepen (en haardhout voor de andere accommodaties). Het sanitair is wat ouder, maar voldoet prima.

Een waterkoker is er wel op ons vlot en als we aan wal blijven liggen, kunnen we ook de stroom aansluiten. Een kopje thee maken is zo in elk geval heel eenvoudig. Voor de killere lente- en herfstavonden is er zelfs een elektrisch kacheltje, maar dat hebben wij niet nodig. Het voelt zo een beetje als luxe kamperen. Heel luxe kamperen zelfs, want ons kampeermiddel kunnen we zelfs verplaatsen. Als we willen kunnen we het vlot zelfs naar het slootje verderop verplaatsen en midden tussen de weilanden overnachten.

voor een weekend ons vlot in Frieslandvoor een weekend ons vlot in Friesland

Met de kano’s op pad direct vanaf ons vlot

Uiteindelijk besluiten we om het vlot te laten liggen aan wal, want met één volwassene en een kind is het best zwaar om het gevaarte te verplaatsen. Bovendien liggen er drie kano’s die we mogen gebruiken. Die zijn een heel stuk wendbaarder en makkelijker in gebruik. Tegen zondondergang stappen we samen in één van de kano’s en paddelen de ondergaande zon tegemoet. Het is heerlijk om niets dan het kalme water en het typisch Friese landschap om ons heen te zien. Op een paar herkauwende koeien en enkele ganzen na, komen we geen enkel ander levend wezen tegen. Als de zon onder gaat, wordt het gauw donker, dus we keren om en besluiten morgen opnieuw te gaan kanoën.

Na een ontbijt op ons voordek, waarbij we gezelschap hebben van een paar eenden, stappen we opnieuw in de kano. Dit keer kiezen we voor de andere kant. Mathijs heeft ons verteld dat een kilometer of wat verderop een camping is die ijs verkoopt. Dat is een mooi doel. Al gauw varen we onder een bruggetje door, dwars door een heleboel waterlelies. Enkelen bloeien nog, maar de meeste zijn uitgebloeid. Verderop passeren we een aantal Friese boerderijen. Voor we er erg in hebben komen we al bij de camping aan, waar ze verrast zijn om zo vroeg op de dag al klanten voor ijs te hebben. We doen het dan ook maar direct goed en maken nog even gebruik van hun zwemstrandje aan de brede sloot.

met de kano op pad vanaf het vlotMet de kano op pad vanaf het vlot

Genoeg te doen in de omgeving

Wij logeren slechts een weekend op het vlot en doordat we ervoor kiezen om twee keer te gaan kanoën blijft er niet heel veel tijd over om veel van de omgeving te zien. Gelukkig hebben we dit deel van Friesland al vaker bezocht en het gezellige Sneek en de hoofdstad Leeuwarden uitgebreid ontdekt. Wel gaan we opnieuw naar Leeuwarden om het natuurmuseum te bezoeken, echt een aanrader met kinderen. Sowieso is een Leeuwarden een originele stedentrip in eigen land waar je zeker geen spijt van krijgt. Ik blijf het één van de meest verrassende steden van ons land vinden.

Een erg leuk stadje dat we dit keer wel aandoen is IJlst. Vooral houtzaagmolen “De Rat” is hier niet te missen. De hoeveelheid drijvende boomstammen rond de molen zijn al heel tof om te zien. Binnen krijgen we een korte rondleiding van één van de vrijwilligers. Er is maar weinig wind, maar toch net genoeg om even te zien hoe de molen de zaag in werking zet. Het laatste stukje van een enorme boomstam staat op het punt om doorgezaagd te worden. Wij wachten het niet af, maar gaan voor een frisse duik naar het zwemstrandje achter de molen. Daarna lopen we nog een stukje langs de fotogenieke grachten van IJlst, met een ijsje in de hand.

De Rat IJlst FrieslandHoutzaagmolen De Rat in IJlst is een mooi plekje in Friesland niet ver van ons vlot

Extra tips voor een weekend op dit vlot

Er is een klein winkeltje, maar als je zelf wilt koken in de keuken en eten op het voordek, kun je het beste alles dat je daarvoor nodig hebt meenemen van huis. In Sneek kun je trouwens ook prima uit eten. Je bent er binnen een kwartier met de auto.

Voor de killere maanden staat er een kacheltje op het vlot en er liggen dikke dekens op het bed. Zelfs een koukleum als ik voelt zich hier comfortabel warm.

In de zomermaanden zijn er genoeg muggen, zoals overal waar water is. Neem dus bedekkende kleding mee voor de avond en zorg dat het muggengaas in het vlot goed gesloten is.

Het vlot ligt helemaal aan de andere kant van het erf waar je met de auto parkeert. Je moet dus best een eindje met je bagage lopen. Zorg voor bagage die je makkelijk naar het vlot kunt dragen.

Vind je slapen op een vlot iets te avontuurlijk, maar zoek je wel bijzondere accommodatie in Friesland? Dan kan ik je slapen in deze kerk van harte aanbevelen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *