slapen bij de boer in Friesland terpdorp Boazum

slapen bij de boer in Friesland in een schattig terpdorpje

Slapen bij de boer in Friesland kan op steeds meer plekken. Het liefst zoek ik een zo kleinschalig mogelijke accommodatie, om te overnachten bij de boer. Op die manier ervaren we het echte boerenleven. Een luxe verblijf, waarbij de boerderij als een soort entertainment functioneert, is niet ons ding. En zo heb ik een boer in Friesland gevonden, die slechts één appartement en een kamer verhuurt voor gasten. Verder wordt er geleefd van het biologische melkveebedrijf. Helaas hoor ik een paar dagen voor vertrek dat ze per ongeluk een dubbele boeking hebben gemaakt. Halsoverkop zoek ik wat anders. Ik heb weinig hoop, op deze termijn nog en voor de meivakantie. Wat ben ik blij als één van de boerderijen die ik benader toch nog wat vrij heeft, zeker omdat we een dag later al op vakantie vertrekken. We doen Friesland namelijk aan als onderdeel van een rondje Nederland.

Slapen bij de boer op een andere plek in Friesland

De boerderij die ik vind is niet mijn eerste keus, omdat er naast 3 appartementen en een blokhut ook nog campingplaatsen zijn. Boy, was I wrong! Had ik direct maar een appartement bij Nij Wybranda geboekt. Dan was me de stress bespaard gebleven van een nieuwe accommodatie zoeken op de avond voor vertrek. En zowel de plek, als het appartement, als de boerderij zelf zijn een schot in de roos. Zodra we in Boazum arriveren wil ik eigenlijk uit de auto springen om elk hoekje van dit terpdorpje te fotograferen. Wat is dit een fotogeniek plekje, zeker in de lage namiddagzon. We zijn al een tijdje onderweg en blijkbaar ligt de boerderij een kilometer buiten het dorp. Daarom beheers ik me en blijf ik netjes in de auto zitten, want de kinderen kijken enorm uit naar het verblijf op de boerderij.

Boazum terpdorpje FrieslandBoazum is een enorm pittoresk terpdorpje in Friesland

Aankomst in Boazum op de boerderij

We laten het middeleeuwse kerkje, omzoomd door slootjes en fotogenieke Friese huisjes en een boerderij dus gauw weer achter ons en rijden de weilanden in. De weg bestaat uit betonnen rijplaten, waar twee auto’s elkaar niet kunnen passeren. Al gauw rijden we schuin omhoog, om een spoorwegovergang over te hobbelen. Daarna zijn de rijplaten verdwenen en is er alleen een karrespoor, waarvan de kuilen vol water staan van de regen van afgelopen dagen. Hier en daar moeten we over een ijzeren rek naar de andere kant van een geul. Gelukkig komen we niemand tegen. Een Grutto loopt verschrikt van het pad weg als hij ons aan ziet komen. Na een korte ontdekkingsreis door de Friese weiden, zijn we bij de enige boerderij waar deze landweg naartoe voert: Nij Wybranda. Wat een plaatje! Alleen de hoeveelheid auto’s op de geïmproviseerde parkeerplaats is even een schok; zoals gezegd: niet ons ding.

Meehelpen met de boer in Friesland

Tijd om er echt over na te denken krijgen we niet. Aaltsje komt al naar buiten om ons welkom te heten. Na een korte rondleiding over het erf en door het appartement pakken we de auto gauw uit. De meiden zijn al nergens meer te bekennen. Nadat ze de honden hebben begroet, zijn ze één van de schuren in gedoken, om geitjes, koeien en paarden te aaien en lammetjes te knuffelen. Dat we overnachten in de voormalige stallen van de boerderij is direct bij binnenkomst al duidelijk, vanwege de geur. De tegenwoordige stal grenst dan ook direct aan ons appartement. In de grote woon- leefkeuken zijn de buizen en drinkbakken voor de koeien nog bewaard gebleven en mooi rood geverfd. De slaapkamers zijn als bedsteden aan de achter- en zijkant van het leefgedeelte gemaakt, super knus en sfeervol.

interieur slapen bij de boer in Friesland BoazumSlapen bij de boer in Friesland met bijpassend interieur

Na een snelle maaltijd in ons appartement vliegen de meiden alweer naar buiten. Dagelijks mogen de kinderen in de ochtend en de avond op de boerderij helpen met de verzorging van de dieren. We maken kennis met boer Pyt, een echte Friese boer die veel over de dieren vertelt. De kinderen die dat willen, kunnen echt heel actief meehelpen en krijgen vanaf het eerste moment taken, die zij zelfstandig mogen doen. Hooi en voer brengen aan de mama-geit die met haar kleintjes voor de boerderij staat, de kippen voer in hun bakjes geven, de lammetjes de fles geven, koeien ophalen uit de wei en de shetlandpony’s borstelen. Onze dames vinden het geweldig en zijn amper mee te krijgen naar bed. Met het geloei van een stierenkalf en het gehinnik van de paarden in de stal achter ons vallen ze in slaap.

Niet weg te krijgen bij de boerderij

De volgende ochtend, na het ontbijt, snellen ze meteen weer naar de stal. Ze helpen zelfs bij het uitmesten van de stallen en kunnen geen genoeg krijgen van het borstelen en knuffelen van de dieren. In de dagen die volgen maken ze korte ritjes op de Shetlandpony’s over het erf en helpen ze elk moment dat we op de boerderij zijn mee. Wat een geluk voor ze, dat het weer niet super is en we niet heel veel op pad kunnen in de omgeving. Uren zitten ze met lammetjes op hun schoot en borstelen ze de pony’s. Op de dag van vertrek zitten twee sippe meisjes op de achterbank. Alleen als we beloven dat we nog eens terugkomen, willen ze met ons mee. En ook wij kijken nu al met weemoed in onze achteruitkijkspiegel nog één keer naar dat mooie terpdorpje met dat prachtige kerkje in het midden.

dieren verzorgen op de boerderij in Frieslanddieren verzorgen op de boerderij in Friesland

Doen in de omgeving van deze boer in Friesland

Tijdens onze dagen in Friesland ondernemen we een aantal leuke activiteiten. Het weer zit niet heel erg mee, maar omdat de kinderen toch het liefst meehelpen op de boerderij, is dat geen enkel probleem. Nationaal Park Alde Faenen is minder dan een half uur rijden vanaf de boerderij in Boazum en één van de tofste natuurgebieden in heel Friesland. Wij huren er een dag een bootje en varen het natuurgebied rond. Picknicklunch mee en gaan. Onderweg zien we een ree en heel veel watervogels. We maken een stop bij uitkijktoren Romsicht, van waaruit je de hele, groene wijde omgeving kunt zien. Een andere dag zijn we opnieuw in de Alde Faenen, dit keer om een speurtocht te doen. Er zijn verschillende Rugzakroutes uitgezet, die je bij It Fryske Gea kunt huren voor een paar euro. Voor elke leeftijd is er een andere wandeling door ’t Pettebosk, een stukje Alde Faenen in ’t klein.

Behalve de uitkijktoren in het nationaal park, heeft Friesland nog een heel aantal andere mooie uitzichttorens. Een rondje langs de verschillende uitkijktorens van Friesland, met hier en daar een korte wandeling door het natuurgebied waar je ze vindt, is zeker ook een aanrader. Op het blog van Cheryl vind je een gastblog met nóg meer inspiratie voor kinderactiviteiten en kinderuitjes in de natuur.

uitkijktoren in Friesland NP Alde FaenenNationaal Park de Alde Faenen en één van haar uitkijktorens

Ook de Friese elfsteden-stadjes zijn de moeite waard om te bezoeken. Wadlopen en een dagtocht naar Schiermonnikoog zijn ook super om te doen met kinderen. Deze activiteiten bewaren wij voor een volgende keer, want onze 4 nachten bij de boer in Friesland zijn écht te snel voorbij gevlogen.

Slapen bij de boer in Friesland praktisch

Als wij aankomen bij de boerderij merk ik dat ik de laarsjes van de kinderen vergeten ben. Even heb ik de illusie dat de stevige wandelschoenen die ze bij zich hebben ook wel afdoende zullen zijn. Wishful thinking! Na die eerste knuffelronde langs de dieren ben ik direct in de auto gesprongen om bij de Welkoop nieuwe laarsjes te gaan kopen. Zeker niet vergeten dus!

de boerderij in BoazumDe eerste knuffelronde en we missen de laarzen echt al

Bij aankomst in Boazum is je bedje gespreid, of eigenlijk je bedstee: de bedden zijn lekker fris opgemaakt en er liggen ruim voldoende handdoeken klaar. Zorg wel voor genoeg schone kleding als je met kinderen bij de boer logeert. En zijn je kinderen net zo dol op de boer helpen als die van ons? Dan doe je er goed aan om 1 setje tot stal-kleren te bombarderen. Langer dan 5 minuten zullen ze niet schoon blijven. Wij hebben de jassen van de kinderen 2 keer gewassen tijdens ons verblijf bij de boer. Daarna hebben we het opgegeven.

In de directe omgeving van de boerderij zijn er geen restaurants. Wil je uit eten, dan zul je met de auto moeten. Ook als je zelf kookt, is het wijs om voorbereid naar Boazum af te reizen. Voor de dichtstbijzijnde supermarkt moet je echt een eindje rijden. Gelukkig zijn er op de boerderij ook verse eieren, melk, vlees, honing, verse bakkersproducten en andere producten te koop, in het kleine winkeltje.

koeien verzorgen op de boerderij in Frieslandkoeien verzorgen samen met boer Pyt

Waarschijnlijk geheel overbodig om te zeggen dat wij enorm genoten hebben van onze dagen bij de boer in Friesland. Ga jij ook graag slapen bij de boer? Ook ons weekend Zuid-Limburg bij de boer was een succes, net als ons weekend weg aan zee bij de boer. Zoek je een andere unieke accommodatie in Friesland? Ga dan eens slapen in een Kerk of slapen op een vlot!

Van welke accommodatie heb jij onwijs genoten in Nederland?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “slapen bij de boer in Friesland in een schattig terpdorpje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *