Bali zonder toeristen

Het Bali zonder toeristen

Een Bali zonder toeristen is tegenwoordig haast niet meer voor te stellen. Zeker als je de plaatsen rond de stranden in het zuiden van Bali ziet heb je haast het idee aan de Costa del Sol beland te zijn. En om jezelf te verplaatsen op het eiland mag je zo een uur (of meer!) bij je reistijd optellen om in de file te staan. Ik vond het erg verdrietig om te zien hoe het landschap van Bali op veel plekken verpest wordt door schommels en andere toeristische ongein. Toch is ’t er echt nog wel: het Bali zonder toeristen. Maar je moet er wel een beetje een speurneus voor opzetten. Ik help je graag de mooie, weinig bezochte plekjes van Bali te vinden. Dit zou je éigenlijk moeten doen op Bali.

Een homestay in de omgeving van Sidemen

Wie de weg van Ubud naar Sidemen volgt ziet het aantal toeristen steeds kleiner worden. Uiteindelijk deel je de weg alleen nog maar met vrachtwagens die duidelijk van en naar een steengroeve rijden en motoren met locals. De uitzichten op rijstvelden en plantages met peper en lange bonen worden ondertussen steeds mooier, net als het zicht op de Agung vulkaan. Op heldere dagen tenminste, de vulkaan wil zich ook nog weleens verstoppen achter een wolkendeken.

Sidemen zelf is al behoorlijk rustig, maar als je in deze homestay in de omgeving van Sidemen slaapt kan je genieten van Bali op haar puurst. In de tuin niets dan tropisch groen en een geweldige huistempel. Vanuit je grote veranda kijk je uit over geweldige jungle en met een beetje mazzel zie je de Agung vulkaan in volle glorie.

Bali zonder toeristen bij Sidemen

Wandelen door onbedorven rijstvelden en onontdekte dorpjes

Overnacht je in deze heerlijke homestay? Dan wandel je vanuit je accommodatie zo de rijstvelden in. Hier geen schommelende toeristen, maar kleinschalige boertjes, die van de vroege ochtend tot de late avond met hun gewassen aan het werk zijn. Je deelt het pad met waggelende eenden, hun kuikentjes en een enkele straathond. Lopend kan je ook een aantal lokale dorpjes bezoeken, waar je nog een bijzondere verschijning bent. Met wat geluk kom je, net als wij, bij een ceremonie uit bij één van de tempels.

Bali zonder toeristen - omgeving Sidemen

Pasir Putih, White Sand Beach

Vast niet het allermooiste strand van Bali en op een wat bewolkte dag, zoals wij hadden, is het zand ook verre van wit. Toch een prachtig stukje strand, met een blauwe zee, waar je niet over de koppen loopt. Hier heb je nog echt de ruimte, maar kan je ook lekker een hapje eten of wat drinken in één van de eenvoudige restaurantjes. Aan het einde van het strand is het helemaal lekker rustig en deel je het zand met de lokale vissers, die er hun vangst van de dag aan land brengen.

strand Bali zonder toeristenOp Pasir Putih zie je nog meer strand dan toeristen

Waterpaleis Bali zonder toeristen

Tirta Ganga, hét bekende waterpaleis op Bali, is niet bepaald een onontdekte parel. Op een doodeweekse dag valt het nog wel mee met de hoeveelheid bezoekers, zeker als je vroeg komt. Ga je in het weekend, zoals wij, dan ziet het zwart van de mensen. Maar Bali heeft nóg een waterpaleis, één zonder drommen toeristen en met veel uitgestrektere en mooiere tuinen ook en bovendien met een fantastisch uitzicht op zee. Het paleis zelf is niet bijzonder authentiek, omdat het na een aardbeving grotendeels opnieuw is opgebouwd, maar de sfeer in het park is heerlijk relaxt en het is er heerlijk rustig wandelen en genieten. Het Ujung waterpaleis is nog geen 10 kilometer van Tirta Ganga verwijderd, maar toch weet de massa de weg er naartoe nog niet te vinden. Perfect voor wie het Bali zonder toeristen zoekt.

Waterpaleis Bali zonder toeristenDít waterpaleis op Bali ziet stukken minder toeristen

Pura Taman Ajun

Toegegeven, je bent echt niet de enige bezoeker bij Pura Taman Ajun, maar deze tempel voelt wel als een authentieke plek aan. Misschien doordat het gedeelte waar het écht om draait wordt omgeven door een gracht en alleen toegankelijk is voor pelgrims. Of gewoon doordat het zo’n prachtige, historische tempel is, met een indrukwekkende toegangspoort en een groot aantal hoge Meru-torens. Ik had er in elk geval het gevoel het echte Bali terug te vinden en er waren weinig andere toeristen toen wij de tempel bezochten, waardoor we in rust konden genieten. Het was dan ook al tegen sluitingstijd, zo rond half 4, dat we er waren.

highlights Bali zonder toeristenhighlights Bali zonder toeristen tegen sluitingstijd

Bezoek je de highlights op Bali, dan is het een goed idee om meteen in de vroege ochtend te gaan, zodra de poorten open gaan of anders laat in de middag. Vlak voor sluitingstijd zijn de meeste toeristen alweer verdwenen.

Purah Batukaru en de weg er naartoe

De tijd dat je naar de Jatiluwih rijstterrassen ging om het Bali zonder toeristen te ervaren is voorbij. Tegenwoordig ligt er een betonnen pad tussen de terrassen door en ben je verre van de enige hier. De terrassen blijven mooi natuurlijk en er is ruimte genoeg, waardoor een bezoekje aan Jatiluwih vooralsnog geen massale happening is. Toch loont het om even verder te kijken. Als je vanuit Jatiluwih omhoog rijdt naar Purah Batukaru, kom je al gauw bij rijstterrassen die er een stuk minder gestyled uitzien en waar lokale boeren staan te ploeteren op onwaarschijnlijk groene hellingen met langer, typisch Balinese rijst.

het echte Bali zonder toeristenZo stel je jezelf het echte Bali voor, toch?!

Volg je de smalle slingerweggetjes nog wat verder, passeer je gehuchten die amper bezoekers zien en wordt de jungle steeds dichter. Purah Batukaru ligt bovenaan op een steile heuvel en op de dag dat wij er waren was deze in een mysterieuze mist gehuld. Tenzij er een ceremonie plaatsvindt is de tempel een oase van rust, met een enkele pelgrim die ongestoord zijn ding doet. Ondanks de regen die precies op dat moment met bakken uit de hemel begon te vallen is dit één van de meest sfeervolle tempels die we op Bali bezocht hebben.

Munduk, maar dan niet de watervallen

Begrijp me niet verkeerd: de watervallen rondom Munduk zijn prachtig, maar van echt ongestoord genieten van onbedorven natuur is hier geen sprake. De watervallen worden namelijk steeds vaker bezocht en ook al is ’t er niet heel erg druk.. je bent ook zeker niet de enige. Een wandeling door de omgeving met Munduk, zonder vooropgesteld plan, is een veel beter idee. Je loopt ongetwijfeld door adembenemende natuur, met schitterende vergezichten en overal kruidnagelbomen. Vind je het lastig om zonder echt plan op pad te gaan? Neem dan één van de zelf getekende kaartjes mee van een guesthouse in het dorp. Die zijn zó slecht, dat je zeker weet dat je uiteindelijk zonder plan en op gevoel een rondje loopt. En verdwalen kan je hier eigenlijk nauwelijks.

Bali zonder toeristen - MundukMunduk is veel meer dan alleen de watervallen waar iedereen naartoe gaat

In Munduk kan je kiezen voor een slaapplek in één van de hostels aan de doorgaande weg, maar je kan ook gaan voor een homestay, met uitzicht op de heuvels vol kruidnagelbomen en rijstterrassen. Dát is pas een leuke, lokale ervaring!

Pura Dalem Gubug in het Buyan meer

Dé verrassing van Bali was voor ons een bezoek aan het Buyan meer. Vanuit Munduk ben je er in een kwartier en als je in de ochtend gaat heb je grote kans dat je dit hele serene meer voor jezelf hebt. Het moment dat je voor ’t eerst die tempel in het spiegelgladde meer ziet is echt magisch. In een houten bootje kan je jezelf door één van de lokale vissers laten rond roeien en de tempel vanuit elke hoek bekijken. Het was alsof we even helemaal alleen op Bali waren. Wij, ons bootje, die tempel en de wonderschone omgeving.

Pura Dalem Gubug - BaliWij, ons bootje, die tempel en de wonderschone omgeving

Zo ontdek jij Bali zonder toeristen

Achteraf heb ik Bali meer dan eens Disneyland genoemd. Dat lijkt het op veel plekken ook echt. Toch kan je met een klein beetje moeite ook nog veel ontdekken op Bali zonder toeristen die voor je voeten lopen en zonder dat de omgeving in een soort kermis veranderd is. Verlaat de kust en trek het binnenland in. Met eigen vervoer kom je op veel mooie plekken, zelfs als je onderweg bent naar één van de highlights. Neem eens een zijweggetje, zonder dat je weet waar het je naartoe zal voeren. Grote kans dat je de mooiste dingen ontdekt!

Wij huurden op Bali verschillende dagen een chauffeur, een veilige en comfortabele manier om het eiland te verkennen. Bovendien ga je op Bali niet gelijk failliet als je een auto met chauffeur huurt. Voor 30 tot 40 euro, afhankelijk van de afstand, ben je klaar!

Heb jij nog bijzondere plekken gevonden op Bali?

Ga naar al mijn Indonesië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

4 reacties op “Het Bali zonder toeristen

 1. Let Deleersnyder zegt:

  Beste Yvonne,
  Ik las met veel belangstelling je reisverhaal en fijn te lezen dat er toch ook nog plekken zijn die (minder) toeristisch zijn. Dit is waar ik en mijn dochter ook steeds naar op zoek zijn.
  Wij gaan in april volgend jaar voor 2 weken en met de bedoeling om ook een binnenvlucht te nemen naar floris eiland voor paar dagen.
  Heb je ook iets van het Noord-West / Noorden van het eiland gezien? Eventuele tips hiervoor?
  Beste groeten, Let

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   dag Let,
   Wij zijn in totaal maar een week op Bali geweest, dus het Noorden en Westen hebben we niet bezocht. Wij zijn daarna overgestoken naar Lombok, ook een aanrader. Flores lijkt me ook heel mooi!
   Fijne reis gewenst,
   Yvonne

 2. Maryse zegt:

  Wat een leuk artikel!

  Wij gaan in januari ’24 naar Bali met onze 4jarige en 1,5 jarige dochters. Zijn Sidemen en Munduk denk je ook te doen met een dreumes (in de draagzak)? Ik zie vooral op tegen het vervoer, voor de kleinste zou ik wel graag een autostoeltje willen. Is dat gemakkelijk te regelen bij een prive-chauffeur of zou je die dan zelf mee moeten zeulen de hele reis?

  Groeten, Maryse

  • Yvonne zegt:

   Wat een mooie reis hebben jullie in het verschiet! Wij hebben heel veel met draagzak gewandeld, maar onze meiden waren op Bali al wat groter (en wilden vanaf 2 jaar zelf lopen). Het is echt warm, dus neem een goed ademende draagzak mee. Autostoeltjes heb ik altijd zelf mee genomen op reis (ook tot een jaar of 2), omdat ze echt super duur zijn als ze wel beschikbaar zijn. Op Bali hadden wij geen stoeltjes meer, dus ik kan je hier niet zoveel over vertellen. Veel plezier alvast, het wordt vast een geweldige reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *