Baby’s en peuters zijn vaak uitstekende reizigers. Die van ons doen het in ieder geval prima, hebben we ontdekt. Korte citytrips of een zonvakantie in Europa, maar ook verre rondreizen naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika of India. Met de nodige aanpassingen aan het reisschema en de juiste spullen mee kun je ook met jonge kinderen prima op reis. Maar wat neem je nou mee op reis voor baby en peuter?
Wat is handig om mee te nemen op reis?
Neem vooral niet te veel spullen mee als je op reis gaat met kinderen, je hebt minder nodig dan je denkt en een auto of koffer is snel vol. Denk aan vermaak voor onderweg, om jezelf of je medereizigers een plezier te doen, en probeer te zorgen voor ieders natje en droogje, dan ben je al een heel eind. Sommige spullen zijn echter naar ons idee zó onmisbaar dat ik ze hier onder nog even apart noem.
Meenemen voor baby en peuter in het vliegtuig
Regelmatig hebben we tijdens een vlucht geen in-flight entertainment, omdat we graag de prijs van de vliegtickets laag houden en de budgetmaatschappijen nou eenmaal niet bekend staan om hun uitgebreide service. Wij zien vliegen als een manier om op je bestemming te komen en niet zozeer als de start van je vakantie, waarbij je meteen vertroeteld hoeft te worden. Erg aangenaam is het toch nooit, zo’n intercontinentale vlucht. Als jij ook graag bespaart op de prijs van je vliegtickets kun je beter zelf zorgen voor vermaak aan boord van je kinderen. Je baby heeft voldoende aan zijn natje en droogje en neemt waarschijnlijk genoegen met alles wat voorhanden is als speelgoed. Een peuter heeft een iets groter eisenpakket. Neem voldoende entertainment mee, bijvoorbeeld in de vorm van boekjes (wij zijn fan van mini-uitgaven van boekjes met een leuk verhaal en veel plaatjes), een paar cadeautjes, zoals een sticker-doeboekje (Het pakpapier op zich is al reden voor een feestje) en een tablet met wat spelletjes, filmpjes en muziek.
Vaak zijn de goedkoopste tickets die waarbij je minimaal 1 keer over moet stappen. Zorg dat je bagage handig is ingepakt en zoveel mogelijk onderin het vliegtuig verdwijnt, zodat je tijdens de overstap niet te veel hoeft te slepen. Zorg voor weinig stuks handbagage, die je allemaal kunt tillen of slepen en houd een hand vrij om de baby te tillen. Neem, als het kan, je buggy zo ver mogelijk mee, liefst helemaal tot de gate, om tassen, jassen en vesten aan te hangen en niet te vergeten de baby of peuter in te zetten. Vraag of de buggy bij de tussenlanding klaar staat en overtuig anders het vliegtuigpersoneel na de landing ervan dat ze hem voor je laten opsnorren in het ruim. Als je een bagagelabeltje met nummer kunt laten zien hebben ze hem snel gevonden.
Neem genoeg voeding en genoeg luiers mee in je handbagage, zorg voor minimaal een dag extra. Je zult maar enorme vertraging oplopen en te weinig hebben, of je koffers blijken achtergebleven in Londen, terwijl je zelf al in New York staat. Of, zoals wij een keer hadden, een dreumes aan de diarree en elke tien minuten een schone luier nodig. Om dezelfde redenen is het verstandig voor alle reizigers een setje kleding en ondergoed en wat badkamerspulletjes in de handbagage mee te nemen. Denk ook aan voldoende vochtige doekjes en wat plastic zakjes, voor het weggooien van luiers, of zoals wij sinds onze meest recente landing weten: voor de maaginhoud van 1 van de jonge reizigers.
Voldoende water en drinken zijn top-priority, dit mag je met jonge kinderen vrijwel ongelimiteerd in je handbagage meenemen. Knijpfruit is handig als tussendoortje tijdens het opstijgen, makkelijk te hanteren en stimuleert slikken, waardoor ze minder snel last van de oren hebben. Dit kun je al vanaf vrij jonge leeftijd geven, het is puur fruit!
Voor het maken van flesjes is zo’n plastic bakje handig, met 3 vakjes erin en een draaibaar dekseltje met tuitje. Je kunt daar voor vertrek precies afgepaste hoeveelheden melkpoeder in doen en als je het poeder aan het water moet toevoegen draai je alleen de dop op de juiste plek en je giet het poeder er zo bij. Geen gedoe en geknoei met lepeltjes.
Denk na over wat je in je handbagage stopt als je gaat vliegen met baby en peuter
Voor meer tips over vliegen met kinderen lees je dit artikel en als je eens gek wil doen en alleen met handbagage op pad wil voor een kortere vakantie dan kun je hier even verder kijken. Voor een complete paklijst handbagage baby en peuter kijk je hier.
Meenemen voor baby en peuter in de auto
Ook als je met de auto op vakantie gaat is vermaak voor onderweg prettig om op de achterbank te hebben. Zo’n insteekhoes voor foto’s of kaarten is heel handig om aan de achterkant van je stoel vast te maken, zodat de kleurpotloodjes en leesboekjes makkelijk kunnen worden opgeborgen en teruggevonden. Ook voor autovakanties geldt dat je beter wat extra eten en drinken bij je kunt hebben, mocht je in de file komen. Leg eventuele luiers daar waar je er makkelijk en snel bij kunt, zodat je desnoods in geval van nood op één van de stoelen een snelle wisseltruck kunt doen. Dit is wat handig is IN de auto, in wat voor accommodatie je ook gaat overnachten. Ga je met met je baby en peuter kamperen dan is het handig goed na te denken wat je wel en niet extra meeneemt (erg afhankelijk van de maat van je auto ook 😉 ).
Met kinderen in een huurauto
We horen regelmatig dat de autostoelen van verhuurders stuk, vies of slecht zijn en ook zelf hebben we op Gran Canaria niet gekregen wat we gereserveerd hadden. We wilden graag een categorie 2 stoeltje, dat na de maxi cosi komt, maar kregen een zitverhoger. Onze dochter was daar toen nog veel te klein voor. Neem dus, als je veel gaat autorijden en zeker wil zijn dat je iets goeds hebt, je eigen spullen mee. Flightbag er omheen en klaar. Zo’n autostoeltje mag meestal gratis mee, zelfs bij budget maatschappijen als Ryan Air, helaas is een categorie 2 stoeltje enorm zwaar en onhandig.
Als je zeker wil zijn dat je een goed autostoeltje hebt voor je kind neem je je eigen maxicosi en zitverhoger mee
Meenemen voor baby en peuter voor gebruik ter plekke
Een handig product dat zowel in het vliegtuig als in de trein of bus te gebruiken is en zelfs in een huurauto in landen waar (nog) geen regels gelden voor het vervoer van jonge kinderen is de MonkeyGo, een handige opblaasbare reisstoel. Lees de review van de MonkeyGo van Gezinopreis om te lezen of dit wat voor jullie kindje is.
Vaak zitten stopcontacten laag. Heel erg interessant voor baby’s en peuters. Neem van huis een rolletje (schilders-)afplakband mee, om ze af te plakken en leg de peuter uit waarom je dit doet. Als je er op z’n peuters bij vertelt wat de gevolgen zijn van je vingers in het stopcontact zal de verleiding om ermee te experimenteren een stuk kleiner zijn. Uiteraard hou je ook daarna nog ten alle tijden een oogje in het zeil.
Wij zweren bij lichtgewicht slaaptentjes, die in een klein pakketje als schoudertas mee te nemen zijn en amper een paar kilo wegen. We hebben een baby- en een peutervariant van de Deryan Travel Cot. Een extra dekentje gaat altijd mee in de zak van de tentjes, mocht het fris worden in de nacht. Ook de slaapzak stoppen we in die tas, er is ruimte genoeg, en het spaart weer ruimte in de andere bagage. Kijk dan welke variant van de Deryan bij jou past, want we vinden dit echt één van de meest onmisbare reisitems voor baby en peuter op reis.
De Deryan Travel Cot: zonder twijfel ons meest gebruikte reisitem voor kinderen
Als je baby nog geen hapklare brokken eet is het handig een staafmixer in de tas te stoppen, zodat je altijd je eigen eten kunt pureren. Zo hoef je niet al te veel potjes mee te sjouwen en hoef je ook niet meteen na aankomst op zoek naar potjes. Geen zin in gesleep? Prakken lukt met het meeste eten ook wel en mocht je buiten de deur gaan eten is er in een restaurant vaak ook wel een blender aanwezig, zelfs in landen als India en Thailand.
Voor kinderen die thuis nog in een kinderstoel zitten en nog niet zelfstandig op een gewone stoel kunnen blijven zitten is de Sack ’n Seat een uitvinding! Het is, zoals het woord al zegt, een stoeltje in een tasje. Het stoffen stoeltje hang je aan de rugleuning van vrijwel iedere bestaande stoel, de hengsels gaan onder de beentjes door en aan de achterkant vast en je hebt een kinderstoel. Het weegt bijna niks en neemt amper ruimte in.
Wij nemen maar weinig speelgoed mee op reis. Naast wat cadeautjes voor in het vliegtuig gaat er bijna niks aan speelgoed in de tas. Een opblaasbal vinden we wel handig en stapelbakjes zijn multifunctioneel. Ze passen ook nog eens in elkaar en kunnen dus altijd nog wel ergens in de bagage erbij. Een knuffel van thuis is fijn en vertrouwd om te hebben, maar daar houdt het wel zo’n beetje op. Kinderen zijn vindingrijk en spelen met wat er is. Zo hebben we in Hazyview, Zuid-Afrika, een dierenziekenhuisje gehad met o.a. een knuffel die wc-papier als verband had en een lege fles als medicijn. De kussens van de bank waren het zwembad waar een Mc Donalds speeltje als eend in rondzwom. Stokjes, steentjes en schelpen zijn altijd wel voorradig en lokale kinderen ook!
Neem niet te veel speelgoed mee als je gaat reizen met kinderen
Voor minder ontwikkelde landen, waar de wegen slecht zijn en stoepen vaak niet of nauwelijks bestaan, vragen mensen zich vaak af of ze beter een buggy kunnen meenemen of een draagzak. De meningen over wat handig is verschillen hierover. Doe vooral wat jou handig lijkt. Wij hebben altijd zowel een buggy als een ergonomische, kleine en lichte draagzak (Ergo Baby Carrier) meegenomen. De buggy gebruikten we op luchthavens om baby en/of peuter in te vervoeren, maar ook als bagagerek. In de Ergo Baby Carrier droegen we ze dan bij bijvoorbeeld wandelingen in de natuur of door drukke steden met slechte voetpaden.
Onmisbaar op reis met baby en peuter: de Ergo Baby Carrier
Een goede, maar niet te uitgebreide reisapotheek is onmisbaar. Denk aan Paracetamol (zetpillen), neus- en oordruppels, pleisters en verband, anti-mug en anti-jeuk/prik, Chamodent voor doorkomende tandjes, vallen-en-stoten-gel en afhankelijk van je bestemming een vooraf bestelde Antibiotica kuur, te gebruiken na overleg met een arts, al dan niet je eigen via mail of telefoon. Rest nog een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en je kunt goed voorbereid op pad. Of ben ik toch nog iets vergeten? Tips en aanvullingen zijn welkom!
Op de hoogte blijven van alle updates? Volg mij dan op Facebook.
Je schrijft dat je een categorie 2 stoeltje hebt gevraagd en een zitverhoger kreeg. Een zitverhoger = een categorie 2/3 stoeltje. Wat jij bedoelt na de maxi-cosi, het stoeltje voor 1-4 jaar heet categorie 1. Maxi Cosi heet categorie 0. Dus wellicht dat het daar mis is gegaan?
Nee hoor, we konden kiezen uit een zitverhoger/booster seat of een echt kinderstoeltje. We hadden het kinderstoeltje besteld. 🙂
Een antislipmatje, of een stuk ervan tenminste. Tegen uitglijden en hygiëne.
Wij namen altijd een opblaasbadje mee… altijd het eigen badje bij je en stroef genoeg. 🙂 Maar in het geval je dit niet meeneemt is zo’n antislip matje erg handig idd.
– tuigje zodat je je kleintje niet kwijtraakt op drukke plaatsen
– extra haring met lange scheerlijn als je gast kamperen op gevaarlijke ( wildstromende rivier ) plaatsen ,zij kunnen lekker spelen en jij hieft er niet bovenop te zitten
– plastic tassen voor vliegeren, water halen , regenjasjes , scelpen verzamelen enz enz
Ducktape !!!! ( voor eigenlijk alles )