bezienswaardigheden Cres Kroatië

Bezienswaardigheden Cres – mooiste eiland in het noorden van Kroatië

Voor mij is Cres is het mooiste eiland in het noorden van Kroatië. Cres is ongerept, stukken minder toeristisch dan het naastgelegen eiland Krk en heeft van die schitterende, blauwe baaien waar Kroatië bekend om staat. De andere bezienswaardigheden van Cres zijn ook absoluut de moeite waard. Je vindt er een aantal authentieke stadjes en dorpen, schitterende natuur én Cres is het thuis van de vale Gier. Om alle bezienswaardigheden van Cres te bezoeken heb je minimaal 3 volle dagen nodig. Het is echter een stuk relaxter om 4 of 5 dagen op dit langgerekte eiland in het noorden van Kroatië te verblijven. Dat doen wij dan ook tijdens onze rondreis door Kroatië langs minder toeristische plekjes.

Cres stad

Cres is één van de grootste eilanden van Kroatië en is tevens één van de meest noordelijke eilanden van Kroatië. Vanuit Istrië vaar je er in een klein half uur naartoe. Wij verblijven net buiten het centrum van Cres stad. Stel je daar vooral niet te veel van voor, want een echte stad vind je op het eiland Cres gewoon niet. Er zijn dan ook geen grote bezienswaardigheden in Cres stad, maar toch is deze schattige plaats een bezoek waard. De “hoofdstad” is een klein en gemoedelijk havenstadje, met pastelkleurige huizen en een aantal schilderachtige kerkjes. Rond de haven zijn genoeg gezellige cafeetjes en restaurantjes en wat souvenirwinkeltjes. Wil je graag een dag met een bootje op excursie, dan is de haven van Cres ook dé plek om dit te regelen.

Cres stadCres stad is een sfeervolle havenplaats

Wij varen in minder dan 30 minuten naar Porozina op Cres vanuit Brestova, Istrië. We verlaten het eiland vanuit Merag en varen opnieuw in een half uur naar Valbiska op Krk. De prijs van beide overtochten van Jadrolijna is gelijk en die overtocht is in het hoogseizoen het best op voorhand te boeken.

Valun: leuke havenplaats en fijn strand

Een kwartier ten zuiden van Cres stad ligt een andere fijne havenplaats. Valun is een stukje kleiner dan Cres stad, maar minstens even sfeervol. Je kunt er heerlijke, verse vis eten, direct aan zee. Voor ons is Valun bovendien extra speciaal, omdat wij er direct bij aankomst een grote groep dolfijnen zien. De dolfijnen zwemmen echt vlak voor de kust en we volgen ze een tijdje, voordat ze verder de zee op zwemmen. Het typisch Kroatische vissersplaatsje wordt omgeven door pijnbomen, waar bovendien een aantal relaxte stranden verspreid liggen. Deze zijn ideaal voor gezinnen, want het water wordt heel geleidelijk wat dieper. Wij kiezen het kiezelstrand bij de camping, met uitzicht op de pijnboombossen rechts van ons en het centrum van Valun links. Onze meiden snorkelen er een hele tijd. Voor horeca moet je dan een klein stukje lopen, naar het haventje.

Valun CresValun heeft verschillende strandjes en je kunt er heerlijk vis eten

Lubenice en het beroemdste strand van Cres

Lubenice ligt hemelsbreed slechts een paar kilometer van Valun, maar door het heuvelachtige karakter van dit deel van Cres is het iets verder rijden. Het smalle weggetje is er eentje zoals je die overal op het eiland vindt: door stapels keien gescheiden van percelen vol olijfbomen en amper breed genoeg voor 1 auto. Gelukkig hebben we geen tegenliggers. Het is dan ook nog geen half 10 in de ochtend. Eenmaal boven bij Lubenice aangekomen, blijkt dat we zeker niet de eerste bezoekers van de dag zijn. De parkeerplaats net buiten het dorpje staat al vol auto’s. Zodra we uitstappen worden we direct getrakteerd op mooie uitzichten op het Sint Ivan strand en de blauwe baai waaraan dit strand ligt, beneden in de diepte. Dit is met recht één van de mooiste stranden van Kroatië, ook al op deze afstand.

Wij lopen eerst een rondje door Lubenice, om de paar bezienswaardigheden van het dorpje te bekijken. Aan kerkjes hier geen gebrek. Het kleine, lokale schapenmuseumpje van het eiland Cres is even leuk om te zien, maar niet erg bijzonder. Het zijn vooral de pittoreske straatjes en eeuwenoude huizen én natuurlijk de geweldige uitzichten over dit deel van Cres en de zee die ’t hier zo mooi maken. Wij beginnen vol goede moed aan de afdaling naar het Sint Ivan strand. Terwijl we afdalen hebben we achter ons voortdurend de mooiste zichten op Lubenice, maar wij moeten vooral erg goed voor ons kijken. Het pad daalt licht en boomwortels en keien zorgen voor een wat ongelijke ondergrond.

Lubenice met het Sv. Ivan strand CresEén van de bekendste bezienswaardigheden van Cres – Lubenice met het Sv. Ivan strand

Was het iets minder warm, dan hadden we zeker nóg meer genoten van deze afwisselende wandeling naar beneden, met verschillende soorten bos, rotspartijen en een steeds dichterbij komende, aanlokkelijke baai. Nu denken we toch wat bezorgd aan de zware tocht die ons wacht als we straks weer naar boven moeten. Die gedachten vergeten we direct, als we op het strand aankomen. Wat een pareltje! De kinderen liggen direct in het water met hun snorkels, wij zoeken een plekje in de weinige schaduw. Er staat een verlaten huis op het strand en het tuintje ernaast biedt wat schaduw met haar bomen.

De meeste andere bezoekers aan het Sint Ivan strand komen hier met een eigen bootje of een tour aan varen. Enkele andere dappere dodo’s komen nog naar beneden over het pad dat wij ook zijn afgedaald. Het strand en het uitzicht over dit bergachtige, beboste deel van Cres en Lubenice is fantastisch. Over de terugweg kunnen we kort zijn: die is hels.

Lubenice en Sv. Ivan beach CresHet is een pittige afdaling van Lubenice naar Sv. Ivan, maar het zeker waard!

Ook lopend naar het Sint Ivan strand? Houdt rekening met een hele steile, zware klim terug naar boven, met vooral het eerste deel weinig schaduw. Neem genoeg water mee en een parasol als je zeker wilt zijn van schaduw op het strand. Zeker in het hoogseizoen zijn de weinige schaduwplekjes gauw bezet.

Bezienswaardigheden Cres in het zuiden van het eiland

De meeste bezienswaardigheden op Cres vind je in het centrale deel en het noorden van het eiland. Aan de zuidkant zijn echter ook een paar plekken die je niet mag overslaan. In het zuidwesten kun je vanuit Cres oversteken naar Mali Losinj, met een brug. Vlak voor de brug ligt één van de meest sfeervolle dorpjes van het eiland: Osor. Het dorp is een verzameling eeuwenoude straatjes van keitjes, met gerestaureerde en nog in vervallen staat verkerende huizen. Bourgainvillea en granaatappels zorgen voor een fleurige aankleding.

Osor CresOsor is één van de schattigste dorpjes op Cres

Bij de brug is een strandje, met uitzicht op Mali Losinj. Heb je tijd genoeg te besteden op Cres, dan kun je ook een dag doorrijden naar Mali Losinj. Ik heb foto’s gezien waardoor ik me nu al heb voorgenomen daar ook ooit een vakantie door te gaan brengen!

Vanuit Osor gaat ook weer zo’n typisch, smal weggetje tussen de olijfbomen door naar het zuidoosten van Cres. In Punta Kriza, bij het kerkje kun je dan de afslag nemen naar wat volgens velen hét mooiste strand van Cres moet zijn. Zelf zijn we een beetje teleurgesteld als we aankomen bij Plaza Meli. Er ligt wel een halve meter verdroogd zeewier op het strand en ook in het water is veel bruin wier. De zon laat het ook nog eens afweten en daardoor is de kleur van het water lang niet zo blauw als we op foto’s van deze plek gezien hebben. In de omgeving zijn nog meer baaitjes die de moeite waard moeten zijn, maar door de steeds slechter wordende wegkwaliteit hebben we de auto achter gelaten en al een flink eind gelopen. We willen niet nog verder lopen en besluiten dit deel van Cres te laten voor wat het is. Heb je een 4×4, of een auto die wat hoger op z’n wielen staat, dan is het zeker de moeite om hier verder op ontdekking te gaan.

Plaza Meli CresOp ontdekking in het zuidoosten van Cres en het tegenvallende Plaza Meli

Beli: dorpje, zipline en visitorcentre Vale Gieren

Lubenice is niet het enige bergdorpje van Cres. Een ander, spectaculair gelegen dorpje is Beli. Ook hier heb je een fantastisch uitzicht over de kust en zijn het dorpspleintje en de kerk de meest fotogenieke plekjes. Gelukkig is de wandeling naar het strand hier wat minder heftig, hoewel de (verharde) weg zeker erg steil is. Beneden is een camping en is er voor die camping én het strand een parkeerplaats van redelijk formaat. Wie vroeg komt en geen zin heeft om na die tijd weer flink te klimmen, neemt dus z’n auto lekker mee naar beneden.

Het tofste aan Beli vinden wij niet de 3 baaitjes met elk hun eigen strand, van druk en mét bar/restaurant naar heel rustig en zonder voorzieningen. De zipline over de baai is voor ons dé reden om hier te komen. Onze oudste dame wil wel eens meemaken hoe dat is om met 50 kilometer per uur van de berg af te zoeven. Wij betalen dus bij het kleine stalletje beneden elk 12 euro, hijsen ons in de juiste pakjes, met helm en gaan weer een klein eindje bergopwaarts. Omdat kinderen alleen samen met hun ouders kunnen ziplinen en daarvoor een ander systeem geldt, moeten we wachten tot het laatst, zodat de spanning lekker opbouwt. De ervaring zelf duurt slechts een halve minuut, maar wow, hoe tof!

stranden Beli ziplineLevendige en rustige stranden bij Beli én die zipline 🙂

De mooiste stranden en baaien van Cres

Behalve de stranden die ik hierboven noem heeft Cres nog meer prachtige baaien en stranden. Vanwege het geringe aantal toeristen dat dit Kroatische eiland aandoet is ’t daar nooit heel erg druk. Door het ontbreken van ruime parkeerplaatsen en goede wegen is het wel slim om zo vroeg mogelijk op pad te gaan. In een apart blog vertel ik je waar je de mooiste baaien en stranden van Cres kunt vinden op het eiland.

Cres praktisch

Cres is het hele jaar door goed bereikbaar met een korte oversteek vanaf Istrië of het eiland Krk. Tickets zijn ter plekke in de haven verkrijgbaar, maar koop je in het hoogseizoen beter vooraf, zodat je zeker weet dat er plek voor je is.

bezienswaardigheden Cres BeliBeli heeft een aantal van de tofste bezienswaardigheden op Cres

Er is niet enorm veel accommodatie op Cres, doordat het eiland niet dichtbevolkt en niet bijzonder toeristisch is. Wil je een beetje keus hebben, dan boek je jouw appartement of hotel ruim op voorhand, in elk geval in het hoogseizoen.

De wegen op Cres zijn soms erg steil en smal, maar vaak ook bochtig. Rijdt rustig en bekijk vooraf of je denkt dat je aan het eind van de weg die je inslaat nog denkt te kunnen keren.

Tenslotte: ben je na Cres fan van de minder toeristische eilanden van Kroatië? Dugi Otok is zeker ook een aanrader. Wil je juist de bekendere bezienswaardigheden van Kroatië ontdekken, kijk dan eens naar mijn blog met instapklare routes voor Kroatië.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

5 reacties op “Bezienswaardigheden Cres – mooiste eiland in het noorden van Kroatië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *