Ongelovig worden we aangekeken als we met onze peuter en 2 maanden oude baby aan de incheckbalie bij Ryanair vertellen dat dit echt alle bagage is. Slechts 1 tas ruimbagage en nog maar 10 kilo ook. Jammer hè, weer geen overgewicht betalen. 🙂 Als we anderhalf jaar later met alleen handbagage vliegen en alleen een buggy inchecken, denkt de medewerker dat we hem voor de gek houden. Het is zeker soms even passen en meten, maar voor een week weg kun je ook met jonge kinderen best met alleen handbagage af. Op het slaaptentje en de buggy na dan. Dit zijn mijn tips voor wie ook graag licht reist en voor het eerst gaat vliegen met kinderen en alleen handbagage.
Vliegen met kinderen: meer handbagage mee dan verwacht
Wat je allemaal kunt meenemen als handbagage als je met jonge kinderen reist, daar heb ik me de eerste keer echt over verbaasd. Een luiertas van 5 (of soms 10!) kilo is eigenlijk door elke maatschappij toegestaan, ook al zitten er in die luiertas ook nog een laptop, een boek, een setje schone kleding, drinken en wat snacks voor de kinderen en wat cadeautjes voor tijdens de vlucht. Ook mag je bij eigenlijk alle maatschappijen (zelfs tegenwoordig bij Ryanair en Easyjet, maar niet bij Wizzair) een extra stuk kleine handbagage meenemen. Dit hebben wij de eerste keer voor ons allemaal gedaan omdat we ruimte tekort kwamen, maar dat was geen aanrader, want het wordt er nogal onoverzichtelijk van en je moet al die tasjes en spullen ook nog dragen!
Neem niet te veel losse handbagage mee, je moet alles zelf dragen
Zodra je kind een eigen stoel heeft mag het ook eigen handbagage meenemen en dat kan dus gewoon zo’n koffertje op wieltjes zijn, die je echt behoorlijk vol kunt stoppen. Wij hebben die eerste jaren ons vieren veel gereisd met 2 van die koffertjes mee als handbagage, een cameratas én een luiertas.
Vliegen met alleen handbagage met kinderen? Wees handig!
Reizen met kinderen als je alleen handbagage mee wilt nemen vereist enige tactiek. Draag laagjes, zeker als je naar een relatief warme bestemming gaat. Mocht het aan boord warm zijn, kun je wat uittrekken. Een korte romper onder een shirt met lange mouwen met een vestje is een ideale combi voor de jongsten en aan de onderkant een legging en een rokje. (sorry, wij hebben alleen meisjes) Zo kun je het met 1 set kleding van heel warm tot vrij fris weer aangenaam houden. Zorg er voor iedereen voor dat alle kleding met elkaar te combineren is en neem voor jezelf 3 en voor de kinderen 5 schone setjes mee. Zo loop je niet elke dag te soppen en te stressen of het op tijd droog zal zijn, maar heb je niet te veel bij je. Hier hebben wij enorme mazzel gehad: onze kinderen bleven gek genoeg zelfs als baby en peuter altijd redelijk schoon en zelfs in India en Zuid-Afrika deden we meestal 2 of zelfs 3 dagen met een setje kleding.
Luiers en babyvoeding verkopen ze overal ter wereld. Zelfs in de meest afgelegen dorpjes in India hebben we ze gevonden. Sjouw dus niet te veel mee. Shampoo en douchegel hebben ze daar waar je naartoe gaat ook wel. Als je voor een paar dagen wat meeneemt in zo’n handig klein flesje mag het gewoon mee in de handbagage. Heb je meer nodig, dan kun je het op je bestemming kopen. Alleen goede zonnebrandcrème is op meer avontuurlijke bestemmingen niet altijd goed verkrijgbaar. Draag je bedekkende, luchtige kleding, dan heb je aan enkele van die miniflacons in je handbagage wel genoeg.
Draag laagjes en neem niet te veel setjes kleding mee als je alleen met handbagage reist
Hoe verdeel je die handbagage?
Gebruik een systeem om je handbagage op te bergen en stop spullen handig bij elkaar. Zo kun je alles nog terugvinden tijdens je vlucht.
Wij hebben onze eigen kleding altijd in een apart koffertje zitten. Daar doen we ook de shampoo, een toilettas met inhoud en een simpele reisapotheek bij. De kleding van de kinderen, gaan in het andere koffertje. Toen ze nog baby en peuter waren met een (deel van een) pak poedermelk en een flesje samen en dan de de vrije ruimte opvullen met luiers maar. Sokken en ondergoed gaan in van die bh-waszakjes, zodat we ze snel gevonden hebben en alles een beetje georganiseerd blijft. Er zijn mensen die erbij zweren om alles op te rollen, omdat dit ruimte zou besparen. Eigenlijk hebben wij nooit het idee dat dit met onze spullen heel praktisch is, omdat we nog best veel kleine spullen in onze handbagage hebben, maar misschien werkt het voor jou wel.
In de luiertas hadden wij altijd een voorraad luiers voor de vluchtduur x2 (x2 sinds die vlucht waarop Vera als dreumes met diarree uit India kwam), een verschoonmatje, knuffels, vochtige doekjes, drinken, snacks en cadeautjes voor onderweg en onze laptop. In de cameratas zitten een body, 4 lenzen, een actioncam, cameraoplader, kabels en een harde schijf voor foto- en filmopslag. In een zijvakje van de cameratas zitten de reisdocumenten. De draagzak, die altijd meeging tot de jongste 3 was en praktisch onmisbaar, droeg ik als een rugzak op mijn buik, als daar niemand in zat.
In het grootste rugzakje van de meiden zat altijd wat extra proviand voor eventuele vertraging: rozijntjes, mueslirepen, een eitje, druiven of bananen en wat knijpfruit.
Pak je handbagage altijd volgens een systeem in, zodat je alles makkelijk kan vinden onderweg
Gratis ruimbagage inchecken voor kinderen, ook bij prijsvechters
Lukt het toch niet helemaal om alleen met handbagage te reizen? Dat is ook niet nodig. Voor baby en peuter mag je bij de bekende Europese prijsvechters gewoon gratis spullen meenemen als ruimbagage. Elk jong kind mag 2 gratis baby-items meenemen. Deze baby-items komen niet op de bagageband terecht, maar bij het ophaalpunt voor afwijkende bagage. We hebben eigenlijk nog nooit meegemaakt dat onze spullen daar niet onmiddellijk na de landing klaar stonden.
Je mag bij die baby-items kiezen uit een babybedje/reiswieg, buggy en autostoel. De buggy mag je ook altijd meenemen tot de gate en hoef je pas daar in te leveren. Je krijgt hem vaak meteen na de landing terug, maar neem voor de zekerheid een lichtgewicht draagzak mee. Als je net als wij een Deryan Travel Cot of ander babybedje in een tas meeneemt kun je de behoorlijk ruime tas aanvullen met de bagage voor de kinderen die je aan boord niet nodig hebt. Zo vulden wij die ruimte altijd met een slaapzak, pyjama, zwemkleding en een dekentje dat standaard meeging. Dat scheelt weer in de handbagage. Als je de buggy ook nog in een transporthoes stopt kun je ook daar de nodige extra’s in kwijt.
Zoek van te voren goed uit welke bagage je (gratis) mag inchecken als je met jonge kinderen reist en maak daar handig gebruik van.
Vliegen met kinderen? Je mag vaak gratis extra ruimbagage inchecken
Vliegen met alleen handbagage en kinderen: probeer het!
Ga je voor minder dan een week op vakantie? Probeer het dan gewoon eens: reizen met alleen handbagage, ook als je kinderen hebt. Het is zo fijn dat je niet meer op je ruimbagage hoeft te wachten na landing. Houd wel de maximale afmetingen en het toegestane maximum gewicht van jouw maatschappij in de gaten, het zou toch zonde zijn als je er op de luchthaven achter komt dat je alsnog moet bijbetalen voor je spullen. Denk er verder om dat je maximaal 10 flesjes van maximaal 100 ml aan vloeistoffen mee mag nemen in je handbagage, in een apart doorzichtig toilettasje.
Wij hebben het met kinderen van 0 tot 12 gedaan, vliegen met alleen handbagage. En wat denk je? Het was op elke leeftijd echt een makkie! Zelfs met een aparte foto-tas die al als 1 stuk bagage telt. Tijdens één van onze vluchten mét reiswiegje heb ik nog even gecheckt of een peuter-deryan ook nog wel voor een 4-jarige gratis mee mocht. Schoorvoetend gaf de dame bij de balie toe dat dit inderdaad ook voor kinderen van ouder dan 2 is toegestaan. Doe er je voordeel mee! Bekijk altijd van te voren precies wat wel en wat niet mag als je met alleen handbagage gaat reizen bij de low-cost maatschappijen. Het is tenslotte hun brood als mensen dat niet doen en moeten bijbetalen.
Leuk extra voordeel vind ik altijd weer die flesjes voor de vloeistoffen. Die staan nog wel even in de badkamer bij thuiskomst, want nog niet leeg. Leuke herinnering aan een fijne vakantie. 🙂
Heb jij wel eens met kinderen gereisd en alleen maar handbagage meegenomen? In een ander artikel deel ik alles wat je wilt weten als je gaat vliegen met kinderen. en ik heb ook een speciale paklijst voor reizen met baby en peuter gemaakt.
Het is te doen!
Wij hadden vorig jaar twee weken Sardinië met 1x 10 kilo ruimbagage van onze toen 8 maanden oude zoon.
Verder de handbagage wel optimaal benut (klm).
Autostoel ingecheckt. Buggy diende als kar voor de twee handbagagekoffertjes, zoon in draagzak en luiertas en handtas om de nek.
Deryan tentje paste gelukkig in een koffertje.
Het zag er waarschijnlijk lachwekkend uit bij de douane (werkelijk alle koffers moesten open en daar lag overal een laagje luiers bovenop) but we made it.
Zuid-Afrika dit jaar gelukkig veel ruimbagage zodat we handbagage beperkt konden houden.
Haha, ik ben een beelddenker, dus ik zie dat al helemaal voor me bij de douane. 🙂 Ik moet wel zeggen… nu onze dames 3 en 4 zijn worden dingen toch wel een stuk eenvoudiger ook. 🙂
Wij hebben het nu 2 keer gedaan. Een keer naar Bologna en een keer naar Izmir. Best te doen, ik heb ook nog een soortgelijk blog in de planning staan maar daar wacht ik wel ff mee.
Kan alleen maar zeggen: goed bezig!
Laatste vlucht naar Curacao hadden we 20 kilo aan ruimbagage genomen, was wel vakantie van bijna 3 weken. Nog geen 15 kilo mee. En verder twee koffers die precies als handbagage mogen, dat was ideaal en kan ik iedereen aanraden. Al je zware spullen stop je daarin, TUI kijkt niet naar het gewicht.
Inderdaad, van die koffertjes als handbagage vind ik ook echt super. 3 Weken met 15 kg ruimbagage is echt niet veel, knap gedaan!