Mooiste stranden Cres Kroatië

De mooiste stranden op Cres – ontoeristisch eiland in Kroatië

De mooiste stranden op Cres vinden is nog best een klus. Ik struin uren op internet, maar enorm veel informatie is er over dit eiland in het noorden van Kroatië niet te vinden. Cres is nog één van die minder druk bezochte eilanden en dat is zeker ook haar charme. Dat betekent alleen dat je iets beter moet zoeken naar extra bijzondere stranden en baaien. Die zoektocht is de moeite echter meer dan waard. De mooiste stranden op Cres zijn bijna allemaal stranden waar je veel ruimte hebt, ook in het hoogseizoen. Bovendien is het water overal ongelooflijk helder en prachtig blauw, in alle denkbare tinten. Ik neem jou mee naar die mooie stranden, maar deel ze niet met te veel mensen, zodat Cres het fijne, ontspannen eiland blijft dat wij afgelopen zomer leerden kennen.

De mooiste stranden op Cres zijn kiezelstranden

De stranden op Cres zijn kiezelstranden, net als in de rest van Kroatië. Laat je dus niet voor de gek houden, door mensen die beweren dat bijvoorbeeld Valun Beach of Plaza Meli zandstranden zijn. Bij laag water, en dan bedoel ik echt op het allerlaagste punt, hebben deze stranden misschien een meter zand. De rest van de tijd zijn het gewoon kiezelstranden. Dat heb je in Kroatië, dus matje en waterschoenen mee als je het enigszins comfortabel wilt hebben. Dat laatste is ook erg handig vanwege de zee-egels die er overal zijn.

kaart mooiste stranden op Cres KroatiëDe mooiste stranden op Cres op de kaart

Mali Bok

Het is ’t eerste van alle stranden op Cres die we bezoeken en we zijn direct onder de indruk. Zijn we in eerste instantie niet zeker of we het smalle weggetje vanuit Orlec naar het strand in kunnen rijden met onze auto, een inwoner verzekert ons dat het kan. Dat scheelt toch weer een kleine 2 kilometer extra lopen. Aan het eind van het weggetje is inderdaad een vrij grote parkeerplaats, van waaruit we een bijzonder steil pad naar beneden volgen. Enkele haarspeldbochten later hebben we al minstens 10 foto’s gemaakt. De uitzichten alleen al zijn verpletterend hier. Boven ons cirkelen een stuk of 8 gieren. De vale gier is een indrukwekkende vogel, die op de thermiek boven de rotskust steeds hoger klimt.

Als we het strand naderen zien we dat we toch niet de enigen zijn, zoals we wel verwacht hadden. Toch is ’t zeker niet druk. Op het rotsachtige stukje strand zijn genoeg plekjes om redelijk comfortabel te zitten met wat handdoeken. Onze kinderen willen niet zitten, die rennen direct het water in, met hun nieuwe snorkelmaskers. Het water is ongelooflijk helder. Ook zonder masker zie ik overal scholen vissen zwemmen. De gele rotsen rond de baai steken heel gaaf af tegen de turquoise kleur van de zee. In onze zoektocht naar de mooiste stranden op Cres is Mali Bok zeker een goed begin.

Mali Bok één van de mooiste stranden op CresMali Bok is alleen al vanwege het uitzicht een prachtige plek

Valun Beach

Rond het fotogenieke vissersdorpje Valun zijn verschillende stranden. De ligging op slenterafstand van dit fijne dorpje met heerlijke visrestaurantjes, de pijnbomen er omheen én het feit dat wij er een grote groep dolfijnen zien, zorgt dat Valun Beach in dit overzicht van mooiste stranden op Cres staat. Welk strand bij Valun je kiest, maakt eigenlijk niet uit. Ze zijn allemaal fijn. Het strand aan de linkerkant van het dorp, met je neus naar zee, is het rustigst en meest natuurlijk. Dit is ook het strand dat bekend staat als Valun Beach. De andere stranden hebben andere namen.

Het strand aan de andere kant heeft als voordeel dat je gebruik kunt maken van de faciliteiten van de kleine camping die hier ligt. Door de aanwezigheid van die camping is dit strand wel wat populairder. Erg fijn aan deze stranden is, dat de zee erg kalm is en niet al te snel dieper wordt. Ook hier zijn genoeg vissen en is het water helder genoeg om onze kleine snorkelaars een hele tijd bezig te houden. Ben je een goede zwemmer, of heb je een kajak of bootje mee, dan kun je ook nog één van de kleinere baaitjes rond Valun ontdekken. Elk baaitje heeft haar eigen kleine strandje, hoe romantisch!

Valun Beach CresValun is niet alleen mooi vanwege het strand

Plaža Meli

In mijn online speurtocht naar de mooiste stranden van Cres kom ik verschillende keren Plaža Meli tegen. Dit strand zou tevens het enige echte zandstrand van Cres moeten zijn. Voor ons is het wel een eindje rijden, aangezien wij in het stadje Cres overnachten. De combinatie met het dorpje Osor, waar Cres met een brug verbonden is met het eiland Losinj, maakt dat we denken dat het toch de moeite is om helemaal naar het zuidelijkste puntje van het eiland te rijden. Vanaf Osor is er echter alleen een smal weggetje met stenen muurtjes ernaast, waardoor de tocht naar Plaža Meli lang ophoudt. Vanaf Punta Kriza gaat de weg ook nog eens over in een zandweg, die al gauw vol diepe kuilen en grote stenen zit. We twijfelen of we de auto moeten meenemen, maar besluiten de laatste 2 kilometer over het warme, stoffige pad te lopen. Achteraf gezien had het in een heel rustig tempo toch wel gekund.

Als we na een half uur puffen een pijnbomenbos door lopen, naar de plek waar volgens Google Maps Plaža Meli is, hebben we het een beetje gehad. Gelukkig gaat het pad tussen de pijnbomen door naar beneden en is het niet ver meer. Als we even later Plaža Meli tussen de bomen door zien zijn we zwaar teleurgesteld. Een dikke laag zeegras, van wel een meter dik, bedekt het strand. Van zandstrand is zo geen sprake, ook niet op het voorste stukje. Door het zeegras is het water niet erg helder. We klauteren een stuk over de rotsen aan de zijkant van de baai, maar ook verderop blijft het water wat troebel. De zon is plotseling ook verdwenen, waardoor ook de kleur van de baai niet heel bijzonder meer is. De meiden snorkelen wat, maar dit strand kan ons niet echt bekoren. Als het zeegras opgeruimd is en de zon uitbundig schijnt zal het waarschijnlijk heel anders zijn, maar op het moment dat wij Plaža Meli bezoeken is het zeker niet het mooiste strand van Cres.

Plaža Meli en Osor CresPlaža Meli valt tegen, maar Osor is prachtig

Het dorp Osor, waar we een rondje maken en een heerlijk, groot Italiaans ijs eten, maakt dat we dit strand ook gauw weer vergeten. Osor is geweldig, zeker met de Bourgainvillea en granaatappels overal! Losinj is slechts een brug verwijderd van deze plek en naar het schijnt zijn daar nog veel meer mooie stranden te vinden. Wij houden het deze reis echter bij Cres en rijden terug naar het noorden.

Plaža Krušćica

Plaža Krušćica is mijn persoonlijke favoriet van alle stranden op Cres. Niet ver van de “hoofdstad” van het eiland is een onverharde afslag, aan de weg naar Merag. Het smalle weggetje heeft wat open plekken in het struikgewas, die net groot genoeg zijn om een auto te parkeren. Gelukkig is één van die parkeerplekjes nog vrij, als wij er aankomen. Van hieruit is het een minuut of 20 afdalen, naar wat mij betreft hét mooiste strand van Cres. Een paar honderd meter verder staan we plotseling voor een roestig hek, met een bordje “private”. Volgens een stel dat net terugkomt van het strand, mag je het hek lopend wel passeren. Aan de andere kant blijkt een camping zonder enige voorzieningen te zijn. Caravans staan verspreid in het bosgebied, met hier en daar open plekken. Op goed geluk slaan we bij een kruising van wegen linksaf. Dat blijkt de juiste keuze. Een eindje verder daalt de grindweg sterk in de richting waar volgens google maps Plaža Krušćica moet zijn. Even verderop nemen we een nog kleiner pad door het steilste deel van de “camping”. We verbazen ons dat zelfs hier een enkele caravan staat.

weg naar Plaža KrušćicaDe weg die wij wandelen naar Plaža Krušćica

Een meter of 100 het smalle, steile pad af, zien we plotseling een intens blauwe kleur door de bomen heen. We hebben Plaža Krušćica gevonden! Het eerste waar ons oog op valt is de schommel. Aan een dikke tak van één van de bomen boven het strand hangt een schommel waar je gezellig met z’n tweetjes op kunt zitten, of relaxt onderuit kunt zakken in je eentje. Ik zit er minstens een half uur te genieten, voordat ik eindelijk afdaal naar het strand, waar onze meiden al met hun snorkels in het bizar heldere water liggen. Het strand bestaat uit kiezels en is slechts bevolkt door enkele andere bezoekers. Bijzonder, dat dit bestaat in het hoogseizoen, in een populair land als Kroatië, op zo’n mooi strand.

Net als bij veel andere baaien, waar je niet direct met de auto kunt komen, liggen ook hier wel enkele bootjes te dobberen. Cres lijkt me echt een super fijne bestemming om met een bootje rond te toeren langs al die blauwe baaien en mooie stranden. Dit strand kost met de benenwagen echter niet enorm veel inspanning en is qua schoonheid zeker de moeite van de korte tippel waard.

Plaža Krušćica één van de mooiste stranden op CresPlaža Krušćica is echt één van de mooiste stranden op Cres

Sveti Ivan Beach in Lubenice

De ligging van het dorpje Lubenice is spectaculair. Hoog op een klif kijkt de verzameling huizen, kerkjes en verschillende kapellen uit over de blauwe kust en één van de mooiste stranden van Cres. Sveti Ivan Beach ligt daar ogenschijnlijk vooral aantrekkelijk te zijn in de diepte, maar vergis je niet in de afdaling en vooral de klim weer naar boven.

De dag dat wij van Lubenice naar Sveti Ivan Beach lopen is het zo’n 30 graden en zelfs naar beneden loopt het zweet al over onze rug. De terugweg is echt pittig, vooral over de rotsige stukken waarbij je ook flink moet klimmen. Neem echt meer dan genoeg water mee, want op het strand is niks te krijgen. Dat geldt trouwens voor alle stranden in deze lijst, behalve de laatste. Schoonheid komt nou eenmaal niet altijd met luxe. 😉 Gelukkig is de route redelijk afwisselend. Dan weer lopen we door een loofbomenbos, dan weer over een rotsige vlakte met bijzondere patronen en tenslotte een deel met pijnbomen.

Sveti Ivan Beach Lubenice KroatiëSveti Ivan Beach bij Lubenice één van de mooiste stranden van Cres, misschien wel van Kroatië

Eenmaal beneden op het strand aangekomen, willen we het liefst even in de schaduw zitten. Helaas zijn de weinige schaduwplekjes al bezet door mensen die vroeger zijn opgestaan dan wij. Sveti Ivan Beach is een populair strand in de zomermaanden, ook voor dagtrips met boten. Gelukkig vinden we in het tuintje van een vervallen huis verderop aan het strand nog wel een schaduwplekje. Een uurtje later vertrekken verschillende boten naar een volgende baai en wordt het strand ineens een stuk rustiger. Met de steile, groene berghelling rondom heeft de plek zo wel wat wilds. Onze meiden springen eindeloos van de rotsen in het water en snorkelen uren lang.

De stranden bij Beli

Ook Beli is zo’n schitterend gelegen dorpje, hoog op de berg. De afdaling vanuit Beli naar de stranden is iets minder uitdagend dan die in Lubenice, maar kan bovendien gewoon met de auto. Bij de stranden is een parkeerplaats, vanwege de horeca en de camping hier. De parkeerplaats heeft een beperkte omvang, dus in de zomermaanden loont het om een beetje op tijd te komen. Het hoofdstrand van Beli is populair, vanwege de goede bereikbaarheid, de camping en een aantal vakantiehuisjes direct aan het strand. Ondanks de drukte is het strand super.

stranden Beli CresDe stranden van Beli van druk naar rustig

Wij zijn hier alleen niet direct vanwege dat strand. In de ochtend struinen we door Beli en leren we in het bezoekers- en opvangcentrum alles over de vale gier. We bekijken 7 gieren van dichtbij. En ook bij het strand staat een activiteit op het programma: we gaan ziplinen dwars over de baai heen. Na die toffe, maar vrij korte ervaring van de zipline hebben we nog wat tijd over. Het hoofdstrand van Beli vinden we toch wat te druk en dus volgen we een klein voetpad op het verre deel van het strand.

Het pad laat ons niet alleen zien door wat voor prachtige heuvels vol groen het strand van Beli wordt omgeven, het voert ons ook langs rotskusten aan de helderblauwe zee naar twee kleinere stranden. Geen horeca hier, maar ook geen grote groepen mensen. Het struikgewas doet een beetje tropisch aan, zeker met alle vlinders die er ook rond fladderen en zorgt tevens voor wat schaduw. Lang zitten we in die schaduw niet, want het water lonkt. Zo helder en blauw hier ook weer, net als bij al die andere mooie stranden op Cres. Alleen al die stranden zorgen ervoor dat Cres één van onze favoriete plekjes in Kroatië wordt. Toch is er hier nog veel meer te beleven. In een apart blog zet ik de bezienswaardigheden van Cres op een rij.

Ben jij al eens op Cres geweest? Of heb je een andere mooie stranden in Kroatië bezocht die relatief rustig zijn? Ik ben benieuwd! Zelf heb ik, buiten Kroatië, ook goede herinneringen aan de onontdekte strandjes op Mallorca. Ook de stranden in Albanië en die op Pilion zijn minstens even mooi als de stranden van Cres.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

9 reacties op “De mooiste stranden op Cres – ontoeristisch eiland in Kroatië

 1. Branka zegt:

  Super leuk om te lezen, we gaan zondag as naar Cres. Bedankt voor de strandtips! We gaan naar een klein dorpje vlakbij Valun. Weet jij toevallig of er in Valun een supermarkt of bakkerij is?

  • Yvonne zegt:

   Ik kan me niet herinneren er een bakker of supermarkt gezien te hebben. Restaurants wel. In google kan ik het ook niet vinden. De eigenaar van jullie accommodatie weet het vast. Veel plezier op Cres!

 2. Marion Van Veen zegt:

  Wat leuk om jouw verhalen te lezen over de stranden op Cres. Wij zijn daar over een maand en deze info vind ik echt super!
  Heb je ook nog een favoriete camping daar? Wij houden van niet te volle drukke campings, het liefst zonder animatie en dergelijke

  • Yvonne zegt:

   Ah, dat wordt zeker een mooie vakantie! Het is een prachtig eiland. Wij sliepen in een appartement, maar ik denk eigenlijk dat de meeste campings op Cres aan je eisen zullen voldoen. Het is een heel relaxt en rustig eiland. Veel plezier!

 3. Aniek zegt:

  Ik herinner me van de reizen naar de kust van Croätie inderdaad ook vooral het snorkelen aan de rotskust. En die zee-egels waar je altijd wel een keer op ging staan als je het water uit wilde :s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *