De Deryan Travel-Cot is voor veel reizende ouders het meest onmisbare reisitem dat er bestaat. Voor anderen is het een nachtmerrie. Sommige kindjes vinden het heerlijk en slapen er zelfs beter in dan in hun eigen bedje, terwijl andere kindjes absoluut niet willen slapen in een Deryan en zo de hele buurt wakker houden. Ook wij kochten een Deryan Travel-Cot en na het opdoen van enige ervaring met het gebruik ervan behoorden wij zowel tot de eerste als tot de tweede categorie. Waarom? Dat lees je hier:
Eerste ervaringen Deryan Travel-Cot
Wij hadden nog nooit van een Deryan Travel-Cot gehoord, toen we er eentje bij het Kruidvat zagen liggen in de aanbiedingen-bak. Er zat ook nog eens een sticker van “de-helft-van-de-helft” op. We namen hem mee, het laatste exemplaar uit de bak. Eenmaal thuis bleken we de eigenaars van de Deryan Travel Cot Baby variant en leerde google ons dat er ook nog een peuter variant bestaat. Op een zonnige zondag probeerden we het lichtgewicht slaaptentje uit in onze tuin en het ding bleek prima geschikt om een baby in te laten liggen terwijl je zelf tuiniert. Toen de zon onder ging en we hem weer in de zak probeerden te wurmen waren we iets minder enthousiast, maar we besloten hem toch mee te nemen op onze eerste reis met baby naar Noorwegen.
Onze eerste ervaringen met de Deryan Travel Cot
Deryan Travel-Cot niet voor onrustige slapers
Veel ouders laten hun kindje vooraf in het Deryan tentje proefslapen. Maar veel ouders volgen ook een pufcursus voor de bevalling. Wij zijn niet zo van het voorbereiden en eerst uitproberen van dingen die onvermijdelijk zijn. We gaan op vakantie, er moet daar geslapen worden en de travel-cot is het item dat we daarvoor hebben uitgekozen. Waarom zouden we vooraf willen weten of het een geslaagd project gaat worden of niet? Komt tijd, komt raad.
Daar gingen we dus, met onze 9 maanden oude baby in een overvol gepakte auto richting Noorwegen. Het werd een kleine ramp. Zodra de rits dicht ging begon het gekrijs en dat hield pas op als er iemand naast kwam liggen die de rits weer een stukje openmaakte, om met de hand op de buik van de wild rond maaiende druktemaker te gaan liggen tot ze sliep. Gedurende de nacht moest dit verschillende tot ontelbare keren herhaald worden.
Onze baby hield er namelijk van om lekker strak ingestopt te worden, omdat ze een behoorlijk onrustige slaper was. En dat kan niet bij de Deryan. Uit veiligheidsoverwegingen gaat het opblaasbare matrasje namelijk in een apart vak onderin de tent en is het de bedoeling dat je kindje op een soort van dekentje gaat slapen, dat met 4 klittebandjes vastzit op de bodem. Het is echt fijn dat het tentje zo uiterst veilig is, maar waarschijnlijk is dit ontwerp bedacht door iemand die geen idee had dat er ook zulke onrustige baby’s bestaan als die van ons.
Voor het eerst op reis met de Deryan Travel-Cot Baby
Wie de reviews van de Deryan Travel-Cot Baby op internet leest komt ook bij andere ouders deze klacht over het niet kunnen instoppen veelvuldig tegen. Ook slaapt je kindje natuurlijk op een dun matrasje, gevuld met lucht, op de grond. In warme landen niet zo’n probleem, maar als het ’s nachts flink afkoelt is dat wel erg fris. Als je dan ook nog niet lekker ingestopt ligt en met 2 keer draaien onder een eventueel extra dekentje uit bent is dat echt koud.
Opzetten en weer invouwen
Je kunt je voorstellen dat we na die eerste nacht met weinig slaap niet heel vrolijk werden toen het invouwen van de Travel-Cot een eeuwigheid leek te duren. Het zogenaamd superhandige systeem, waarbij je in een paar seconden het tentje weer in het tasje hebt zitten duurt na zo’n kort nachtje toch beduidend langer. Het is een bepaalde beweging die je even door moet hebben, maar inderdaad, zodra je het snapt zit het hele spul dan ook zo weer in het tasje.
Onze aanpassingen aan de Deryan Travel-Cot Baby
Die eerste reis ontdekten we dus een paar dingetjes die minder handig zijn aan de Deryan Travel-Cot. Nou zouden wij Peter en Yvonne niet zijn als we ons meteen lieten teleurstellen en dus bedachten we een paar handige aanpassingen. We begonnen met het matrasje. Dat ging voortaan in de tent zelf en niet meer onderin, met het bijgeleverde dekentje erop en een hoeslaken uit het ledikantje er omheen. Door het dekentje EN een hoeslakentje om het matras te doen kraakt het opblaasbare luchtbedje ook niet. Bovendien is het lekker warm tijdens koudere nachten en vermijd je contact met het zweterige plastic van het matrasje tijdens warmere nachten. Een handige oma toverde een oud laken voor ons om in een matrashoesje, dat aan de bovenkant open was en zo tot ongeveer twee-derde om het matras heen geschoven kan worden. Als je daar dan een baby tussen legt en een dekentje er overheen, dat je nu ineens wel kunt instoppen, heb je een erg fijn en comfortabel reisbedje. LET OP: WIJ vonden dit voor ONS kindje veilig genoeg op deze manier. Bepaal zelf of jij dat voor jullie kindje ook vindt!
Met de nodige aanpassingen is de Deryan Travel-Cot een onmisbaar item op reis met baby
Houd er rekening mee dat het op de grond fris kan worden in een Deryan Travel-Cot. Wij kijken altijd of er een reservedeken te vinden is en vouwen die een paar keer dubbel. Daar zetten we het tentje dan bovenop. Ook is het handig om op koudere plekken een extra dikke slaapzak te gebruiken, maar dat spreekt voor zich.
Onze aanpassingen aan de Deryan Travel-Cot Peuter
Met de nodige aanpassingen waren we inmiddels redelijke fans geworden van de Deryan Travel-Cot Baby, want het is gewoon superhandig dat je altijd en eigen, vertrouwd bedje voor je baby bij je hebt. Ook bespaar je jezelf de kosten van een vooraf gereserveerd babybedje en hoef je niet steeds af te wachten of er zo’n babybedje beschikbaar is. Daarom schaften we al tijdens de volgende zwangerschap en met een inmiddels uit de kluiten gewassen dreumes, via marktplaats een peuter variant aan.
Bij het eerste gebruik van deze peuter variant kwamen we er al snel achter dat ook dit tentje niet geheel jonge-kind-proof van zichzelf was. Onze dreumes was inmiddels zo groot dat ze snapte dat het tentje open- en dicht geritst werd. Aangezien er zo’n dubbele rits aan zat was het daarna natuurlijk een leuk spelletje om, zodra ze erin lag, weer te gaan zitten en te proberen die rits zelf weer open te doen. We hebben toen ter plekke de rits aan de binnenkant verwijderd.
Ook in de Deryan Peuter wordt, met een paar aanpassingen, heerlijk geslapen
Als peuter vond onze oudste dame het nog altijd fijn om lekker stevig ingestopt te worden en ook bij de peuter Deryan gaat het inflatable matras onderin. Al voor vertrek hadden we daarom opnieuw oma lief aangekeken voor een grotere matrashoes, voor onze peuter een onmisbaar accessoire.
Deryan Baby of Deryan Peuter?
Regelmatig twijfelen mensen of ze eerste een Deryan Baby zullen kopen of meteen de peuter versie. Wij zijn blij dat we eerst de baby variant gekocht hebben. Het verschil in maat en gewicht (de Baby Deryan weegt maar 2 kg!) tussen de twee is best groot. Waar we de baby Deryan nog even in de grote rugzak erbij stoppen kun je dat met de peuter variant echt niet meer doen. Ook is het in mijn ogen voor een jonge baby prettiger om in een kleinere ruimte te slapen, zeker als hij of zij thuis ook in een wiegje ligt. Onze behoorlijk grote dreumes kon tot ze bijna 2 was in de Deryan Baby en onze jongste zelfs nog langer. Zeker als je regelmatig reist loont het dus best om eerst een Baby Deryan aan te schaffen. De tentjes hebben weinig slijtage, bij ons tenminste, en kunnen na gebruik zo weer op marktplaats verkocht worden.
Zowel de baby reiswieg als het peuter reisbedje zijn door onze kinderen veel gebruikt
Deryan Peuter Box
Er is van Deryan ook een speciale Peuter Box op de markt, maar eerlijk gezegd begrijp ik niet precies waarom je die nodig zou hebben. Ik denk dat je daar op reis niet heel veel behoefte aan zult hebben, je bent immers veel onderweg. En als je niet onderweg bent is het vaak omdat je gaat eten of slapen. Mocht je echt dringend behoefte hebben om je kindje ergens snel te “parkeren”, bijvoorbeeld omdat jij op de camping eten wilt koken? Dan kan dat ook prima even in het bedje met wat speeltjes. Overigens is de peuterbox tevens als bedje te gebruiken.
Deryan Air Traveler
Dan is er nog de Deryan Air Traveler, die we zelf niet hebben gebruikt, maar waar we wisselende verhalen over horen. De Air Traveler is qua maat eigenlijk vooral geschikt voor kindjes tussen 0 en 1. Zodra ze wat groter worden willen ze toch niet meer zitten of liggen en loop je regelmatig met ze een rondje door het vliegtuig om de benen te strekken. Ons leek in de babyleeftijd een draagzak veel onmisbaarder dan dit matrasje / zitje dat toch weer extra ruimte inneemt in de handbagage. Wij hebben de Deryan Air Traveler nooit aangeschaft, omdat je van een dekentje en wat kussentjes, die op lange vluchten genoeg voorhanden zijn, ook een prima bedje of zitje kunt maken als dat nodig is. Mijn ervaring is dat je toch je kindje het liefst lekker dichtbij je hebt als ze nog zo klein zijn. Een draagzak is voor onrustige momenten erg fijn om ze even in slaap te “lopen” en ook bijvoorbeeld tijdens het opstijgen en landen bij maatschappijen die geen babyriempjes verstrekken, zoals Egypt Air.
Op de hoogte blijven van alle updates? Volg mij dan op Facebook.
Campingbedje Phil&Teds is ook een aanrader. Erg licht en makkelijk. Kan ook afgesloten worden tegen muggen.
En het is toch meer een bedje dan een tentje, dat maakt het voor kleine kinderen misschien iets makkelijker om te wennen
Wij gaan in januari naar Zuid Afrika en nemen hem mee.
Nav jouw blog denk ik erover om het jaar erna naar Sri Lanka te gaan!
Ik keek er even naar online en ziet er inderdaad ook heel fijn uit. Mooie reis hebben jullie dan in ‘t verschiet volgende maand. Geweldig! Geniet ervan!!
Hahaha…. net alsof ik mijn eigen verhaal lees. Ik kwam hem ook tegen in de sale bak met daar bovenop nog eens korting en dacht… oh, dat is wellicht handig voor onze eerste reis met baby. Ik heb er toen €20 voor betaald wat echt geen geld is. Ook niet aan proefslapen gedaan en wat een geweldig ding. Onze zoon voelde zich meteen prettig daarin en vond het verhuizen naar verschillende plekken dus ook helemaal geen probleem. Had altijd zijn eigen plekje. Op de Koningsmarkt vonden we heel toevallig een grotere variant. Daar gaat zoonlief nu in en zijn zusje met in de kleine.
Ah zo heerlijk makkelijk nog, als ze beiden in hun eigen Deryan kunnen slapen! Alhoewel het ook best een heel gesleep scheelt nu we ze niet meer meenemen (sinds anderhalf jaar ongeveer). Ik geloof dat ik die van ons ook voor 20 euro had gekocht. En hem nadat hij door beide meiden op heel veel reizen is gebruikt weer voor 25 van de hand gedaan, haha.
Geniaal opgelost met die matrashoes tot 2/3! Tja veiligheid, nou die fabrikanten moeten aan allerlei regels voldoen. Mij lijkt dit ook veilig genoeg.
Onze normaal goedslapende baby wilde absoluut niet slapen in de Deryan, helaas. Hij is inmiddels een peuter overigens, maar baby 2 wil wellicht wel in de Deryan slapen. We zullen het gaan zien 😉
Dat hoor je inderdaad vaker, dat kinderen echt niet in de Deryan willen slapen. Jammer… wanneer gaat baby nr 2 voor het eerst in de Deryan?
De Deryan Travelcot Baby Box is geen box hoor! 😀
De Travelcot Baby Box is gewoon de variant zonder het zelfopblaasbaar matras, oftewel een Travelcot Baby met alleen de slaapmat. En daarom dus goedkoper. Zie http://deryanshop.nl/travelcot/Travel_cot_Baby_Box
Ik zou het even aanpassen in je tekst. 🙂
Dank je voor de reactie! Ik heb blijkbaar de peuterbox gezien en babybox neergezet. Ik heb het meteen aangepast. 🙂
Aha, ik wist dan weer niet van het bestaan van een peuterbox. Best verwarrend die termen.
(Tussen haakjes: in de titel heb je het aangepast, maar in het stukje eronder nog niet. 😉 )
Inderdaad best verwarrend… zie dat ik er eentje over het hoofd gezien in de tekst en nu ook aangepast, dank je voor je oplettendheid! 🙂 Momenteel in Sri Lanka en het is hier soms al een opgaaf om überhaupt een pagina te openen.
Voor de baby variant werkt een ruime kussensloop ook erg goed om je kind stevig in te kunnen stoppen. Kussensloop om het (opgemaakte) matrasje schuiven.
Inderdaad het matrasje dus niet onderin schuiven.
Wat een goed idee van dat kussensloop! Dat had mijn schoonmoeder dan weer een uurtje achter de naaimachine bespaard. 🙂
Het lijkt wel een beetje op het reisbedje van onze hond 🙂 Wij zijn blijkbaar wel erg van het voorbereid op reis gaan met de hond, dus onze hond was al gewend om in zijn ‘travel-cot’ te slapen. Het is zelfs zijn bedje thuis (ik kan me voorstellen dat je dat met een kind niet zo snel invoert). Hij slaapt er prima in en het voelt heel vertrouwd voor hem. We leggen er ook een extra dekentje in, waar hij onder kan kruipen als hij dat wil. Bij onze laatste trip sliep hij beter dan wij. We hadden een rotbed in het hotel. Maar meneer lag lekker te snurken in zijn eigen vertrouwde bed. Fijn ook dat hij niet in zijn eentje ‘s nachts de kamer kan verkennen. Dat lijkt me met dit kinder-bedje ook een groot voordeel. Grappig dat er zoveel overeenkomsten zijn tussen oplossingen voor kinderen en honden 🙂
Haha, ja je hebt gelijk: er zijn wel veel overeenkomsten tussen de oplossingen van slapen bij kinderen en honden. Fijn dat jullie hond zo onbezorgd mee kan op reis!
Ook wij vonden het helemaal niet handig om het matrasje onderin te doen en de baby los in de bijbehorende slaapzak. Als oplossing deden wij een hoeslakentje van het ledikantje om het matrasje (past met een beetje goede wil ook om het matrasje van de peutervariant waar mijn jongste – bijna 3 – nog steeds in slaapt) en schoven het geheel in het bijbehorende slaapzakje. Als je kinderen graag strak ingestopt worden, is dat de perfecte oplossing…
Zo kan het natuurlijk ook, gewoon de boel in het slaapzakje schuiven dat er al bij zit. Goeie tip!
Van de aanbieding heb ik ook gebruik van gemaakt, niet voor ons want wij hadden toen geen kind maar voor vrienden. Wij gingen op reis naar sicilie met alleen handbagage. De baby van ons vrienden sliep lekker erin maar als je zei het was te koud voor hem als op de grond lag. Wij hadden vaak een extra bed dus de coat erop.
Wij hebben de air traveller en er Is alleen handig voor een vlucht van 4 tot 6 uur.
Ja, als je hem zo op de grond zet is het met koudere nachten minder fijn. Wij hebben in Noorwegen veel een dikke deken er onder gelegd.