De tocht van de Gambiaanse kust naar Kuntaur is heet en stoffig. Wij reizen in februari en het is elke dag ruim boven de 40 graden, iets waar ik niet echt op gerekend heb. Na een paar uur in de auto, met een bosbrand aan weerszijden van het asfalt op één plek als absoluut dieptepunt, vraag ik me even af waarom we eigenlijk naar Kuntaur willen. Als ik achteraf terugdenk aan alle dieren die we er gezien hebben en het lokale leven in het échte Gambia, dan weet ik het weer: dit had ik niet willen missen. Wil je meer van Gambia zien dan zon, zee en strand, dan is een tochtje naar Kuntaur een goed idee. Wij zijn zelf 3 dagen naar Kuntaur gereisd, omdat het een behoorlijk eind rijden is en we graag meer zien dan de hoogtepunten alleen. We hebben ons 3 dagen ondergedompeld in de lokale, Gambiaanse cultuur en de natuur van haar mooiste kant gezien. Ik neem je mee naar het binnenland van Gambia, naar de omgeving van Kuntaur.
Reis naar Kuntaur vanaf de kust van Gambia
Wij slapen de nacht voor onze reis naar Kuntaur in de omgeving van Gunjur in een Eco Lodge op het Gambiaanse platteland. Dat betekent dat de meest logische route naar Kuntaur via de zuidelijke oever van de Gambia rivier is, om ten zuiden van Farafenni de brug over de steken. Vanaf daar volgen we dan de noordoever. In eerste instantie had ik bedacht om de veerboot bij Banjul te nemen. De hele hectiek leek me een belevenis. Sinds 2 van de 3 veerboten stuk zijn en ook de derde soms een dag niet vaart vanwege kapotte onderdelen, is het echter nog maar de vraag of je binnen 3 uur de overkant haalt.
Het leven in de kleine dorpjes in het binnenland Gambia is het ontdekken waard
Volgens Almami, onze chauffeur, moet je flink wat baksheesh betalen om jezelf te verzekeren van een plekje op de veerboot en zijn dingen tegenwoordig nog hectischer dan eerst. Het is dus waarschijnlijk een goed idee om vanaf welke plek dan ook aan de kust via Brikama de zuidoever van de Gambia rivier te volgen. In de meeste gevallen ben je dan sneller in Kuntaur, of Janjanburree, als je daar naartoe door wilt rijden. Met de chaos en steeds slechter wordende veerdienst ook een stuk veiliger!
Wij maken een stop van een kwartier op de markt in Farafenni. Als je de markt in Serrekunda bezocht hebt, stelt deze niet zoveel voor. We hebben lol met de dames waar we wat pinda’s en andere snacks kopen, voor we in onze hete auto verder naar het oosten rijden.
De markt in Farafenni is een leuke tussenstop op weg naar het binnenland van Gambia
Verplichte cultuur: Stone Circles Wassu en slavernijverleden Janjanbureh
Na ruim 4 uur op de stoffige wegen van Gambia, waarbij de hoeveelheid medeweggebruikers steeds schaarser is geworden, zijn we in Wassu. Wij rijden voorbij aan één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van het land: de Wassu Stone Circles. Het is té warm en het licht té hard, zo in de middag.
We gaan er in de ochtend op de terugweg een kijkje nemen. De Wassu Stone Circles zijn de Gambiaanse versie van Stonehenge. De stenen, die in perfecte cirkels staan, zijn de graven van voormalige koningen en andere hoge heren in dit deel van Afrika. Het kleine museum laat zien dat ook op een aantal andere plaatsen in de regio dit soort graven gevonden zijn. Nergens zijn ‘t er alleen zo veel. Interessant om te zien, maar in een half uurtje ben je er wel uitgekeken.
De Wassu Stone Circles worden wel het Stonehenge van Gambia genoemd
Vanuit Wassu en Kuntaur is het nog zo’n 20 minuten verder oostelijk naar Janjanbureh. In het voormalige Georgetown is het slavernijverleden van Gambia nog tastbaar. Hier kun je de restanten zien van het koloniale tijdperk, waaronder het Old Prison Museum, waar je de cellen kunt zien waar slaven vast zaten voor ze de Atlantische Oceaan over werden vervoerd. Voor ze de oceaan overstaken werden ze onder wrede omstandigheden vastgehouden en eerst getransporteerd naar Kunta Kinteh island, vlakbij de monding van de Gambia rivier. Ook dit eiland kun je bezoeken. Wij doen dat niet, want een week lijkt heel wat, maar is zo voorbij als je de kust én het binnenland van Gambia wilt zien.
Chimpansees en nijlpaarden zien op Baboon Island
Dé reden dat we eigenlijk naar Kunaur in het binnenland van Gambia zijn gereisd is dat we graag wildlife willen zien. De chimpansees en nijlpaarden rond Baboon Island hebben onze grootste interesse. We zorgen daarom dat we ruim op tijd bij onze accommodatie zijn: Kairoh Garden. Deze fijne, relaxte plek aan de rivier heeft elke middag een boottocht waarbij je naar Baboon Island vaart.
Ons plekje in Kuntaur: Kairoh Garden
Vooraf is ons verteld dat de boot rond 3 uur vertrekt en dus zitten we al om half 2 op het terras aan het water. We lunchen bij het zachte briesje warme wind dat er is en wachten in spanning op het vertrek van de boot. Even na half 4 vindt de bemanning het ook tijd en varen we uit. We vinden het nu niet zo erg dat we zo lang moesten wachten, want in de zon die onder het afdakje van de boot doorschijnt, is het nog steeds heel erg warm.
Alle ongemak van de lange, stoffige weg naar Kuntaur en de warme zon op de boot zijn we op slag vergeten als we eerst een nijlpaard zien en vervolgens een nijlpaard moeder met haar baby. Verschillende keren komen ze samen boven water en laten ze zich uitgebreid door ons bekijken. Wauw, wat een geluk! Lang niet iedereen ziet de nijlpaarden hier, maar wij zijn bij de bofkonten! De chimpansees krijgt iedereen eigenlijk altijd wel te zien en wij dus ook. We zien eerst een hele familie, die in een boom aan het water achter elkaar aan zitten. Vervolgens zien we een eindje verder nog 4 chimpansees, waarvan er eentje lui bovenin een palmboom ligt. Die denkt zo te zien: “mijn eten komt toch wel.”
Wat een geluk! Wij zien nijlpaarden en Chimpansees bij Baboon Island
Chimpansees leven in Gambia niet meer in het wild. De chimpansees bij Kuntaur zijn onderdeel van een rehabilitatieproject. Dagelijks komen de rangers met een voederboot aan het eind van de middag. Zodoende heb je een vrijwel 100% garantie om ze ook daadwerkelijk te zien.
Op de terugweg naar Kairoh Garden zien we nóg twee nijlpaarden die midden in de rivier tikkertje met elkaar lijken te spelen. Terwijl we naar ze kijken, horen we achter ons twee chimpansees spelen. Wat een geluk, zoveel dieren als wij zien. Ondertussen vliegen er namelijk ook verschillende roofvogels, twee ijsvogels en een neushoornvogel langs. Onze tocht naar het binnenland van Gambia is nu al geslaagd.
Bij Baboon Island zien we nijlpaarden, chimpansees, een neushoornvogel en meer
Hoewel malaria in heel Gambia door het jaar heen voorkomt, zien wij pas voor het eerst muggen als we in Kuntaur zijn. Goed smeren dus, in de avonduren, of naar GGD advies malaria medicatie gebruiken. Zelf heb ik geen enkele muggenbult na onze 3 dagen Kuntaur, onze dochter is door 2 muggen te grazen genomen. In het regenseizoen schijnen er veel meer muggen te zijn!
De Gambia rivier over naar River Gambia National Park
Eigenlijk zijn we van plan om vanuit onze accommodatie een dure excursie te maken naar een speciaal project, waar rode franjeapen (Colobus monkeys) in een beschermd bosgebied leven. Van een medereiziger horen we dat je echter aan de overkant van de Gambia rivier óók gewoon rode franjeaapjes kunt zien.. en bavianen en groene meerkatten en heel veel vogels. Daar hoeven we dan geen fiks bedrag voor te betalen, maar slechts 500 Dalassi voor de gids en 10 Dalassi voor de lokale veerboot. Wij besluiten met gids Smiley mee te gaan. We krijgen geen spijt.
Prachtige omgeving en dieren in River Gambia National Park bij Kuntaur
Direct nadat we van de boot af stappen zien we ijsvogels, allerlei roofvogels, Afrikaanse lepelaars, feeënhoningzuigers, Westelijke Blauwbekken en nog veel meer. Over een rode zandweg lopen we richting een aantal enorme Baobab bomen. Zo nu en dan komt er een fietser of motortje over de weg, enorme stofwolken achterlatend. Afrikaanser wordt het plaatje niet. Het duurt niet lang of we hebben de eerste rode franjeapen en groene meerkatten ook gespot. Hele groepen springen van boom naar boom. We zien zelfs wilde zwijnen en Smiley spot een zwarte cobra. Helaas zijn wij te laat om ‘m te zien, maar het is zo ook al een hele geslaagde ochtend.
Smiley’s talent zit ‘m niet alleen in het dieren spotten. Hij heeft ook al gauw door dat ik erg houd van lokale ontmoetingen. Hij besluit aan het eind van onze ochtend met ons naar een nomadenfamilie te lopen, die onder de bomen verschillende hutjes van palmbladeren gebouwd hebben. De jongens slapen in hun eigen kleine hutjes, om het vee te beschermen tegen roofdieren. De familie heeft tientallen koeien, waaronder een aantal heel kleine kalfjes. Onze dochter is helemaal in haar element. Ik maak kennis met de oudste zoon van de familie en zijn kleurrijk geklede, jonge vrouw. Ze is pas 20 en heeft een peuter aan haar rokken hangen en draagt een baby op haar rug. In een mum van tijd krijgen we een schaal ontbijt voorgezet: pap van graan, gestampte pinda’s en melk. Ik krijg de indruk dat dit hetgeen is dat ze zelf 3 keer per dag eten!
Een bijzonder bezoek aan de nomaden in het binnenland van Gambia bij Kuntaur
Ook op ontdekking in het oosten van Gambia, bij Kuntaur? Smiley is een geweldige gids, die tot het uiterste gaat om dieren te zien en te zorgen dat je de best mogelijke ervaring hebt onder zijn hoede. Via zijn website boek je een excursie of zelfs je hele verblijf in Kuntaur.
Met de ezelkar naar een bruiloftsceremonie in Wassu
De volgende dag komt Smiley ons vragen of we mee gaan met de ezelkar naar Wassu, 2 kilometer verderop. Er is daar een bruiloftsceremonie vandaag en als we willen, kunnen we daarbij zijn. Eigenlijk hadden we een andere excursie gepland, naar Smiley’s eigen dorp, maar hoe vaak kun je nou zo’n speciale ceremonie zien?! Alle genodigden zijn dames, die in hun mooiste en kleurrijkste kleding zullen komen om samen te dansen en te vieren. “This is an opportunity” roep ik blij uit. Even later hobbelen we dus in het gouden namiddaglicht Kuntaur uit. Ik heb een beetje met ons ezeltje te doen, want behalve zijn eigenaar, Smiley en wij gaat onze gids ook op de kar zitten. Gelukkig is het niet ver en lijkt het dier er zelf geen moeite mee te hebben.
Het echte Gambia met de ezelkar verkennen
Voor we er erg in hebben zijn we er. Een gezellig groepje jonge mannen ziet al vlakbij de compound waar het feest plaatsvindt te wachten. Zij gaan zo trommelen. Verschillende prachtig uitgedoste dames gaan al door de poort naar binnen. Een kwartiertje later volgen wij ook, samen met de drummers. Op een binnenplaats zit het halve dorp al klaar. Op de grond zit een jonge meid, met een baby aan de borst en een doek over haar hoofd. Zij blijkt de bruid te zijn, maar wel eentje die al anderhalf jaar getrouwd is. Deze ceremonie vindt pas na een tijdje huwelijk plaats. De haren van de bruid worden na het verwijderen van de doek gekamd en gevlochten tijdens de ceremonie. Alle vrouwen uit de wijk komen langs om te dansen, te zingen, geld te geven en rijst over de bruid te strooien. Dit alles moet het jonge gezin voorspoed bezorgen.
Het duurt niet lang of het is één groot feest. De mannen trommelen, de vrouwen dansen en komen in groepjes naar de bruid om haar geld te geven. Ik spreek geen Gambiaans, maar ik kan zien dat een ceremonie als dit ook dé plek is om de laatste roddels te bespreken en je mooiste outfit te showen. Sommige dames gaan helemaal los op de dansvloer. Onze dochter danst gezellig mee.
Wat een belevenis: de bruilofts ceremonie die we bezoeken in Wassu in Gambia
Veel te vroeg heb ik het idee dat we moeten gaan. Het wordt bijna donker en na zonsondergang wil ik in Gambia niet op straat zijn. Bovendien serveert de accommodatie vandaag een buffet, waarvoor we nu waarschijnlijk al hopeloos te laat zijn. Geeft niks, eten kunnen we elke dag, een Gambiaanse bruiloftsceremonie bijwonen doen we maar eens in ons leven!
Einde aan 3 dagen in het binnenland van Gambia in Kuntaur
De volgende ochtend beginnen wij aan de lange, stoffige en warme reis terug naar de kust, waar we nog heerlijk een dag relaxen. Het was, vanwege extreme warmte, een pittige reis. Toch hadden we dit deel van deze rondreis door Gambia ook niet willen missen. Na 3 dagen in het binnenland van Gambia hebben we echt het idee wat van het land gezien te hebben. Dit mis je mooi, als je alleen aan de kust blijft!