met kids op kamelensafari

Met Kids op kamelen safari in Rajasthan

De kleurrijke woestijnstaat Rajasthan in het Noord-Westen van India leent zich uitstekend om met kinderen te bezoeken. Sari’s, tulbanden, krulsnorren en puntschoenen sieren de mensen, terwijl de vaak enigszins vervallen forten en paleizen, vol met prachtige muurschilderingen en glimmende schatten zeker tot de verbeelding zullen spreken. Op verschillende plekken kun je een dag, of zelfs een aantal dagen, de woestijn in op kamelen safari. De kinderen zullen het fantastisch vinden!

Beste plek kamelen safari in Rajasthan

Er zijn een aantal plaatsen waar een ruim aanbod is aan kamelen safari’s. Veel keus betekent veel concurrentie en dus een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Jaisalmer is één van die plekken en je vindt hier metershoge zandduinen, dus het geweldige landschap draagt nog eens bij aan de ervaring. Jaisalmer is wel ver naar het Westen en niet zo geschikt als je weinig tijd hebt, maar wie wel afreist naar deze woestijnplaats met zijn schitterende fort, zal hier zeker geen spijt van krijgen. Wat een pareltje. Dichter bij de bewoonde wereld is Bikaner, een prima stad om je een paar dagen te vermaken én een perfecte uitvalsbasis voor een woestijnsafari. Wij vertrokken echter per kameel vanuit Pushkar, de plaats waar jaarlijks in november de beroemde kamelenmarkt gehouden wordt.

kamelen safari PushkarPushkar is een fijne plek voor een kamelen safari door de woestijn van Rajasthan

Tempo en duur aanpassen aan de behoeften

Je hoeft in Pushkar niet lang te zoeken om een plek te vinden waar je een kamelentocht kunt maken. Overal zijn tourbureautjes die dit aanbieden en in de omgeving van de beroemde Brahmatempel, waarvoor vele Hindoe’s hier jaarlijks naartoe komen, staan overal verkopertjes, om potentiële klanten aan te spreken. Met deze verkopertjes onderhandel je eerst over de prijs per uur, om daarna een aantal uren af te spreken. Uiteraard kun je de uurprijs naar beneden krijgen door meer uren af te nemen. Ook meerdaagse safari’s, waarbij je in de woestijn overnacht, zijn mogelijk. Bedenk van te voren alleen goed of je kind(-eren) dit leuk zullen vinden. Voor sommigen is een uurtje al meer dan zat en als het nieuwe eraf is wordt het misschien algauw een beetje saai. Natuurlijk kun je regelmatig stoppen, zodat iedereen even de benen kan strekken en zijn energie kwijt kan. Wij vonden met een peuter en een dreumes 3 uurtjes met 2 stops perfect, maar alles zal van je kinderen en hun leeftijd afhangen. Kijk en luister naar hen, dan wordt het een geslaagd uitje.

kamelen safari met kinderenKinderen vinden een kamelensafari geweldig

Kamelenkar voor de allerjongsten

Voor de allerjongsten is bovenop een kameel zitten reuze-spannend, maar ook best lastig en op den duur redelijk oncomfortabel. Een paar jaar terug hebben we zelf een middag op een kamelenrug doorgebracht en die avond waren we enigszins gebroken. Daarom hebben we er dit keer voor gekozen een “camel cart”, een kamelenkar, te nemen. Op deze houten kar ligt een lekker dik kleed om op te zitten en er is een afdakje boven gemaakt, om je te beschermen tegen de felle Indiase zon. Wij vonden het ideaal. Zo kon de oudste eventjes proberen hoe het is om op een kamelenrug te zitten, maar werden we verder fijn op de kar rondgereden, erg lekker om rond te kijken en een beetje bewegingsvrijheid te hebben als kind.

kamelenkar, camel cart IndiaVoor jonge kinderen is een kamelenkar hartstikke handig

Bijzondere ontmoetingen in de woestijn

Wat voor ons Pushkar zo ideaal maakte voor een kamelen safari is dat er op korte afstand van het dorp allerlei kleine woestijndorpjes en semi-permanente nederzettingen van zigeuners zijn. Zo konden we een aantal interessante stops inlassen, waar onze kinderen zich even konden uitleven en met andere kinderen konden spelen, terwijl wij een kopje chai dronken en met de Rajasthaanse woestijnvolkeren kennismaakten. Het is bijzonder om te zien met hoe weinig de mensen hier tevreden zijn en hoe ze van niets toch iets weten te maken. Zelfgemaakte tenten van plastic als huis, een paar houten stokken met potten en pannen als keuken en overal vee voor melk en eieren. De kleurrijke sari’s van de vrouwen hier zijn een lust voor het oog, dus de camera klikte erop los.

Thar woestijn bij PushkarDe kleine nederzettingen van zigeuners in de Thar woestijn bij Pushkar zijn perfecte stops voor kinderen

Overal dieren om te aaien en vast te houden

Bijkomend voordeel van die simpele, maar prachtige nederzettingen in de woestijn is dat er enorm veel dieren rondlopen. Die dieren krijgen ook jonkies en laten onze kinderen daar nou net dol op zijn. Ze hadden de dag van hun leven, met alle puppies en baby geitjes om vast te houden en de kippen om kiptikkie mee te spelen.

dieren in de woestijn in IndiaIn de semi-permanente nederzettingen van zigeuners vind je veel dieren, wat kinderen erg leuk vinden

Wel kamelen, maar geen safari

Wil je met de kids graag kennismaken met kamelen, maar heb je geen zin om meteen op zo’n beest de woestijn in te trekken? Net buiten Bikaner is een Camel Research Center, ook bekend als de Camel Farm. Hier kun je honderden kamelen van dichtbij zien, de dieren aaien, kamelenmelk drinken en zelfs een ritje op de rug van één van deze bijzondere beesten maken. Deze camel farm leent zich uitstekend voor een uitje van 1 tot 2 uurtjes en is hartstikke handig als je wel met je kinderen kamelen van dichtbij wilt zien, maar geen hele safari wil ondernemen. Op hun website vind je meer info.

Bikaner Camel FarmOok op de Camel Farm (Camel Research Center) bij Bikaner kunnen kinderen kameelrijden en kamelen van dichtbij zien

Kamelen safari met kids: zeker doen!

Mede dankzij de flexibele instelling van de Indiërs (als jij een uurtje korter of langer wil kan dat altijd) en door de afwisseling in kameelrijden en dorpjes verkennen was dit een perfect uitje voor ons gezin. Van een paar uur tot een paar dagen, het kan allemaal en je kunt het allemaal heel eenvoudig ter plekke regelen en binnen een half uur op pad zijn. Als je in Rajasthan bent met de kinderen hoort een tocht op de kameel in de Thar woestijn absoluut op het programma te staan!

Heb jij al eens kameel gereden?

Klik op een ster om dit blog te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen... Wees de eerste die dit blog waardeert.

2 reacties op “Met Kids op kamelen safari in Rajasthan

  1. Matthijs zegt:

    Kameel rijden in Pushkar deed ik in 2014 (zonder kinderen al voelde ik me zelf wel even kind). De ene kameel wou nog sneller dan de ander. Na een prachtige rit kwamen we aan in de woestijn en aten we samen met de locals in het pikdonker. Typisch Indiase eten en vermaak van een groep dansers. Leuk om te lezen dat de kinderen dit als super leuk hebben ervaren en de dag van hun leven hadden!

    • Yvonne zegt:

      Die ervaring zoals jij hem beschrijft zonder kinderen deden wij een aantal jaar daarvoor op Matthijs, ook absoluut een mooie ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *