Wat een bofkonten zijn wij, dat we de mooiste eilanden rond Semporna hebben mogen ontdekken tijdens maar liefst 2 lange dag-excursies waarbij we gingen snorkelen en eilandhoppen. Nog nooit hebben we mooiere eilanden gezien, zowel boven als onder water. Het strand is er zacht en parelwit, de kleur van de zee intens blauw. Nooit hebben we kleurrijker koraal en een grotere diversiteit aan onderwaterleven gezien. Nergens anders hebben we de Bajau Laut ontmoet. Ben je op Maleisisch Borneo, dan mag je een ontdekkingstocht naar de eilanden rond Semporna absoluut niet overslaan.
Hoe de mooiste eilanden rond Semporna te bezoeken?
Voor wij naar Semporna afreizen heb ik al uitgebreid onderzoek gedaan over welke de mooiste eilanden rond Semporna zijn en hoe je die het beste kunt bezoeken. Op verschillende eilanden én de “watervillages” voor de kust kun je verblijven in één van de peperdure resorts. Niet alleen de accommodatie zelf is enorm aan de prijs, maar je bent voor eten en drinken ook nog eens aangewezen op de prijzen van deze resorts. Al gauw besluiten wij om in Semporna zelf te verblijven en dagtrips te maken naar de eilanden. De tocht met de boot, van de jetty van Semporna naar de eilanden, is beslist geen straf. Met de wind in onze haren sjezen we door de mooie azuurblauwe wateren, met tropische eilandjes rondom.
De mooiste eilanden rond Semporna: boven en onder water
Eigenlijk bieden alle tourbedrijfjes vergelijkbare excursies aan. Er zijn meestal 3 opties, die je op maat kunt laten maken als je dat zou willen. Daardoor wordt het dan wel weer een privétour, tenzij je zelf een groep bij elkaar krijgt. De prijs is dan een flink stuk hoger dan wanneer je één van de bestaande tours neemt. Wij zijn erg blij met beide tours die we gedaan hebben met Bodgaya City Island Semporna. De eerste tour die we doen is die met stops op Bohey Dulang, Mantabuan en Sibuan. De tweede is die naar Timba-Timba, Mataking en Pom-Pom. Er is ook een tour naar Mabul en Kapalai. Vanwege het enorm toeristische karakter van Mabul, slaan we die over.
Bohey Dulang
Onze allereerste kennismaking met de mooie eilanden rond Semporna is op Bohey Dulang. Nadat we in het haventje van Semporna nog enkele andere reizigers hebben opgepikt, varen we hier in een dik half uur naartoe. Langzaam zien we het tropische eiland en naastgelegen Pulau Bodgaya steeds groter worden. In een hoefijzervorm liggen de groen begroeide, heuvelachtige eilanden in een zee die alle kleuren turkoois lijkt te hebben. De kleuren rondom ons zijn onwerkelijk en alleen al op de aanlegsteiger maak ik meer dan 100 foto’s. Overnachten kan hier niet en dus zijn wij, samen met één andere tour, de enige bezoekers op het eiland.
Bohey Dulang – Tun Sakaran Marine Park
Na een korte briefing over dat we echt op de paadjes moeten blijven, omdat dit het Tun Sakaran Marine Park is, mogen we via het enige wandelpad de jungle in lopen. In een minuut of 30 klimmen we door de dichte, groene heuvels naar de top. Hier valt onze mond open, als we bij het uitzichtpunt komen. Dit is hoe je jezelf een tropisch paradijs van bovenaf voorstelt. Niets dan kristalhelder water in de meest waanzinnige kleuren, een paar eilandjes én toropische wolkenvorming in een verder donkerblauwe lucht. We willen hier het liefst de hele dag blijven staan, maar een kwartier later wordt ons verteld dat onze boot over een half uurtje gaat vertrekken. Met spijt beginnen we aan de afdaling.
Mantabuan
Lang hoeven we niet te varen, na onze afdaling op Bohey Dulang. Direct achter de grootste 2 eilanden in het Tun Sakaran Marine Park ligt een piepklein eilandje in ondiepe wateren. Veel meer dan een zandbank met enige begroeiing is het niet. De aanlegsteiger gebruiken we niet. Al voor we er zijn springen we in het warme water. De zon brandt. We trekken onze meiden gauw wat extra kleding aan, over hun zwempakken. Op Mantabuan eten we onze lunch. Veel tijd nemen wij niet, om in de schaduw van de tropische begroeiing onze rijst te eten. Veel te leuk, om door het ondiepe, heldere water te struinen. Visjes schieten alle kanten op, net als krabbetjes.
Mantabuan is onze volgende stop op de excursie vanuit Semporna
Sibuan met Bajau Laut
Zodra iedereen de lunch op heeft varen we een half uurtje naar het westen. Links zien we eerst nog een tijdje de jungle van Bohey Dulang en Pulau Bodgaya, maar rechts is er niets dan ongelooflijk blauwe zee. Het is moeilijk voor te stellen dat in zo’n paradijselijke omgeving nog niet al te lang geleden hevige piraterij voorkwam. Nog altijd wordt Semporna op sommige websites aangemerkt als onveilig. Dit komt deels door de nabijheid van de Philipijnen en de zeenomaden die hier illegaal de landsgrenzen overgaan. De laatste jaren lijkt de situatie echter rustig en wij hebben nergens een onveilig gevoel. Als we Sibuan naderen hebben we zelfs een heel ander gevoel. “WOW” is alles wat we kunnen uitbrengen als we op ons 3e paradijsje aan land stappen vandaag.
Waar de andere mensen uit onze groep gaan zwemmen rond de boot, maken wij een korte strandwandeling op zoek naar de mooiste plekjes van het eiland. We worden gewaarschuwd niet naar de nederzetting van hutten op het strand te gaan. Daar wonen de Bajau Laut. Drie maal raden waar wij naartoe gaan. Ik ben enorm geïnteresseerd in het nomadische leven van deze mensen. Voor we bij de verzameling gammele hutten zijn, krijgen we een kleine boomstamkano in het oog. Een man peddelt behendig door het water. Vlak bij ons, aan de rand van het “dorpje” komt hij aan land. Een vrouw en 2 kinderen komen naar hem toe rennen. Hij overhandigt ze een vis en een kokosnoot. Die laatste wordt direct open gemaakt en één van de kinderen zet er haar tanden in. Het gezicht van de vrouw is bedekt met een laag crème die ons doet denken aan de natuurlijke zonnebrand in Myanmar.
Bajau Laut op Sibuan
Wat verderop zien we een kleine, schamele woonboot met afbladderende verf in de branding liggen. De eigenaar is met een brander de onderkant opnieuw waterdicht aan het teren. Dikke pluimen zwarte rook vormen een contrast met de verder zo heldergekleurde omgeving. Als de man ons in het oog krijgt, wenkt hij ons. Zijn vrouw en een dochter blijken in de schaduw van de boot te zitten. Hij heeft 5 kinderen gebaart hij. En hij bouwt op het strand een hut, een vaste verblijfplaats om ’s avonds, na het vissen naar terug te keren. Bezittingen hebben deze mensen niet, maar ze geven ons een meer dan welkom gevoel. Met handen en voeten en gebrekkig Engels weten we een gesprek te voeren over hun bestaan hier in de wateren rond Semporna.
Timba-Timba
Net als Mantabuan is ook Timba Timba niet veel meer dan een zandbank, omgeven door ondiepe, tropische wateren. Een hele langgerekte zandbank, dat wel. Als we hier op de tweede tourdag langs de mooiste eilanden rond Semporna een stop maken zijn we onder de indruk. Onder de indruk van hoe surrealistich deze plek is. We lopen een paar honderd meter over een langgerekt strand, met aan beide kanten zee en hagelwit, fijn zand. Aan het einde van deze zandbank is er daadwerkelijk een eilandvorm met tropische struiken en planten. Onze camera draait overuren.
Timba-Timba is één van de mooiste eilanden rond Semporna
Mataking
Op weg naar Mataking eiland snorkelen we de eerste keer op ongeveer 500 meter van één van de mooie eilanden. Onder water is het misschien nog wel mooier dan erboven. Waar we op de eilanden rond Kota Kinabalu en op Mantanani dachten dat er veel vissen, zeesterren en zeekomkommers waren, is er hier echt een complete onderwaterwereld. Honderden vissen in alle kleuren van de regenboog zwemmen op slechts 1 tot 2 meter onder ons. De Papegaaivissen vinden we het mooist. Er is wel een sterke stroming, waar vooral onze meiden nogal moeite mee hebben. Het is bijna onmogelijk terug te zwemmen naar de boot, als we een kwartiertje gesnorkeld hebben. Gelukkig kan de boot ons ophalen en kunnen we dan nogmaals het water in. Ook het koraal hier is kleurrijker dan we het ooit gezien hebben.
Op weg naar Mataking zien we meer koraal en helderblauw water. Mataking blijkt een breed eiland vol restaurantjes en enkele resorts te zijn. Je kunt hier schijnbaar vanaf het strand zo de zee in om te snorkelen. Wij struinen wat door de jungle, dwars naar de andere kant van het eiland. Mataking is mooi, maar zeker niet ons favoriete eiland bij Semporna. Wel een handige plek om te overnachten als je graag de eilanden en de wateren rondom wilt verkennen.
Mataking en omgeving is een geweldig stukje Maleisisch Borneo
Pom-Pom eiland
Onze laatste stop is niet óp één van de mooie eilanden rond Semporna, maar er vlak naast. De onderwaterwereld rond Pom-Pom eiland is echt indrukwekkend. De koraalriffen gaan hier van slechts een meter diep tot vele meters onder ons, het rif loopt enorm schuin af. We zien grote scholen vissen, maar zijn vooral écht onder de indruk van de kleurrijke koralen, waterplanten en anemonen. We zien in een uurtje snorkelen hier meer vissen dan we waar dan ook ter wereld gezien hebben.
De mooiste ervaring bij Pom-Pom hebben we als ik na een uurtje snorkelen even een eindje van de boot weg zwem. Na al het drinken bij de lunch moet ik even wat kwijt. Als ik naar de boot terug zwem, steek ik voor de gein even mijn hoofd onder water, ook al zie ik al wel dat hier geen koraal is. Wat een mazzel! Precies onder mij, op een meter of 5, ligt een enorme zeeschildpad te slapen. Ik roep de anderen, waardoor de schildpad blijkbaar wakker wordt. Ik zie hem loom om zich heen kijken en gaan zwemmen. Inmiddels is de rest ook gearriveerd en zwemmen we met de schildpad mee. Hoe mooi en bijzonder als we nog eens 3 andere schildpadden ontdekken! Midden tussen de schildpadden zwemmen we. Wat een afsluiting, van een aantal geweldige dagen in en rond Semporna.
schildpadden, tropische vissen en koraal bij Pom-Pom eiland
Paradijs onder water: Sipadan
Hét duikwalhalla van Semporna, of beter van heel Maleisië, wat zeg ik: van heel Zuidoost-Azië, is Sipadan. Dit paradijs onde water is één van de meest rijk gevulde wateren ter wereld. Hier ontmoet je scholen barracuda’s, bultkoppapegaaivissen, jackfish en haaien. De koraalriffen zijn onvoorstelbaar kleurrijk. Slechts 120 duikvergunningen per dag worden er uitgegeven, om te zorgen dat Sipadan zo mooi blijft. Je betaalt daar een klein vermogen voor, uiteraard. Omdat wij zelf niet duiken en omdat we Borneo tijdens een lange rondreis bezoeken met een bepaald budget, hebben wij Sipalan overgeslagen. Hadden we er wel naartoe gewild, dan was het misschien niet eens gelukt. Wij besluiten pas 2 maanden van tevoren naar Maleisisch Borneo te gaan en dan zijn die vergunningen al lang vergeven. Wees er dus op tijd bij, als jij wel naar Sipadan wilt.
Wat nog meer te doen in Semporna
Wij zijn 4 hele dagen in Semporna. We reizen langere tijd en vinden het huisje in de tuin van onze accommodatie een fijne plek om tot rust te komen. Behalve de mooie eilanden rond Semporna zien we ook nog wat dingen op het vasteland. We klimmen naar de top van Bukit Tengkorak, oftewel Skull Hill, met een gaaf uitzicht over de eilanden in de omgeving. Het archeologische centrum aan de voet van de heuvel is ook een kijkje waard.
Skull Hill is één van de mooiste plekken op het vasteland bij Semporna
Eigenlijk hadden wij gedacht dat ons verblijf in Semporna gelijk zou vallen met de Regatta Lapa, een jaarlijkse schoonheidswedstrijd voor boten. Dit traditionele festival is altijd in april en het is een beetje gokken welk weekend het precies plaatsvindt, maar omdat wij er zijn tijdens het einde van de Ramadan, is de Regatta Lapa helaas afgelast. Zeker een aanrader als je Semporna in april bezoekt.
Op een klein uurtje van Semporna is Tawau Hills park, met de hoogste tropische boom ter wereld en heel veel schitterende flora en fauna. Als je toch eenmaal zo ver in het zuidoosten bent, reis dan zeker verder naar dit park en blijf er minimaal een nachtje slapen.
Ben jij al eens op Maleisisch Borneo geweest? Heb je Semporna bezocht? Benieuwd wat jouw favoriete eiland is.