“Jullie gaan naar India? Goh, leuk… Gewoon als gezin?” Ongeloof is vaak het eerste waarmee mensen reageren als ze horen dat we onze dreumes en peuter meenemen naar India. Sommige mensen uiten openlijk hun zorgen, terwijl anderen doen alsof ze een reis naar India met kinderen ook wel zouden zien zitten, maar kijken er dan wel bij alsof we net gezegd hebben dat we ze willen vergiftigen. We zijn ons bewust van de risico’s om je kind mee te nemen naar een land als India, maar zijn daar tegelijkertijd ook niet al te gestrest over. Mensen in India hebben ook gewoon kinderen en ondanks dat de kindersterfte daar hoger is dan hier, vallen ze toch ook niet echt met bosjes tegelijk neer.
Gezond blijven in India met kinderen
“Daar is het toch hartstikke onhygiënisch en wordt iedereen toch altijd ziek?” is één van de kreten die we hoorden. We kunnen ons inderdaad schonere landen voorstellen om naartoe te gaan. Uiteraard doen we er alles aan om te zorgen dat onze kinderen op reis gezond blijven. Dat begint al met de voorbereidingen voorafgaand aan de reis, zoals de vaccinaties. We maken een weloverwogen keus van wat wel en wat niet. Zo is het risico op hepatitis A bij jonge kinderen zo klein (ze krijgen vrijwel geen symptomen en herstellen vanzelf weer) dat we deze hebben laten schieten. Buiktyphus krijgen is extreem lastig als je voldoende verwarmd eten krijgt en alleen veilig water drinkt, dus ook van die prik zagen we af. De enige waarvoor deze vaccinatie geen overbodige luxe zou zijn, vanwege een voorkeur voor op de grond scharrelen en alles in de mond stoppen, is Rosalie, maar helaas moeten kinderen voor deze prik minstens 2 zijn. Gelukkig loopt ze inmiddels al stevig en dus moeten we haar goed in de gaten houden en vaak de handen en haar gezicht wassen. Alle andere vaccinaties die wij nodig achtten voor onze reis naar India hebben ze gehad met ons uitgebreide Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Malaria is er in de wintermaanden niet in Rajasthan, maar check dit altijd goed voor andere Indiase staten. Neem ook de tijd om te bedenken wat je in je standaard reisapotheek mee wilt nemen, zodat je dit via je huisarts kunt bestellen of in een apotheek kunt halen.
Let op! Bovenstaande keuzes zijn onze keuzes. Vraag altijd advies aan iemand die hier verstand van heeft als je met kinderen naar India gaat en maak dan je eigen keuzes!
Bereid je reis naar India met kinderen goed voor en zorg dat je reisapotheek in orde is
Belangrijk als je eenmaal in India bent is om te zorgen dat je alle fruit en groente die je kindje rauw eet zelf schilt en/of wast met schoon water. Controleer, indien mogelijk, of dat wat ze eten goed warm is geweest en niet al tig keer ontdooid en opgewarmd, maar kies in ieder geval de plekken waar je gaat eten met verstand. Waar niemand zit is zeker geen goede keus. In ons geval gaan we onder andere een aantal weken terug naar een plek waar we verschillende keren eerder zijn geweest en dus precies (denken te 🙂 ) weten waar je veilig kunt eten. Op het moment dat we echt rondtrekken zullen we altijd kiezen voor het restaurant bij een druk en op toeristen ingesteld guesthouse, of met zelf gekochte en geschilde groenten en aardappels naar de keuken van ons eigen guesthouse gaan. Daar kunnen ze dit op verzoek koken tot kindereten.
Voor het maken van lassi’s is er in elke Indiase keuken wel een staafmixer of iets vergelijkbaars aanwezig, dus ook voor hele jonge reizigers is eten maken geen probleem. Overigens neemt een eigen staafmixer in je bagage ook niet heel veel ruimte in. Als je nog borstvoeding geeft is dat op reis super makkelijk. Doe dit in India discreet en als het even mogelijk is op je kamer, zodat je niet binnen de kortste keren een enorm aantal toeschouwers hebt. Als je flesvoeding geeft kun je de spenen met bronwater of heel goed gekookt water schoonmaken. Neem 1 of 2 reservespenen mee, in India zijn de spenen en flesjes zoals we ze hier kennen niet of nauwelijks te koop. Als je kindje heel kritisch is neem je het beste genoeg melkpoeder mee voor de hele reis, maar anders is in elke plaats wel ergens melkpoeder te koop.
Makkelijke eters zijn erg fijn voor een reis naar India met kinderen
Wat als ze toch een bacterie oplopen, zoals zoveel reizigers in India? Onze kinderen zijn niet ondervoed. Ze zijn gezond en zullen als ze ziek worden niet meteen ernstig in de problemen raken. Toch hou je ook gezonde kinderen het beste goed in de gaten en als ze koorts of diarree krijgen, of aangeven dat ze zich niet lekker voelen, onderneem je meteen actie. Wij hebben voor onze beide reizen naar India met jonge kinderen voor vertrek op internet gezocht naar de beste ziekenhuizen, met uitstekend opgeleide en Engelssprekende artsen. Hiervan hebben we een lijstje gemaakt met hun telefoonnummers erbij en hebben we een idee van afstand in tijd en km vanaf de plekken die we gaan bezoeken.
De gevaarlijke Indiase straten
“Maar het verkeer daar is toch een gekkenhuis?” Klopt, het gaat er in India op straat wat anders aan toe dan thuis. Alles gaat globaal dezelfde kant op en als er iemand in de weg staat, loopt of rijdt, wordt er altijd flink getoeterd. De grootste en snelste gaat altijd eerst en aangezien zowel dreumesen als peuters en kleuters niet tot die categorie behoren, houd je die het beste goed bij je als je naar buiten gaat. Voor hen zijn de straten van India gevaarlijk, als je ze zo laat rond scharrelen. Voor de jongsten is een draagzak gewoon erg handig. Vorige keer gingen we de eerste dag met de buggy op pad, omdat in onze herinnering het verkeer in zo’n plattelandsdorpje wel meeviel. Binnen 5 minuten waren we terug in onze kamer om het ding in een hoek te stallen en de draagzak uit de tas te halen. Zo kan je kindje rustig en veilig rondkijken naar alle drukte, zonder dat jij je elke meter een hartverzakking hoeft te schrikken dat iemand tegen hem of haar aanbotst.
Draagzak en buggy in India
Bijkomend voordeel van die draagzak is, zeker als je hem op de rug draagt, dat de Indiërs vaak pas in de gaten hebben dat er een Europees kind en dus een bijzonderheid in de buurt is als je alweer voorbij bent. Zo heb je iets minder oponthoud en wordt je kindje niet elke minuut in z’n wangetjes geknepen, zoals hier de gewoonte is. Wij hebben beide keren de buggy wel meegenomen, want op de luchthavens en stations is hij bijna onmisbaar, zeker omdat je dan allerlei tassen eraan kunt hangen, in plaats van dat je extra bagage moet dragen in de vorm van je dreumes. Ook kan er nog even snel een dutje gedaan worden voor het boarden.
Drukte in India
Loopt je kindje al zelf en is dragen geen optie meer? Overweeg een systeem waarbij je peuter aan jou verbonden is door bijvoorbeeld een elastiek, zodat je elkaar in de drukte niet kwijtraakt en de kans op plotseling de straat over rennen klein is. Denk ook na over wat je doet als je elkaar wel uit het oog verliest. Een idee is om je kindje een polsbandje met jouw telefoonnummer erop om te doen, zoals wij doen, of nog beter: je telefoonnummer op hun arm.
Met hele jonge kinderen is het niet fijn om hele einden te lopen in drukke steden. Verplaats jezelf met een tuktuk of taxi en laat je voor de bezienswaardigheid die je gaat bezoeken eruit zetten, zoals de Indiërs die zich dat kunnen veroorloven zelf ook doen.
Vervoer door India met kinderen
India heeft een fantastisch netwerk van treinen en wij vinden dit een heerlijke manier om rond te reizen in dit land, zeker met kinderen. Ze hebben meer bewegingsruimte dan in een auto of bus en als je de sleeperclass boekt kunnen ze ook nog eens prima slapen terwijl je rijdt. Zoek alleen van te voren uit of op het traject dat je wilt afleggen vaak vertragingen zijn. Het laatste waar je op zit te wachten is uren op een koud en donker station doorbrengen met een baby of peuter die moe is. Normaal gesproken hebben de treinen die in één van de 6 grootste steden vertrekken weinig tot geen vertraging. Hoe verder van de grote stad en hoe kleiner de stationnetjes, hoe meer vertraging. De dure, snelle treinen zijn ook meestal op tijd, maar die hebben weer als nadeel dat ze vaak alleen stoeltjes aan boord hebben en dus mis je hier het comfort van bedden en veel ruimte. Oh en wellicht ten overvloede, maar één van onze grootste oeps-momenten op reis: let extra goed op of je AL je bagage uit de trein (of het vliegtuig) meeneemt.
Reizen met de trein is perfect voor een rondreis door India met kinderen
Een auto met chauffeur is ook een prima optie voor wie met kinderen in India reist. Vraag van te voren een aantal offertes aan bij goed aangeschreven bureautjes en kies er één uit. Houd er rekening mee dat autostoeltjes in India vrijwel nooit gebruikt worden en dus niet in je auto zullen zitten, ook niet als ze van te voren weten dat je met kinderen reist. Onze oudste kon uren bij me op schoot zitten en dat heeft ze dus tijdens onze eerste reis ook gedaan. Na een tijdje viel ze meestal zelfs in slaap en zo konden we ons behoorlijk relaxt verplaatsen.
Onze jongste heeft geen zittende kont en gaat geheid als een aapje door de auto klimmen als ze niet vast zit. Daarom kozen we er de tweede keer voor ons eigen stoeltje mee te nemen. Voor peuters en kleuters is een zitverhoger erg fijn, om door het raam te kunnen kijken en we ontdekten al eens dat die perfect past op de zitting van een maxicosi, in dezelfde flightbag onderin het vliegtuig. Helaas niet in eenzelfde flightbag met het volgende autostoeltje, dus bij onze tweede Indiareis blijft de zitverhoger thuis. Gelukkig voldoet een koffertje of tas met bagage ook als stoel voor kinderen vanaf een jaar of 3. Sommige ouders zweren bij een bubblebum, een opblaasbare verhoger.
Een auto met chauffeur is in India heel betaalbaar
Slapen in India met kinderen
Sinds we kinderen hebben zijn we fan van appartementen. Eigen keuken, eigen badkamer en liefst 2 slaapkamers, ik zeg: prima geregeld. India is anders. Appartementen zijn in India ook nog niet op grote schaal te huur en bovendien is zelf boodschappen doen op plekken zonder supermarkt zoveel gedoe dat je het wel uit je hoofd laat om zelf te gaan koken. En waarom zou je ook. De Indiase keuken is verrukkelijk en overal beschikbaar, zelfs op je kamer. Hier is de klant nog koning en als je eten bestelt op je eigen kamer, balkon of dakterras komt iemand het keurig daar brengen. Sterker nog, het is hier heel normaal om eten in of bij je kamer te bestellen en je hoeft daarvoor niet eens extra te betalen. En als je het op hebt zet je de afwas gewoon op de gang of de trap neer en een uurtje later is het verdwenen.
In India boeken we dus standaard 2 kamers naast elkaar in een goed toeristisch guesthouse met eigen tuin of dakterras voor de bewegingsvrijheid van de kids. Door die extra kamer hebben de kinderen allebei hun eigen slaapkamer, waardoor ze elkaar niet wakker maken en heeft iedereen genoeg ruimte. Vera kan zo in een echt bed slapen en hoeft niet in haar Deryan peutertentje, waar ze sinds ze tweeëneenhalf is niet zo enthousiast meer over is. Scheelt ook weer veel gesleep. Rosalie slaapt wel nog in de Deryan, lekker veilig en altijd haar eigen bedje bij zich.
Wegwerp luiers in de kleinere maten zijn overal in India per stuk te koop, maar verwacht niet dezelfde kwaliteit als thuis, zelfs niet als er Pampers of een ander merk op staat. Voor grotere kindjes die (bv ‘s nachts) nog niet zindelijk zijn neem je het beste een voorraad luiers mee voor de hele reis. Deze zijn eigenlijk niet verkrijgbaar in India.
Superhandig met jonge kinderen in India: het Deryan tentje
Verre vliegreis
“Jeetje, echt niet langer?” Blijkbaar klinkt India als enorm ver weg, maar inderdaad is Delhi slechts 8 uurtjes vliegen. Dat valt mee hè?! Toch is dat met jonge kinderen best een hele tijd. Lees in dit artikel meer tips over hoe je jezelf voorbereid op een verre vliegreis met kinderen.
Laatste tip voor India met jonge kinderen
Ik gaf je deze tip al eerder, maar vergeet in India zeker je rolletje schilderstape niet! Hiermee plak je al die vage stopcontacten die allemaal op kindhoogte zitten af en plak je loshangende kabels wat hoger op de muur vast. Twijfel je na dit verhaal nog altijd of India een geschikte bestemming is met jonge kinderen? Blijf dan thuis, of ga ergens anders heen, want je gaat op reis voor je plezier. Dat van jou en van je kinderen. Als je onzeker bent of twijfelt voelen de kinderen dat en ben je zelf ook niet op je gemak. Geheid dat het dan geen leuke tijd gaat worden. Ga je wel? Veel plezier, India heeft zoveel te bieden, ook voor kinderen!
Dit filmpje geeft een mooie indruk van onze eerste keer India met kinderen
Ga jij voor het eerst naar India met kinderen?
Ben jij wel eens met kinderen naar India geweest, of ben je het van plan? Laat het gerust weten als je nog vragen hebt. Of heb je juist nog aanvullende tips? Ik hoor ze graag! Mocht je voor de allereerste keer naar India gaan, heb ik ook een blog geschreven met tips voor de eerste keer India. Zeker handig om even te lezen, of je nou mét of zonder kinderen gaat.
Leuk om mezelf hier terug te lezen, ik vertrek over 2,5 week oudste en man blijven thuis en de middelste (toen de jongste) en onze jongste (toen zwanger) gaan mee voor 3 maanden
Geen prikken voor ons buiktyfus heeft zon lage beveiling dus die rade de arts af en idd hep is voor jonge kinderen geennprobleem onze jongste gaat dan ook zonder enige vaccinatie mee naar india. Maar wel met een lading luiers voor de nacht 😂
Wat een mooi vooruitzicht! Ga je 3 maanden rondreizen, of zijn jullie op 1 plek of een aantal plekken. Veel plezier!
Hi, dank voor je verhaal! Wij gaan op expat assignment voor 4 maanden naar India met onze zoon van 2,5 jaar en dochter van 7 maanden. Ik lees hier dat er geen luiers te koop zijn voor de oudere kindjes. Begrijp ik goed dat dus maat 4 a 5 niet beschikbaar is? Is er een alternatief voor kinderen van 3,5 of is dit maar het beste moment om hem zindelijk te leren worden?! 🙂 Alvast dank, Sonja
Onze dochter van toen bijna 3 was nogal fors en had maat 5. Die waren niet verkrijgbaar op de plaatsen waar wij waren. Misschien dat ze in een stad als Delhi / Mumbai / Bangalore, waar veel expats zijn wel verkrijgbaar zijn hoor.. we zijn inmiddels een paar jaar verder en India gaat ook vooruit. 😉 Overigens hadden wij die alleen voor de nachten nodig en voor een maand is dat nog wel mee te sjouwen.. 🙂
Dank voor dit artikel. Ik ben zelf al verschillende keren in India geweest en heb er een tijdje gewoond. Als mijn kindje 4,5 is wil ik hem meenemen. Ik ben een alleenstaande mama. Ik ben niet van vaccineren en moet nog eens goed nadenken waar ik wel en niet mee instem :-). Treinen zijn heerlijk inderdaad!
Wat geweldig dat je in India gewoond hebt. Dat is ook één van mijn dromen om ooit nog te doen. Inderdaad is het wijs om een goede afweging van vaccinaties te doen. Wij hebben bv buiktypfus niet gedaan.
super leuk om te lezen, wij zijn met ons zoontje twee weken bij een indiase familie geweest, Kay was toen 8 maanden. Komende zomer gaan we terug, 5,5 week, met Kay die nu 9 jaar is en Sterre die dan 5 jaar is.
Ik ben blij je stukje te lezen over de inentingen, precies die twee waar ik nog onderzoek naar moest doen en liever niet geef dan wel, omdat we anders over inentingen zijn gaan denken de laatste tijd.
Ik ben nu aan het bekijken wat leuke plekken zijn, we zullen starten in Keelottivakkam (dorpje bij kancheepuram) en verder willen we Auroville goed gaan bezoeken en ervaren, omdat we nu ook zelf in een Ecodorp in Nederland wonen. En we willen Kerela aandoen, omdat daar mooie plekjes zijn voor de kinderen.
Als jullie nog tips hebben hoor ik ze graag.
Voor ons nu een lastig puntje zijn alle allergieën, 3 van ons eten geen tarwe/gluten producten, Kay heeft een ei allergie en Sterre mag geen melk hebben. Dat wordt nog wel een hele uitdaging. Maar nog genoeg wat ze wel mogen eten.
Wat super, dat wordt vast een prachtige reis! In Kerala vond ik Munnar een aanrader. Voor de kinderen ook interessant om een kruidentuin te bezoeken daar… kunnen ze van alle kruiden zie hoe die groeien. Betekent geen tarwe/gluten ook geen rijst? Dat lijkt me inderdaad heel lastig. Melk wordt in India veel gebruikt in de sauzen, paneer (kaas) wordt er vaak doorheen geroerd… altijd goed navragen dus!