de heide op de Veluwe b(l)oeit

De heide op de Veluwe b(l)oeit

De heide op de Veluwe bloeit elk jaar in augustus en in die maand is dit gebied dan ook extra mooi om te wandelen. Vorige jaar ging ik er verschillende keren wandelen met de kinderen, die net als ik genoten van de paarse zee die de heuvels rond de Posbank iedere augustus bedekt. Helaas begaf de batterij van mijn camera het net op het moment dat de heide in beeld kwam tijdens die eerste wandeling vorig jaar en dus kwam ik thuis met wat wazige foto’s op mijn mobieltje. Toen ik de volgende dag voorstelde om terug te gaan en een nog een wandeling over de hei te maken werd dat met gejuich ontvangen. Daar gingen we dus weer.

Opnieuw naar Nationaal Park de Veluwezoom

De Veluwe is het op één na grootste natuurgebied van Nederland en het ligt ook nog eens vrij centraal. Wij zelf hebben de mazzel dat we 20 minuten met de auto van Nationaal Park de Veluwezoom wonen en zo kunnen we in elk jaargetijde wel een keer een wandeling maken hier. Normaal gesproken gaan we echter geen 2 keer in een week, maar nu met de bloeiende heide maakte ik graag een uitzondering. Die muur van paars, die tussen de bomen door zichtbaar wordt, als je dan door het bos afdaalt naar de voet van de heuvels rondom de Posbank… fantastisch.

heide op de VeluweDe heide op de Veluwe is prachtig in augustus

De heide op de Veluwe met kinderen ontdekken

De meeste kinderen zijn niet zo dol op lange wandelingen en ook die van ons beginnen meestal na een paar kilometer voor het eerst te piepen. Waarom ze dan toch heel prima een rondje van 5 kilometer zonder mokken over de heide op de Veluwe lopen? Er is genoeg te beleven voor kinderen. Bij de parkeerplaats van het bezoekerscentrum in Rheden, waar wij meestal onze wandelingen beginnen, zijn twee hartstikke leuke speeltuinen van natuurlijke materialen en op mooie informatieborden zijn prachtige foto’s van de dieren uit de omgeving te zien. Tegelijk met de heide bloeien veel mooie bloemen, maar ook de appels en peren in de buurt van het bezoekerscentrum zijn rijp en overal in het bos rondom de heide groeien bramen.

de heide op de Veluwe met kinderenEcht een aanrader: de heide op de Veluwe met kinderen ontdekken

De eerste bramen zijn eind augustus ook al heerlijk en in no time stonden er dus 2 meisjes met bolle wangen en paars sap tussen de struiken te zoeken. Verder is het super om te speuren naar wild en bij gebrek daaraan hebben de honden van andere wandelaars een soort magnetische werking op Vera. Vandaag had ze extra geluk en ontmoetten we Ben met zijn baasje en haar kinderen, die het gezellig vonden om samen te wandelen, terwijl Vera Ben “uitliet”. Vaak zijn er ook IJslandse paarden en runderen die grazen in dit gebied en er is een kudde schapen die elke ochtend vanuit de Schaapskooi vertrekt. Met een beetje geluk kunnen kinderen zowel de schapen als de paarden aaien. Zijn er geen dieren? Dan genieten de kinderen mee van de prachtige vergezichten over de bloeiende heide rondom de Posbank.

heide op de Veluwe bloeitGenieten van de vergezichten over de bloeiende heide op de Veluwe

Fijne wandeling langs de Heide op de Posbank

Een wandeling die prima geschikt is om met of zonder kinderen te lopen is de zwarte route, ofwel de Kammenroute, die start bij het bezoekerscentrum in Rheden. De route is 5 kilometer lang en voert door het bos naar de heide en over de hoogste heuvels, met een 360 graden uitzicht over de zee van bloeiende heide rondom. Ongeveer halverwege heb je de mogelijkheid om een ijsje of een hapje en een drankje te doen bij Paviljoen de Posbank. Je kunt er ook voor kiezen om de wandeling hier te starten, op de parkeerplaats, maar dan eindig je de wandeling met een pittige klim, niet echt ideaal. Een ander alternatief is om, zodra je bij het Posbank Paviljoen komt, niet rechtsaf te slaan, maar linksaf met een flauwe bocht terug de heide op te lopen. Zo hoef je niet een heel stuk langs de weg te lopen. Deze route deden wij al eens en is erg goed bevallen. Een kaartje en meer info over de Kammenroute vind je hier

Woon je niet vlakbij de Veluwe? Boek dan in augustus een weekend in één van de fijne vakantieparken op de Veluwe. Overigens kun je ook op andere plekken prachtig wandelen tussen de heide. Ook de Strabrechtse Heide in Noord-Brabant is super voor een wandeling aan het eind van de zomer.

heide op de Veluwe in bloeiDe Kammenroute is een prachtige wandeling over de Posbank

Zelf zijn we zeker van plan ook dit jaar weer te gaan genieten van de bloeiende heide rond de Posbank, op de Veluwe. In de regio is trouwens nog veel meer te ontdekken. Ondanks dat we alweer een aantal jaar net ten zuiden van de Veluwe wonen hebben we nog lang niet alle moois in deze omgeving gezien. Wel hebben we inmiddels verschillende mooie heidewandelingen in Oost-Nederland gemaakt. Op de website De Nederlandse Toerist is ook genoeg inspiratie te vinden voor leuke bezienswaardigheden rond de Veluwe. Een gebied dat tijdens de bloei van de heide mooi is, maar zeker ook daarbuiten, is de Loenermark. De heuvelachtige open velden in combinatie met bosgebied en een schaapskooi zijn perfect voor mooie wandelingen.

De heide bloeit elk jaar in augustus en soms nog begin september. Te laat om de bloeiende heide op de Veluwe te zien? Nationaal Park de Veluwezoom is in elk jaargetijde mooi.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

65 reacties op “De heide op de Veluwe b(l)oeit

 1. Diana zegt:

  Baal steeds als ik vrij ben dat het dan slecht regenachtig weer is. Wil het liefs voor zonsopgang op de Veluwe te zijn om dan met zonsopgang de Veluwe te fotograferen. Komt er helaas nog niet van. Ben er gelukkig al wel is een paar geweest met de bloei. Blijft een prachtig gezicht.

  • Yvonne zegt:

   Dat lijkt mij ook ideaal, om eens een zonsopkomst te fotograferen daar, maar helaas… ik ben echt geen ochtendmens… en met de kids is dit gewoon geen handig tijdstip. 🙂

 2. jlokker zegt:

  Wat vliegt de tijd zeg! Ik was vorig jaar inderdaad in augustus fietsen bij de Veluwe en wat was het daar mooi zeg! Nu maar genieten van de foto’s die mensen thuis maken haha ;p

  • Yvonne zegt:

   In Groningen heb je weinig gebieden met heide hè?! Ik kan me dat in elk geval niet herinneren… hoewel Drenthe niet ver is en daar heb je wel wat meer keus… maar zo uitgestrekt als bijvoorbeeld de Posbank vind je daar denk ik niet. Toch een keer deze kant op komen dus. 🙂

 3. Denise zegt:

  Mmm, bramen, ja, lekker! Jeugdsentiment! Ik heb als kind ook vaak op de heide gelopen vroeger (bij Bussum en Hilversum en zo in de buurt), maar ik wist eigenlijk niet eens dat de hei in augustus in bloei staat. In mijn herinnering was dat altijd. 😉

  • Yvonne zegt:

   Haha, wat een rooskleurig beeld had je dan van de hei. 😉 En wat die bramen betref: ik hoorde pas kort geleden dat je ze helemaal niet zomaar mag plukken… dat wist ik dan weer niet.

 4. Kelly zegt:

  De heide is zo ontzettend mooi in augustus. Ik hoop dat het dit weekend een beetje fatsoenlijk weer is (de vooruitzichten zijn niet al te best) want dan heb ik eigenlijk een fotoshoot op de heide. De heide op Veluwe wil ik ook nog bezoeken, maar daar heb ik eigenlijk geen tijd meer voor.

  • Yvonne zegt:

   Jammer is het dan, dat het maar zo’n korte tijd kan hè?! Ik had in het voorjaar met de bollenvelden ook geen tijd meer. Eigenlijk zou je het gewoon nu al moeten inplannen, zodat je zeker tijd hebt.. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Oh da’s zeker fijn om in zo’n mooie regio op te groeien. Ik woonde zelf als kind bij een groot bosgebied en we gingen daar echt vaak naartoe, heerlijk!

  • Yvonne zegt:

   Hier ook zelfs nog een derde keer gegaan, ben trouwens nu wel benieuwd geworden naar de andere heidegebieden in de omgeving… volgend jaar een andere plek verkennen als de boel weer bloeit!

 5. Wanda zegt:

  Wow, ik moet echt eens tijd vrij maken om dit prachtig stukje Nederland zelf te gaan bewonderen! Hier heb je ook wel wat heidevelden maar volgens mij niet zo ontzettend groot als op de Veluwe.

  • Yvonne zegt:

   Zo zijn er voor mij ook nog grote delen van Nederland te ontdekken hoor. Als het iets verder uit de richting is ga je toch minder snel “even” op pad. Maar soms een weekendje of dag vrij plannen om er op uit te gaan is heerlijk, ook in Nederland!

 6. Kirsten | Travelaar.nl zegt:

  Wat balen van de foto’s de eerste keer, maar een goed excuus om nog eens die kant op te gaan dus! Het ziet er prachtig uit! Ik ben nog nooit op de Veluwe geweest, voor zover ik me kan herinneren. Al ben ik sowieso een beetje een Nederland-barbaar merk ik steeds vaker. Veel te weinig gezien!

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad! En later die week ben ik nog een derde keer geweest (zonder camera). Herkenbaar hoor, dat Nederland-barbaar… dat waren wij tot een jaar geleden ook, maar komt langzaam verandering in. En nog hebben we veel te weinig van onze eigen provincie gezien.

  • Yvonne zegt:

   Het is echt prachtig! Helaas heb ik geen tijd gehad om nog andere heidegebieden te bezoeken, Kootwijk lijkt me ook mooi. Volgend jaar weer. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ik heb het idee dat de paarden en schapen er vooral in de ochtend lopen. Dan lag het dus niet aan het geroep van onze kids dat we niks anders gezien hebben. 🙂

 7. Sheila zegt:

  Yes…. dit is voor mij ook om de hoek. En het is zo mooi om hier te wonen en dit als je (bijna) achtertuin te hebben. Ik rijd ook regelmatig met de motor over de Posbank. Ik ben hier vaker dan in NP de Hoge Veluwe. Maar dat komt omdat dit gratis is 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ja echt heerlijk hè?! Andere mensen moeten het echt inplannen, maar wij gaan eigenlijk altijd ongepland als er een vrije middag is en een beetje lekker weer. Inderdaad ik ben ook nog maar 1 keer in NP de Hoge Veluwe geweest, maar heel eerlijk vond ik het toen minder mooi dan de Posbank. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Jaaaa! Lekker zijn ze die bramen. Ik wilde ook nog een keer puur voor het plukken op stap gaan en er dan jam van maken, maar tot nu toe nog niet gelukt en de oudste stopt ook alles meteen in haar mond. 😉

 8. Morgaine zegt:

  Prachtige foto’s, wij onze familie, hadden vroeger een caravan in Ermelo, en dan vlak bij de Ermeloose heide, zo mooi als dat in bloei stond, maar soms ook erg gek, als de militairen met de tanks gingen trainen, hahaha Nee, helaas zijn daar nooit foto’s van gemaakt 😉

  X

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor je reactie! Die ik gek genoeg NU pas zien, omdat hij in een ander mapje terecht was gekomen. De Ermelose heide ken ik nog niet… misschien leuk om die eens te gaan ontdekken dit jaar, als de heide weer bloeit!

  • Yvonne zegt:

   Dank je, was helemaal niet de planning gelijk aan de slag te gaan hiermee, maar de meiden hebben ook elk 3 uur geslapen. 🙂 Was een geslaagde ochtend, doen we nog een keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *