wandelen in de mooiste natuur rond Nijmegen

Wandelen rond Nijmegen in de mooiste natuur

Ga wandelen rond Nijmegen in de mooiste natuur en bekijk de stad eens van de andere kant. Zie de Waalbrug vanuit de Ooijpolder en kijk uit over het land rondom Nijmegen vanaf de stuwwallen bij Beek-Ubbergen. De afgelopen tijd gaan wij geregeld wandelen in de mooiste natuur rond Nijmegen. Van relatief korte rondjes van een kilometer of vijf over de Mookerheide, tot de veel langere en heuvelachtige N70 wandeling. Het Rijk van Nijmegen heeft telkens weer een nieuwe verrassing in petto. Wat me vooral steeds verrast is hoe heuvelachtig en kleurrijk de omgeving van Nijmegen is. We wandelen de ene keer over bloeiende, paarse heidevelden en de andere keer beklimmen we beboste heuvels in herfsttooi. Ik neem je mee wandelen in het Rijk van Nijmegen. Ga je mee?

Wandelen met zicht op Nijmegen en Waalbrug: de Ooijpolder – 10 km

Werkelijk op een steenworp afstand van het centrum van Nijmegen kun je wandelen langs de uiterwaarden van de rivier de Waal en door een prachtig polderlandschap. Via de Ubbergse weg rijden wij naar het Hollands Duits gemaal, waar we onze auto parkeren. We zijn even zoekende waar de wandeling precies begint, maar besluiten na een blik op de kaart eerst eens richting de polder te lopen. Het eerste deel van de route lijkt over de dijk te lopen. Omdat we die dijk delen met enkele auto’s en (in het weekend) met best wat fietsers en andere wandelaars, besluiten we echter honderd meter verder al om naar beneden te lopen.

wandelen in de Ooijpolder bij NijmegenDe dijk af en verder wandelen in de Ooijpolder bij Nijmegen

We wandelen op goed geluk de polder in, waar we via een hekje het losloopgebied van de grote grazers in lopen. Hier lopen onder andere grote runderen en wilde Konikpaarden. Er is hier ook een kabouterpad voor de jongste wandelaars, maar voor “zoiets sufs” zijn onze meiden natuurlijk al te groot. 😉 In tegenstelling tot wat de wandelroute aangeeft, besluiten wij eerst door de polder richting de rivier te wandelen. Ik vind de knotwilgen die overal staan zo super. En in de late herfst zijn hier overal bruine planten met uitgebloeide bloemen en distels. Bij het spiegelgladde water van de Stadswaard krijgen we een groepje Konikpaarden in het oog en we wijken nog verder van de geplande wandelroute af. We struinen langs de paarden en verder langs de Stadswaard, tot we doorsteken naar de Waal. Het zicht op de Waalbrug en de stad Nijmegen vanaf deze plek is top.

Daar hoppen we van strandje naar strandje, terwijl we ondertussen naar de vrachtschepen kijken die langs varen. Inmiddels doen we dan toch de blauwe wandelroute, maar dan in omgekeerde richting van ons originele plan. De herfstzon laat zich van haar beste kant zien en de meiden beginnen op één van de strandjes spontaan aan een zandkasteel. Zodoende is het al een eind in de middag als we echt goed en wel aan de wandeling beginnen. We volgen de Waal nog een klein stukje, voordat we de polder weer in lopen. Opnieuw zien we een kudde Konikpaarden. Ze eten druk de laatste blaadjes van een paar doornige struiken.

wandelen in de mooiste natuur rond Nijmegen - OoijpolderDe Ooijpolder is echt de mooiste natuur om te wandelen rond Nijmegen

Overal om ons heen zien we rode besjes, die mooi afsteken tegen de blauwe lucht. Net ten noorden van Tiengeboden, met haar oude steenfabriekje, zijn we halverwege de officiële wandeling. We besluiten dat het voor ons mooi is geweest en lopen via de dijk terug richting de auto. Volgende keer gaan we direct wandelen en minder struinen en spelen, zodat we ook eens het achterste deel van de Ooijpolder zien.

Rondje Duivelsberg op de grens met Duitsland – 6 km

Tussen Nijmegen en de Duitse grens is Nederland heuvelachtiger dan je zou verwachten van ons platte landje. Dat komt doordat hier in de IJstijd een flinke stuwwal is ontstaan. Deze stuwwal loopt nog verder in Duitsland, maar zo rond de grens is het stuwwallandschap op haar mooist. Niet voor niks zijn we daar de afgelopen jaren al verschillende keren gaan wandelen. Als je het Pieterpad gaat lopen is dit ook één van de mooiste etappes van die langeafstandswandeling. Op een zonnige herfstdag gaan onze twee dames en ikzelf opnieuw een eindje wandelen bij Nijmegen, op zoek naar mooie spulletjes voor een herfsttafeltje. Parkeren kan op verschillende plekken, als je wilt wandelen op de Duivelsberg. De parkeerplaats vlakbij restaurant De Heksendans is het grootst en een prima startplek voor deze wandeling.

Berg en Dal Duivelsberg herfstOns rondje Duivelsberg levert genoeg mooie herfst spulletjes op

Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg is een alternatieve parkeerplaats en startplek om te wandelen op de Duivelsberg. Deze parkeerplaats is echter een stuk kleiner en eigenlijk alleen bedoeld voor klanten van het restaurant. Je kunt je wandeling uiteraard combineren met pannenkoeken eten. Ze schijnen heerlijk te zijn.

Vanaf de parkeerplaats loop je zo het bos in en volg je de groene paaltjes van de N70 wandeling, waar het stukje over de Duivelsberg deel van uitmaakt. Wij lopen de route linksom en lopen via een hol bospad geleidelijk al omhoog. Al snel komen we uit op een semi-verhard pad, dat uitzicht biedt op een bijzonder heuvelachtig deel van het stuwwallandschap. We klimmen nog iets verder en genieten van de heuvelachtige uitzichten en de herfstblaadjes overal. Ook paddenstoelen staan er hier in dit seizoen genoeg. We wandelen geleidelijk naar beneden en bij een beekje krijgen de kids een roodborstje in het oog. Samen sluipen we er achteraan langs het stroompje en de meiden halen me over om mijn cameralens te wisselen, zodat ik foto’s kan maken. Nooit gedacht dat die zo mooi zouden lukken.

Duivelsberg NijmegenHerfst rond de Duivelsberg – eigenlijk elk jaargetijde mooi

We volgen de groene route verder, heuvel op en heuvel af, om vlak vóór Beek over te steken naar het deel van de N70 route die aan de “Waal-kant” loopt. Het bos maakt plaats voor een meer open, parkachtig landschap. Beukenhaagjes en bomen in bruin-, geel- en oranjetinten. We passeren een minuscuul kapelletje en duiken het bos weer in. Met inmiddels heel veel kastanjes en blaadjes in onze rugzak komen we bij de Motte aan. Deze restanten van een middeleeuwse burcht en een kleinere vesting zijn een bijzondere plek. We lopen even door naar het uitzichtpunt, waar we over het vlakke rivierlandschap tot aan Arnhem kunnen kijken. Via het Pannenkoekenrestaurant wandelen we terug richting de auto. Opnieuw passeren we uitgestrekte, glooiende heuvels en heerlijke, zonnige plekjes in het bos.

wandelen Duivelsberg Berg en dalWandelen bij Nijmegen met uitzicht, bij “de Motte” bij Duivelsberg, Berg en Dal

De beroemde N70 wandeling ten oosten van Nijmegen – 15 km

Is het rondje over de Duivelsberg je te kort, of smaakt het gewoon naar meer? Eigenlijk behoort de hele N70 wandeling tot de mooiste natuur om te wandelen rond Nijmegen. Je gaat heuvel op, heuvel af, over 8 “bergen”, door de glooiende bossen rond Nijmegen. In de afgelopen jaren heb ik geregeld gedeeltes van deze goed gemarkeerde route gelopen, maar deze herfst loop ik hem dan eindelijk eens in z’n geheel. De afwisseling met geweldige vergezichten over de polders en uiterwaarden van het rivierlandschap van Waal en Rijn én de beboste heuvels, met hier en daar een paadje door heuvelachtig weiland, is top. Je kunt deze bekendste wandeling bij Nijmegen op verschillende plekken starten. Ik parkeer de auto naast Pannenkoekenrestaurant De Heksendans, tegenover het pretparkje Tivoli.

Direct naast De Heksendans loopt een pad het bos in en dan kun je kiezen om linksom of rechtsom te lopen. Beide opties heb ik een keer gedaan, maar als ik de hele route wandel, ga ik rechtsom. Je loopt dan het deel dat ik zelf het mooiste vindt eigenlijk aan het begin van de wandeling. Je hebt direct een aantal flinke hoogteverschillen en de mooie Duivelsberg, waarna je kunt genieten van de uitzichten over het rivierlandschap beneden. Zo’n beetje halverwege de wandeling loop je door Beek, waar ik het fotogenieke Bartholomeuskerkje en de Grote Bartholomeus kerk bewonder, voordat de route weer het bos in duikt. Het laatst deel van de wandeling, zo rond Ubbergen en terug richting de auto is wat vlakker wandelen. De uitzichten zijn minder spectaculair en het aantal fotostops een stuk geringer. Dat komt misschien ook omdat in de ochtend de zon nog uitbundig schijnt en de middag grijs en bewolkt is.

wandelen in de mooiste natuur rond Nijmegen-N7016 Kilometer wandelen rond Nijmegen in de mooiste natuur, op de N70

Bloeiende heidevelden bij de Hatertse en Overasseltse vennen – 6,5 km

Ook aan de zuidkant van Nijmegen kun je geweldig wandelen. Tegen de wijk Hatert aan liggen de Hatertse en Overasseltse vennen. Langs de vele vennen en heidegebieden kun je een fijne rondwandeling van 6,5 kilometer maken. Je volgt dan de gele paaltjes. Je kunt de route ook inkorten tot 3,5 kilometer. Die route is met rode paaltjes gemarkeerd. Parkeren en de wandeling beginnen kan op twee plekken. Zelf staan we het liefst bij Landwinkel Diervoort. Aan de St. Walrickweg is een tweede parkeerplaats van waaruit je de wandeling kunt beginnen.

Vooral in augustus is deze wandeling bijzonder de moeite, als de heide alles paars kleurt, maar eigenlijk is de natuur hier in elk jaargetijde mooi. In die periode is dit misschien wel het allermooiste plekje om te wandelen rond Nijmegen. Vanaf de landwinkel wandel je eerst rond één van de grotere vennen, om via een mooi heideveld naar de Koortsboom de de St. Walrick kapel te lopen. Deze koortsboom is vol gehangen met gekleurde lapjes stof. Volgens een eeuwenoude legende zou dit helpen om zieke mensen beter te maken. De Walrick kapel, direct naast de boom, is nog slechts een ruïne. Toch vind ik dit altijd een indrukwekkende plek. Zodra je de St. Walrickweg bent overgestoken, passeer je dan nog een aantal vennen én meer heide. Op de terugweg richting de auto passeer je het meest heuvelachtige deel van de route en een ven waarin we altijd ontelbaar veel kikkers horen en zien.

mooiste heidewandeling Hatertse en Overasseltse vennenEén van de mooiste heidewandeling bij de Hatertse en Overasseltse vennen

Meer heide – rondje Mookerheide van 5 km

Net iets verder van Nijmegen vind je tussen Malden, Cuijk en Groesbeek de Mookerheide. Ook hier is het stuk over de heide het mooist als die bloeit, in augustus. Doordat de wandeling ook voor een groot deel door het bos voert, is die echter ook absoluut de moeite in de andere maanden van het jaar. Er zijn verschillende wandelingen over de Mookerheide, maar wij lopen de wandeling die De Twee Schansen heet. Daarvoor parkeer je bij landgoed De Mookerheide, bij het jachtslot. Dit is al direct een mooi begin- en eindpunt van je wandeling, het witte slot is prachtig om te zien. Naast het jachtslot zijn de historische kassen, waar geregeld open dagen zijn, zodat je de kassen van binnen kunt bewonderen. Als wij er zijn, kun je er je eigen herfstboeket plukken in de tuinen voor de kassen.

Wij besluiten later even terug te komen voor een boeket en volgen van hieruit eerst de gele paaltjes, om de wandeling te doen. We lopen door een prachtig bosgebied. Zodra de loofbomen plaats maken voor naaldbomen krijgen we ook de heide in het oog. Je deelt het grote heidegebied met grote grazers en schapen. Dit gebied is ook het deel met de grootste hoogteverschillen. Niet alleen is dat super voor de vergezichten over de heide zelf, maar je kunt ook nog eens kilometers ver kijken, over de omgeving. Het voelt hier een beetje als buitenland, opnieuw met dank aan de stuwwallen, die in de ijstijd zijn ontstaan. Wandelen rond Nijmegen betekent dus geregeld dat je je kuitspieren zult voelen. 😉

MookerheideDe Mookerheide is net wat verder van Nijmegen

De gele route gaat verder naar een tweede, kleiner heideveld, waar je ook een uitzichttoren kunt beklimmen. Wij struinen echter té lang over dat eerste heideveld rond, om foto’s van vlinders te maken. Ineens is het al laat en lopen we op goed geluk via een andere, kortere route terug naar de auto. We komen zeker eens terug voor de hele wandeling.

Wandelen rond Nijmegen en spelen in de natuur bij Heumensoord – 6 km

Ten zuiden van de wijk Brakkenstein, in het zuiden van Nijmegen, vind je nóg een schitterend natuurgebied. Heumensoord is een afwisselend gebied met bos en heide, waar we zelf afgelopen herfst de mooiste paddenstoelen hebben gespot. Er staan genoeg berkenbomen, dus ook heel veel Vliegenzwammen, rood met witte stippen. Sommigen ook zonder stippen trouwens, zijn dat eigenlijk ook Vliegenzwammen?! Geen idee! Je kunt een wandeling op Heumensoord op verschillende plekken beginnen, maar parkeerplaats Beukenlaan is het dichtst bij Nijmegen. Van hieruit kun je makkelijk starten met de rode route van 6 kilometer. Dit is één van de populairste plekken om te wandelen rond Nijmegen voor gezinnen, dus kom het liefst op een doordeweekse dag, om drukte te vermijden.

Heumensoord voelt echt als een heerlijke ontdekplek, omdat open heidegebiedjes, statige Beukenlanen en veel meer natuurlijk ogend loof- en naaldbos elkaar voortdurend lijken afwisselen. Als we een kilometer of wat gelopen hebben, komen we bovendien een leuke natuurspeeltuin tegen. Op een zandvlakte staan houten klimtoestellen en is een grote hut gebouwd aan de rand van de begroeiing. Het leukste is een muziekinstrument van boomstammen, dat niemand lijkt te zien, maar waar onze jongste direct op af loopt. Met een tak slaat ze tegen de stukjes hout, die op de boomstammen bevestigd zijn en veel weg hebben van een reuzegrote xylofoon. Al gauw trekt het geluid de aandacht en wil iedereen wel even muziek maken. Tijd voor ons om verder te wandelen en te genieten van de afwisselende bospaden.

wandelen en spelen Heumensoordwandelen en spelen gaan samen bij Heumensoord

Wandelen Nijmegen en omgeving in het voorjaar

Houd jij van de lente en kun jij ook nooit genoeg krijgen van de bloesem in april en begin mei? Het Klompenpad “Zeegsepad” gaat dwars door de boomgaarden bij Ressen en Bemmel, op slechts 10 minuten van Nijmegen, en laat je de Betuwe van haar mooiste kant zien. Gek genoeg heb ik deze bloesemwandeling pas dit jaar ontdekt, terwijl het slechts een kort autoritje is van onze voordeur naar het startpunt van de wandelroute. Dát en het feit dat je hier echt door de boomgaarden tussen de fruitbomen vol bloesem wandelt, maken dit nu al mijn favoriete wandeling bij Nijmegen.

Het kerkje van Ressen zorgt trouwens voor nog wat extra sfeer in deze wandeling, zo oud en zo fotogeniek! Niet alleen als de bloesem bloeit is het hier mooi. In de vroege herfst, als de peren en appels rijp in de bomen hangen, zal het hier zeker ook super wandelen zijn.

klompenpad tussen de bloesem in boomgaardEen klompenpad tussen de bloesem vlakbij Nijmegen

Spelen én wandelen in de mooiste natuur, Groesbeek – 9km

Een paar kilometer ten zuidoosten van Nijmegen ligt, op een plek waar je dat totaal niet verwacht, Avonturenbos Stekkenburg. Dit speelbos ligt tegen een redelijk nieuw wijkje aan en zit er in eerste instantie niet heel aantrekkelijk uit. Dat komt doordat het speelgedeelte voor hele kleine avonturiers vooraan ligt, aan de bosrand. Loop je het bospad in, dan ontdek je al gauw kleine en grotere speeltoestellen van hout en blijkt het speelbos veel toffer en groter dan je eerst had gedacht. Bovendien ligt dit speelbos écht in een bos van waaruit je ook heerlijk kunt wandelen door de mooiste natuur rond Nijmegen.

Rond Arnhem en Nijmegen vind je nog veel meer toffe speelbossen en speelnatuur. Ik heb de fijnste plekken voor je verzameld in één blog over speelbossen en speelnatuur op maximaal 30 minuten rond Arnhem / Nijmegen. Op verschillende van die plekken kun je ook een mooie wandeling in de omgeving maken.

avonturenbos Stekkenburg Groesbeek speelbosAvonturenbos Stekkenberg is een fijne plek om een wandeling te beginnen en eindigen

Onze meiden hebben als eerste de vérspring-plaats in de gaten en testen of ze kunnen springen als een vlo, een muis of een haas. Al gauw krijgen ze ook de vele zelf gebouwde hutten in het oog en willen ze er zelf ook zo één maken. Takken worden verzameld en tegen een boom gezet. We zijn zo een uur verder, voor onze hut klaar is. Dan moeten we de rest nog ontdekken. Er zijn toestellen om te hangen, klimmen, schuilen, slingeren en zitten. Wij vinden al gauw een steile heuvel waar je met allerlei hulpmiddelen tegen omhoog kunt klimmen. Bovenaan vind je er een paar heuse boomhutten. Hoe gaaf is het om onze meegebrachte lunch in zo’n boomhut op te eten?!

Met volle buik kun je dan aan de wandeling beginnen. Volg bijvoorbeeld het Geopad NL-04 dat bij de Stekkenberg begint. Opnieuw is het een stuwdallandschap dat zorgt voor het nodige hoogteverschil, zij het wat minder extreem dan bijvoorbeeld rond de Duivelsberg. Bovendien loop je bij deze wandeling vooral in het bos, waardoor je minder vergezichten kunt verwachten. In de herfst vind je aan deze route echter wel volop paddenstoelen, door de afwisselende begroeiing en ook hier flink wat berkenbomen.

Wandel jij ook graag in de mooiste natuur en heb je meer tips om te wandelen rond Nijmegen, dan hoor ik het graag.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

20 reacties op “Wandelen rond Nijmegen in de mooiste natuur

 1. Marko zegt:

  Als je al die wandelingen zo opgesoms ziet, dan wil je toch niets anders meer dan naar Nijmegen aftaaien? Wat een natuurschoon! De Mookerheide heb ik toevallig dit jaar nog gedaan met Hemelvaart.

 2. Kristel zegt:

  Wat leuk! Dit zijn ‘onze rondjes’ in de buurt. Bij plasmolen zit ook nog een erg leuk stuk, de Sintjansberg/ Kiekberg. Hier kun je ook heerlijk door het boslopen. Wel hoogte verschillen, maar niet zoals de duivelsberg.

 3. Marcella zegt:

  De pannenkoeken bij de Duivelsberg zijn absoluut lekker, die aten wij afgelopen zomer. Daarna een wandeling gemaakt daar en dat was ook absoluut top. Maar de rest van alle mooie gebieden is mij onbekend. Kom ik nog graag eens ontdekken dus

 4. Co zegt:

  Wat een mooi lijstje met wandeltips! Het Pieterpad loopt toevallig over de Duivelsberg, dus die heb ik gezien. Voor de rest lijkt me de wandeling bij de Hatertse en Overasseltse vennen erg mooi 🙂

 5. Kirsten zegt:

  Hee wat leuk! Ik ben onlangs een paar keer in Nijmegen geweest. De Hatertse en Overasseltse vennen vond ik echt prachtig. En het Groesbeekse bos ook (maar volgens mij gaat de N70 wandeling daar ook doorheen?). Echt een prachtige omgeving!

 6. Stripe Away zegt:

  Zo zie je maar weer dat er meer dan genoeg te ontdekken valt in ons kikkerlandje. Ik ken ondanks ik onwijs veel wandelen vele van deze wandelingen niet. Ik moet zeggen dat ik de omgeving van de Duivelsberg wel één van de mooiste natuurplekjes in Nederland vindt 🙂

  • Yvonne van der Laan zegt:

   Ik vind de Duivelsberg en omgeving ook echt super. Op de Veluwezoom zijn trouwens ook hele mooie wandelingen, met hoogteverschillen. Zeker als de heide bloeit, vind ik het daar nóg mooier.

 7. AniekAniek zegt:

  Wat een mooie wandelomgeving. Ik ken sommige plekken wel van het fietsen, maar wandelen in de omgeving van Nijmegen heb ik nog niet veel gedaan. voor het Rondje Duivelsberg zou ik wel weer een keer die kant op trekken, trouwens.

  • Yvonne van der Laan zegt:

   Het rondje Duivelsberg is een wandeling van een dik uur, dus als je er een eindje voor moet gaan, zou ik het denk ik uitbreiden tot de N70 wandeling. Dan ben je een paar uur bezig, maar zie je ook veel meer van de omgeving. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *