Sri Lanka met kinderen

Ga niet op reis met kinderen!

Reizen met kinderen, dat is toch helemaal niet leuk? Bovendien hebben de kinderen zelf er niet eens wat aan. Die hebben veel liever een schepje en een emmertje op het strand, of in ieder geval een miniclub. Inderdaad, er is helemaal niks aan en een poging tot een verre reis met kinderen loopt geheid uit op een ramp. Als je de volgende tips in acht neemt weet je in ieder geval zeker dat je een vervelende tijd tegemoet gaat en dat iedereen die je van te voren gewaarschuwd heeft gelijk krijgt.

#1 Maak je vóór je (verre) reis met kinderen druk om alles

Hoe meer jij je druk maakt voor vertrek hoe meer je tegen alles opziet en zo zal de reis zeker weten voor iedereen stressvol beginnen. Neem dus van te voren ruimschoots de tijd om in kaart te brengen wat er allemaal mis kan gaan, welke ziektes ze kunnen oplopen tijdens jullie verre reis en of ze wel op tijd hun natje en droogje zullen krijgen.

#2 Maak je tijdens je reis met kinderen druk om alles

Probeer tijdens de reis zelf zoveel mogelijk vast te houden aan alle zekerheden van thuis en zorg er ten koste van alles voor dat ze in ieder geval om 7 uur in bed liggen. Let goed op of ze het misschien te koud of te warm hebben en smeer ze minstens 4 keer per uur in met zonnebrandcrème, terwijl je met hun zonnehoedje achter ze aan loopt.

Op reis met kinderenGeen zonnehoedje mee op deze reizen, kun je nagaan wat een ellende!

#3 Vlieg net zoals je altijd gewend was

Neem dus geen speelgoed en ander vermaak mee aan boord en tijdens de vlucht leun je lekker achterover in je stoel. Jouw vakantie is begonnen. Of toch niet? Die van je medepassagiers in ieder geval niet, als je het op deze manier doet. Je weet zo in elk geval wel zeker dat je vrienden maakt. 🙂

#4 Geef kinderen niks te eten of drinken bij opstijgen en landen

Kinderen krijgen door het drukverschil, net als veel volwassenen, last van hun oren bij het opstijgen en landen. Geef ze daarom niks te eten of te drinken, dan kan iedereen meegenieten van hun protesten en voel je jezelf enorm bezwaard dat je ze hebt meegenomen.

#5 Doe alleen dingen die leuk zijn voor de kinderen

Ga tegen je zin hele dagen aan het strand liggen en doe vooral niks wat je zelf leuk vindt, want als je als ouder in je element bent is je kind ook happy en tegengesteld werkt het net zo. Plan dus de hele reis om de behoeften van je kinderen heen, zodat je zelf weinig te genieten hebt, je hebt ze tenslotte ook al naar de andere kant van de aardbol meegesleept.

Op reis met kinderenOp reis met kinderen, kijk ze lijden, helemaal meegesleept naar overal en nergens

#6 Reis op hetzelfde tempo als vroeger

Bezoek minimaal 2 bezienswaardigheden per dag en ga meteen nadat je bij aankomst je spullen bij je overnachtingsplaats hebt gedropt de stad in om de highlights alvast even te zien. Van Nederland naar de Balkan: dat doe je over de autobahn in één lange dag. Bij aankomst in Azië kun je met een paar uurtjes overlap zo door naar je binnenlandse vlucht, om daarna de nachttrein in te stappen. Scheelt toch weer een overnachting en met zo’n jetlag komt het vast niet van slapen.

#7 Zoek van te voren niks uit voor je reis met kinderen

Als je van te voren niet bedenkt wat je in ieder geval wilt zien en op welke manier, hoe lang je in elke plaats ongeveer zou willen blijven en waar je dan het beste kunt slapen, dan weet je zeker dat je regelmatig te lange reisdagen hebt en jezelf opgejaagd voelt. Of tegenovergesteld: dat je thuiskomt terwijl je niet hebt kunnen doen en zien wat je graag gewild had. Ook zal alle accommodatie die in de buurt komt van aangenaam zeker volgeboekt zijn tegen de tijd dat je er aankomt en zal iedereen hongerig en moe als je eindelijk een restaurantje gevonden hebt.

#8 Neem geen draagzak mee op reis met jonge kinderen

Neem zeker geen draagzak mee op reis met baby of peuter. Een draagzak is superhandig als je gaat vliegen met kinderen, bijvoorbeeld als je de buggy al hebt moeten afgeven, maar toch nog een stukje moet lopen. Of in die drukke hoofdstad waar amper stoepen zijn en het verkeer een chaos is. Zonder draagzak reizen met jonge kinderen staat garant voor onhandige situaties, dus laat maar lekker thuis dat ding.

Met kinderen op reisMet kinderen op reis

#9 Maak voor je kinderen altijd apart eten klaar

Kook thuis voor je kinderen altijd iets met minder smaak, zodat ze niks lusten dat een beetje gekruid is. Ze zullen dan in een vliegtuig en ook na aankomst in het land waar alles anders is dan thuis niks lusten. Maar in ieder geval kun je wel trots zeggen dat ze thuis in elk geval altijd met de pot mee eten.

Ga dus niet op reis met kinderen

Zelf hebben wij met onze kinderen in de baby- en peuterleeftijd verschillende verre vliegreizen gemaakt. De eerste keer hadden we een baby en een peuter mee, naar Zuid-Afrika. De tweede keer gingen we met een dreumes en een peuter naar India en de derde keer reisden we met 2 peuters naar Sri Lanka af. Over deze vroege reizen heeft onze oudste het nog lang gehad en ze heeft jaren enthousiast verteld over de “dans-meneren” (de Zuludansers in een cultural village) uit Zuid-Afrika, of over de kamelensafari’s in India.

wereldreis met kinderenInmiddels hebben onze kinderen het reisvirus ook te pakken

De herinneringen zijn met de jaren vervaagd, maar ik ben ervan overtuigd dat de avonturen die je als gezin beleeft je kinderen bewust of onbewust bij blijven. Een 3-jarige die “Ik heb zo’n zin om op vakantie te gaan mama” zegt op een willekeurige druilerige dag en een 1-jarige die “ja, jaaaa, JAAAA” uitroept bij het zien van de jas, schoenen en reisspullen hebben mij aangezet om te blijven reizen met onze kinderen. Dom natuurlijk, want inmiddels zijn we alle 4 besmet met het reisvirus en hebben we zelfs een wereldreis met ons gezin gemaakt.

Zijn jullie ook gewoon blijven reizen, nadat jullie kinderen hebben gekregen?

Ga naar al mijn Kids blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

18 reacties op “Ga niet op reis met kinderen!

 1. Laura zegt:

  Wat een blog.
  Na mijn mening een blog geschreven door iemand met weinig ervaring in reizen.
  Je leest tussen de zinnen door zoveel negativiteit, feiten die geen feiten zijn maar de mening is van één persoon. Echt TE jammer.
  Er is juist zoveel meer te zien dan alleen Nederland.
  Nederland is prachtig maar er is nog zoveel meer.

  Neem je tijd en de rust, wanneer je gaat reizen en de rust, dan gaat het meer dan goed en biedt je juist je kind een geweldige vakantie aan.
  Je kind wereldwijs te maken leren ze meer dan alles vanuit de woonkamer te leren.

  Lezers, lees aub ook andere blogs betreft reizen en blijf hier niet hangen.

  • Yvonne zegt:

   Haha, Laura.. je hebt je een beetje laten beet nemen. 🙂 Dit blog is 1 grote vette knipoog naar de mensen die dit soort beweringen doe, waarin ik ze “gelijk geef”. Misschien is het een idee even verder te kijken op mijn blog. Dan zal je zien dat we vorige week hebben rond gereisd in Marokko en eerder dit jaar in Indonesië. Dat we o.a. met de kids in India, Zuid-Afrika, Georgië en Sri Lanka geweest zijn en dat we niks zo heerlijk vinden als ze de wereld laten zien. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Je bedoelt waar we het van betalen? Ik koop slechts een paar keer per jaar nieuwe kleding, we kopen ons eten bij Lidl en gaan nooit uit eten. 🙂 Zelfs toen we een tijdje met 1 inkomen deden lukte het ons nog steeds op vakantie te gaan. Ik denk ook dat onze vakanties gemiddeld een heel stuk goedkoper zijn dan die van de meeste andere mensen. 🙂

 2. Goedkoop treinkaartje zegt:

  Erg leuk geschreven! Denk zeker dat er onbewust iets bij het kind blijft hangen van de prikkels en indrukken van de reis. Visueel zullen jonge kinderen niks onthouden.

  Belangrijker is misschien wel dat je zelf ook gewoon blijft leven, je ding blijft doen en je leven niet 20 jaar lang op pauze staat.

  • Yvonne zegt:

   Thx! Het is geen straf hoor, wij vinden het heerlijk om met de kinderen op reis te zijn. Oh… shhh…ik bedoel: je kunt beter nu gaan hoor, nu het nog kan 😉

 3. Maya zegt:

  Geweldig grappig artikel! Ja je kinderen mee op reis nemen is inderdaad best misdadig. En stel je voor dat ze door van jongs af aan kennis te hebben gemaakt met andere culturen, misschien wat meer open staan voor andere opvattingen en gebruiken en zien dat kinderen in Afrika, Azië, Australië en Amerika helemaal niet veel anders zijn dan zijzelf.
  Ook wij gaan Lars en onszelf weer meerdere keren dit jaar kwellen door hem mee te slepen op reizen en citytrips (dat laatste schijnt ook echt iets te zijn waar je geen kind een plezier mee doet).
  Heel veel ‘sterkte’ dan ook met jullie reizen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *