beste route Zuid-Oost Azië kiezen

Hoewel één route Zuid-Oost Azië nooit helemaal kan dekken is het altijd handig om voor vertrek na te denken over hoe je het meeste uit je Zuid-Oost Azië reis haalt. Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten wat je belangrijk vindt in een land. Ga je juist voor de natuur, of houd je meer van steden? Pik je de highlights eruit, of ga je óók daar naartoe waar de paden nog niet plat getreden zijn? Verder is het handig om te weten wanneer het regenseizoen in welk land aanbreekt. En ook al reis je een half jaar, dan nog kan je eigenlijk niet alle landen van Zuid-Oost Azië bezoeken, zonder dat je zo snel moet reizen dat je slechts een vaag beeld van de landen krijgt. En thuiskomt met ’t idee dat je alleen treinen en bussen gezien hebt. Ik geef je graag suggesties voor het samenstellen van jouw ideale Zuid-Oost Azië route.

route Zuid-Oost Azië 1 maand

Ga je één maand op reis, dan zou ik zelf kiezen voor één land en daar zoveel mogelijk zien. Reis je tijdens onze wintermaanden? Dan is deze route door Thailand perfect voor een maand. Het is er dan niet te warm en over het algemeen droog. Wil je toch meerdere landen zien, dan zou je deze route kunnen inkorten en combineren met Cambodja. Daar kan je in een dikke week de highlights al zien. Je zou bijvoorbeeld Bangkok – Chiang Mai – Siem Reap – Battambang – Pnomh Penh – Koh Rong – Koh Mak – Bangkok kunnen doen. Dan heb je een mooie mix van steden met platteland, cultuur en lekkere stranden.

route Zuid-Oost Azië Thailand CambodjaRoute Zuid-Oost Azië 1 maand, 2 landen

Een andere optie voor onze wintermaanden is om Thailand te combineren met het mooie noorden van Laos. Dit is zeker voor liefhebbers van mooie natuur en authentieke dorpjes een aanrader. Dan zou je een rondje Bangkok – Chiang Mai – Chiang Rai – Luang Namtha – Luang Prabang – Vang Vieng – Vientiane – Bangkok kunnen maken. Je ziet de highlights van de 2 steden in Thailand en verkent daarna vanuit de andere plaatsen de natuur, met haar watervallen, bergen, rijstvelden en kleine dorpjes, waar de tijd lijkt stil te staan.

route Zuid-Oost Azië - noord-LaosDe natuur in het mooie Noorden van Laos

Door te vliegen zou je ook de highlights van 3 landen kunnen zien in een maand, maar dat is erg milieuonvriendelijk en bovendien krijg je zo echt minder mee van elk van de landen. Wil je het toch, dan verbindt budget-topper Air Asia voor een paar tientjes veel van de grotere steden met elkaar.

Reis je in onze zomermaanden, dan is een rondreis door Indonesië een goed idee. Dit land is zo groot en zo gevarieerd, dat het haast een continent op zichzelf is. Je kan er met gemak een half jaar rond reizen, zonder je te vervelen. Ga je voor het eerst, dan is deze route een aanrader. Je combineert zo cultuur, natuur en strand en kan op 3 eilanden rond kijken.

route Zuid-Oost Azië - Indonesiëeen route Zuid-Oost Azië voor 1 maand in de zomer: Indonesië zijn

Let op: het noorden van Lombok is in augustus 2018 getroffen door een serie flinke aardbevingen. Rond Pringasela en Sembalun kan je daarvan nog schade zien. Verder noordelijk is de verwoesting enorm geweest en is het, tot na de wederopbouw, niet verantwoord om te reizen.

Route Zuid-Oost Azië 3 maanden

Heb je meer tijd te besteden dan een gewone vakantie? In 3 maanden kan je veel zien van Thailand en Indochina. Je zou Ayutthaya, de minder bezochte tempels van Sukothai kunnen toevoegen aan de bovenste route en behalve Cambodja ook Laos en Vietnam kunnen zien. Dat ziet er dan zo uit: Bangkok – Ayutthaya – Sukothai – Chiang Mai – Chiang Rai – Luang Namtha – Luang Prabang – Vang Vieng – Vientiane – Thakhek – Pakse / Bolaven (zeker een aantal dagen voor deze omgeving!) – Siem Reap – Phnom Penh – Mekong Delta – Ho Chi Minh – Da Lat – Hoi An – Ninh Binh – Hanoi – Sapa of Ha Giang – Hanoi – Ha Long Bay

route Zuid-Oost Azië 3 maandenRoute Zuid-Oost Azië 3 maanden

Deze route betekent wel dat je reistempo best hoog is en er zit geen echte strandbestemming bij. Houd je van een iets relaxter reistempo, dan zou je na Phnom Penh naar Koh Rong kunnen gaan en via Koh Mak en Koh Chang terug naar Bangkok reizen. Zo sluit je af met strand en kan je tempo tijdens de rest van de reis wat naar beneden. Je zou ook vanaf Vientiane naar Hanoi kunnen vliegen en Vietnam van Noord naar Zuid kunnen doen, dus bovenstaande route in omgekeerde volgorde. Dan zou je Mui Né of Da Nang kunnen toevoegen voor wat strand. Cambodja kan je dan een andere keer bezoeken.

Overigens lijkt het mij zelf ook fantastisch om een groot land als Indonesië in 3 maanden uitgebreid rond te reizen. Zo leer je een land door en door kennen en je hebt ook de tijd om naar de minder goed bereikbare plekken te gaan. Zo reisden wij al eens 3 maanden door China en door India en je krijgt dan toch een heel andere kijk op een land. Je zou kunnen starten op Sumatra, daarna deze route in Indonesië kunnen volgen en na Lombok met de boot kunnen oversteken naar Flores, om daarna naar het weinig bereisde West-Papua te gaan. Zo zie je 6 compleet verschillende eilanden en Indonesië van West naar Oost.

route Zuid Oost-Azië IndonesiëEen route van 3 maanden door Indonesië is ook zeker geen straf

Nederlanders hebben recht op een 30 dagen gratis visum bij aankomst in Indonesië. Een visum voor 60 dagen kan je bij een ambassade of consulaat regelen. Blijf je langer, dan kan je kiezen om tussendoor het land uit te gaan (met een goedkope retourvlucht) of om je visum te verlengen.

Route Zuid-Oost Azië 6 maanden

Met 6 maanden kan je veel kanten op. Toch is het nog niet eenvoudig om een route Zuid-Oost Azië voor 6 maanden te kiezen. Een paar dagen regen is namelijk niet zo erg op zo’n lange tijd, maar als je alleen maar in het regenseizoen reist, dan kan ik me voorstellen dat dit op den duur ook gaat vervelen.

Vertrek je in het najaar? Dan zou je kunnen beginnen met de 3 maanden route en na Vietnam kunnen oversteken naar de Filippijnen, waar je dan de nodige sun and sand kan vinden. In 6 weken tijd kan je veel zien op de Filippijnen en als je dan in het voorjaar oversteekt naar Sulawesi, houd je het daar ook redelijk droog qua weer. Je zou dan kunnen afsluiten op Bali. Ben je niet zo’n strandtype en ga je meer voor de cultuur en houd je van landen met een veel authentieker gevoel? Dan zou je in plaats van de Filipijnen ook Myanmar kunnen kiezen.

route Zuid-Oost Azië - MyanmarOf kies voor een authentieker gevoel in Myanmar

Vertrek je in de winter? Ook dan kan je beginnen met de 3 maanden route, waarna je naar Bangkok terug kan vliegen, om op de eilanden in de Golf van Thailand bij te komen van je indrukken. Daarna is de oversteek naar Maleisië een logische keus. Aan de Oostkant is de neerslag in het voorjaar minimaal, de Perhentians zijn dan heerlijk voor meer strand en Taman Negara voor de natuur en wildlife bijvoorbeeld. Je kan dan afsluiten op Sumatra.

Ga je langer dan een half jaar op pad? Dan kan je zelf een route Zuid-Oost Azië samenstellen door te combineren met bovenstaande ideeën. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zelf hebben we al minstens een jaar van ons leven in Zuid-Oost Azië doorgebracht en we zijn nog lang niet uitgekeken.

Vertrek je in het voorjaar? Dan is een relaxte start op de eilanden in de Golf van Thailand perfect, waarna je naar de Oostkant van Maleisië en Sumatra kan afzakken. Vervolgens is de Indonesië route van West naar Oost, die ik hier boven beschrijf, een fijn vervolg van je reis.

Vertrek je in de zomer? In Indonesië en Maleisië zijn de hoeveelheden neerslag dan het laagst. Je zou de Indonesië route andersom kunnen doen en dan via Maleisië kunnen vliegen naar Hanoi. Daar kan je in een kleine maand een geweldige rondreis maken door Noord-Vietnam, om daarna de grens met Laos over te steken en het noorden van Laos te verkennen. Via Chiang Rai met haar schitterende tempels en Chiang Mai reis je dan naar Bangkok, van waaruit je eventueel nog op een strand kan afsluiten.

route Zuid-Oost Azië 6 maandenRoute Zuid-Oost Azië 6 maanden, vertrek zomer

Hopelijk heb ik je een beetje weten te inspireren. Heb je vragen over een route Zuid-Oost Azië die ik hier beschrijf, of over één van de landen? Laat het me weten in de comments. Suggesties voor andere routes, of mooie plekjes die wij zeker eens moeten bezoeken zijn ook altijd welkom! 🙂

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “beste route Zuid-Oost Azië kiezen

 1. marianne spies zegt:

  hoi Yvonne.
  die trip van 1 maand lijkt me heel leuk . de zuid oost Azië route. Thailand Combodja en dan met de kustlijn weer omhoog .welke maand zou jij ons aan raden?
  we zijn nogal flexibel.
  en inderdaad koude avonden vind ik ook wat minder

  • Yvonne zegt:

   Ah, die route! (ik heb er verschillende van 1 maand) Ik zou gaan voor januari, omdat het dan vaak helderder weer is, maar dan rekenen op wat frisser weer in de avonden in Noord-Thailand. In het zuiden is het dan gewoon prima qua temperatuur.

 2. Marianne Spies zegt:

  die zuid oost azie route v een maand lijkt me super. welke maand zou dan het beste zijn van jan feb maart ? 2023 of kan het wel alle drie?
  groetjes Marianne.

  • Yvonne zegt:

   hoi Marianne, welke route van een maand zou je dan willen doen? Ik had een paar suggesties gegeven. Combineer je Thailand en Noord-Laos, dan zou ik kiezen voor maart. Ik hoor dat er in februari in het noorden van Thailand vaak slecht zicht is, door het verbranden van landbouwgrond in combinatie met lagere temperaturen. Zelf zijn we in die periode niet in het noorden van Thailand geweest, maar wel in Laos.. daar is het trouwens in januari en februari vrij fris, zeker in de nachten. Neem dus een jasje mee voor de avonden of eventueel vervoer in de buitenlucht! Ben er zelf heel ziek geworden van in de kou reizen in een open pick-up.

 3. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Wat een route inspiratie, heel fijn! Als je een maand hebt zou ik ook zeggen om maar 1 land te kiezen, anders zie je vaak net niks. Ik vind de route die jij geeft voor een maand met twee landen daarentegen wel interessant klinken en die lijkt me ook zeker haalbaar. Zelf gaan wij na twee maanden Nieuw-Zeeland voor meerdere maanden naar Azië. Door de seizoenen wordt onze route super onlogisch, in tegenstelling tot de routes die jij hier deelt. Vanaf NZ vliegen wij naar Bali (goedkoopste ticket, beste tijden etc.), het is er dan regenseizoen, helaas. Na Bali staan de Filipijnen, Japan, Nepal en de landen uit jouw 3 maanden route nog op ons lijstje. Regenseizoenen kunnen we dan helaas niet altijd vermijden, maar goed, we gaan ons best doen, haha. 3 maanden Indonesië lijkt me ook niet verkeerd!

  • Yvonne zegt:

   Is echt zo lastig om de juiste route in Azië te vinden, rekening houdend met het regenseizoen! Ik ben overigens erg benieuwd naar jullie reis.. jullie gaan veel plekken zien waar wij ook geweest zijn. Tof vooruitzicht hoor.

 4. wannderful zegt:

  WoW wat een interessant artikel. Massa’s nuttige tips. Moeilijk om een keuze te maken. Er is zoveel moois en leuks te zien. Maar die combinatie van Laos en Thailand lijkt me zeker iets om te onthouden. Super!

 5. Denise zegt:

  Leuk! Mooie routes allemaal. En handig idd voor wie aan het plannen is. Die eerste route kan denk ik wel in kortere tijd, hoewel iets meer tijd op een plek ook zeker niet verkeerd is. En Thailand met Maleisië combineren kan ook nog in een kortere reis, hoewel je zelfs in Thailand wéken zoet kunt zijn, of maanden zelfs, als je echt alles goed wil zien, ook de minder platgetreden gebieden, en als je ook nog veel eilandjes wil ontdekken.
  Maar ik moet toegeven, Laos was ook wel een van mijn favoriete bestemmingen, dus dat zou ik ook zeker niet over slaan.
  En drie maanden Indonesië lijkt me ook geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *