verborgen parels

Hoe vind je nou al die verborgen parels altijd?

“Hoe vind je nou al die verborgen parels altijd?” wordt mij geregeld gevraagd. Toegegeven, die liggen niet zomaar voor het raam als je ‘s ochtends de gordijnen open schuift. Ook met een snel rondje googlen vind je ze niet. En toch is het ook niet heel erg lastig om die speciale, onontdekte plekjes te vinden, zoals die onvoorstelbaar groene, prachtige rijstvelden bij Windusari, de bizarre Wat Ban Rai tempel in Thailand of die geheime watervallen en Katun Mokra in Montenegro. Zelfs in bijzonder toeristische regio’s ontdek ik altijd nog juweeltjes, zoals die hele rondreis door Kroatië vol met alleen maar ontoeristische, schitterende plekjes of al die gave stadjes en natuur die bijna niemand bezoekt tijdens een rondreis door Andalusië. Hoe ik die onontdekte parels vind? Volg onderstaande stappen en jij kan het ook.

Stap 1: Kies een land dat niet zo bekend is (duhh)

Portugal, Slovenië en zelfs Albanië en Roemenië weten veel mensen inmiddels wel te vinden. Reis je naar Mongolië of Servië, dan kom je stukken minder toeristen tegen. Je kunt daar prima de bekende bezienswaardigheden (buiten de hoofdstad om) ontdekken en nog steeds één van de weinige bezoekers zijn. In Servië staan we een hele tijd helemaal alleen op één van de mooiste uitzichtpunten van het land, bij de Uvac rivier, terwijl tientallen gieren boven ons cirkelen. In Mongolië hebben we de oude hoofdstad Karakoram bijna voor onszelf.

Vidikovac Molitva Uvac rivierEén van de highlights van Servië is toch een onontdekte parel

Alternatieve stap 1: Kies een bekend land en reis naar de onbekende plekjes

Als je naar landen reist die overlopen worden met toeristen, is het lastiger om daar mooie, onontdekte plekjes te vinden. Die zijn er zeker wel, maar je zult meer moeite moeten doen om ze te vinden. In plaats van te reizen naar een minder bekend land, kun je ook kiezen voor een minder bekende regio in dat land. Ieder land of eiland heeft zo haar “Oost-Groningen” (no offense! ;)). Zo is het zuiden van Tenerife super toeristisch, maar langs de ruige noordkust is bijna niemand, terwijl je juist daar dat bijzondere, mossige nevelwoud vindt. Ga je in Marokko naar Agadir, Marrakesh of het Atlasgebergte, dan ben je zeker niet de enige. In de anti-Atlas vind je tientallen fantastisch mooie, nauwelijks bezochte dorpjes, kloven, bergen en weekmarkten. Die regio is gelukkig nog niet op de toeristische radar verschenen en pareltjes zoals Amtoudi zijn geweldig om een paar dagen de ontdekkingsreiziger uit te hangen. 😉

Slaap in een Airbnb van een lokale eigenaar en maak een uitgebreid praatje bij aankomst of daarna. Laat weten dat je de onbekende parels van zijn regio zoekt. Spreekt de eigenaar geen Engels? Google translate is je beste vriend in jouw missie!

Agadir Amtoudi één van de gaafste bezienswaardigheden Marokkovrijwel de enige bezoeker in de Anti Atlas, Amtoudi is echt een pareltje

Stap 2: Google eenmaal ter plekke de plaatsnaam in combinatie met “sightseeing”

En zelfs midden in een toeristische regio, in een toeristisch land, kom je nog steeds bijzondere plekken tegen, als je ernaar op zoek gaat. Wat dacht je van deze gave, geheime grot, met fenomenaal uitzicht in de uitlopers van de Pyreneeën!? Die heb ik gevonden met hulp van google. Tegenwoordig is google zo slim dat de taal waarin je zoekt minder uitmaakt. Om te zoeken in het Nederlands is niet zo handig, want er is weinig of geen aanbod aan Nederlandse sites over uitgerekend die plekken die jij wilt vinden. Zoek je in het Engels, dan vind je vaak treffers van andere pioniers, die al schreven over een prachtige, onontdekte plek in een veel meer gangbare taal. Begin je speurtocht met typen van de plaatsnaam in combinatie met “sightseeing” of “sights”.

Kijk zeker ook op pagina 2 en 3 van de treffers. De leukste, geheime plekjes worden soms zo weinig bezocht en slechts op voor google oninteressante websites gedeeld. Daardoor scoren ze niet goed in google, maar vind je ze wel op volgende pagina’s terug.

afdaling vanaf de grot naar Notre Dame de VieHoe gaaf, deze geheime grot in de uitlopers van de Pyreneeën

Stap 3: Zoek de mooiste, onbekende treffers in de lokale taal

Heb je in het Engels een mooie plek gevonden, maar is de informatie nog te beperkt om precies te ontdekken waar het is? Of toont google resultaten in de lokale taal, als je in het Engels zoekt? De foto’s erbij vertellen je of het de moeite waard kan zijn. Kopiëren en plakken in google translate zorgt dat je kunt begrijpen of de informatie je naar een bijzondere plek kan leiden. Vaak als je op het spoor bent van een mooie, super lokale bezienswaardigheid en je zoekt verder in de lokale taal, kom je weer op andere websites met meer van dit soort plekken in de omgeving.

Stap 4: Gebruik google maps vanuit je onbekende parel

Heb je een geweldige, onbekende parel gevonden, na uitvoerig speurwerk? Geniet van het vooruitzicht om er de volgende dag naartoe te gaan en kijk op google maps hoe je er komt. De kans dat er bordjes naar een onontdekt plekje staan is klein. Heb je de exacte locatie gevonden? Zoom in en speur de omgeving af. Icoontjes laten zien of er vlakbij nóg een kasteel(ruïne), uitzichtpunt of andere fotogenieke plek is. Zie je dit soort icoontjes? Klik ze aan en kijk welke foto aan de linkerkant op je scherm verschijnt. Lijkt het interessant? Als je de foto aanklikt zie je meestal meer foto’s, die door andere gebruikers van google gemaakt zijn. Zo kun je zoeken naar meer interessante plekjes in de omgeving. Dit kun je uiteraard ook doen als je al op de plek bent waar je in eerste instantie naar zocht. Houdt er wel rekening mee dat er niet op elke afgelegen plek wifi-bereik is.

onontdekte parels vlakbij de highlights van een landSoms komt van het één het ander en vind je geweldige onontdekte parels vlakbij een andere plek

Loop vooral eens de lokale toeristenbureautjes binnen en kijk wat er in de foldertjes staat. Soms zie je iets verrassends. Maak ook even een praatje met de aanwezige lokale medewerker. Die kent de verborgen parels van haar regio vaak het best.

Stap 5 Doe een aantal laagdrempelige activiteiten met je kinderen

En dan nu de enige reden waarom we kinderen hebben.. (grapje mensen, word niet boos, net als toen ik schreef hoe gevaarlijk India is) Maar leuk is het wel, dat er zoveel deuren voor je open gaan als je met kinderen reist. En daarnaast helpt een half uurtje kinderboerderij of speeltuin je om onbekende, maar zo gave bezienswaardigheden te vinden! Als je kind voor de 10e keer van de glijbaan gaat of nóg een keer de pony’s wil aaien, type dan zeker even “sightseeing place near me” in google. Verschillende keren heb ik verrassende ontdekkingen gedaan, van plekken die ik anders nooit gevonden had, zoals de Joodse begraafplaats in Sarajevo. Deze is niet ver van de rodelbaan waar de meiden een paar keer vanaf suisden.

onontdekte parel in SarajevoDe Joodse begraafplaats, een onontdekte parel in Sarajevo

Extra tips om verborgen parels te vinden

Tenslotte een aantal laatste tips om die verborgen parels ook echt zelf te vinden:
Reis langzaam, een slow traveler ontdekt meer bijzondere plekken. Door meer tijd op een bepaalde besteming door te brengen, heb je ook de kans om de lokale bevolking te vragen naar hun tips. Meer dan eens komt er ineens een uniek plekje op mijn radar op de dag dat we verder reizen.

Ga terug naar plekken waar je al eens eerder bent geweest. Als je ergens de highlights al hebt gezien, heb je dus alle tijd om de minder bekende plekjes te bezoeken. Vaak weet je ook beter hoe je die moet vinden als je de weg al kent of contacten hebt opgedaan. Soms kom je ook gewoon spontaan iets moois tegen, omdat je de tweede keer tijd hebt om minder doelbewust op de highlights af te gaan en open staat voor wat er nog meer te zien is.

verborgen parel Lukomir Bosnië en HerzegovinaVerborgen parel Lukomir in Bosnië en Herzegovina

Ik reis het liefst onafhankelijk en op eigen gelegenheid. In afgelegen en minder ontgonnen gebieden kan het zoeken van een goede gids een grote meerwaarde zijn. Zonder gids had ik al die bijzondere dorpjes met dames in kleurrijke klederdracht, in de woestijn rond Bhuj, nooit gevonden. Is er geen officiële gids? Zeker in ontwikkelingslanden is er altijd wel een hotelmedewerker die een vriend heeft die je naar de meest interessante plekken mee kan nemen. Maak wel altijd vooraf duidelijke afspraken over de betaling!

Vind je het lastig om zelf de mooiste onontdekte parels op reis te vinden? Of heb je gewoon geen zin er zoveel tijd in te steken? Volg dan mijn Facebook pagina, waar ik alle bijzondere plekken deel als we op reis zijn, of abonneer je op mijn nieuwsbrief. YvonneREISTverder en dat is niet voor niks. 😉

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Persoonlijk blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *