dagtrips Zadar en Split Dalmatië binnenland

Dagtrips Zadar en Split – het andere Dalmatië buiten de kust

Met zo’n mooie kust zou het haast niet in je opkomen, maar er zijn te gekke dagtrips vanuit Zadar en Split die je beeld van Dalmatië compleet veranderen. Wie denkt dat Kroatië alleen de mooiste stranden en fijne stadjes aan het water te bieden heeft, zal zich verbazen in het achterland van Zadar en Split. Ik heb Dalmatië in 3 verschillende reizen ontdekt en de tofste dagtrips vanuit Zadar en Split voor je op een rijtje gezet. Van deze excursies gaat je avonturiershart zeker sneller kloppen.

Tulove Grede: dagtrip vanuit Zadar voor wandelaars en berggeiten

Een te gekke dagtrip vanuit Zadar die perfect is voor wandelaars en berggeiten is die naar de kalkstenen kliffen van Tulove Grede. Dit deel van het Velebit gebergte is spectaculair vanwege de uitzichten over het 1100 meter hoge deel van het gebergte zelf. Ook de vergezichten tot helemaal over de blauwe Adriatische zee zijn super. Overigens is de wandeling door dit grillige kalksteengebergte niet al te zwaar. Iedereen met een gemiddelde fitheid kan deze doen. Onze meiden hebben er in elk geval geen moeite mee.

Majstorska Ceska toegangsweg Tulove GredeDagtrip vanuit Zadar over de Majstorska Ceska naar Tulove Grede

Deze dagtrip vanuit Zadar kun je alleen met eigen vervoer maken. OV is er op de afgelegen plek van Tulove Grede niet. De rit naar boven met de auto is al een belevenis op zich. Nadat je de doorgaande weg bij Obrovac verlaten hebt, slingert en klimt de weg al gauw door een dor landschap omhoog. Deze weg, de Majstorska Ceska, is gebouwd rond 1830, zo knap! Boven je zie je de kale, witte pieken van Tulove Grede langzaam dichterbij komen. Onderweg passeer je eeuwenoude kerkjes en kapelletjes, maar ook monumenten voor slachtoffers uit de Balkanoorlog in de jaren ’90. Eenmaal boven markeert een stenen muur de plek waar ooit de opnames zijn gemaakt voor de Winnetou films uit de jaren ’60. Inderdaad doen de rotsen achter deze muur ons meteen een Cowboy film in stappen.

In gestaag tempo stijgt het pad steeds verder tussen de kalkstenen pieken. Terwijl je steeds hoger komt, laat je de uitzichten over de zee achter je, maar krijg je er een close-up van de bizarre kalksteenformaties voor terug. De beklimming van een behoorlijk schuine helling, met meer dan genoeg losliggende stenen, maakt dat we de witte rotsen kunnen aanraken. Uiteindelijk vergt het zelfs wat klauterwerk óver de stenen. Boven komen we in een soort maanlandschap terecht, met een mooie, kleine vallei tussen de gladde, puntige rotsen.

Tulove GredeSpectaculaire landschappen bij Tulove Grede, in het achterland van Zadar

We genieten even maximaal van deze mooie plek, voordat we omdraaien. De laatste klim naar de top van Tulove Grede schijnt nog even pittig te zijn, maar wij hebben een lunchafspraak met mijn broer. Die is ook in Kroatië op vakantie. Samen maken we deze dagtrip vanuit Zadar compleet met genieten van het uitzicht bij Pueblo Vinetou en lekker zwemmen in de Zrmanja rivier bij Kupaliste na Zrmanji. Pueblo Vinetou heet trouwens in veel navigaties Pariževačka Glavica.

Zrmanja rivier en haar eeuwenoude boogbrug Kudin Most

De Zrmanja rivier en canyon vormen samen dé verrassing van het binnenland van Kroatië voor mij. Een dagtrip vanuit Zadar naar Zrmanja biedt geweldige mogelijkheden om te hiken, te zwemmen en te chillen in een paradijselijke omgeving. Deze rivier vol karstformaties, stroomversnellingen en watervallen baant zich al slingerend een weg van vlakbij de grens met Bosnië en Herzegovina naar de binnenzee van Novigrad. Ook voor deze dagtrip heb je echt eigen vervoer nodig.

Zrmanja en Krupa rivierWaar Zrmanja en Krupa rivier samen komen kun je een schitterende hike beginnen

Vlakbij Golubic heb je 2 plekken om een gave hike langs de Zrmanja rivier en door de Canyon te maken. Je kunt starten bij de Kudin Most Parking. Rijd dan dan tegenover het betonnen voetbalveldje van Golubic en een heel klein, lokaal winkeltje een smalle weg in. Ongeveer een kilometer naar beneden aan de licht hellende weg, zijn ongeveer 5 parkeerplaatsen en even daarvoor is nog een veldje met nog enkele parkeerplekjes. Vanaf de hoofdweg bij de Kudin Most parking een kilometer of wat terug richting Obrovac leidt het eerstvolgende weggetje links ook naar een parkeerplaats. Vanaf deze onverharde parkeerplaats op de open plek bij een paar huizen, kun je naar het uitzichtpunt op de Krupa Canyon lopen. Ook hier is het wandelpad met bordjes en rood-witte cirkels aangeduid.

Daal je op één van beide plekken af naar de rivier, dan kun je de rood-witte cirkels volgen en kom je automatisch bij de andere parkeerplaats weer boven. Regel in dat geval wel vooraf een taxi die je terug brengt naar je auto, of bereid je voor op een extra 2 tot 3 kilometer lopen langs een saaie route. Wil je jouw dagtrip vanuit Zadar een beetje relaxt afsluiten en heb je niet voor een al te lange wandeling gekozen? Ga dan, voordat je weer klimt naar de weg en de parkeerplaats, zwemmen bij de Kudin Most. De omgeving van deze eeuwenoude boogbrug is sprookjesachtig mooi.

Zrmanja Dagtrip vanuit ZadarDe Zrmanja rivier: de omgeving van de brug is een paradijsje

Je kunt de brug in 20 minuten bereiken vanaf de Kudin Most parking die ik hierboven al noem en kunt deze plek dus combineren met een wandeling, maar dat hoeft niet. Deze plek is echt een oase. Hier zorgt het karstlandschap ervoor dat er verschillende stroompjes naast elkaar ontstaan. De rivier wordt op een aantal plekken breed als een meertje en de watervallen zijn omgeven met schitterend groen. Bomen zorgen voor schaduw aan de rand van de rivier en bij de meertjes. Het enige geluid komt van de ruisende watervallen. In een boom hangt een touw, dat de kinderen als een liaan gebruiken, om het water in te slingeren. IJskoud is het. En ongelooflijk helder.

Manastir Krupa, geen dagtrip maar een stop waard

Heb je gewandeld of gezwommen en nog een beetje tijd over tijdens je dagtrip vanuit Zadar? Dan is een bezoek aan Manastir Krupa zeker een stop waard. Dit historische, Servische klooster wordt nog altijd bewoond door enkele nonnen, die samen zorgen voor het beheer van het kleine (gratis) museumpje van het klooster en het onderhoud. In het museumpje zijn historische voorwerpen en kunstschatten van de Servische kerk te zien en een aantal iconen. De fresco’s aan de binnenkant van de kerk zijn prachtig en heel kleurrijk. Verwacht hier geen uren rond te dwalen, maar een bezoek aan het klooster maakt je bezoek aan de Zrmanja regio wel compleet.

Servisch klooster Manastir KrupaHet Servische klooster is een toffe stop tijdens een dagtrip vanuit Zadar

Indrukwekkende vesting en Krčić waterval in Knin

Knin ligt niet direct op de toeristische route door Dalmatië, maar is een dagtrip vanuit Zadar of Split zeker waard. Vanuit beide steden is het zo’n anderhalf uur rijden naar Knin. De meest in het oog springende bezienswaardigheid van je dagtrip zie je al van ver, uit welke richting je ook komt. Het kasteel van Knin is enorm en ligt hoog boven het stadje, op de groene heuvels. De toegangspoort en de steile toegangsweg doen vermoeden dat deze vesting lastig te veroveren is geweest. De informatie binnen de gigantische muren bevestigt dat. Van bovenop de muren heb je een fantastisch uitzicht rondom. Wij zien onszelf hier al helemaal dit fort bewaken en de vijand van mijlenver aan komen rijden op hun paarden.

Aan de andere kant van Knin, net buiten het centrum, vind je een andere bijzondere bezienswaardigheid. De Krčić waterval schijnt vooral in het voorjaar indrukwekkend te zijn. Op het moment dat wij de plek van deze spectaculaire waterval bezoeken is er geen water! En toch is het mooi. De rotsen hebben de meest uiteenlopende kleuren en het water dat er in de beek langs stroomt is intens blauw. Er staan bankjes, die zorgen dat dit ook een fijne picknickspot is. Heb je tijd en inmiddels weer voldoende energie? Waag jezelf dan nog aan een hike in de voetheuvels van de Dinara, de hoogste berg van Kroatië.

Knin dagtrip vanuit Zadar of SplitKnin is ook een leuke dagtrip vanuit Zadar of Split

Heb je geen energie meer voor een langere wandeling, dan is een bezoek aan de bron van de Cetina rivier ook een mooie afsluiting van je dagtrip naar Knin. Je vindt deze bron van de Cetina rivier, een klein half uurtje buiten de stad. Dit blauwe oog is een magische plek, dat echter populairder wordt bij lokale toeristen. Ga er daarom juist vroeg of laat een kijkje nemen. Het is een magische plek (zie de groete foto bovenaan!), met uitzicht op de Dinara, de hoogste berg van Kroatië.

Bootje varen over de Cetina rivier in Omiš

Tenslotte een dagtrip vanuit Split, die niet erg ver het binnenland is, maar eigenlijk pal aan de kust. Toch is de kust niet dé highlight van Omiš. Dat is de hooggelegen ruïne van een kasteel aan de kloof van de Cetina. Inderdaad, diezelfde Cetina waarvan je de bron kunt bezoeken vlakbij Knin. Die komt hier door een smalle, hoge kloof uit in de Adriatische zee. Aan de kade, niet ver van de plek waar de Cetina rivier en de zee bij elkaar komen, kun je elektrische bootjes huren. Daarmee vaar je zo de kloof in. Onderweg kijk je hoog op, tegen de rotswanden, die steeds dichterbij komen. Stroomopwaarts zijn er twee restaurantjes, waar je aan het water kunt genieten van een heerlijke maaltijd of alleen een drankje. Gaat het bootje je niet snel genoeg? Dan kun je vlakbij de restaurantjes ook terecht voor het huren van een kayak of het boeken van een raftingtrip. En voor wat meer adrenaline, is er zelfs een zipline, waarbij je meerdere keren over de Cetina rivier gaat.

Omis dagtrip vanuit SplitOmiš is slechts een half uurtje verwijderd van Split

Bezoek voor of na je avontuurlijke uitje zeker ook even de kasteelruïne van Omiš. Je hebt er een geweldig uitzicht over de kloof en de kust én je ziet het stadje van bovenaf. Kun je, net als wij, geen afscheid nemen van Omiš? Dan kun je in de smalle straatjes vlakbij het kasteel bij één van de sfeervolle restaurantjes een lokale maaltijd eten. Kom wel op tijd. Omiš is één van de populairste plekken van dit stukje Dalmatische kust.

Behalve Omiš zijn Trogir en Sibenik ook leuke stadjes om te bezoeken aan de kust tussen Zadar en Split, maar ik wil me hier beperken tot dagtrips in het binnenland. Voor Omiš heb ik een uitzondering gemaakt, vanwege de kloof die het binnenland in gaat.

Bekendste dagtrip Zadar of Split – Krka Watervallen

De Krka watervallen zijn een immens populaire dagtrip vanuit Zadar of Split. Dat is niet voor niets. De Krka watervallen en –meren beslaan een groot gebied en zijn geweldig mooi. Het park heeft 5 verschillende ingangen, waarvan de meeste mensen Lozovac kiezen. In een uur of 3 kun je vanaf daar het lagere deel van de watervallen rond wandelen. Vanaf ingang Skradin kun je een boottocht door een deel van het park maken. Ook kun je er naar de hoogste waterval varen. Deze Skradinski Buk is de meest bekende plek van de Krka Watervallen, met een groot, blauw meer pal ervoor. Ooit mocht je in dat meer zwemmen, maar sinds 2021 is dat niet meer toegestaan.

Krka waterval dagtrip Zadar of SplitDe Krka waterval is de bekendste dagtrip vanuit Zadar of Split

Vanwege het toeristische karakter hebben wij zelf de Krka Watervallen niet bezocht. In plaats daarvan zijn we wat later naar de Kravica watervallen geweest, niet ver van Mostar, in Bosnië en Herzegovina. Ga je niet naar Bosnië en Herzegovina, maar wil je toch graag de Kravica watervallen en Mostar zien? Dan kun je vanuit Split ook een dagtrip boeken en beide op 1 dag bezoeken met een gids die je de mooiste plekjes laat zien. Mocht je de Krka Watervallen graag bezoeken en de grote drommen toeristen willen vermijden, dan is de Manojlovac Slap jouw plek. Deze hoogste waterval is voor de meeste mensen te ver buiten de gebaande paadjes van het park. Je kunt er vrij gemakkelijk via een eigen ingang komen, waar je een kaartje kunt kopen voor alleen dit deel van het park of eentje voor het hele park. Let wel op: soms staat de waterval droog, vanwege een omleiding van het water!

Heb jij Dalmatië bezocht en nog meer tips voor dagtrips vanuit Zadar en Split naar het mooie achterland, waar de kust ver weg voelt? Ik hoor ze graag!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

4 reacties op “Dagtrips Zadar en Split – het andere Dalmatië buiten de kust

 1. Marcella zegt:

  Wat een gave plekken Yvonne! Ik ben langggg geleden in Istrië geweest met mijn ex, dus ik moet nodig eens terug om Kroatië te bewonderen. Gaat er in de komende jaren wel van komen, dus jouw blog heb ik dan ook alvast opgeslagen!

 2. Linda zegt:

  Deze dagtrips klinken stuk voor stuk echt fantastisch en het liefst zou ik ze allemaal maken. Die kleuren van het water ook, wat geweldig overal. Een mooie combi ook tussen natuur en cultuur. Kroatië staat hier zeker op het lijstje en Zadar en Split zeker! Maar de omgeving nu dus ook.

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad, heel fijn die combi van natuur en cultuur. Er is voor iedereen wat te doen en de kust is nooit ver weg, dus ook fijn als de kinderen nog even naar het strand willen in de middag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *