Leudal is een gemeente in Midden-Limburg, maar ook een prachtig natuurgebied, gelegen in diezelfde gemeente. Het natuurgebied Leudal ligt tussen Haelen, Roggel, Neer, Nunhem en Heythuysen. Ooit kende ik deze streek goed, omdat ik er de eerste zestien jaar van mijn leven gewoond heb. In de weekenden gingen we geregeld wandelen in het natuurgebied Leudal en een aantal weken terug gingen de meiden en ik er samen met mijn moeder op pad. Ik neem je mee op onze wandeling door het Leudal en geef tips voor routes.
Beekdallandschap het Leudal
Door het Leudal stromen twee beken: de Tungelroyse Beek (ook wel de Leubeek genoemd) en de Zelsterbeek. Beide beken komen samen in de Neerbeek. Delen van het gebied zijn prachtige voorbeelden van een beekdallandschap. Een beekdallandschap bestaat uit relatief laaggelegen gebieden aan weerszijden van beken, en de omringende hogere zandgronden. Hierdoor heeft het landschap veel hoogteverschillen, waardoor er veel variatie is. Die variatie is het aantrekkelijke van de wandeling door het Leudal. Na elke bocht tref je weer een nieuwe verrassing.
Een gevarieerd landschap in het Leudal
Start van je wandeling door het Leudal
Er zijn verschillende mogelijkheden om je wandeling door het Leudal te starten. Het bezoekerscentrum tussen Haelen en Roggel is de meest voor de hand liggende. Hier starten een aantal bewegwijzerde routes en bij het bezoekerscentrum kun je terecht voor een versnapering aan het begin of einde van je wandeling. Overigens zijn de routes die bij het bezoekerscentrum starten de kortere routes, met eentje speciaal toegankelijk voor rolstoelen en een natuurpad voor kinderen, waarbij ze onderweg allerlei bewegingsoefeningen kunnen doen. De Leumolenroute is van de mooiste, omdat die je langs de beekdalen en naar de oude watermolen voert.
De Leumolen heet eigenlijk de Sint Ursulamolen en is één van de nog ongeveer honderd watermolens die nog in Nederland zijn. Wist je dat van die honderd er de helft in Limburg staat? De Leumolen is ’s zomers op zondag van 13-17 uur geopend voor publiek. Binnen kun je alles leren over deze voormalige koren- en oliemolen.
De start van de wandeling en de Leumolen
Leumolenroute met uitbreiding naar de Litsberg
Omdat we het gebied al kennen besluiten wij om via een aantal kleine bospaadjes naar de Leumolen te lopen. Ben je nog nooit in het Leudal geweest, dan kun je ook gewoon de rode paaltjes volgen. Onderweg maak je al direct kennis met de variatie aan landschappen. Vlak achter het bezoekerscentrum tref je een open landschap met een ven aan en even later loop je door dichtbegroeide, kronkelende bospaadjes.
Ondanks dat je de loop van de Leubeek al vanaf het begin volgt, zie je de beek pas echt als je de molen al dicht genaderd bent. De slingerende, fotogenieke beek wordt door een variatie aan groen omarmd. Zeker in het voorjaar is het heerlijk tussen al dat frisse groen.
Door het Leudal naar de Leumolen langs de slingerende beek
De rode wandeling gaat vanaf de Leumolen weer terug naar het bezoekerscentrum, maar je kunt ook het pad achter de molen in lopen, om het rondje wat groter te maken. Wij besluiten nog even verder te wandelen en volgen de bordjes van de veertien kilometer lange Leudal route. Al gauw volgen we echt de bochten van Leubeek. De ene keer lopen we er pal naast en even later lopen we weer hoog boven de beek. Dan zien we tussen de bomen door een steile, gele, zanderige helling. Deze Litsberg is een heerlijke speelplek voor kinderen. De beek is hier wat breder en de Zelsterbeek en Leubeek komen hier vlakbij bij elkaar. Er hangt een touw aan de boom om lekker te zwieren boven de beek. Al gauw heeft de eerste een nat pak.
Maak je deze wandeling in het Leudal met kinderen, op een warme dag? Dan is het slim om zwemkleding en / of een extra setje kleding mee te nemen. Deze plek nodigt echt uit om te ravotten en droog blijven is bijna niet mogelijk. ja ja, ik spreek uit ervaring. 😉
Achter de Leumolen begint het pad naar de Litsberg
Tegen zonsondergang kun je bij de Listberg, met een beetje geluk, bevers spotten. Die zijn een paar jaar terug uitgezet in dit gebied. Houd er rekening mee dat je in het donker lastig je weg kunt vinden hier. Aan de kant van de Sint Servaas kapel ben je het snelst het bos weer uit.
Langere wandelroutes door het Leudal
Wij zijn vanaf de Litsberg dezelfde route terug gelopen, maar de veertien kilometer lange Leudal wandeling is een ronde die ook hier langs komt en daarnaast zijn er verschillende variaties op deze wandeling die net een kilometer langer of korter zijn. De kortste variant is deze route van elf kilometer. Deze Trage Tocht is ook een hele mooie, net als deze Sint Elizabethswandeling. In vrijwel alle gevallen passer je het voormalige klooster Sint Elisabeth, de Uilentoren en landgoed De Bedelaar. De wandeling die “De Bedelaar” heet start niet bij het bezoekerscentrum, maar aan het Kerkplein in Neer.
De meeste langere wandelingen starten bij bezoekerscentrum Leudal
Handige informatie wandelen in het Leudal
Welke wandeling door het Leudal je ook kiest, houdt er rekening mee dat je geregeld een beetje moet klimmen en dalen. Op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum tussen Haelen en Roggel heb je de meeste kans om een goede parkeerplek te vinden. Ooit was hier ook een bushalte, maar die is helaas opgeheven.
De dichtstbijzijnde bushalte is nu die op de hoek van de Molenweg en Brugstraat in Roggel.
Restaurant Sint Elisabeth’s hof bij het bezoekerscentrum is een prima plek om voor of na je wandeling even wat te drinken en eten. De langere wandelroutes passeren ook café “Goeden” Dennenoord en restaurant De Busjop.
Wil je de Leumolen bezoeken? Kijk dan vooraf even wat de openingstijden zijn. In de zomermaanden in elk geval op zondag van 13-17 uur, maar in het hoogseizoen ook op maandag t/m donderdag op dezelfde tijden.
In de omgeving van het Leudal is nog veel meer te beleven, zeker ook met kinderen. Zoek je een toffe overnachtingsplek, met subtropisch zwembad en binnen- en buitenspeeltuin, die perfect is als je met je gezin wil kiezen uit een divers aanbod aan vakantiehuisjes? Ga dan naar De Leistert in Roggel. Van daaruit ben je zo in het Leudal.
Genoten van deze wandeling? In Noord-Limburg is het Nationaal Park de Maasduinen ook prachtig en collegabogger Bjorn deelt nog meer inspiratie om te wandelen in Noord-Limburg. Iets dichterbij vind je nog het Nationaal Park De Meinweg, waar de wandeling vanaf Vlodrop-Station zeker de moeite is, alleen al vanwege het fotogenieke knuppelpad.
Wat leuk om de kinderen mee te nemen naar de omgeving waar jij bent opgegroeid. Limburg is prachtig. Ik studeerde in Maastricht en we gingen ook vaker op vakantie in de provincie. Dat van de watermolens wist ik niet, leuk weetje! Het zou ook leuk zijn om die bevers te spotten. Het ziet er echt uit als een mooie omgeving om te gaan verkennen.
Ik wist niet dat je zo lang in Limburg heb gewoond! Ik woonde een paar jaar in Maastricht, tijdens en na mijn studie. Het Leudal ziet er wel uit als een fijne plek om je even terug te trekken in de natuur. Zeker met het mooie weer dat jullie hadden!
In Maastricht ben ik dan nog maar één keer geweest. Wil er graag weer eens een weekendje naartoe. 🙂 Lijkt me een leuke stad om te wonen, zeker als student.
Veel plekjes in Limburg ken ik al wel maar deze is mij nog totaal onbekend. Gaat op de wandelwensenlijst haha want wil binnenkort weer richting het zuiden 😉
Leuk om te horen en veel plezier alvast, in Limburg!
Ik heb nog nooit van die streek gehoord. Het ziet er daar heel erg mooi uit om te gaan wandelen. Ook voor kids is het wel leuk zo te zien.
Inderdaad, de kinderen hebben zich ook goed vermaakt. Helemaal omdat oma en haar hondje ook mee waren. 🙂