Vliegen met kinderen en alleen handbagage

Vliegen met kinderen en alleen handbagage

Ongelovig worden we aangekeken als we met onze peuter en 2 maanden oude baby aan de incheckbalie bij Ryanair vertellen dat dit echt alle bagage is. Slechts 1 tas ruimbagage en nog maar 10 kilo ook. Jammer hè, weer geen overgewicht betalen. 🙂 Als we komende vlucht met alleen handbagage vliegen en zonder incheck-bagage voor hun neus staan zullen ze waarschijnlijk helemaal balen. Het wordt vast even passen en meten, maar voor een kleine week weg moeten we echt met alleen handbagage af kunnen is mijn idee. Op het slaaptentje en de buggy na dan. Mocht je willen weten hoe je jezelf goed voorbereid als je gaat vliegen met kinderen kun je dit artikel nog even nalezen en wil je weten wat je zeker niet thuislaat als je gaat reizen met baby en peuter, kijk dan nog even hier.

Vliegen met kinderen: meer handbagage mee dan verwacht

Wat je allemaal kunt meenemen als handbagage als je met jonge kinderen reist, daar heb ik me de eerste keer echt over verbaasd. Een luiertas van 5 (of soms 10!) kilo is eigenlijk door elke maatschappij toegestaan, ook al zitten er in die luiertas ook nog een laptop, een boek, een setje schone kleding, drinken en wat snacks voor de kinderen en wat cadeautjes voor tijdens de vlucht. Ook mag je bij eigenlijk alle maatschappijen (zelfs tegenwoordig bij Ryanair en Easyjet, maar niet bij Wizzair) een extra stuk kleine handbagage meenemen. Dit hebben wij de eerste keer voor ons allemaal gedaan omdat we ruimte tekort kwamen, maar dat zullen we niet snel weer doen, want het wordt er nogal onoverzichtelijk van en je moet al die tasjes en spullen ook nog dragen!

Vliegen met alleen handbagageNeem niet te veel losse handbagage mee, je moet alles zelf dragen

Zodra je kind een eigen stoel heeft mag het ook eigen handbagage meenemen en dat kan dus gewoon zo’n koffertje op wieltjes zijn, die je echt behoorlijk vol kunt stoppen. Wij hebben tegenwoordig voor ons vieren 2 van die koffertjes mee als handbagage, een cameratas én een luiertas.

Vliegen met alleen handbagage met kinderen? Wees handig!

Reizen met kinderen als je alleen handbagage mee wil nemen vereist enige tactiek. Draag laagjes, zeker als je naar een relatief warme bestemming gaat. Mocht het aan boord warm zijn kun je wat uittrekken. Een korte romper onder een shirt met lange mouwen met een vestje is een ideale combi voor de jongsten en aan de onderkant een legging en een rokje. (sorry, wij hebben alleen meisjes) Zo kun je het met 1 set kleding van heel warm tot vrij fris weer aangenaam houden. Zorg er voor iedereen voor dat alle kleding met elkaar te combineren is en neem voor jezelf 3 en voor de kinderen 5 schone setjes mee. Zo loop je niet elke dag te soppen en te stressen of het op tijd droog zal zijn, maar heb je niet te veel bij je. Hier hebben wij enorme mazzel: onze kinderen blijven gek genoeg altijd redelijk schoon en zelfs in India en Zuid-Afrika deden we meestal 2 of zelfs 3 dagen met een setje kleding.

Luiers en babyvoeding verkopen ze overal ter wereld. Zelfs in de meest afgelegen dorpjes in India hebben we ze gevonden. Sjouw dus niet te veel mee. Shampoo en zonnebrand hebben ze daar waar je naartoe gaat ook wel. Als je voor een paar dagen wat meeneemt in zo’n handig klein flesje mag het gewoon mee in de handbagage. Heb je meer nodig dan kun je het op je bestemming kopen.

vliegen met kinderen en alleen handbagageDraag laagjes en neem niet te veel setjes kleding mee als je alleen met handbagage reist

Hoe verdeel je die handbagage?

Gebruik een systeem om je handbagage op te bergen en stop spullen handig bij elkaar. Zo kun je alles nog terugvinden tijdens je vlucht.

Wij hebben onze eigen kleding altijd in een apart koffertje zitten. Daar doen we komende vlucht ook de shampoo, een toilettas met inhoud en een simpele reisapotheek bij. De kleding van de kinderen, een (deel van een) pak poedermelk en een flesje gaan in het andere koffertje, waarvan we de vrije ruimte opvullen met luiers. Sokken en ondergoed gaan in van die bh-waszakjes, zodat we ze snel gevonden hebben en alles een beetje georganiseerd blijft. Er zijn mensen die erbij zweren om alles op te rollen, omdat dit ruimte zou besparen. Eigenlijk hebben wij nooit het idee dat dit met onze spullen heel praktisch is, omdat we nog best veel kleine spullen in onze handbagage hebben, maar misschien werkt het voor jou wel.

In de luiertas zit een voorraad luiers voor de vluchtduur x2 (dit doen we zo sinds die vlucht waarop Vera als dreumes met diarree uit India kwam), een verschoonmatje, knuffels, vochtige doekjes, drinken, snacks en cadeautjes voor onderweg en onze laptop. In de cameratas zitten een body, 4 lenzen, een compactcamera, een actioncam, 2 cameraopladers, kabels en een harde schijf voor foto- en filmopslag. In een zijvakje van de cameratas zitten de reisdocumenten. De draagzak, die altijd meegaat en voor mij onmisbaar is in de handbagage, heb ik als een rugzak om als daar niemand in zit.

We hopen het hierbij te houden, maar nemen misschien toch nog 1 stuk kleine bagage mee met wat extra proviand voor eventuele vertraging: rozijntjes, mueslirepen, een eitje, druiven of bananen en wat knijpfruit.

handbagage inpakkenPak je handbagage altijd volgens een systeem in, zodat je alles makkelijk kan vinden onderweg

Gratis ruimbagage inchecken voor kinderen, ook bij prijsvechters

Lukt het toch niet helemaal om alleen met handbagage te reizen? Dat is ook niet nodig. Voor baby en peuter mag je bij de bekende Europese prijsvechters gewoon gratis spullen meenemen als ruimbagage. Elk jong kind mag 2 gratis baby-items meenemen. Deze baby-items komen niet op de bagageband terecht, maar bij het ophaalpunt voor afwijkende bagage. We hebben eigenlijk nog nooit meegemaakt dat onze spullen daar niet onmiddellijk na de landing klaar stonden.

Je mag bij die baby-items kiezen uit een babybedje/reiswieg, buggy en autostoel. De buggy mag je ook altijd meenemen tot de gate en hoef je pas daar in te leveren. Je krijgt hem vaak meteen na de landing terug, maar neem voor de zekerheid een lichtgewicht draagzak mee. Als je net als wij een Deryan Travel Cot of ander babybedje in een tas meeneemt kun je de behoorlijk ruime tas aanvullen met de bagage voor de kinderen die je aan boord niet nodig hebt. Zo vullen wij die ruimte altijd met een slaapzak, pyjama, zwemkleding en een dekentje dat standaard meegaat. Dat scheelt weer in de handbagage. Als je de buggy ook nog in een transporthoes stopt kun je ook daar de nodige extra’s in kwijt.

Zoek van te voren goed uit welke bagage je (gratis) mag inchecken als je met jonge kinderen reist en maak daar handig gebruik van.

gratis ruimbagage met kinderenVliegen met kinderen? Je mag vaak gratis extra ruimbagage inchecken

Vliegen met alleen handbagage en kinderen: let’s try!

Ga je voor minder dan een week op vakantie? Probeer het dan gewoon eens: reizen met alleen handbagage, ook als je kinderen hebt. Houd wel de maximale afmetingen en het toegestane maximum gewicht van jouw maatschappij in de gaten, het zou toch zonde zijn als je er op de luchthaven achter komt dat je alsnog moet bijbetalen voor je spullen. Denk er verder om dat je maximaal 10 flesjes van maximaal 100 ml aan vloeistoffen mee mag nemen in je handbagage, in een apart doorzichtig toilettasje.

Wij hebben het inmiddels uitgeprobeerd, of het ons lukte om alles mee te krijgen in de handbagage. En wat denk je? Het was een makkie! Zelfs met een aparte foto-tas die al als 1 stuk bagage telde. De dame bij de incheck-balie probeerde ons voor mijn gevoel van de wijs te brengen door eerst te zeggen dat we het babybedje moesten inchecken en ervoor moesten betalen. Pas toen ik aandrong bleek het als gratis babybagage mee te kunnen, waarop ik dus maar even gecheckt heb of een peuter-deryan ook nog wel voor een 4-jarige gratis mee mocht. Schoorvoetend gaf ze toe dat dit inderdaad ook voor kinderen van ouder dan 2 was toegestaan. Bekijk dus altijd van te voren precies wat wel en wat niet mag als je met alleen handbagage gaat reizen bij de low-cost maatschappijen, het is tenslotte hun brood als mensen dat niet doen en moeten bijbetalen. Zo weet je vooraf precies hoe je moet inpakken en wat je handiger kunt verdelen.

Leuk extra voordeel vond ik die flesjes voor de vloeistoffen. Die stonden nog wel even in de badkamer bij thuiskomst, want nog niet leeg. Leuke herinnering aan een fijne vakantie. 🙂

Heb jij wel eens met kinderen gereisd en alleen maar handbagage meegenomen?

Klik op een ster om dit blog te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen... Wees de eerste die dit blog waardeert.

5 reacties op “Vliegen met kinderen en alleen handbagage

 1. Danielle zegt:

  Het is te doen!
  Wij hadden vorig jaar twee weken Sardinië met 1x 10 kilo ruimbagage van onze toen 8 maanden oude zoon.
  Verder de handbagage wel optimaal benut (klm).
  Autostoel ingecheckt. Buggy diende als kar voor de twee handbagagekoffertjes, zoon in draagzak en luiertas en handtas om de nek.
  Deryan tentje paste gelukkig in een koffertje.

  Het zag er waarschijnlijk lachwekkend uit bij de douane (werkelijk alle koffers moesten open en daar lag overal een laagje luiers bovenop) but we made it.

  Zuid-Afrika dit jaar gelukkig veel ruimbagage zodat we handbagage beperkt konden houden.

  • Yvonne zegt:

   Haha, ik ben een beelddenker, dus ik zie dat al helemaal voor me bij de douane. 🙂 Ik moet wel zeggen… nu onze dames 3 en 4 zijn worden dingen toch wel een stuk eenvoudiger ook. 🙂

 2. Tikva zegt:

  Wij hebben het nu 2 keer gedaan. Een keer naar Bologna en een keer naar Izmir. Best te doen, ik heb ook nog een soortgelijk blog in de planning staan maar daar wacht ik wel ff mee.

 3. Karlien zegt:

  Kan alleen maar zeggen: goed bezig!
  Laatste vlucht naar Curacao hadden we 20 kilo aan ruimbagage genomen, was wel vakantie van bijna 3 weken. Nog geen 15 kilo mee. En verder twee koffers die precies als handbagage mogen, dat was ideaal en kan ik iedereen aanraden. Al je zware spullen stop je daarin, TUI kijkt niet naar het gewicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *