zien en doen in Karnataka - must-see India

zien en doen in Karnataka – must visit India

Karnataka is een staat in India die best wat bezoekers, maar die concentreren zich voornamelijk op een aantal highlights. Zo zonde, want deze staat heeft zo ontzettend veel meer te bieden. Als je houdt van het echte reisgevoel, waarbij je handen en voeten nodig hebt om met de lokale bevolking te communiceren dan ben je in Karnataka zeker op de juiste plek. Ook als je van schitterende natuur houdt en van eeuwenoude cultuur zit je in Karnataka goed. Terwijl de meeste mensen die India voor de eerste keer bezoeken naar Rajasthan trekken zou ik eigenlijk Karnataka willen aanraden voor een eerste kennismaking met dit fascinerende land. Ik vertel je graag wat je zoal kan zien en doen in Karnataka en wellicht ga jij dan binnenkort ook wel die kant op.

Eerste kennismaking met India in Karnataka

Hoewel rondreizen in Karnataka soms best een beetje uitdagend is, vanwege het gebrek aan reisinformatie en de inconsequente vertrektijden van het openbaar vervoer, is het toch heel relaxt. De mensen zijn er enorm behulpzaam en in tegenstelling tot het noorden van India ook veel meer easy going. Ook in het verkeer is ‘t hier op veel plekken erg rustig en als je er even niet uitkomt met de busverbindingen of het vinden van het juiste perron op de stations is er altijd wel iemand die je helpt. Een leuke combinatie zou een reis zijn met Kerala en eventueel Tamil Nadu, maar in Karnataka alleen zou je jezelf ook met gemak een aantal weken kunnen amuseren.

zien en doen in Karnataka - vriendelijke bevolkingDe easy going bevolking van Karnataka

Zien en doen in Karnataka

Waar je in Rajasthan voornamelijk paleizen en forten bezoekt en hier en daar misschien een tempel en wat natuur meepakt is er veel meer variatie in Karnataka. Alleen de landschappen al zijn enorm uiteenlopend. Je vindt er vlakke, uitgestrekte landschappen die wel een mini-woestijn lijken, maar ook vruchtbare dalen vol groen en enorme, bizar gevormde rotsblokken en zelfs bergen tot 3000 meter hoog. De bezienswaardigheden variëren van eeuwenoude tempelruïnes en grottempels tot paleizen en tombes. Ook voor het spotten van wild kan je in Karnataka op veel plekken heel goed terecht.

zien en doen in Karnataka - afwisselingPaleizen, oudheden en natuur. Je vindt het allemaal in Karnataka

Wild spotten in de natuurparken

Een kwart van de Indiase olifanten en een vijfde deel van de tijgers van het land wonen in Karnataka. De wildparken hier geven uiteraard geen garantie, maar wel een grote kans om deze dieren van dichtbij in hun natuurlijke omgeving te zien. Een wildpark bezoeken is dan ook iets dat je zeker zou moeten doen in Karnataka. Verder vind je er ook heel veel andere dieren, zoals diverse soorten apen, wilde zwijnen en verschillende katachtigen. De bekendste parken zijn Nagarhole National Park en Bandipur National Park, beiden relatief dichtbij Mysore. Anshi National Park wordt een stuk minder bezocht, maar schijnt ontzettend de moeite waard te zijn.

Cultuur off the beaten track in Bijapur en Badami

In het noorden van Karnataka liggen twee geweldige bestemmingen. Bijapur en Badami worden nog maar weinig bezocht, maar als je op zoek bent naar onontdekte parels, mag je ze zeker niet overslaan.

In Bijapur waan je jezelf terug in de tijd. De houten ossenkar is hier nog niet uit het straatbeeld verdwenen en ook de rest van het straatbeeld is op z’n minst opmerkelijk. Je ziet hier de meest kleurrijke, maar eenvoudige huisjes en de mensen zullen je met belangstelling aanstaren. De Gol Gumbaz is met recht dé trekpleister van Bijapur. Dit bouwwerk is een eeuwenoud mausoleum, dat we in zekere zin mooier vinden dan de veel meer gelikte Taj Mahal.

zien en doen in Karnataka - BijapurDe indrukwekkende Gol Gumbaz en de kleurrijke huisjes van Bijapur

In Badami zijn het de tempelruïnes en grottempels rond het meer die je verblijf onvergetelijk maken. Deze plek ademt geschiedenis en dit is dan ook zeker een stukje Karnataka dat je niet mag overslaan. Met de lokale boemelbus kan je ook het Unesco Werelderfgoed Pattadakal bezoeken. De rit er naartoe is al een belevenis op zich.

Mysore: Niet te missen stad in Karnataka

De mooiste stad die we bezochten in Karnataka is Mysore. Alleen al het statige, maar tegelijkertijd sierlijke paleis met haar rode torentjes is de moeite waard. Dit is echt een juweeltje en je kan hier uren rond dwalen, zonder je te vervelen. In de rest van de stad kom je ook veel schitterende gebouwen tegen, van de meeste zie je aan de buitenkant niet veel meer dan de kleurrijke torens en enorme toegangspoorten en kan je slechts raden hoe mooi het binnen zal zijn. De straten van Mysore zijn breed en statig en je voelt de weelde die de stad ongetwijfeld gekend heeft in de Engelse tijd. Op de markten koop je de bekende Mysore wierook, olie en smeerseltjes. Allemaal ruiken ze even lekker.

zien en doen in Karnataka - MysoreSchitterende gebouwen, kleurrijke markten en ‘t paleis in Mysore

Koffieplantages en hiken in schone lucht

Ruim 70% van de koffieproductie van India vindt plaats in Karnataka. Chikmagalur wordt wel de geboorteplaats van de koffie in India genoemd. Je kan hier het hele proces zien, wandelen tussen de koffieplantages en slapen in een homestay. Hoe heerlijk wil je het hebben?

Kudremukh is een groener dan groen gebergte in het zuiden van Karnataka. Het is een redelijk populaire, maar toch bijzonder serene, plek voor mooie trekkings die niet al te pittig zijn. Mulluyanagiri is met ruim 1900 meter de hoogste top van de staat één van de beste plekken in de regio om de schone berglucht op te snuiven.

Sla het hoogtepunt van Karnataka niet over: Hampi

Tenslotte kan ik er natuurlijk niet omheen om ook de plek die de meeste bezoekers naar Karnataka trekt even te noemen. Die grote bezoekersaantallen zijn overigens helemaal terecht en als je keuzes moet maken wat te zien en doen in Karnataka zou ik Hampi zeker ergens bovenaan zetten. Wat een indrukwekkende ruïnes in een enorm mooi en gevarieerd landschap, zo groen en vol enorme rotsen. De sfeer is er bijzonder relaxt, dus houd er rekening mee dat je weleens langer zou kunnen blijven hangen in Hampi dan je oorspronkelijke plan was.

zien en doen in Karnataka - HampiHampi: Het hoogtepunt van Karnataka voor velen

Reizen naar Karnataka

Bangalore is de hoofdstad van Karnataka en als je via de lucht komt waarschijnlijk je toegangspoort tot deze staat. Er zijn vluchten vanuit heel veel Indiase steden naar Bangalore, waaronder Delhi en Mumbai. Zelf vlogen we vanuit Jaipur op Hyderabad. Dat had er ook mee te maken dat we eerst een aantal weken in Rajasthan waren geweest. Kom je direct vanuit Europa, dan kan je bijvoorbeeld met KLM rechtstreeks op Bangalore vliegen voor een heel acceptabele prijs.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *