Uitkijktorens in Friesland komen er steeds meer. Niet zo gek natuurlijk, want dit stukje Nederland is zo plat als een pannenkoek. Alleen met een uitkijktoren kun je in Friesland een beetje hoogte krijgen in de natuur. In een midweek Friesland bezoeken wij maar liefst 6 uitkijktorens. Na grondig speurwerk op internet, zijn dit de uitkijktorens in Friesland die een bezoek het meest waard zijn. Er is er nog eentje die op de wishlist staat voor een volgende keer en één was gesloten tijdens ons bezoek. Ook daar moeten we zeker nog eens voor terug.
Uitkijktoren Romsicht in Nationaal Park De Alde Faenen
Zeker niet de meest bijzondere uitkijktoren van Friesland als het op design of uitzicht aankomt. Romsicht is namelijk helemaal niet zo hoog en het uitzicht over Nationaal Park de Alde Faenen is echt wel mooi, maar niet spectaculair. Het is vooral onze aankomst bij deze uitkijktoren, die het zo tof maakt. Met een gehuurd bootje varen we de hele dag rond door het nationaal park. Dan ineens zien we boven het riet uitkijktoren Romsicht opdoemen, in de Hooidamsloot.
Alleen al die aankomst bij uitkijktoren Romsicht in NP Alde Faenen
Enigszins stuntelig stappen we van boord, op een plek die daar duidelijk vaker voor gebruikt wordt, maar officieel niet voor bedoeld is. Via een bruggetje komen we bij de uitzichttoren. Rondom ons zien we niets dan groene weilanden, struikgewas en water. Een stel ganzen vliegt luid gakkend voorbij. Aan de andere kant van de sloot zien we Peter in ons bootje zitten. Echt aanleggen gaat hier niet, dus hij moet wachten. Wil je toch met de boot aanleggen, dan kan dat zo’n bij Ligplaats Marekrite, zo’n 300 meter noordelijker. Je kunt overigens ook gewoon naar deze uitzichttoren wandelen of fietsen, maar met de boot is wel extra bijzonder.
Uitkijktoren de Skarrekiker
Zeker voor kinderen de tofste uitkijktoren van Friesland is de Skarrekiker. Deze uitkijktoren is ontworpen door kinderen en dat is te zien. Er is een glijbaan naar beneden en er zijn een klimnet en een glijpaal. Je kunt overigens ook gewoon via de wenteltrap in het midden omhoog. Deze uitkijktoren blijkt wel een beetje lastig te vinden, want de plek die onze navigatie aangeeft is niet met de auto bereikbaar. We rijden op dat moment op de Bûtewei, een echt plattelandsweggetje dat niet eens overal verhard is. Als je het weet, kun je parkeren langs deze weg, op de plek waar aan je rechterhand het fietspad Hemrikerpaed begint. Als je dit pad een kleine kilometer volgt, ben je bij de Skarrekiker.
Uiteindelijk nemen we de wandelroute vanaf de andere kant van ‘t Hemrikerpaed
Wij hebben echter alleen onze navigatie en besluiten het via de andere kant te proberen. Na 10 minuten omrijden, komen we op de Poostweg een parkeerplaats tegen. De navigatie geeft aan dat het nog 2,6 km lopen is en daar hebben we niet echt op gerekend. We rijden nog een stukje door, maar daar waar het nog slechts 1,8 km lopen is, geldt een parkeerverbod. Gelukkig komt de boswachter er net aan en op zijn aanwijzingen gaan we de auto toch op de parkeerplaats zetten, om dan het wandelpad hier in te lopen. Op de parkeerplaats overigens ook geen enkele info over het gebied, dat blijkbaar een vrij nieuw natuurgebied is, Hemrikkerscharren genoemd. Pas achteraf komen we erachter dat we de wandeling naar de uitkijktoren hadden kunnen combineren met het prachtige vlonderpad door het Witte Meer.
Overigens is ook nu de wandeling naar de uitkijktoren de moeite waard. Het zonlicht speelt prachtig over het mos tussen de hoge dennenbomen, hier en daar ligt een plank als bruggetje over een omgevallen boom. Het bos heeft wat sprookjesachtigs hier. Na een kilometer komt het wandelpad bij het fietspad Hemrikerpaed en het bruggetje over het Alddjip uit. Dan zien we de uitkijktoren ook al en een minuut of 10 later rennen de meiden op deze speeltoren af. Hij is niet erg hoog, maar vanaf boven zien we de wolken over het landschap razen. We hebben een stormachtige dag uitgekozen om deze uitkijktoren te bezoeken. Wij lopen dezelfde route terug, maar een volgende keer zouden we zeker de terugweg over het vlonderpad door het Witte Meer nemen.
De Skarrekiker is voor kids één van de tofste uitkijktorens in Friesland
Uitkijktoren Belvedère Oranjewoud
Eén van de bekendste uitkijktorens in Friesland is de Belvedère in Oranjewoud. Met 30 meter is deze uitkijktoren net niet de hoogste van Friesland, maar wel de oudste. Zo’n 100 jaar geleden werd deze toren van gewapend beton hier bovenop een heuvel geplaatst in het landschapspark, voor die tijd erg uniek. Vanaf het platform bovenop de toren kun je bij helder weer zelfs de Waddeneilanden zien liggen. Zó ver kunnen wij niet kijken, maar we boffen met de mooie wolkenluchten, die het uitzicht over de Friese landerijen een extra dimensie geven.
Vanaf Marijemuoiwei 11 kun je in een paar minuten naar de Belvedère toe wandelen. Officieel mag je auto echter hier niet staan en dat is ook erg onhandig, omdat je alleen in de berm kunt parkeren. Beter laat je de auto staan op de parkeerplaats van Bos Oranjewoud, ook aan de Marijemuoiwei. Oranjewoud en haar bosrijke omgeving en landgoederen zijn ook erg geschikt voor een wandeling. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelingen, die allemaal niet al te lang zijn. De Overtuin en de Ecokathedraal zijn aanraders om even een kijkje te nemen.
De Belvedère in Oranjewoud is de oudste uitkijktoren in deze lijst
Uitkijktoren Katlijker Schar
Het Katlijker Schar is een natuurgebied niet ver van Oranjewoud. Een bezoek aan dit natuurgebied mét uitkijktoren is dan ook perfect te combineren met de Belvedère van Oranjewoud. Overigens is de uitkijktoren officieel een vogelkijkhut. De bonte specht en de torenvalk worden hier geregeld gezien. Wij zien alleen een aantal grazende koeien in een heel nat weiland. Vanaf de uitkijktoren kun je de blauwe wandelroute door het natuurgebied lopen. Deze route is 4 kilometer lang. Onderweg kun je reeën en Schotse Hooglanders tegenkomen.
Heb je wat meer tijd te besteden en ben je op pad met kinderen? It Fryske Gea heeft in het informatiecentrum Ketliker Skar een Rugzakroute beschikbaar voor kids van 7 tot 12 jaar. Zelf hebben we in Nationaal Park Alde Faenen een rugzakroute gelopen. Super leuk, met alle opdrachten en materialen die je meekrijgt. In anderhalf uur ontdek je meer over de dieren en natuur in Katlijker Schar.
De uitkijktoren in Katlijker Schar is eigenlijk een vogelkijkhut
Uitkijktoren De Zeven Fochteloërveen
Mijn persoonlijke favoriet in deze lijst met uitkijktorens in Friesland is “de Zeven” in Fochteloërveen. Wat een gaaf ontwerp zeg. De reden om deze uitkijktoren in de vorm van een 7 te maken is wel een beetje gezocht en vanuit de hoek waaruit ik de foto maakte is het meer een Z dan een 7, maar hij is echt gaaf. Volgens de architect is de 7-vorm bedoeld om hoogtevrees tegen te gaan, omdat mensen zo de hele hoogte niet kunnen overzien. De steile, lange trappen in elk deel zijn echter op zo’n manier gemaakt dat je juist last van de hoogte krijgt, zelfs als je dat normaal niet hebt. Een wenteltrap, of trap in kortere stukjes is veel prettiger als je ’t mij vraagt. Maar mij is niks gevraagd en dus staat er nu wel een hele stoere toren met een gaaf ontwerp en top uitzicht.
Wij moeten er overigens wel wat voor over hebben om deze uitkijktoren te vinden. Er blijkt nog een tweede uitkijktoren in Fochteloërveen te staan. Als je in Google maps uitkijktoren Fochteloërveen intypt, wordt je in die richting gestuurd. Deze uitkijktoren is, net als “de Zeven”, niet met de auto bereikbaar en we rijden een aantal keren op een landbouwweg en een fietspad in die omgeving heen en weer, voordat we in de gaten hebben dat we verkeerd zitten. Omdat Fochteloërveen zo’n nat gebied is, moeten we maar liefst 18 kilometer omrijden om in de buurt van de juiste uitkijktoren te komen. Ook in de omgeving van “De Zeven” weinig bordjes of aanwijzingen en we rijden op goed geluk wat rond in de omgeving. Er blijkt een parkeerplaats aan de Meester Lokstraat te zijn en van daaruit kun je de gele wandeling volgen naar de uitkijktoren.
de Zeven is één van de bekendste uitkijktorens van Friesland
De wandeling is niet heel lang, maar laat wel al goed zien hoe zo’n gevarieerd gebied het Fochteloërveen is. Natte veengrond, pikzwarte slootjes, dennen en berken wisselen af met verschillende soorten struikgewas. Hier willen we zeker nog eens terug komen voor een langere wandeling. Veel te snel staan we ineens oog in oog met de reusachtige 7. Zodra we dichterbij komen, blijkt het een wat gedraaide 7, die ook wel wat weg heeft van een Z. Lang bekijken we de buitenkant niet, want we willen nu eindelijk dat uitzicht wel eens zien. De cirkelvormige raampjes laten hier en daar een klein voorproefje zien, op weg naar boven. In het platte deel van de 7 staan bankjes en een verrekijker. We blijven lang boven, om te genieten van het uitzicht over wat wel een savannelandschap lijkt. Je zou er elk moment een giraf verwachten.
Uitkijktoren Bosbergtoren in Appelscha
Bij velen dé favoriete uitkijktoren in Friesland, wat ik me goed kan voorstellen als je daadwerkelijk op die uitstekende balkons kunt staan. Als wij deze toren in Appelscha bezoeken is hij helaas gesloten. Ook van beneden ziet de Bosbergtoren er al tof uit. Vanwege het mooie bosgebied er omheen zal het uitzicht zeker prachtig zijn boven. We zullen dus zeker eens terug komen om met de lift naar boven te gaan. Deze uitkijktoren is inderdaad de enige in deze lijst met een lift: wat een luxe! Je betaalt aan de voet van de toren entree en zoeft dan in no time naar boven. Er is trouwens rondom Appelscha nog veel meer leuks te beleven. Collega blogger Kirsten deelt haar tips voor een weekend Appelscha in haar blog.
De Bosbergtoren in Appelscha is helaas gesloten als wij er zijn
Uitkijktoren Oudemirdum
Een uitkijktoren die we nog niet bezocht hebben, maar die wel hoog op de wensenlijst staat, is die in Oudemirdum. Helaas is de toren momenteel in slechte staat en daardoor niet meer te bezoeken. Wie weet wordt deze binnenkort opgeknapt. De oude luchtwachttoren 6H3 is in 1953 gebouwd voor de luchtwachtdienst en eigenlijk helemaal geen uitkijktoren. In die tijd waren er in Nederland veel meer van dit soort torens om vijandige vliegtuigen op te merken, die onder de radar vlogen. Als een herinnering aan de Koude Oorlog is deze toren in Oudemirdum blijven staan. Deze 6H3 is met 14 meter de hoogste van de torens die destijds in gebruik waren en de enige in Friesland die de sloophamer heeft overleeft.
Volgens mij zijn dit de allertofste uitkijktorens in Friesland. Heb jij nog een toren die echt in dit lijstje moet? Dan hoor ik het graag! En zoek je nog een toffe accommodatie in deze provincie? Ga dan eens slapen in een kerk in Friesland of kies voor slapen op een vlot. Met kinderen is slapen bij de boer in Friesland vast ook een groot succes.