De Balkan top vakantie

De Balkan – top vakantie in Zuidoost Europa

De Balkan is een regio die langzaam weer steeds populairder wordt. Helemaal terecht ook, want het is er prachtig. Alle ingrediënten voor een top vakantie zijn in de Balkan te vinden. Het is er van mei tot september over het algemeen heerlijk weer. Je kan er wandelen door ruige berglandschappen en een duik nemen in een intens blauwe zee of in een kristalhelder meer. Het eten is een heerlijke mix van Zuid-Europees met invloeden van overal en de mensen zijn enorm gastvrij en trots om hun land aan je te laten zien. Ten slotte is De Balkan ook nog eens een bijzonder budgetvriendelijke vakantiebestemming. Waar wacht je nog op; De Balkan vraagt erom om ontdekt te worden! Ik neem je graag mee naar onze persoonlijke favorieten van De Balkan.

Welke landen zijn dan die Balkan landen?

Dat De Balkan daar ergens in het Zuidoosten ligt, dat weten de meeste mensen wel. Welke landen er nou precies wel en niet bij horen, dat moest ik zelf ook even opzoeken. Geografisch gezien is De Balkan het schiereiland ten zuiden van de rivieren Donau en Sava en tussen de Adriatische en Zwarte Zee. Albanië, Bulgarije, Montenegro, Macedonië, Bosnië, Servië en Kosovo zijn op die manier de enige landen die 100% tot de Balkan gerekend mogen worden. Van Griekenland behoort dan alleen het vasteland tot de Balkan en Kroatië alleen het zuidelijke, bergachtige deel. Ook Servië is voor slechts 73% deel van De Balkan. Op grond van religie, taal, cultuur en geschiedenis worden Roemenië en Slovenië wel vaak tot de Balkan gerekend, ook al ligt van die landen slechts een klein deel officieel in de juiste regio.

Curciu Transsylvanië Roemenië BalkanGeografisch gezien hoort slechts een klein deel van Roemenië tot De Balkan

Persoonlijke favorieten voor vakantie naar de Balkan

We hebben nog niet alle Balkan landen zelf bezocht en ik heb ’t vermoeden dat Montenegro zomaar eens één van onze favorieten zou kunnen zijn als we dat wel hadden. De foto’s die ik van het land zie, doen me denken aan een mix van Kroatië, Slovenië en Albanië. Niet zo gek natuurlijk, want al deze landen liggen daar niet ver vandaan. Van de landen die we wel bezocht hebben is Kosovo het land waar we meer van zouden willen zien, omdat het zo heerlijk onontdekt en puur is. We waren er slechts een dag op doorreis en hebben alleen een paar stops gemaakt, onder andere in de historische binnenstad van Prizren. Vooral de besneeuwde bergtoppen die we overal zagen lonkten.

Van de landen die we wel bezocht hebben, is Albanië denk ik mijn favoriet. Dit land heeft alles voor in huis voor een topvakantie en is het meest veelzijdig. Hoewel Roemenië nog authentieker aanvoelt. Het gevoel dat je een tijdreis maakt daar is zo heerlijk. Naar Kroatië zijn we in 2003 én 2009 afgereisd en dat is natuurlijk niet voor niks. Eigenlijk durfde ik daarna niet meer. Ik was bang dat het land dat we in 2003 aantroffen er niet meer is, dat het toerisme te veel verandering heeft gebracht. Uiteindelijk zijn we afgelopen zomer toch terug gegaan, om een route langs de ontoeristische plekjes van Kroatië te volgen. We waren opnieuw onder de indruk, bijvoorbeeld van de stranden van Cres en het eiland Cres zelf.

Drukste Balkanland KroatiëTegenwoordig waarschijnlijk het drukste Balkan land: Kroatië

Geen heel land, maar het Noordwesten van Griekenland is ook heel erg mooi. Reis je met het openbaar vervoer, dan kun je deze regio perfect combineren met het zuiden van Albanië. Bergen, idyllische stranden aan een intens blauwe zee en eeuwenoude bruggen en dorpjes zijn de ingrediënten van dit stukje Balkan.

Albanië heeft het allemaal

In Albanië kun je ’s ochtends tussen de indrukwekkende resten van een oude Griekse stad wandelen, lunchen in de natuur, aan een intens blauw meer en ’s middags met je billen op het zachte strandzand ploffen. Je kunt er de ene dag, lekker lui, één van de mooiste boottochten van Europa maken. En de volgende dag een intensieve hike ondernemen, in de grillige bergen in het uiterste Noorden van het land. Albanië is één van de meest diverse Balkan landen. Hier is voor ieder wat wils.

Ondanks de slechte naam die de Albanezen in West-Europa hebben, zijn wij zelden zo gastvrij en enthousiast ontvangen. Onze kinderen zijn op snoepjes en fruit getrakteerd en werden op handen gedragen. Bovendien is Albanië ook nog één van de goedkoopste landen van de Balkan. Alleen in het hoogseizoen gaan de prijzen rond de stranden in het zuiden omhoog. Reis je in de lente of het najaar, dan kun je hier echt voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

Favoriete Balkan land AlbaniëMijn favoriete Balkan land Albanië

Roemenië, waar de tijd heeft stilgestaan

Ook erg vriendelijk voor de portemonnee is Roemenië. Hoewel officieel alleen het deel rond de Donaudelta tot de Balkan behoort, voelt het land in veel opzichten als een echt Balkanland aan. Een rondreis door Roemenië voelt als een reis terug in de tijd. Op veel plekken zijn paard- en wagen nog een vast onderdeel van het straatbeeld. Op het platteland wonen en leven de mensen nog zoals ze dat in West-Europa vijftig jaar of nog langer geleden deden. De houten kerken, die van binnen ware kunstwerken zijn, zitten ’s zondags vol met mensen in klederdracht.

Het land heeft verder imposante kastelen en een schone, ongerepte natuur waar je wel van móet genieten. Je kunt hier wandelen door kloven met kale, steile rotswanden en over hoogvlaktes waar zelfs in juli nog een restje sneeuw ligt. Om Roemenië echt te ervaren heb je minimaal drie weken de tijd nodig. Het land is groot en je kunt hier verschillende jaren op vakantie gaan, zonder hetzelfde te zien.

Maramures RoemeniëEen rondreis door Roemenië voelt als een reis terug in de tijd

Onze eerste liefde op De Balkan – Kroatië

In 2002 hoorden we voor het eerst positieve verhalen over Kroatië, een land dat sinds het eind van de oorlog in voormalig Joegoslavië nog altijd gemeden werd. Wij besloten een kijkje te gaan nemen en guess what?! Liefde op het eerste gezicht. De deels verlaten bergdorpjes van Istrië, de vele groenblauwe en spiegelgladde meertjes en watervallen van Plitvice en de kale berglandschappen die in Dalmatië op verschillende plekken haast tot de zee reiken maakten indruk. Ook de historische steden Split en Zadar bleken de moeite waard. En die eerste keer dat we door de immense stadspoort van Dubroknik reden, vergeten we niet snel meer.

Na die eerste rondreis door Kroatië, onze eerste kennismaking met de Balkan, keren we zes jaar later terug. De verandering is ongekend. De dorpjes in het binnenland van Istrië zijn weer bewoond, door West-Europese kunstenaars en mensen die er een B&B hebben geopend. De bijzondere, haast mysterieuze sfeer die er die eerste keer hing, is verdwenen. Langs de kust is het op sommige plekken flink druk. Ons favoriete stukje Dalmatië, rond Omis, lijkt wel een mierennest. In het centrum staat elke dag een flinke file. De mooie pleinen in Split en Dubroknik staan zo vol mensen, dat je de historische panden er omheen amper meer kunt zien. Prijzen zijn met 300 procent gestegen, soms meer.

Balkan Kroatië DalmatiëZo mooi is de Balkan in Dalmatië rondom Omis

Kroatië voelt inmiddels een beetje Italiaans aan, zeker in de kleurige stadjes aan het water. Mochten we nog een keer die kant op gaan, dan zal dat zeker in het voor- of naseizoen zijn. Ik hoor dat het dan met de drukte meevalt en je dan vaak nog in relatieve rust de typisch Kroatische sfeer kunt opsnuiven.

Rondreis door de Balkan

Met onze eigen auto reisden we naar Kroatië en naar Roemenië. In elk van deze landen reisden we zo’n drie weken rond. Goed om te weten dat een reis naar de Balkan met eigen auto wat extra voorbereiding vergt. In Albanië maakten we een rondreis van twee volle weken en het liefst waren we er nog een week langer gebleven. Wij vinden het heerlijk om een land echt te leren kennen. Je kunt er natuurlijk ook juist voor kiezen om in verschillende Balkan landen de sfeer te proeven en een aantal highlights te bezoeken. Daar waar het je bevalt kun je altijd nog een keer terug komen om meer te zien. Houd er bij het plannen van je reis rekening mee dat niet alle landen op de Balkan tot de Europese Unie behoren en dat daar soms lange wachttijden aan de grens bij horen. Overigens hebben we aan de grens met EU-land Roemenië (en later ook weer eruit) ook een behoorlijke tijd staan wachten.

Met de eigen auto naar de BalkanMet de eigen auto naar de Balkan is de ultieme vrijheid

Een prima plek om de lange reis naar de Balkan op te breken is Oostenrijk. Zo hebben we zelf afgelopen jaar een paar dagen in Wenen doorgebracht. Van hieruit kun is het Noordoostelijke deel van de Balkan makkelijk bereikbaar. Wil je je rondreis door de Balkan in het Noordwesten beginnen, in Slovenië of Kroatië, dan is Ulm of München een mooie stop. De keus aan routes door de Balkan is eindeloos en hangt echt van je eigen interesses , maar een mooi rondje van drie tot vier weken is bijvoorbeeld:

Ulm – Ljubljana en van daaruit dagtrips naar Bled en Postojna – Omis en van daaruit Split en de Makarska Rivièra – Kotor en Skadar – omgeving Ostrog en Durmitor – Dubrovnik – Mostar – Sarajevo – Plitvice – Ulm

DubrovnikDubrovnik is een niet te missen stop op je rondreis door de Balkan

Reizen met eigen vervoer of met het OV

In een regio als de Balkan vind ik het super fijn om de beschikking te hebben over vier wielen. Dat kan onze auto zijn, of een huurauto ter plaatse. In elk geval is deze regio makkelijker te ontdekken als je zelf kunt gaan en staan waar en wanneer je wilt. Met het openbaar vervoer kom je lang niet overal en ben je een stuk langer onderweg. Treinen tussen de verschillende Balkan landen en zelfs binnen verschillende van deze landen is soms om hoofdpijn van te krijgen. Zo kun je naar Dubroknik alleen met de bus, als je met het ov wilt reizen.

Sommige trajecten van je rondreis door de Balkan zijn dan weer prima te doen met de trein, zoals tussen Mostar en Sarajevo. Mocht je heel graag met het OV door de Balkan willen reizen, dan is een mooie optie de combinatie van bus (meestal) en trein (soms) met een sporadische taxi of huurauto voor de minder makkelijk bereikbare plekken. Neem wel meer tijd als je graag op die manier rondreist.

Reizen met de trein en bus is een stuk goedkoper in De Balkan dan in West-Europa. Het kan daarom meestal niet uit om een speciale Rail Pass, zoals Eurail, aan te schaffen. Reis je echt veel met de trein, dan is het de moeite om te berekenen of zo’n pas voor jou wel uit kan.

Balkan niet overal OVIn de Balkan kom je niet overal met het OV

Met een Interrail pass kun je vanuit Nederland, via bijvoorbeeld Zuid-Duitsland of Wenen in elk geval naar de hoofdsteden van Bosnië, Kroatië, Slovenië, Macedonië, Montenegro, Sevië reizen. Vanaf daar kun je dan per traject kiezen voor een trein of bus, enig uitzoekwerk vereist.

Kies je voor een huurauto? Meestal zijn de opties om de grens over te steken met je huurauto beperkt. Niet alleen in de Balkan is dat zo, maar overal ter wereld. Het makkelijkst is om per land een rondje met de huurauto te doen en anders goed uit te zoeken welke verhuurder toestaat dat je de grens over gaat.

Auto rijden in De Balkan

Ga je met je eigen auto, of met een huurauto op pad in De Balkan, dan is het goed om er rekening mee te houden dat de wegen niet overal even goed zijn. In elk geval zijn ze vaak bochtig en smal. Snelwegen zijn er lang niet overal. Over het algemeen geldt dat je prima kunt rond rijden in De Balkan, als je rustig aan doet en je niet laat haasten. In Albanië wonen de ergste wegpiraten, maar de wegen zijn er betrekkelijk rustig. Als je het geen probleem vindt om te kijken naar de tenenkrommende inhaalmanoeuvres van anderen en zelf gewoon je ding doet, zul je ook hier prima zelf kunnen rijden.

met de huurauto door AlbaniëIn Albanië wonen de ergste wegpiraten, maar de wegen zijn rustig

Houd er in landelijke regio’s (dat zijn er veel!) rekening mee dat na elke bocht een herder met een kudde vee op de weg kan lopen. In Roemenië zie je in bepaalde regio’s nog veel paard- en wagens op de weg. In de steden kan het verkeer daarentegen nogal chaotisch overkomen. Verkeerssituaties zijn niet altijd makkelijk te overzien en het is druk. Gelukkig gaat het allemaal wel dezelfde kant op, het is hier geen India! 🙂

Betalen in De Balkan

In Griekenland, Montenegro en Kosovo kun je de boodschappen afrekenen met Euro’s, maar in alle andere Balkan landen hebben ze hun eigen munteenheid. Niet heel praktisch als je een rondreis door verschillende landen maakt, maar wel de realiteit. Betalen met pin is niet overal mogelijk, dus direct contant geld uit de muur halen is handig. Alleen niet te veel, want dan blijf je er weer mee zitten als je de volgende grens oversteekt. Een beetje handig plannen hoeveel geld je nodig hebt, is dus wel aan te raden. En anders heb je meteen een goede reden om nog een keer terug te komen. Geen straf, want De Balkan smaakt bij mij altijd naar meer. En dan heb ik het nog niet eens over het overheerlijke eten gehad.

Ga naar al mijn Albanië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

5 reacties op “De Balkan – top vakantie in Zuidoost Europa

  1. Hilde zegt:

    Hoi Yvonne,

    Bedankt voor alle inspiratie! Heb je ook tips m.b.t. het reizen met een camper hier? En/of hoe het met overnachten is? Wij zijn een gezin met twee jonge kindjes (4 en 2 jaar) en twijfelen over of we met een camper naar de Balkan willen reizen, of met onze eigen auto. Kun je gemakkelijk plekken vinden om te overnachten onderweg (hotels, campings etc.?

    • Yvonne van der Laan zegt:

      Wij hebben nooit met een camper gereisd, dus ik vind het wel lastig om die vraag te beantwoorden. Ik weet wel dat er mensen zijn die dit doen. Overnachtingsplekken zijn in veel landen geen probleem, hoewel ik aan de Kroatische kust in de zomermaanden niet op de bonnefooi zou gaan.

  2. Linda zegt:

    Ik wil heel graag eens roadtrippen door de Balkan. wij bezochten tot nog toe alleen Kroatië en dat was zo kort dat ik terug wil voor een iets langere tijd. Je foto’s zijn prachtig 🙂 zo zie je maar dat er ook binnen Europa veel mooie en betaalbare bestemmingen te vinden zijn

    • Yvonne zegt:

      Bosnië lijkt me zeker mooi. Wij hebben er slechts een paar kilometer van gezien, op doorreis van Noord naar Zuid-Kroatië, haha.. wil er zeker een keer echt gaan rondkijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *