Buggy mee op reis of niet?

Buggy mee op reis of niet?

De buggy mee op reis of toch maar beter thuislaten? Dat is voor veel nieuwe ouders één van dé vragen in de reisvoorbereiding van een reis met baby of peuter. Niet bij ons. Toen onze meiden nog onder de 3 waran, ging hier steevast de buggy mee op reis. Zelfs naar landen waar het woord stoep niet in het woordenboek voorkomt, zoals India en Zuid-Afrika, en ook naar bergachtig Noorwegen hebben we het ding zonder twijfel aan de inpaklijst toegevoegd. Waarom? Zo’n buggy op reis is multifunctioneel.

Multifunctioneel, zo’n buggy mee op reis

Op luchthavens en stations is die buggy ideaal om de cameratas, de luiertas, eten, drinken, 3 jassen en 2 vesten in, aan en over te deponeren zonder er daadwerkelijk last van te hebben. In restaurants en zelfs in je eigen accommodatie is die buggy perfect om als eetstoel te dienen voor beweeglijke dreumesen met veel interesse in de wereld en weinig zin in eten. Bij uitjes rond slaapjestijd is een buggy die vrij plat kan een geweldig alternatief voor een paar uur nutteloos met z’n allen op een hotelkamer zitten. O ja en in een buggy kan je ook nog eens je baby, dreumes of peuter handig vervoeren!

Buggy mee op reis als bagage rekWie een buggy mee op reis neemt kan al zijn losse bagage kwijt

Wanneer neem je wél een buggy mee op reis?

Afhankelijk van hoe vaak je jezelf verplaatst en met wat voor vervoer je dat doet kies je of je wel of niet een buggy op reis meeneemt. In de kofferbak van een beetje auto (vanaf klasse C) is altijd nog wel ruimte om een buggy mee te nemen, dus reis je met een auto, of blijf je op 1 plek dan weegt het gemak dat je ervan hebt om hem bij je te hebben naar mijn idee makkelijk op tegen het ongemak van die paar hobbels in de weg of het ontbreken van een stoep.

Onze Noorwegen rondreis met baby maakten wij met onze eigen auto. De eerste keer in India met kinderen reisden we slechts één etappe met de trein en verder met een auto met chauffeur en ook de tweede keer naar India hebben we vrijwel alle afstanden met een auto van een vriend afgelegd. In Zuid-Afrika en op Gran Canaria hadden we een auto gehuurd en de rest van onze reizen waren stedentrips naar Westerse steden met behoorlijk goede infrastructuur.

Met eigen auto? Makkelijk buggy mee op reisAls je met een eigen auto reist kan de buggy makkelijk mee

Buggy mee op reis niet altijd handig

Maak je een rondreis waarbij je in minstens 5 verschillende accommodaties verblijft en verplaats je jezelf tussen die accommodaties veelal met bus, trein en boot, dan is een buggy minder praktisch. De nadelen hakken er bij een echte backpackreis toch wel behoorlijk in. Stel jezelf voor aan de kant van de weg, wachtend op de juiste, overvolle bus en zodra het je gelukt is die bus te laten stoppen moet je jezelf, alle bagage en zo’n onhandige buggy de bus in hijsen, om dan ook nog voor alles een plekje te vinden.

Of stel jezelf voor op de aanlegsteiger van de veerboot naar het volgende eiland tijdens het eilandhoppen in Thailand. Focus dan vooral het moment dat de boot aanlegt, de aankomende reizigers massaal de boot verlaten, terwijl jouw medereizigers al pogingen doen aan boord te gaan van die boot met beperkt aantal zitplaatsen. In zo’n geval wens je die buggy liever thuis. Toen wij in Sri Lanka met de bus, de trein en de auto een geweldige rondreis hebben gemaakt van een maand hebben we even getwijfeld. We sliepen op 7 verschillende plekken en zijn ook de prachtige natuur van het land gaan verkennen. Ondanks de vele voordelen van een buggy op reis was eigenlijk duidelijk dat we het ding daar konden missen als kiespijn. Hij is toen dus thuis gebleven.

Buggy niet mee op reis bij veel verplaatsen in openbaar vervoerWie zich veel verplaatst met het openbaar vervoer neemt beter geen buggy mee op reis

Hoe vervang je die buggy op reis dan?

Maar ja… waar laat je dan al die luiers, toetenboeners, extra dekentjes en fruithapjes? Thuis! Pak alleen in wat je echt nodig hebt. Luiers verkopen ze overal, net als melkpoeder. Beide hebben we zelfs op de gekste plekken in India kunnen vinden. Neem voor de kinderen genoeg kleding mee, maar maak het niet te gek. Zorg dat voor zowel jezelf als de kinderen alle kleding met elkaar matcht, zodat je handig kunt combineren. En bedenk jezelf van alles dat je in die tas wilt stoppen of je dit echt wel nodig zult hebben.

Hoe je er dan voor zorgt dat je kindje blijft zitten en in ieder geval een paar hapjes mee-eet als jullie aan tafel zitten? Daarvoor is de sack-n-seat een uitkomst. Deze opvouwbare, stoffen kinderstoel, die je aan veel eetkamerstoelen kunt bevestigen weegt bijna niks en neemt niet heel veel ruimte in je bagage in.

Alternatieven bij geen buggy mee op reisVoor wie de buggy thuis laat zijn er genoeg alternatieven

En die slaapjes overdag? Daar is een draagzak erg handig voor. Als je een lichtgewicht, stoffen draagzak neemt lever je amper tasruimte in en kun je gewoon op pad terwijl je kindje lekker op je rug een tukje doet. In ieder geval worden ze van dat wiegen heerlijk rustig en kunnen ze, als ze toch niet zo slaperig zijn, lekker rondkijken en genieten van al het moois onderweg terwijl jij dat ook doet. Win-win!

Tot welke leeftijd buggy mee op reis?

Tot welke leeftijd je een buggy op reis meeneemt is voor iedereen verschillend. Die van ons wilden er op den duur eigenlijk gewoon niet meer in, maar stapten dan ook al vroeg heel flink zelf. Onze oudste liep met 4 jaar met minimaal gemopper en een pauze in het midden zo een kilometer of 6-7. Onze jongste liep een jaar later zelfs 15 kilometer in gestaag tempo en weigerde al vroeg in de buggy te zitten! Kijk naar je eigen kindje en bedenk of je hem of haar er een groot plezier mee doet dat de buggy mee gaat op reis. En of je jezelf er een plezier mee doet, ook niet onbelangrijk. 🙂

Buggy mee in het vliegtuig

Een opvouwbare (paraplu-) buggy mag je bijna in alle gevallen (gratis) meenemen tot aan de gate. Daar wordt hij onderin het vliegtuig opgeborgen en vaak staat hij zodra je uitstapt alweer voor je klaar. Soms moet je de buggy bij de band voor afwijkende bagage ophalen, of ligt wordt hij naar de gewone bagageband gebracht en regelmatig is van te voren niet helemaal duidelijk welke van deze 3 opties het gaat worden. Houd daar dus rekening mee.

Buggy mee in vliegtuigDe buggy mee in het vliegtuig is geen enkel probleem, hij mag zelfs meestal mee tot de gate

Het is erg handig om voor het moment dat je de buggy nog niet weer terug hebt een draagdoek of draagzak bij je te hebben. Ook als je moet overstappen is het niet altijd zeker of je de buggy kunt gebruiken tijdens die overstap. In de meeste gevallen is dat wel zo, maar het is altijd goed om voorbereid te zijn in het geval dit niet zo is. Vaak wordt vlak voor je van boord gaat omgeroepen waar je de buggy weer kunt ophalen en anders kun je het even vragen aan het cabinepersoneel, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Meer tips voor wie een buggy mee op reis neemt

Lees voor vertrek goed de voorwaarden van de vliegmaatschappij na om te zien of de buggy echt gratis mee mag en om te zien wat je verder nog mag meenemen voor je baby. Dit verschilt nog wel per maatschappij.

Is je kindje nog heel klein (tot 6 maanden) of ga je naar een land met erg ongelijke wegen en paden? Dan kan het een beter idee zijn om een kinderwagen mee te nemen, in plaats van een buggy. Zo ligt je kindje een stuk comfortabeler en ook om te duwen is dit prettiger.

Buggy mee op reisDe buggy mee op reis? Hij is vaak handig!

Onze eigen McLaren buggy was licht (zeker als je de zonnekap thuislaat), erg comfortabel voor een buggy en kan heel erg plat. Dit hebben wij echt als een voordeel ervaren.

Koop een tweedehands buggy voor op reis, zeker als je niet van plan bent om hem thuis heel veel te gebruiken. Een buggy wordt niet mooier van vliegen en een maandje India kan ik je uit ervaring vertellen. Internet staat bovendien vol verhalen van mensen die een na het vliegen een kapotte buggy terugkregen.

Het is wijs om je buggy in te pakken in een flightbag of speciale prampack, om te voorkomen dat hij vies wordt, of nat.

Ga naar al mijn Kids blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

7 reacties op “Buggy mee op reis of niet?

  1. Sarah zegt:

    Hoi!
    Vraagje.. wij gaan eind van het jaar voor 2 maanden naar Brazilië (verblijf bij familie). Nu zal onze aankomende baby dan ongeveer 3 maanden zijn. Wat is jouw advies qua buggy / kinderwagen? In NL zou ik de baby in de kinderwagen met reiswieg hebben. Mag je zo’n wagen met reiswieg ook meenemen in het vliegtuig?
    Alvast dank!
    Groetjes,
    Sarah

    • Yvonne zegt:

      Op die leeftijd zijn ze eigenlijk nog te jong voor de buggy, hoewel er zijn die heel plat kunnen, zoals degene die wij mee hadden. Toch denk ik dat het fijn is de wagen met reiswieg mee te hebben voor zo’n periode.. daar kan de baby dan ook dutjes in doen. Die wagen mag niet mee in de cabin, dus ik zou een draagzak meenemen voor tijdens de vliegreis.

  2. Kim van Erp zegt:

    Hoi, hier toch de twijfel. Buggy en draagzak of alleen de draagzak. We doen nu weinig met de draagzak maar lijkt me wel inderdaad erg handig in Thailand. We vertrekken voor 4 weken en hebben 5 verschillende accommodaties (incl. Bangkok). Wat zou je advies zijn? En heb je nog tips voor een fijne draagzak die handig is op reis? Wil er namelijk eentje die niet te warm is voor de kleine (13 maanden als we vertrekken) en die ook op de rug maar ook buik kan.

    • Yvonne zegt:

      Het hangt denk ik niet zozeer af van hoeveel accommodaties je gaat aandoen, maar meer van de manier van reizen en hoeveel je gaat zien in de omgeving en WAT je gaat zien. Willen jullie veel op onverharde paden lopen en reis je met openbaar vervoer? Dan zou ik zo licht mogelijk inpakken en alleen een draagzak meenemen. Maar reis je iets luxer en ga je weinig de “bush” in? Dan zou ik een buggy wel meenemen. Ook op vliegveld en treinstation kan een buggy erg handig zijn. Je kan nl alles eraan hangen en hoeft ook de kleine niet te dragen. Op die leeftijd lopen ze nog niet zelf, dus zal je ze steeds moeten dragen… naast de bagage is dat soms best lastig. Wij zijn heel tevreden met onze Ergo Baby Carrier, maar veel mensen ervaren hem als warm. Volgens mij hebben ze er ook 1 speciaal voor de tropen. Je kan hem op de buik, rug en heup dragen. Succes met keuzes maken en alvast veel plezier!

  3. Sheila zegt:

    Ik neem ook de McLaren mee. Ideaal ding, vooral met de ligstand. In Amerika heeft onze zoon er heel goed in geslapen, zodat we telkens makkelijk de hele dag op pad konden. We gaan zo backpacken in Thailand en daar gaat die ook mee naar toe. Leuk om te lezen dat jullie met een handbagage koffer reizen. Daar kan ik echt niet mee backpacken, met koffers bedoel ik dan. Dat belemmert me altijd zo. Hoen doen jullie dat? Ik vind dat de backpack me altijd veel vrijheid geeft qua bewegen. Je hopt er zo een trein mee in en dat soort dingen. We gaan nu dan met onze eigen backpacks (ieder dus één) en een dagrugzak in totaal voor ons drietjes. En de buggy natuurlijk! De Deryan hebben we ook 🙂

    • Yvonne zegt:

      We nemen 1 normale backpack mee, 1 handbagagekoffertje, die te slepen en evt te dragen is voor korte stukken, een deryan slaaptent in tasje en een dagrugzak. En ja, dat past allemaal, het zit er zelfs al in. 🙂 En dat is dan ook nog inclusief een pak luiers en een pakje zwemluiers… ik stond zelf versteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *