Mantanani eiland is zo’n plek waar je jezelf elke 5 minuten even moet knijpen, om te checken of het wel echt is. Mantanani ligt zo’n 25 kilometer van de kust van Maleisisch Borneo. Bij aankomst blijkt het echt de onontdekte parel die ik vooraf verwacht had aan te treffen. Vaak blijken dit soort eilandbestemmingen een stuk minder wow-factor en een stuk meer toeristen te hebben dan je had gewild. Mantanani maakt alle verwachtingen waar. Op dit droomeiland is het water super helder, zijn de vissen en het koraal kleurrijk en deel je de baai voor je resort slechts met zeeschildpadden. Voor ons is dit alles genoeg reden om Mantanani op te nemen in onze route over Maleisisch Borneo. Ik neem je mee naar dit paradijs en deel al mijn tips voor een perfect bounty verblijf.
Mantanani is onder en boven water mooi
Ligging en reis naar Mantanani
Het eiland Mantanani ligt in het noorden van Maleisisch Borneo, zo’n 25 kilometer uit de kust. Om er te komen moet je echter de dubbele afstand over zee afleggen, want de boten naar Mantanani vertrekken vanuit één van de aanlegsteigers in de omgeving van Kota Belud. Afhankelijk van de drukte op de weg, ben je zo’n anderhalf uur onderweg van Kota Kinabalu naar de aanlegsteiger waar de boot vertrekt. Die steiger is elke dag weer een andere en er zijn er een stuk of 10. Je accommodatie weet de avond voor vertrek precies vanaf welke plek de boot de volgende ochtend uitvaart. Het is gebruikelijk dat die accommodatie ook je transfer naar de aanlegsteiger regelt. De kosten van deze taxi zijn dus, net als die van de boot, een extra kostenpost om rekening mee te houden. In 2023 is de prijs voor de boot rond de 30 euro per persoon en de taxi vraagt net een tientje meer voor de rit van Kota Kinabalu naar de steiger. (voor de hele auto)
Wij slapen in een rustig en ruim appartement aan de rand van Kota Kinabalu. Omdat ons op het hart is gedrukt dat de boot écht om 9 uur ’s ochtends uitvaart, worden we om 7 uur opgehaald. Na ongeveer anderhalf uur rijden, komen we dan rond half 9 bij een compleet verlaten “Jetty” aan. We leggen onze tassen alvast bij de steiger en krijgen van onze chauffeur nog een kilo of 5 aan fruit in onze handen gedrukt. Of we die mee willen nemen naar de accommodatie. Op het eiland is niets te koop en alles moet van het vasteland worden aangevoerd. Hoewel je Borneo zelf natuurlijk ook geen vasteland kunt noemen, haha.
De jetty voor Mantanani eiland verandert dagelijks, maar is altijd vlakbij Kota Belud
Tegen 9 uur zien we onze boot aan komen varen, maar van andere passagiers is nog geen sprake. Net als we ons afvragen of we de enigen zullen zijn, wordt ons verteld nog even geduld te hebben. Ahhh.. Azië. Een kwartier later druppelen langzaam de medereizigers binnen. Tegen half 10 kunnen we dan echt uitvaren.
Met een slakkengang varen we door het kalme water in de rivier die naar zee stroomt. Links en rechts zien we de kleurrijke, houten huisjes van vissersfamilies. Na een minuut of 10 zien we de monding van de rivier in zee uitstromen en na een blik op dat laatste, grotere vissersdorp, begint de motor te brullen. Met grote snelheid schieten we de zee op. Ik kan me de waarschuwingen over zeeziekte hier wel voorstellen. Het is vandaag een uitzonderlijk kalme dag, maar we beuken alsnog zo nu en dan met flinke kracht op het wateroppervlak. Toch is het een uiterst ontspannen vaart en na een dik half uur krijgen we Mantanani al in zicht. Ongelooflijk, dat we al bijna 50 kilometer hebben afgelegd.
Bij aankomst op Mantanani eiland “landen” we bij de steiger van Relux resort
Aankomst op Mantanani
Al gauw zien we een tweede eiland: Pulau Mantanani Kecil, het kleine, onbewoonde Mantanani eiland. En dan nog een derde, heel mini eilandje: Pulau Lungisan. Samen met het hoofdeiland vormen zij onze thuisbasis voor de komende 3 dagen. Het water is inmiddels veranderd van kleur: van diepblauw is het hier een onwaarschijnlijk melkachtig blauwe kleur geworden. Hier en daar zien we kleurrijk koraal. Op het strand staan palmbomen en andere tropische vegetatie. Een gekleurd vissersbootje steekt helder af tegen de blauwe lucht en het hagelwitte zand. Zwemt daar nou gewoon een schildpad? We weten het niet zeker. Wat we wel weten is dat we zijn aangekomen in het paradijs.
Qua accommodatie zien we alleen het Relux resort en dat is waar wij bij de loopplank worden afgezet. De bootdienst wordt door dit resort geregeld. Gasten van het Greenhouse resort waar wij hebben geboekt, moeten van hieruit zo’n 200 meter over het strand lopen. Tussen de bomen zien we inderdaad een paar gebouwtjes staan, op een echte droomlokatie. Ondanks dat het maar een klein eindje lopen is, betekent het nog best even afzien, door het mulle zand, bij tropische temperaturen en bijbehorende luchtvochtigheid, mét 5 kilo aan extra ballast. We hadden eigenlijk wel een welkom van de eigenaar verwacht, om zijn gasten en fruit op te halen. Hij blijft echter liever in de schaduw zitten. In de komende dagen blijken hij en wij geregeld niet echt op dezelfde golflengte te zitten. Zijn huis, met 3 kamers voor de gasten én een chalet dat nog dichter bij het strand staat, ligt echter op de mooiste plek van Mantanani. Zijn lieve vrouw kan bovendien geweldig lekker koken.
We zijn er, op Mantanani eiland, in het paradijs
Kies je accommodatie op Mantanani wijs
Mantanani is één van die onontdekte parels van Borneo die heerlijk ongerept zijn gebleven. Dit betekent dat er niet heel veel aanbod aan accommodatie is. Wij hebben bepaald geen klik met de eigenaar van ons resort, maar zijn plekje is absoluut één van de mooiste van het eiland. Kamers zijn hier bovendien een stuk betaalbaarder dan in het naastgelegen Relux resort. Bovendien kun je hier kayaks huren om een stukje verderop te gaan snorkelen, bijvoorbeeld bij Pulau Lengisan of Pulau Mantanani Kecil. Het Greenhouse Ecolodge Resort is bovendien erg kleinschalig. Er zijn slechts 3 kamers en 1 chalet. Het naastgelegen Reluxe resort is duurder, luxer, maar erg druk bezocht door aanwezige Aziatische toeristen die de hele dag druk zijn om de beste Instagram foto’s te maken. Daarvoor wordt kosten nog moeite bespaard. Erg vermakelijk om even een keer te gaan kijken, maar minder om daar te slapen.
Wil je graag het échte luxe bounty verblijf? Kies dan voor Sutera Mantanani Island Resort. Dit resort heeft haar eigen aanlegsteiger en mooie chalets aan het water. Je slaapt hier bovendien op de fotogenieke punt van het eiland, met strand aan beide kanten.
De Noordwest kant van Mantanani pal voor en vlakbij ons resort
Op Mantanani zijn 2 dorpjes. We ontdekken al gauw dat beide dorpjes geweldig leuk zijn om te bezoeken. Het contact met de bewoners maakt het plaatje van dit eiland compleet. De kleurige huisjes en vissersboten zijn een lust voor het oog, ook al klagen de andere gasten juist dat ’t er zo’n rommel is. Aziatisch noemen wij het. 😉 Er liggen hier en daar wat hout en oude spullen, ook plastic. Er wordt geleefd. Het dorpswinkeltje verkoopt drinken en snacks voor een fractie van de resortprijs. Aan hetzelfde pleintje als die winkel, staat ook een knalroze huis.
We raken aan de praat met de dochter van de eigenaars en komen te weten dat je hier voor een paar tientjes per nacht kunt overnachten. Hoe leuk is dat, om te slapen in het vissersdorp, in deze homestay bij een lokale familie. Je ervaring is dan wel heel anders dan in een resort. Hier is geen koraalrif recht voor de deur en er worden ook geen kayaks verhuurd. Ik denk dat een combi van 2 nachten resort en een nacht hier bij deze familie te gek zou zijn!
Neem zeker ook een kijkje in het dorpje op Mantanani
wat te doen op Mantanani eiland
Op Mantanani kom je om te relaxen en te genieten van de paradijselijke omgeving. Mocht het uitzicht met palmbomen, hagelwit strand en intens blauwe, heldere zee toch gaan vervelen, dan kun je een wandeling rond het eiland maken. Wij maken een rondje om de helft in ongeveer 2 uurtjes tijd, maar doen het echt rustig aan en stoppen voor een drankje en een ijsje in het dorp. Wie doorloopt kan in net iets meer dan dat het hele eiland rond zijn. Maar geloof me: je wilt niet sneller en stopt waarschijnlijk 100 keer om foto’s te maken, of hier en daar voor een duik. Je kunt jezelf wel een hele dag vermaken door wandelend over het eiland te gaan. Verdwalen is niet mogelijk, maar neem genoeg drinken mee. Het is warm en vochtig hier.
Bij de resorts zijn kayaks en snorkelsets te huur. Slaap je net als wij bij Ecohouse resort, dan kun je in in 10 minuutjes naar het koraalrif voor Pulau Lungisan peddelen, om te snorkelen. Als je in de ochtend vertrekt heb je grote kans een zeeschildpad te zien. Tot 2 keer toe kruist er eentje ons pad, op zoek naar zeegras in de ondiepe baai. Wie houdt van wat meer activiteit, kan ook met de kayak oversteken naar Pulau Mantanani Kecil, het kleinere zusje aan de overkant van het water. Laat je niet foppen door de eigenaar van Ecohouse Lodge; het is echt maar 3 kwartier, zeker bij perfect kalme zee. Houd wel het weer goed in de gaten. Mocht de wind opsteken is het een heel stuk zwaarder om terug te peddelen.
Je kunt goed kayakken en snorkelen rond Mantanani
Voor de kust van Pulau Mantanani Kecil is het nog mooier snorkelen dan op het hoofdeiland. Wij zien zeesterren, clownvissen, heel veel andere gekleurde vissen en prachtig koraal. Bij de zandbank tegenover het kleine dorpje schijnt het ook goed snorkelen te zijn. Dit hebben wij zelf niet gedaan.
Beste reistijd en aantal nachten
Van oktober tot maart is het regenseizoen op Maleisisch Borneo. Dat betekent niet dat het hele dagen regent, maar Mantanani heeft weleens een paar natte, stormachtige dagen. De overtocht met de boot schijnt die dagen redelijk heftig te zijn. Wij kregen bij kalme zee al een paar keer een flinke plens water naar binnen. In het droge seizoen, tussen april en september, is de zee meestal kalm. Er valt dan relatief weinig neerslag, hoewel er ook dan weleens een tropische bui kan vallen.
Wat een paradijsje, niet?!
Vanwege de reistijd en de extra kosten die je maakt om op Mantanani te komen, is het niet handig om er voor slechts 1 nachtje naartoe te reizen. Door de vaartijden van de boot ben je bij een verblijf van 2 nachten bijna 3 dagen op het eiland. Je komt namelijk in de ochtend rond half 11 aan en vaart pas na de lunchpauze, halverwege de middag terug naar het vasteland. In die 3 dagen heb je voldoende tijd om alle plekjes op het eiland te zien, te zwemmen en snorkelen én om een tocht met een kayak te maken. Wil je écht een beetje relaxen en ook nog een boekje lezen onder één van de palmbomen op het strand? Blijf dan in elk geval 3 nachten. Het is echt een paradijsje, dus je krijgt zeker geen spijt.
Extra tips voor een fijn verblijf op dit bounty eiland
De geplaveide weg die naar veel Aziatische bounty eilanden loopt, ontbreekt bij Mantanani. Informeer jezelf dus goed over je reis naar het eiland toe en weer terug naar het vasteland. Neem voor vertrek contact op met je accomodatie. Op de bonnefooi naar Mantanani reizen is lastig, omdat je niet weet vanaf waar de boot die dag vertrekt.
Houdt er bij het vervolg van je reis rekening mee dat de boot van Mantanani naar het “vasteland” pas in de middag vertrekt. Bij aankomst is het grootste deel van de dag dus al voorbij. Kota Kinabalu en Kota Belud zijn met een taxi nog goed bereikbaar, net als Kudat en Tip of Borneo. Reken rond die tijd niet meer op openbaar vervoer.
Typische zonsondergang op Borneo vanaf “ons” strand op Mantanani
Eten en drankjes bij de resorts van Mantanani zijn (as usual) pittig geprijsd voor lokale begrippen. Wij hadden daarom wat snacks en fruit mee genomen, ook omdat onze jongste niet al het pittig gekruide eten in Azië even goed kan eten. Drinken kun je in het grote dorp ook bij een winkel en een cafeetje krijgen, tegen lokale eilandprijzen. Er is ook een warung die burgers en Aziatische gerechten voor spotprijzen verkoopt. De bewoners eten er zelf ook. Leuk voor de afwisseling van het eten in je resort.
Je kunt snorkels huren, maar die zijn niet altijd even geschikt voor kinderen. Neem zeker een eigen duikbril of snorkels mee als je met kinderen reist en die ruimte in je bagage hebt.
Prachtig, die kleuren!
Ik heb even opgezocht waar het precies ligt, maar het is net aan de andere kant van waar ik ben geweest. Het eiland ziet er prachtig uit op de foto’s, inderdaad een waar paradijsje. Ik vind die foto van de krab ook echt fantastisch trouwens!
Jij bent volgens mij in Sarawak geweest? Dit is Sabah, inderdaad 2 uurtjes vliegen van bijvoorbeeld Kuching in Sarawak.
Wat ziet dit er geweldig uit zeg! Ik wil onze reis richting Borneo zeker ooit eens overdoen en dan ook dit soort plekken bezoeken. Wij zijn alleen een week rondom Kuching geweest, fantastisch, maar ik wil graag meer zien. Dit paradijs wil ik dan zeker bezoeken, fantastisch mooi dit!