goedkope landen in Europa voor een toffe reis

Goedkope landen in Europa voor een toffe reis

Europa is geen goedkoop continent om te reizen. Voor een paar weken in een populair vakantieland ben je zo duizenden Euro’s kwijt. Toch prijs ik mezelf gelukkig om in Europa te wonen. Op korte afstand is er hier zo veel te zien en doen. We kunnen jaren reizen zonder ook maar één keer dezelfde plek te bezoeken. En ondanks dat veel favoriete bestemmingen in Europa duur zijn, is het zeker mogelijk om in de goedkope landen in Europa een toffe reis te maken. Sterker nog, onze tofste reizen in Europa zijn vaak juist die in de goedkope landen.

Goedkope landen in Europa in Zuid- en Oost-Europa

Het zal je niet verbazen, maar alle goedkope landen in Europa in deze lijst liggen in Zuid- of Oost-Europa. Daarbij is Oost-Europa een rekbaar begrip, met uitbreiding naar het Zuidoosten en Noordoosten. Prijzen in dat deel van de wereld liggen nou eenmaal lager dan bij ons en dat zie je dan ook terug in de reiskosten. Zeker als je de reis zelf regelt kun je in sommige landen voor een appel en een ei rondreizen en de mooiste bezienswaardigheden bezoeken. Mooi extraatje is dat je in verschillende van deze landen tevens een reis terug in de tijd maakt!

tijdreizen in goedkope landen in EuropaMooi extraatje: tijdreizen in de goedkope landen in Europa

Mooie roadtrip door Portugal

Portugal is het goedkoopste land in West-Europa. Wat een geluk, want Portugal is een heerlijk land om te reizen. De sfeer is er relaxt, je vindt er massa’s interessante cultuur, de Pastéis de Nata zijn niet te versmaden en je bent er nooit écht ver van de kust. Wij reisden al twee keer door Portugal, één van de goedkoopste landen van Europa en naar alle waarschijnlijkheid gaan we komend najaar opnieuw.

Een roadtrip door Portugal is eigenlijk je beste optie. Huurauto’s in Portugal zijn leuk geprijsd, maar let wel goed op, want met name een auto huren op de luchthaven van Lissabon brengt de nodige risico’s met zich mee. Reis je graag nóg goedkoper, of heb je geen rijbewijs, dan is reizen met het openbaar vervoer in Portugal ook heel goed te doen. Accommodatie in B&B’s of homestays is er al voor letterlijk een paar tientjes per nacht. Voor een appartement waar je met vier personen comfortabel slaapt betaal je, afhankelijk van de plek en het comfortniveau tussen de 50 en 80 euro per nacht.

roadtrip Portugal route Lissabon SintraEen roadtrip door Portugal is heel betaalbaar, maar het ov is er ook prima

Portugal is een langgerekt land en in één reis kun je nooit alles zien, tenzij je een paar maanden blijft. De fotogenieke, geelgekleurde rotsstranden van de Algarve zijn een ideale combinatie met de middeleeuwse stadjes en het bergachtige achterland. Het beste kies je twee of drie plekken van waaruit je in dagtrips de Algarve verder verkent. De Zilverkust heeft ook prachtige stranden, veelal uitgestrekter dan in de Algarve. De steden Lissabon, Coimbra en Porto zijn met een dagtrip te bezoeken. Zo bespaar je op duurdere accommodatie in de grote stad.

Verpletterende natuur in Georgië

Op het randje tussen Europa en Azië ligt Georgië. Georgië is, als je het rekent tot Europa zeker één van de aller goedkoopste landen van Europa. De bergen van dit land laten Oostenrijk en Zwitserland verbleken. Hier vind je de mooiste natuur van Zuidoost Europa. Je waant jezelf hier geregeld nog in de voormalige Sovjet unie, zowel qua vervoer als qua huisvesting en deels ook wat cultuur en mensen betreft. Daardoor heb je hier echt dat authentieke reisgevoel, dat gevoel dat je ver van huis steeds weer mooie, nieuwe dingen ontdekt. Dat gevoel dat alles anders is en er zoveel te ontdekken valt.

Georgië schitterende natuur en terug in de tijdGeorgië: schitterende natuur en terug in de tijd

Hoofdstad Tbilisi is mijn favoriete stad ter wereld. Vanaf het moment dat we er aankomen ben ik verliefd op de stad. De combinatie van het ongeplande, chaotische en historische centrum met de hypermoderne bouwwerken die daar willekeurig tussen staan alleen al. En dan zijn er nog de markten, de bezienswaardigheden uit de Sovjettijd en de hele sfeer. Je merkt hier direct al dat je in één van de goedkope landen van Europa bent, want voor een compleet appartement met twee slaapkamers betalen we slechts 30 euro per nacht.

De tweede stad Kutaisi en de wijnregio Kakheti zijn zeker ook de moeite van een stop waard. De bergen aan de noordkant van Georgië zijn ruig en indrukwekkend. Eeuwenoude wachttorens en gletsjers op loopafstand van de accommodatie zorgen voor extra reispret. We reizen door Georgië met een combinatie van openbaar vervoer en huurauto’s. De trein en minibusjes, marshrutka genaamd, brengen je goedkoop naar elke uithoek.

reizen in GeorgiëVeel plekken in Georgië zijn prima met het openbaar vervoer bereikbaar

Heel efficiënt is dat niet bij elke bestemming. Daarvoor is een lokale huurauto een prima alternatief: betaalbaar en komt overal. Vanwege de verkeersveiligheid en de toestand van de wegen is het echter een goede investering om te gaan voor een betrouwbare verhuurder, die alle onkosten dekt bij eventuele schade.

Terug in de tijd in gastvrij Roemenië

Aan de andere kant van de Zwarte Zee ligt Roemenië. “Nooit gedacht dat Roemenië zo mooi zou zijn”, is een veel gehoorde reactie op de foto’s van onze rondreis door Roemenië twee jaar geleden. Roemenië is zo anders dan veel mensen zich voorstellen. Dat het één van de goedkoopste landen van Europa is, dat verbaast ze niet, maar dat er zoveel mooie bezienswaardigheden en zulke indrukwekkende natuur is wel.

goedkope landen in Europa bezienswaardigheden RoemeniëSchitterende bezienswaardigheden in de goedkope landen in Europa, zoals hier in Roemenië

Wij rijden met onze eigen auto naar Roemenië, via Wenen (en terug via Praag). Daardoor hebben we de gehele rondreis ons eigen vervoer bij ons, ideaal. Op benzine, tol en accommodatie na kost deze reis ons weinig extra’s. De entree die we zo nu en dan moeten betalen stelt weinig voor. We slapen telkens in een eigen ruim en comfortabel appartement voor gemiddeld 35 euro per nacht.

In de kleurrijke stadjes in Transsylvanië, met kinderkopjes, stadsmuren en kastelen kijk je je ogen uit. De Transfagarasan Highway is geen snelweg, maar één van de mooiste bergwegen van Europa, waar je na elke haarspeldbocht op een nieuw fantastisch uitzicht wordt getrakteerd. Op het platteland waan je jezelf geregeld honderd jaar terug in de tijd. Paard- en wagen is een veel gebruikt transportmiddel en elke zondag gaat de hele familie in klederdracht naar de kerk. Weekmarkten zijn ware happenings, met een aparte veemarkt en heel veel zelf gekweekte groenten en fruit. In het noorden van Roemenië rijdt op enkele trajecten nog een stoomtrein, waar je als toerist een dagje op mee kunt reizen. Roemenië is wat mij betreft echt dé verrassing van Europa. Het heeft ons geen seconde verveeld en is onwijs fijn voor je portemonnee.

Transfagarasan highwayDe Transfagarasan highway is één van de mooiste bergwegen van Europa

Buurlanden Hongarije en Bulgarije zijn ook goedkope landen in Europa. Hongarije vind ik zelf alleen niet zo’n tof land voor een reis. Buiten hoofdstad Boedapest miste ik het wow-gevoel een beetje. In Bulgarije zijn we nog niet geweest, maar ik kan me voorstellen dat je hier zeker prachtige reizen kunt maken.

Verrassend Slowakije

Centraal in Europa, ten zuiden van Polen, is een relatief onbekend land, met een prachtige, ongerepte natuur. Ik vind Slowakije een heel verrassende bestemming, die vriendelijk is voor de portemonnee en veel meer te bieden heeft dan gedacht. In de verpletterend mooie Hoge Tatra kun je geweldig wandelen. Met een beetje geluk kom je er de zeldzame Tatragemzen tegen. Ook zijn er in het Slowaaks Paradijs en andere middelhoge berggebieden toffe, avontuurlijke wandelingen door nauwe kloven, langs watervallen en snelstromende riviertjes. Het Slowaaks Paradijs en Diery Gorge zijn daar mooie voorbeelden van. Tenslotte vind je in Slowakije een aantal indrukwekkende, Middeleeuwse burchten en kastelen.

hogere deel mooiste wandeling Hoge TatraTatra gemzen en mooie natuur in de Hoge Tatra in Slowakije

Ongerepte berglandschappen en indrukwekkende stranden in Albanië

In het zuidwesten van Europa, net boven Griekenland, ligt Albanië. Dit relatief onbekende land wordt in rap tempo steeds populairder. Toen wij het land in 2019 bezochten, waren wij op veel plekken de enige bezoekers. Nou reisden wij in de meivakantie en niet in het drukke zomerseizoen, dus dat heeft zeker meegespeeld. Echter heeft het land sinds het in WIDM 2022 te zien was een enorme toename aan Nederlandse bezoekers gezien. Fijn voor de Albanezen, maar de drukte en het prijsniveau zijn sindsdien flink gestegen.

Kom je buiten de écht toeristische badplaatsen en reis je buiten juli en augustus, dan zie je echter nog het ongerepte, erg goedkope Europese land dat Albanië lange tijd is geweest. Nog altijd is het ook één van de armste landen van Europa. De mensen zelf hebben maar weinig te besteden en zodoende is accommodatie bij lokale verhuurders erg schappelijk geprijsd. Slaap je in appartementen of hostels, dan kun je zelf koken, wat ervoor zorgt dat je voor een appel en een ei kunt reizen. Uit eten is overigens ook niet duur en erg lekker. Kies van die kleine, lokale restaurantjes, om de authentieke smaak van het land te proeven.

mooiste stranden Albanië - KsamilZeg nou zelf: had je dit soort stranden in Albanië verwacht?

Met het openbaar vervoer kom je op veel plekken, maar lang niet overal en al helemaal niet snel. Een trein is er nog altijd niet in Albanië, sinds deze aan het eind van de Sovjettijd gesneuveld is. Een auto huren is echter heel betaalbaar, net als benzine. Kies ook hier voor een betrouwbare verhuurder, want nergens ter wereld hebben we mensen gekkere capriolen zien uithalen op de weg als in Albanië. Nou ja, in India misschien.

Wat Albanië zo’n toffe reisbestemming maakt zijn de spectaculaire natuur en de stranden, die veelal niet onder doen voor die in de Cariben. Intens blauw water met wit zand of kiezels zorgen voor een instant vakantiegevoel. In het noorden zijn de bergen ruig en ongerept. Je overnacht op plekken waar de bewoonde wereld ver weg lijkt en wandelt zo vanuit je accommodatie langs snelstromende riviertjes naar besneeuwde toppen.

Valbona AlbaniëSpectaculaire berglandschappen en heel betaalbare accommodatie in Albanië

Meer goedkope landen in de Balkan: onbekend Servië bijvoorbeeld

De Balkan wordt de laatste jaren steeds populairder. Servië lijkt daarin een uitzondering. Het land is één van de grootste Balkanlanden en heeft niet altijd een even positief imago. Toch zijn wij fan en dat is niet alleen omdat het land één van de betaalbaarste in Europa is. Tijdens een roadtrip door Servië zien we verrassend veel mooie natuur. Heuvels en echte berglandschappen wisselen elkaar af. Blauwe rivieren en imposante, eeuwenoude kloosters en Middeleeuwse kastelen staan statig in het landschap.

Eén van de highlights van Servië is Tara nationaal park, met uitgestrekte heuvels vol bossen, intens blauwe meren en een historische treinrit. In de omgeving van Mokra Gora met haar historische Sargan Eight spoorweg lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Hier kun je in houten huizen slapen, alsof je nooit anders gedaan hebt, net als de lokale bevolking.

Uitzichten op Perucak meer Tara nationaal parkEén van de highlights van Servië: Tara nationaal park

Bosnië en Herzegovina: ons favoriete Balkanland is één van de goedkoopste landen van Europa

Tenslotte ons favoriete Balkanland en tevens één van de goedkoopste landen van Europa: Bosnië en Herzegovina. Dit land heeft een ingewikkelde geschiedenis. Die geschiedenis heeft er lange tijd voor gezorgd dat mensen het land hebben gemeden denk ik. Zonde! Bosnië en Herzegovina heeft alles. Nou ja, het kleine stukje kust bij Neum is niet direct charmant te noemen. De bergen, bossen, meren, sprookjesachtige stroompjes, historische steden en afgelegen dorpjes maken dat echter allemaal ruimschoots goed. Oh.. en je kunt er heerlijk eten voor echt heel weinig.

Een stedentrip Sarajevo, de hoofdstad van het land, betekent een trip de geschiedenisboeken in. Hier vind je zoveel cultuur en historie, ook al is die laatste soms heel heftig. Ook in fotogeniek Mostar vind je de sporen van de Balkanoorlog nog terug, hoewel dat zeker niet in het pittoreske oude centrum is. Een unieke ervaring in Bosnië en Herzegovina is een tocht naar de wilde paarden van Livno, een aanrader van natuurliefhebbers die graag eens buiten het gebaande pad gaan. Dat geldt ook voor verschillende andere natuurgebieden in het land. Sla tenslotte Lukomir niet over, het meest afgelegen, traditionele dorpje van Bosnië en Herzegovina.

Lukomir route Bosnië en HerzegovinaNeem zeker Lukomir in je route op, als je naar Bosnië en Herzegovina reist

De bijzondere Baltische staten

Estland, Letland en Litouwen zijn die 3 noordelijke landjes, tussen Scandinavië en Rusland. Ondanks dat ze niet groot zijn, valt er genoeg te zien en doen. Verwacht geen spectaculaire bezienswaardigheden, maar mooie, soms wat truttige plekken afgewisseld met bizarre bezienswaardigheden uit het verleden en schone, pure natuur. Verder hebben wij er onafgebroken rond gelopen met een heerlijk back to basics gevoel, waardoor reizen erg relaxt is.

De hoofdsteden van Estland en Letland zijn beiden compleet verschillend, maar elk apart de moeite waard. Tallinn is mijn favoriet. Toen we daar aankwamen had ik werkelijk het idee in een sprookjesland te zijn aangekomen. Uren heb ik door de stad gedwaald over de kinderkopjes, om paleizen, stadsmuren en kerken te bewonderen. In Riga zijn vooral de Art Nouveau bouwwerken super om te zien. Wat beide steden gemeen hebben, is dat je direct een stapje terug in de tijd doet zodra je het centrum verlaat. In de buitenwijken waan je jezelf soms echt in het Europa van tientallen jaren geleden. Door de vele karakteristieke, houten huizen merk je wel dat je dicht bij Scandinavië bent.

Goedkope landen in Europa in het noordoosten: EstlandGoedkope landen in Europa in het noordoosten: sprookjesachtig Tallinn in Estland

Buiten de hoofdsteden is er vooral veel ongerepte natuur in de Baltische Staten. Ook een dagje strand is een aanrader, ook al is ’t er zelden bikini-weer. Doordat de landen zo klein zijn, kun je jezelf stationeren in de hoofdstad en van daaruit dagtrips maken. Veel mooie plekken zijn bereikbaar met het openbaar vervoer, dat erg fijn geprijsd is. Ga je verder weg van de hoofdstad, dan is een huurauto voor een dag of een aantal dagen wel erg fijn.

De grote verrassing van Europa: Polen

Het zal je niet verbazen, dat ook Polen één van de goedkope landen in Europa is, ondanks dat het prijsniveau langzaam wat omhoog klimt. Dat het een te gek land is om te reizen verraste mij zelf eigenlijk wel. Ik had vooraf niet zulke hoge verwachtingen van Polen. Zelfs de natuur is veel mooier dan ik vooraf had gedacht. Eigenlijk wilden vooral onze kinderen er graag naartoe, vanwege onze Poolse buren, die altijd zo lief voor ze zijn.

Bledné Skaly grens Polen TsjechiëZelfs de natuur in Polen is veel mooier dan verwacht, zoals hier bij Bledné Skaly

Eenmaal daar blijken de grote steden zoals Wroclaw een stuk moderner dan vooraf gedacht, met volop toffe bezienswaardigheden en activiteiten. Zo is de dierentuin in Wroclaw echt de gaafste dierentuin die we ooit bezocht hebben. In de kleinere steden vinden we vooral de sfeervolle, kleurrijke stadspleinen super. Qua cultuur en natuur heeft Polen ons ook verrast. Kasteel Ksiaz en de abdijen die we er bezocht hebben, zijn stuk voor stuk enorme, indrukwekkende bouwwerken die niet onderdoen voor die in West-Europa. Echt avontuurlijk is Polen niet en dat missen we er misschien een beetje, maar hey.. een beetje gemak op z’n tijd is ook wel fijn, toch?! Je kunt het Zuidwesten van Polen ook aandoen tijdens een roadtrip door Centraal Europa, waarbij je een aantal landen combineert.

Boodschappen en uit eten zijn in Polen een stuk goedkoper dan thuis, net als het openbaar vervoer. Accommodatie is wel prijziger dan in de meeste andere landen in deze lijst, maar met gemiddeld 50 euro per nacht voor een luxe appartement voor 4 personen klagen we nog steeds niet. Onze auto moet een keer naar de garage en voor een service die thuis minstens rond de 100 euro zou kosten, zijn we hier ongeveer 15 kwijt.

Wroclaw kabouters zoekenKabouters zoeken in Wroclaw: verrassend leuk!

Meer goedkope landen voor een toffe reis

Ook buiten Europa zijn de prijsverschillen tussen landen groot. In Azië en Afrika hebben we ook verschillende goedkope landen bezocht, waar je geweldig kunt reizen. Binnenkort volgt een uitgebreid blog met meer inspiratie voor reizen in goedkope landen. Een verre reis hoeft op die manier zelfs minder te kosten dan een paar weken aan de Rivièra of de Costa’s. Heerlijk toch?!

Ga naar al mijn Albanië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

10 reacties op “Goedkope landen in Europa voor een toffe reis

 1. Maaike zegt:

  Ja, wat is Europa toch mooi en divers! Als je gaat kamperen hoeft vakantie in Europa sowieso niet heel duur te zijn. Zelf vond ik Bulgarije ook een budgettopper, ook om te skiën. En Albanië gaat zeker op mijn lijstje.

  • Yvonne zegt:

   Naar Bulgarije wil ik ook nog een keer, lijkt me ook een mooi, authentiek land. Ik hou echt van die regio. Roemenië is ook zo geweldig.

 2. ivonne calis zegt:

  Wat is er nog veel te ontdekken in ons eigen Europa hé. Eén van de redenen dat we een camper hebben aangeschaft vorig jaar….om al dat moois zelf te gaan bekijken. Vorig jaar hebben we uiteindelijk gekozen voor “gele” landen. Ook heel erg mooi hoor, bergen, strand, cultuur…niks mis mee. Roemenië staat hoog op onze verlanglijst, Polen en Georgië, lijkt me allemaal heel bijzonder.

  • Yvonne zegt:

   Dat snap ik helemaal, die camper! Lijkt me alleen minder praktisch dat je huisje echt overal mee naartoe gaat, ook voor de boodschappen zeg maar.. of valt dat wel mee?

  • Yvonne zegt:

   Roemenië is echt zo’n mooi en puur land. Ik zou er zo weer naartoe terug gaan. Heerlijk reizen daar en zulke lieve mensen.

 3. Janet zegt:

  Het lijken me stuk voor stuk fantastische landen. Ik kan alleen Polen en Portugal van je lijst afkruisen, maar ik zou willen dat ik alles kon afkruisen. Vooral Georgië en Roemenië lijken me heel gaaf om te bezoeken.

  • Yvonne zegt:

   Aan de andere kant is het ook heerlijk dat je nog genoeg moois te ontdekken hebt vind ik altijd! Hopelijk kunnen we gauw weer op avontuur.

 4. Denise zegt:

  Nog een tip: Servië, Bosnië-Herzegovina en Kosovo zijn ook ontzettend goedkoop. Veel goedkoper dan Portugal, maar ik hou net als jij ook van Portugal. Het binnenland van Spanje is meestal ook echt niet duur. Daar kun je vaak supergoedkoop overnachten en eten.
  Gaaf die foto van die beer in Roemenië!
  En ja, verder weg kan het vaak nóg goedkoper. Veel goedkoper dan in Nederland! Wanneer mogen we? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *