De Siwa oase is een onontdekte parel in Egypte. Deze oase wordt slechts door weinig Westerse bezoekers opgenomen in hun rondreis door Egypte. Zonde! Wat een heerlijke plek is dit. Wij zijn 5 dagen in de betoverende Siwa oase, volgens onze taxichaufeur veel te lang. Wij vinden het echter de perfecte hoeveelheid tijd om te genieten van de ultra heldere, blauwe zoutmeren, de koud- en warmwaterbronnen, de zandduinen in de woestijn, de oudheden en het heerlijke weer om een middag te zwemmen in het zwembad van ons super fijne hotel.
De reis naar Siwa
Ons oorspronkelijke plan is om met het openbaar vervoer van Marsa Matrouh naar Siwa te reizen. Daar zijn we 2 dagen voor we verder reizen. Omdat onze dochter oorontsteking krijgt in Marsa Matrouh en uiteindelijk een geperforeerd tromelvlies heeft, besluiten we lastminute voor het gemak van een taxi te gaan. Lekker van deur tot deur en stoppen wanneer wij dat willen: zodra we kamelen zien bijvoorbeeld. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Als je met 4 personen bent is de taxi slechts 30% duurder dan de minibus. Ga jij wel voor de minibus, dan vertrekken ze zodra ze vol zijn, ongeveer eens per twee uur. In de ochtend meestal wat frequenter. De grote touringcarbus van Western Delta vertrekt alleen om 13.30 uur en kost slechts een paar euro per stoeltje. Al het vervoer vertrekt bij het kleine busstation op 4 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Marsa Matrouh.
De weg naar Siwa is lang, heet en stoffig
Je kunt ook vanuit Caïro in 11 uur naar Siwa reizen, of vanuit Alexandrië in 9 uur. Beiden kun je overdag doen, met een overstap in Marsa Matrouh, of met de nachtbus in één keer. Reken er niet op dat je slaapt in de bus. Tussen Marsa Matrouh en Siwa zijn 4 militaire checkpoints, vanwege de nabijheid van de grens met Libië. Je zou ook zelf met een huurauto naar Siwa kunnen rijden, maar de lage transportkosten en het gemak om goedkoop vervoer te vinden maken dat wij dit niet echt nodig vinden (en met het verkeer in de steden ook een onnodig risico!).
“Is Siwa gevaarlijk?” wordt ons meer dan eens gevraagd. Ondanks dat het wordt afgeraden om in de woestijn rond Siwa te reizen, is de weg er naartoe (over het asfalt) veilig en ook als dusdanig aangemerkt door MinBuZa. Wij hebben ons in Siwa nooit onveilig gevoeld. Sterker nog, het is een super relaxt en vriendelijk stadje en de situatie met Libië als buurland is rustig.
Zeg nou zelf: ziet dit er gevaarlijk uit?
Kies je accommodatie in de Siwa oase wijs
Tussen eind april en eind oktober kan het in Siwa echt heet worden. Ook de avonden zijn vaak nog warm in die periode. In Siwa hebben lang niet alle accomodaties airco! Iets om op te letten als je tussen april en november reist. Het centrum van Siwa is niet zo groot, maar de oase zelf beslaat een flink gebied. Wij kiezen voor 4 nachten in een centraal appartement, zodat we lopend naar restaurantjes en het Shali fort kunnen én makkelijk een tuktuk kunnen vinden die ons naar de bezienswaardigheden van Siwa wat verder weg kan brengen. Ik zou dat appartement niet direct aanraden en een volgende keer in Quiet Home slapen, gezien de prima reviews, de lagere prijs én dezelfde makkelijk beloopbare afstand tot het centrum.
We hebben ook een nacht in een geweldig hotel met fijn zwembad en eigen bron in de schaduwrijke tuin geslapen. Dat was een bewuste keus, omdat we het leuk vonden als de kinderen een dag konden zwemmen bij onze kamer. Binnen 5 minuten stonden we met de tuktuk weer midden in het centrum. Veel accommodaties hebben een tuktuk beschikbaar en anders is het handig dat je het nummer vraagt van één van de mannen die je de eerste ritjes door Siwa vraagt om je te brengen. Ook wij hebben in no time onze vaste tuktuk bestuurder gevonden. Hij is ons altijd direct komen oppikken als we hem belden, één keer zelfs in de woestijn! Er zijn ook accommodaties écht ver buiten het centrum, die zou ik persoonlijk minder snel uitkiezen, tenzij je met een huurauto naar Siwa bent gereden.
Zo’n fijne plek: de Pantai lodge in Siwa
Bezoek de zoutmeren op je eerste volle dag in Siwa
De zoutmeren zijn dé attractie van Siwa die je niet wilt missen. Deze meren liggen met hun bizar blauwe kleur als een soort van surealistische waterplassen in het gele woestijn. Het blauw en geel steekt prachtig tegen elkaar af. Kom je echter op een bewolkte dag, dan zijn de kleuren toch net wat minder fel en kijk je in de kleine, extreem heldere plassen wat anders naar de bodem. Het ziet er nog steeds heel mooi uit, maar op een heldere dag roep je net wat harder en vaker “wow”! Tijdens ons eerste bezoek aan de zoutmeren trekt de lucht langzaam dicht. Als we bij de eerste plas aankomen is er nog een waterig zonnetje, maar later is het helemaal bewolkt. Wij hebben gelukkig 5 dagen en komen de volgende dag gewoon nog een keer terug.
Kom vroeg genoeg naar de zoutmeren en plan niet te veel andere dingen op de dag dat je ze bezoekt. Sommige mensen zien één of twee meren, dobberen er even in en vertrekken weer. Wij vinden het heel gaaf om op zoek te gaan naar de mooiste, de kleinste, de meest heldere en van kleur verschillende meren. Die zijn niet direct vooraan, maar je moet echt even zoeken. We vinden het ook te gek om te dobberen op water waar je niet kunt zinken. Heerlijk! Zeker omdat onze oudste een geperforeerd trommelvlies heeft overgehouden aan een eerdere oorontsteking in Marsa Matrouh is dit extreem zoute water ideaal. Je kunt hier gewoonweg je hoofd niet onder water krijgen, zelfs als je dat probeert. We zwemmen dus een hele tijd, net zo lang tot onze kleren ZO zout zijn dat ze keihard en stijf aanvoelen.
Wij besteden 2 keer een paar uur bij de Siwa zoutmeren
Wees je bewust dat Siwa een extreem conservatieve plek is. Er is slechts enkele tientallen jaren een weg naar dit stadje. Vrouwen gaan hier volledig bedekt over straat. Ik vind het niet gepast om hier in bikini of zelfs zwempak te zwemmen en heb overal gekleed gezwommen.
Strijk een middag neer bij de Cleopatra waterbron
Na een uurtje zwemmen in de zoutmeren zijn je huid, je haren en kleding compleet wit uitgeslagen. Zodra wij de dam tussen de twee grote meren naar de zoutgroeve weer over zijn, staat onze kleding stijf uit. De Cleopatra waterbron is een perfecte plek om het zout van je af te spoelen. Het water is aangenaam van temperatuur en wordt voortdurend ververst. Af en toe zien we het uit de bodem opborrelen. De ronde warmwaterbron wordt door restaurantjes en souvenir winkeltjes omgeven en is een gezellig plek om een middagje te chillen.
De Cleopatra bron is de bekendste zwemplek in Siwa
Wil je jezelf na het zwemmen omkleden, dan kan dat links achterin de tuin van het meest linker restaurant. Daar zijn w.c.’s en zelfs douches. De prijzen in deze restaurants zijn haast Europees, in vergelijking met de rest van Siwa (en Egypte) een kleine schok. Wij houden het daarom bij een sapje en eten uitgebreid als we weer terug zijn in het centrum.
Voor zowel ontbijt als (late) lunch en diner komen wij verschillende keren bij Abdu restaurant in het centrum. De kaart is super uitgebreid, de service vriendelijk en snel en het eten heerlijk. Probeer zeker ook de Siwa juice, met lokale dadels en bananen.
Omgeving Abdu restaurant in Siwa, vriendelijk woestijnstadje
Andere zwemgelegenheid in en rond Siwa
De zoutmeren zijn een flink eind rijden met de tuktuk (naar de écht mooie minstens 40 minuten vanuit het centrum van Siwa) en de Cleopatra bron is niet heel erg privé. De hele dag door komen en gaan veel toeristen en lokale jeugd. Alle 3 de keren dat wij er gezwommen hebben stond er ook minimaal 1 politieauto om toezicht te houden. Zoek je een relaxtere zwemplek, dan zijn die er ook in de Siwa oase. Ali Khaled Mountain Camp heeft verschillende soorten accommodatie in een leuk aangeklede, schaduwrijke tuin, met eenden, ganzen en geitjes én uitzicht op de berg Al Dakrour. In de tuin is een klein zwembad en ook een warmwaterbron. Beiden zijn niet enorm groot, maar leuk om af te koelen als je met kinderen reist. Wij hebben hier lunch besteld en mochten toen gratis zwemmen. Vraag dit voor je gaat zwemmen wel even na, soms kunnen prijzen en voorwaarden in Egypte erg plotseling wijzigen!
Ali Khaled Mountain Camp is ongeveer 4 kilometer buiten het centrum van Siwa, niet ver van de Cleopatra bron. Andere accommodaties met een zwembad van redelijk formaat én bron zijn Cafour House Siwa en Siwa Shali resort. Beiden zijn niet ver van Ali Khaled.
Chillen, zwemmen en eten bij Ali Khaled Mountain Camp
Het oude Shali fort
Midden in het centrum van Siwa vind je het oude Shali fort. Ik ben direct verliefd op de okerkleurige restanten van het 13e eeuwse stadje. De lemen muren brokkelen af, maar het is nog duidelijk te zien hoe indrukwekkend deze nederzetting op de heuvel geweest is. We dolen door de oude huizen, langzaam helemaal naar de top. Van daaruit kijken we uit over de tegenoverliggende heuvel en de hele oase.
Die eerste dag in Siwa komen we hier aan het eind van de middag terug om de zon te zien zakken achter de horizon. Met een roodgekleurde lucht is Siwa zo echt een plaatje. Kom op tijd, want op de hoogste plekjes is niet zo heel veel ruimte. Wacht zeker even op het magische moment dat 5 of 6 moskeeën tegelijk de oproep voor het avondgebed in de rondte schallen. Heel indrukwekkend hoe dit tegen de berghelling en tussen de huizen weerkaatst. Daarna gaan wij gauw naar beneden. We willen niet in het donker nog al die trappen afdalen.
Het fotogenieke Shali Fort is het oude Siwa
Mount Dakrour: nog een uitzichtpunt met mooie zonsondergang
Mount Dakrour is één van de heuvels in de Siwa oase. Dakrour staat vooral bekend om de genezende zandbaden die mensen er in de zomer komen nemen. Nou, dat lijkt mij dus helemaal niks. Overal zand, jakkes. Deze heuvel beklimmen om van de zonsondergang te genieten is dan wel weer aan mij besteed. We vragen een willekeurige tuktuk om ons naar Mount Dakrour te brengen en zoeken op het oog een plek waar we het beste naar boven kunnen klimmen. Het is soms best steil en hier en daar moeten we echt even klimmen. Als we boven zijn zien we dat we aan de Westkant van de heuvel veel makkelijker naar boven hadden kunnen lopen. Sterker nog: daar had een tuktuk zelfs tot driekwart van de heuvel naar boven kunnen rijden. We zien er namekijk eentje staan, van de enige andere mensen die hier naar de zonsondergang zijn komen kijken.
We klimmen de laatste tien meter naar de echte top en zijn even stil van het prachtige plaatje rond ons. De rode gloed op de berg, de oase waar de eerste lichtjes aan gaan beneden ons. Op de andere top van Mount Dakrour zien we ineens een woestijnvos lopen.. en nog één. Uiteindelijk blijken het drie woestijnvosjes te zijn, die waarschijnlijk op jacht gaan en we een hele tijd goed kunnen zien.
Mount Dakrour zonsondergang boven de Siwa oase
Is de zon verdwenen? Dan kun je boven Siwa een onwaarschijnlijk mooie sterrenhemel zien. Wij zijn een avond gaan sterrenkijken met Abdullah van Siwa Night Sky. Vanaf Gebel Al Dakrur is het slechts een kwartiertje lopen naar de plek waar Abdullah zijn telescoop neer heeft gezet.
Geen uitzicht vanaf een heuvel, maar wel over het Fatnas meer: hier kun je van een schitterende zonsondergang genieten met een drankje aan of op het water. Helaas weten de tours dat ook. Die eindigen hier dan ook vaak hun dag. Het kan daarom best druk worden. Wij zijn er om die reden een uurtje eerder, als het helaas net bewolkt is. Ook dan is het prachtig.. en nog heel stil. Er is hier een bron om te zwemmen, ideaal als je met kinderen naar Siwa bent gereisd. Die kunnen dan nog lekker even spetteren, terwijl jij van je drankje en de zonsondergang geniet.
Een idyllisch plekje: Fatnas Lake
Nóg een perfecte zonsondergang of heel vroeg naar Mountain of the Dead
Als wij halverwege de middag aankomen in Siwa, kunnen we niet wachten om op ontdekking te gaan. Met moeite wachten we tot het tegen vijven loopt en het wat is afgekoeld. Het is namelijk 36 graden die dag, begin mei. Vanuit onze accommodatie zou het zo’n tien minuten lopen zijn naar de Mountain of the Dead, een heuvel met honderden grafkelders en een mooi uitzicht over de oase. Dat lijkt ons een perfect uitje en we verwachten dat de klim zo eind van de middag prima te doen is. How wrong could we be! Het is niet eens een écht moeilijke klim en binnen toen minuten staan we boven, maar het zweet komt echt uit elke porie. Wat is het nog heet! Het duurt ons te lang om op de zonsondergang op de top van de heuvel te wachten, maar ik denk dat dit echt een topplek daarvoor is.
Gebel-al-Mawta, zoals de Mountain of the Dead lokaal wordt genoemd, is één van de archeologiche vindplaatsen van Siwa. Verschillende mummies en schatten zijn hier onder de grond gevonden. Er zijn drie graftombes die open zijn voor publiek en waar nog kleurige tekeningen en details te zien zijn. Eén van de tombes is beschilderd met dezelfde rode inkt als die pottenbakkers in Siwa al eeuwen gebruiken. Het bekendste graf is dat van Si-Amon, een rijke Griek uit de 3e eeuw voor Christus. Er is een legende dat ook Alexander de Grote hier begraven is, maar zijn graf is nooit gevonden.
Gebel al Mawta: the Mountain of the dead
Bezoek de tempel van het Orakel zo vroeg mogelijk op de dag
De tempel van het Orakel is een andere belangrijke historische plek in Siwa. Het Orakel van Zeus-Amon, de Zonnegod, is het oudste orakel en na dat van Apollo in Delphi ook wel het beroemdste orakel van de Oudheid. Eeuwenlang bezochten de Grieken het orakel om er hun vragen en problemen aan voor te leggen. De priesters antwoorden de bezoekers in het Grieks. Ook Alexander de Grote bezocht het orakel en stelde onder andere de vraag of hij de hele wereld zou veroveren. Van de tempel is slechts een enorme ruïne over. Je hebt vanaf de op een heuvel gelegen tempel een prachtig uitzicht over de eindeloze palmen van de oase. Kom vroeg als je de tempel van het Orakel wilt bezoeken, voor de tourgroepen arriveren en het druk wordt.
Niet ver van de tempel van Amon vind je de ruïne van een andere tempel. Er zijn slechts enkele brokstukken over en een stukje muur dat gerestaureerd is. Vroeg of laat op de dag zijn de resterende inscripties en tekeningen het best zichtbaar.
Temple of the Oracle , de Tempel van het Orakel en de Amon Tempel
Ga de eindeloze zandduinen rond Siwa verkennen rond zonsondergang
Siwa ligt in de Westelijke woestijn, die eigenlijk toch in het Oosten van de Sahara ligt, haha.. Natuurlijk kun je deze oase niet verlaten zonder ook de zandduinen rond Siwa gezien te hebben. Na onze ervaringen in de woestijn van Erg Chebbi bij Merzouga in en Erg Cheggaga bij M’Hamid in Marokko willen we bij Siwa opnieuw de woestijn in. De meiden hebben zin om weer te sandboarden en in een jeep over de hoge zandduinen stuiteren en daarna de zonsondergang in de woestijn zien trekken ons ook wel. Helaas lijkt ons in een jeep rondcrossen minder fijn als je oorpijn hebt. Vanwege de hoge prijs van deze jeepexcursie (extra hoog vanwege de speciale permit die in dit deel van de woestijn nodig is) zien we er dan toch vanaf.
Op onze laatste dag in Siwa vraag ik bij de receptie van ons hotel eens of ze nog een ander idee hebben om toch de woestijn te ervaren. De vaste tuktuk chauffeur hoort me en biedt aan met ons naar de rand van Siwa te rijden, waar de eerste hoge zandduinen zijn, om daar met onze meiden te sanboarden en thee met ons te drinken bij zonsondergang. We vinden het een geweldig alternatief! Misschien nog wel veel beter, want wij zijn nooit zo van de standaard tours. 😉
sandboarden en thee drinken in de woestijn bij Siwa
Onze kinderen genieten van het sandboarden en het zelf vuurtje stoken bovenop de zandduinen. Wij genieten vooral van de ondergaande zon en het prachtige Siwa in de verte. Wat een heerlijke tijd hebben we hier gehad. Over het dramatische einde van dit uitje zullen we het verder niet hebben. Hoewel het eigenlijk wel komisch is hoe we eindigen zonder vervoer in een pikdonkere woestijn, omdat onze jonge metgezel een geniaal idee heeft. Hij wil ons verrassen en sloopt de volledige bovenkant van zijn tuktuk, zodat hij ermee door het mulle zand kan crossen. Denkt hij. Hij komt hopeloos vast te zitten en wij komen pas om half 11 bij ons vaste restaurant Abdu aan. Gelukkig bereiden ze ook op dat tijdstip een heerlijke maaltijd voor ons. Onze laatste avondmaal in Siwa, de oase in Egypte die echt een plekje in ons hart heeft veroverd.