Blue Lagoon Vang Vieng

de Blue Lagoons van Vang Vieng – welke kiezen?

De Blue Lagoons zijn in Vang Vieng de populairste plekken om te bezoeken. Logisch, want een verfrissende duik in prachtig turkoois water, aan de rand van de spectaculaire kliffen van het karstgebergte is natuurlijk niet verkeerd. Ooit is het begonnen met 1 Blue Lagoon, op ongeveer 7 kilometer buiten het centrum van Vang Vieng. Het kunstmatig aangelegde meertje, een tropische oase aan de voet van de klim naar de Phu Kham grot, werd zo’n succes dat op andere plekken vergelijkbare Blue Lagoons werden aangelegd. Inmiddels zijn er rond Vang Vieng 6 Blue Lagoons om uit te kiezen. Welke is nou de mooiste en de beste voor een relaxt dagje in en om het water? Ik vertel het je in dit blog.

Welke blue lagoon kiezen – Blue Lagoon 1 is alvast een hele mooie

Misschien een beetje een spoiler alert, maar eigenlijk zijn alle 6 die Blue Lagoons best een beetje vergelijkbaar. De meesten hebben vanaf ongeveer het middaguur weinig of geen zon meer, wat het fijner maakt om te in de ochtend te bezoeken als je veel in het water wilt zijn. Lagoon 1 is de originele Blue Lagoon en ook de populairste. Dat heeft er waarschijnlijk vooral mee te maken dat het de dichtstbijzijnde is vanaf het centrum van Vang Vieng. Ik vind dit zelf de meest knusse lagoon, ondanks dat ’t er ook erg druk kan worden. Er is een super cool spring-/duikplatform en een schommel boven het water. Erg leuk voor onze meiden is de serie ziplines die in de heuvels boven de Blue Lagoon hangt. Ik word er zelf niet echt heel erg warm van om eraan terug te denken. Op de één of andere manier voelen ze niet super veilig. Bij het startpunt van de ziplines vind je ook de ingang van de Phu Kham Cave, één van de grotten die Vang Vieng rijk is.

Blue Lagoon 1 Vang ViengBlue Lagoon 1 is de populairste van Vang Vieng

Je kunt bij de ziplines kiezen uit serie A en serie B. Beiden zijn 5 of 6 ziplines, elk aan een andere kant van de Blue Lagoon. De uitzichten zijn vergelijkbaar en beiden gaan ze niet al te snel, leuk voor kinderen, maar niet super indrukwekkend.

Om te kunnen ziplinen, maar ook voor de klim naar de Phu Kham Cave is het handig om stevige, liefst dichte schoenen te dragen. Ga in elk geval niet op je slippertjes naar boven. Hoewel de klim nou ook weer niet heel intensief is, loop je wel over een steil, ongelijk pad met grote rotsen. De Phu Kham Cave is een mooie bonus van Blue Lagoon 1. De enorme zaal, waar nog redelijk wat natuurlijk licht naar binnen komt, is indrukwekkend om te betreden. Je volgt het oneffen pad langs de zijkant van de grot naar een altaar met een liggende Boeddha in het midden. Van hieruit kun je verder de grot in, die hier en daar toffe rotsformaties met zowel stalagtieten als stalacmieten heeft. Wil je verder de grot in, dan heb je absoluut een zaklamp nodig. Met alleen je mobieltje red je het niet.

Phu Kham Cave en Blue Lagoon 1Phu Kham Cave is een korte maar steile klim vanuit Blue Lagoon 1

Blue Lagoon 2 en 3 zijn een gave combinatie

Blue Lagoon 2 en 3 zijn niet heel ver van elkaar, op ongeveer 10 kilometer van Vang Vieng. De rit er naartoe is al een ervaring op zichzelf. Je rijdt door authentieke, Laotiaanse dorpjes, waar het toeristische Vang Vieng heel ver weg lijkt. Het weidse dal wordt omsloten door kale, piekerige karstbergen. Buffels grazen loom in de droge rijstvelden. Hier lijkt tijd niet te bestaan.

Een klein eindje voor de afslag naar Blue Lagoon 1 sla je linksaf. Wij zijn er op de fiets naartoe geweest, maar dit is in het droge seizoen echt stofhappen, vooral omdat al het gemotoriseerde verkeer je inhaalt. Westerse toeristen op scooters en Koreanen in luid grommende buggy’s rijden op sommige momenten af en aan. Daarna is het vaak (gelukkig!) weer minutenlang verlaten. Een volgende keer zouden we in het drukkere seizoen zeker kiezen om een songthaew te charteren en daarmee op pad te gaan. Nu genieten we van de stille momenten tussendoor op de fiets.

dorpsleven rond Vang ViengHet dorpsleven rond Vang Vieng, onderweg naar de Blue Lagoons

Lagoon 2 heeft een provisorische waterglijbaan voor kinderen en een hele hoge duikplank, waar onze waterratten keer na keer hard lachend vanaf springen. Rond het middaguur is er geen zon meer op het water, maar rond Blue Lagoon 2 zijn meer plassen waar gezwommen kan worden en daar is het langer zonnig. Overal staan open huisjes van bamboe, waarin je kunt picknicken of wat lekkers kunt eten van het restaurant.

Tussen Blue Lagoon 2 en 3 moet ook een afslag zijn naar Blue Lagoon 6. Wij missen die, maar zijn ook vastbesloten om alleen 2 en 3 te bezoeken. Ook Blue Lagoon 6 heeft een zipline, duikgelegenheid, een restaurantje en ijskoud water.. net als de andere. 🙂

Blue Lagoon 2 Vang ViengBlue Lagoon 2 is de lagoon waar wij het langst zwemmen en chillen

Blue Lagoon 3 is 2 of 3 kilometer verder, aan dezelfde weg als Blue Lagoon 2. Ze zijn daardoor een perfecte combi. Lagoon 3 heeft geen duikplank, maar wel een hele gave zipline boven het water. Super om jezelf daar vanaf te laten vallen in het koude water. Is de zon tegen de middag verdwenen, dan is dit ook een prima plek om de gebakken rijst te proberen. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de Blue Lagoon en de bergen rondom.

Ook hier is een grot in de wand bij de lagoon. Een jochie van een jaar of 12 staat bij de ingang klaar om me mee te nemen de grot in. Ik bezoek Blue Lagoon 3 de eerste keer alleen en twijfel een beetje. Gelukkig komt er al gauw een andere reiziger aan, die wel met ons mee naar binnen wil. Nauwe gangen en grotere ruimtes wisselen elkaar af. Heel bizar om te zien dat er een meer binnenin de grot is ook, met helderblauw, knalblauw water. Hoe mooi het hier binnen ook is, ik ben toch wel blij als ik mezelf weer de nauwe ingang van de grot uit heb weten te manoeuvreren en het zonnetje in stap. Die blauwe zwemplassen vind ik toch aantrekkelijker dan die donkere grotten.

Blue Lagoon 3 Vang ViengBlue Lagoon 3 en de weg er naartoe

Blue Lagoon 5: een eindje buiten het gebaande pad

Tijdens het rondje dat ik in mijn uppie op de scooter maak langs Blue Lagoons en andere bezienswaardighden rond Vang Vieng, doe ik een poging om ook Blue Lagoon 5 en de Huay Sarn waterval te bezoeken. Ik kom er nooit aan, want de weg er naartoe, langs de bergwanden, is té mooi. Ik blijf maar stoppen om foto’s te maken, verbaasd aangestaard door de buffels in het veld. Uiteindelijk is de zon al flink gezakt en vind ik het wijs om terug te gaan. Als de lagoon en de waterval net zo mooi zijn als de weg er naartoe, moet dit wel een succes zijn. Ik lees in elk geval online dat Blue Lagoon 5 de rustigste van alemaal is.

Blue Lagoon 4 en bonus

Blue Lagoon 4 is de enige die niet bereikbaar is via de lus langs de andere zwemplassen en uitzichtpunten ten Westen van Vang Vieng. Deze Blue Lagoon wordt vaak aangedaan als onderdeel van een tour waarbij je gaat tuben en eventueel kayakken, in de Nam Ou rivier. Je kunt er echter ook zelf naartoe rijden op een scooter. Reken erop om een half uurtje onderweg te zijn. Er zijn hier riviergrotten om op een tube doorheen te dobberen. Je kunt deze Blue Lagoon prima combineren met een kijkje in Pha Tang, het dorpje met de fotogenieke tempel én uitzicht op een wel heel bizarre rots.

landschappen Vang ViengDe landschappen onderweg naar Blue Lagoon 5 in Vang Vieng zijn geweldig

Als bonus is er nog een heel kleine Blue Lagoon, niet ver van de bekende Chang grot. Vanuit het centrum van Vang Vieng kun je hier naartoe wandelen. Het is echt maar een heel klein zwemmeertje, zeker in de droge tijd van het jaar, in een zijtak van de Nam Ou. In het regenseizoen is er veel meer water, maar dan staat er soms ook weer een (te) sterke stroming. Onze kinderen vinden het heel tof dat je hier een kleine grot in kunt zwemmen, die verderop steeds donkerder wordt,

Ben jij in Vang Vieng geweest? Wat is jouw favoriete Blue Lagoon? Onze volgende stop na Vang Vieng was Muang Kasi, buiten het gebaande pad. Luang Prabang is ook een mooie volgende bestemming met haar schitterende tempels!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

2 reacties op “de Blue Lagoons van Vang Vieng – welke kiezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *