zien en doen in Karlovac - stedentrip Kroatië

Zien en doen in Karlovac – stedentrip Kroatië off the beaten track

Karlovac staat zeker niet bovenaan in de meest bezochte bestemmingen van Kroatië. Tijdens onze rondreis door Kroatië off the beaten track hebben wij de stad wél bezocht. Vooraf hadden we niet direct hoge verwachtingen van de bezienswaardigheden van Karlovac, maar onze drie volle dagen in en om de stad hebben ons echt verrast. Het is een heerlijk authentiek stadje, met een heftige geschiedenis, maar ook een aantal leuke bezienswaardigheden voor gezinnen. Op korte afstand van Karlovac vind je verschillende sprookjesachtige kastelen én geweldig mooie natuur. Ben je op weg naar één van de eilanden van Kroatië, maak dan gerust hier een stop voor een stedentrip van een paar dagen.

Wandeling door het oude centrum van Karlovac

Karlovac is een kruispunt van Kroatische rivieren. De Kupa, de Korana, de Dobra en de Mrežnica komen er samen. Daardoor is het een hele groene stad, met veel parken. Het oude centrum, dat ontstond in de zestiende eeuw, is niet heel groot, maar wel sfeervol. Je vindt er een aantal fotogenieke pleinen, de restanten van het oude fort en straatjes met pastelkleurige bouwwerken. Het beroemde, Kroatische biermerk Karlovačko komt er vandaan, ook al is dat tegenwoordig van Heineken. Als wij door Karlovac slenteren is het dik boven de 30 graden, dus we wandelen vooral van fontein naar ijskraampje en weer terug. Toch krijgen we een goede indruk van het authentiek aandoende stadje.

centrum KarlovacOnze wandeling door het centrum van Karlovac

Zien en doen in Karlovac langs de rivier

Aan de Korana rivier, die pal langs het centrum van Karlovac stroomt, kun je jezelf op een zomerse dag prima vermaken. Aan de stadskant is dé plek om te zwemmen en recreëren als de temperaturen omhoog schieten. In de rivier liggen een aantal gave waterspeeltoestellen, waar je gratis gebruik van kunt maken. De duikplanken zien er nogal Spartaans uit, maar worden door de lokale jeugd gebruikt om indruk te maken op de rest van de wereld. Voor kinderen zijn ze minder geschikt, omdat ze nogal vlak boven de kant hangen. Het lijkt allemaal niet heel verantwoord. Langs de rivier zijn hier fijne schaduwplekjes op het gras, onder de bomen. Voor jonge kinderen is er een omheind speeltuintje en bij het restaurantje kun je terecht voor een hapje en drankje.

Aan de overkant van de Korana zie je tussen de bomen hier en daar net een stukje van Aquatika, hét aquarium van Karlovac. Vanaf het zwemstrand loop je er in minder dan 5 minuten naartoe. Het bijzondere aan dit aquarium is, dat er alleen zoetwatervissen uit de lokale wateren te zien zijn. Geen kleurrijke tropische vissen dus, maar veelal bruine en grijze vissen in alle soorten en maten. Verwacht geen spectaculaire bezienswaardigheid, maar het is zeker ook niet het kleine aquariumpje dat we verwacht hadden. Tussen de aquaria staan een aantal leerzame panelen met achtergrondinformatie over de vissen, veel voorkomende, maar ook hele zeldzame. Je bent er met een dik half uur wel uitgekeken, maar Aquatika is zeker één van de dingen die je moet zien en doen in Karlovac en prima te combineren met zwemmen in de Korana.

Karlovac Korana rivierKarlovac langs de Korana rivier: zwemmen en Aquatika

Geschiedenis van Karlovac

Karlovac is een naam die me bekend in de oren klinkt, al van vóór deze stedentrip in Kroatië. In de jaren ’90 is hier stevig gevochten in de Balkanoorlog. Dat is nog altijd goed te zien, als je door de stad rijdt. Sommige flats in de buitenwijken zitten van boven tot onder vol kogelgaten en granaatinslagen. Net ten zuiden van Karlovac, waar de Korana en de Mrežnica bij elkaar komen, zijn de gevechten het hevigst geweest. De bruggen over deze rivieren waren destijds een strategisch belangrijk punt in de oorlog tussen de Kroaten en de Serviërs.

Over een oude barak destijds bekend stond als “Hotel California” is een glazen buitenkant geplaatst, om het Homeland War Museum te vestigen. Buiten staan voertuigen en vliegtuigen die in de oorlog gebruikt zijn. Zelfgebouwde tanks, beschadigde vliegtuigjes en raketwerpers staan buiten uitgestald. Binnen is een interactief museum dat een goede indruk geeft van wat er destijds in Karlovac is gebeurd. Er is een herdenkingsruimte voor de mannen die omkwamen in de gevechten. Hier wordt je wel even stil van. Onze meiden schrijven een briefje voor de wensboom: “We moeten lief zijn voor elkaar” zegt onze zesjarige. En zo is ‘t! Hopelijk hoeft zoiets als dit nooit meer te gebeuren.

Karlovac Homeland War MuseumHet indrukwekkende Homeland War Museum in Karlovac

Nog wat verder terug in de tijd

Kasteel Dubovac, aan de rand van Karlovac, neemt je nog wat verder mee terug in de tijd. Dit kasteel uit de 13e eeuw is weer mooi opgeknapt, soms een beetje té mooi naar onze smaak misschien. De kamers zien er soms wel heel gelikt uit. Voor een paar euro kun je de trappen beklimmen om de verschillende ruimtes in het kasteel te zien. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de heuvels rond Karlovac. Vooral tegen zonsondergang is het er prachtig. Beneden zit een prima restaurant.

De kant van de grootste parkeerplaats is niet de meest fotogenieke kant van kasteel Dubovac. Als je de mooiste foto’s wilt maken, moet je eigenlijk het kasteel eerst voorbij lopen, de heuvel op aan de andere kant.

Dubovac kasteel KarlovacDubovac kasteel net buiten Karlovac

Kastelen vlakbij Karlovac

Een half uurtje ten noorden van Karlovac ligt nóg een kasteel dat de moeite van een bezoek waard is. Het kasteel van Ozalj ligt niet bovenop een heuvel, maar aan de rand van een door de rivier uitgesleten dal. Dit kasteel bestaat uit verschillende gebouwen en is een stuk groter dan Dubovac. Een groot deel van het kasteel is gerestaureerd en niet te bezoeken.

In enkele bijgebouwen, zoals de kerk, kun je wel een kijkje nemen. Het leukste is het echter om gewoon de oude poort door te lopen en een beetje rond te kijken rondom het kasteel en te genieten van het uitzicht over de rivier. Je bent er gauw uitgekeken, maar het is een super fotogeniek plekje. Wij hebben nog het geluk een steenuiltje in één van de muren te spotten.

Ozalj kasteelBij het Ozalj kasteel loop je geen uren rond, maar het is prachtig

Rijd je vanuit Karlovac een half uurtje naar het westen, dan passeer je Bosiljevo. Hier vind je een kasteel dat zo uit het sprookje Doornroosje lijkt te komen. Het kasteel is al jaren niet meer in gebruik en officieel gesloten. Het hek staat echter open als wij er aankomen en we besluiten een kijkje binnen de indrukwekkende kasteelmuren te nemen.

Hedera woekert al op verschillende gebouwen en heeft al een weg omhoog naar de toren gevonden. Ook de put van het kasteel is helemaal begroeid. Op het dak van enkele gebouwen groeien bomen. Binnen kraakt de houten trap als we die beklimmen. In verschillende ruimtes zijn nog restanten van de inrichting en muurschilderingen te vinden. Ooit was dit een geweldig mooi kasteel. Nu is het vooral een spannende plek om rond te dolen. Er zijn eindeloos veel kamers en gangen.

Bosiljevo kasteel KroatiëHet Bosiljevo kasteel: Doornroosje in Kroatië

Dagtrip naar Rastoke en Plitvice

Zo’n 3 kwartier naar het zuiden vanuit Karlovac, kom je in Rastoke. Houd je van pittoreske dorpjes met houten watermolens, langs schitterende watervallen? Dan zit je in Rastoke goed. Kom er alleen liever op een andere dag dan de maandag. Dan is namelijk het meest fotogenieke deel van het dorpje, op het eiland tussen het water, gesloten. Wij hebben er, ondanks dat, nog steeds hele mooie plekjes ontdekt. Leuk om te zien hoe de restaurants hun voorraad brandhout aanvullen bovendien. De geur van dat hout draagt zeker bij aan de sfeer van het plaatsje. Hier zie je watervallen en prachtige natuur, maar zonder de aantallen toeristen van Plitvice. Wil je toch graag een dagtrip naar de Plitvice meren maken, dan moet je vanuit Rastoke nog een half uur verder naar het zuiden rijden. Koop in de zomermaanden wel ruim van te voren je online tickets.

Na onze wandeling door het dorpje en langs de watervallen van Rastoke, zijn wij lekker gaan zwemmen. Vanaf de toegangsbrug naar het dorpje kun je een klein stukje de rivier volgen, tot je aan beide kanten van de rivier een ligweide ziet. Kies zelf of je liever aan de kant van de (wederom gevaarlijk dicht langs de kant geplaatste) duikplanken ligt, of aan de overkant de rivier nog wat verder volgt naar de allerlaatste steiger, net om de bocht. Hier kun je in stilte, midden in de natuur zwemmen. Of kikkers vangen natuurlijk. 😉

Rastoke KroatiëRastoke is een pittoresk dorpje tussen de watervallen

Urbex trip naar Petrova Gora

Een uur ten zuiden van Karlovac en makkelijk te combineren met een dagtrip naar Rastoke ligt Petrova Gora. Deze berg, tegen de grens met Bosnië en Herzegovina, is niet alleen mooi vanwege de uitgestrekte bossen. Er staat vlakbij de top een bijzonder monument, dat een bezoek waard is. Het monument dat de mensen eert, die gestorven zijn tijdens de opstand tegen de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog, is een karakteristiek bouwwerk. De ronde vormen en de roestvrijstalen platen doen aan als een Sovjet bouwwerk. Het gebouw was klaar in 1981 en is in de jaren ’90 door de Serviërs als basis gebruikt. Na de Balkanoorlog raakte het in verval, vanwege de nare bijsmaak door die Servische bezetting.

Tegenwoordig is het een makkelijk toegankelijke Urbex locatie en een beetje een bizarre plek om te bezoeken. Het uitzicht vanaf het dak is schitterend. Daarvoor moet je wel een aantal trappen beklimmen, voor onze jongste op den duur wat té spannend. Niet alle trappen zijn nog in goede staat, door de afgevallen roestvrijstalen platen kijk je hier en daar zo in de diepte en er komen vreemde, zoemende geluiden uit de liftschacht. Samen met onze oudste maak ik wel de hele klim naar boven. Heel speciaal om bovenop zo’n monument te staan.

Petrova Gora monumentHet Petrova Gora monument is een bizarre verschijning bovenop de berg

Accommodatie Karlovac

Wij slapen in Karlovac in een appartement in één van de communistisch aandoende flats in de buitenwijken. Van binnen is het appartement voorzien van alle luxe die je nodig hebt op vakantie en we hebben er maar liefst 3 slaapkamers. Slaap je liever in het centrum, dan is dit een fijne optie met 2 slaapkamers: midden in het centrum en toch leuk geprijsd.

Heb jij al eens een Kroatische stad in het binnenland bezocht? Heerlijk toch?! En zo gemoedelijk nog. Hoewel op sommige plekken de tips van collegablogger Yvonne over wat je niet moet doen op stedentrip zeker van pas komen.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

4 reacties op “Zien en doen in Karlovac – stedentrip Kroatië off the beaten track

  1. Tea zegt:

    Wow! Wat bijzonder om dit deel van Kroatie te zien. Ik ben net over de grens in Bosnie geboren en tijdens de oorlog naar Nederland gevlucht. Vroeger toen wij in de zomervakantie naar Bosnie reden was dat de Zagreb – Karlovac – Rastoke route.

    En ik wist helemaal niet dat je het monument van Petrova Gora kunt beklimmen – dit gaat op de lijst voor als ik oma de volgende keer ga bezoeken.

    • Yvonne zegt:

      Ja, het is een heel interessant deel van het land. Het museum over de oorlog heeft grote indruk gemaakt op onze kinderen die de geschiedenis niet kenden. Het monument van Petrova Gora is niet helemaal officieel toegankelijk, maar wordt een soort van gedoogd. Zoals een medewerker van een hotel wat lager zei: “als de politie je niet ziet kun je er naartoe” 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *