Een diepe zucht klinkt door het gangpad; toch niet die rij, zie je ze denken. De mensen die achter je zitten in het vliegtuig. Achter jou en je kinderen. Vroeger had ik dit ook gedacht als ik daar zou zitten. Stiekem denk ik het nu nog wel eens, vooral als ik de kinderen in kwestie bij de incheckbalie al heb horen krijsen en de ouders tussen de rij door laverend achter ze heb zien aanrennen. Toch hoeft vliegen met kinderen geen gestreste ouders en geïrriteerde medepassagiers op te leveren, zelfs niet als de kinderen in kwestie kleiner zijn dan een meter. Voor ons is dat in ieder geval niet zo. Hier zijn wat tips:
Vliegen met kinderen: begint met goede voorbereiding
De vakantie begint tegenwoordig niet meer op het moment dat we de sleutel omdraaien en we ons, met onze zojuist snel ingepakte tas, naar de trein naar Schiphol begeven. Dit zal voor veel reizende ouders herkenbaar zijn. Reizen met kids vergt enige voorbereiding. Van te voren bedenk je wat je nodig zult hebben voor de komende vliegreis en vooral hoe je ervoor zorgt dat de vlucht voor hen zo prettig mogelijk is, want tevreden kinderen zijn relaxte kinderen en relaxte kinderen, daar kan je prima mee op reis .
Inspiratie nodig wat je zoal nodig hebt voor een reis met baby en peuter? Lees dan dit artikel even.
Cadeautjes voor onderweg
De reis begint al een week eerder, als je een ritje naar de Action of de Voordeelboekhandel doet, om een stickerboekje, kleurpotloden, een nieuw puzzeltje, een goedkoop leesboekje en een klein spelletje te halen. Deze pak je thuis in kleurig papier in en stop je alvast bij de rest van de handbagage. Cadeautjes voor onderweg zijn leuk, want alleen al het uitpakken is een feestje, ook voor iets grotere kinderen. Bij jongere kinderen helpt het vooruitzicht van het cadeautje krijgen ook prima tegen het tijdelijk vast zitten in de riem bij het opstijgen of landen.
Bij iets grotere kinderen is het handig ze een pakje te geven waarvan de inhoud ze voor minimaal 20 minuten bezig houdt. Bij ons zijn stickerboekjes favoriet voor dit moment, maar er zijn ook hele leuke vakantieboeken voor kinderen. Blije voorbuurman, die niet in z’n rug geschopt wordt door een onwillig kind en blij kind met het cadeautje (in het vooruitzicht). Marlyn deelt op haar blog nog meer ideeën voor speelgoed voor in het vliegtuig.
Als je gaat vliegen met kinderen maken cadeautjes de lastige momenten makkelijker
Tablet mee op lange vluchten
Ook de tablet, of ander schermpje, zorgt voor de nodige afleiding. Geef deze alleen niet meteen en vertel ook niet direct dat je hem bij je hebt. Als bovengenoemde cadeautjes de interesse niet langer kunnen vasthouden en er al een keer of drie gevraagd is of we er al bijna zijn is het vroeg zat om hem tevoorschijn te halen. Zet er thuis wat favoriete muziekjes en filmpjes op en een paar leuke spelletjes, die ook zonder internetverbinding gespeeld kunnen worden. Wij hebben meestal de koptelefoon bij ons, maar echt noodzakelijk is die niet voor het spelen van een spelletje. En het vliegtuig-gebrom overstemt het meeste K3-geluid toch wel. Waarschijnlijk hoort de buurvrouw bovendien liever drie keer vaag in de verte “de meiden van de brandweer” dan gekrijs van een chagrijnige peuter. Weer iets waar je van te voren al over hebt nagedacht.
Geef niet meteen de tablet, maar bewaar het als je geheime wapen
Kies strategische plekken in het vliegtuig
Ook de plekken kiezen in het vliegtuig is een voorbereiding die iets meer denkwerk vergt dan in het pre-kind-tijdperk. Wat vind jij fijn en wat is voor jou belangrijk? Er zijn mensen die zweren bij een bassinet of de plekken net achter een tussenwand, voor meer beenruimte, waar een dreumes of peuter dan op de grond kan spelen. Het maakt ons niet zo veel uit, als we maar in elk geval met 1 stoel aan het gangpad zitten, zodat we er af en toe even uit kunnen en geen anderen hoeven storen om spullen uit de bagagevak te pakken. Als het mogelijk is om dan ook nog in elk geval 1 stoel aan het raam te hebben kan er minstens door 1 naar buiten gekeken worden. Dit vonden onze kinderen de eerste jaren trouwens niet eens erg interessant, maar wordt de laatste tijd populairder.
In de meeste kleinere vliegtuigen zit in de achterste w.c. een verschoontafel, maar in grotere toestellen ook halverwege. Voor sommige mensen is het een pré om daar niet al te ver vanaf te zitten. Wij zitten het liefst voor de vleugel en dus voor de motor, omdat het geluid daar minder hard is. Het eventuele wandelingetje door het gangpad als er geplast (of voorheen: verschoont) moet worden nemen we op de koop toe en is weer een welkome afleiding.
Kleine snacks en drinken mee
Als afleiding, om weer wat tijd door te komen, of om de oren open te houden bij stijgen en dalen zijn kleine snacks ideaal. Rozijntjes, knijpfruit en van die voorverpakte koekjes doen het hier altijd erg goed. Ook handig als de rij bij het inchecken toch wat langer duurt dan verwacht.
Voor jonge kinderen tot 2 jaar mag je water (warm in een thermosfles voor het flesje maar ook gewoon koud) in de handbagage meenemen en zelfs bekers drinken en knijpfruit. De hoeveelheid is bij ons nooit een punt geweest, zelfs niet toen ik 2 halve liter flesjes water en 4 zakjes knijpfruit mee had. Ik heb de indruk dat hier niet echt regels voor zijn en anders wordt er altijd heel royaal en soepel mee omgegaan.
Neem snacks en drinken mee aan boord, ze komen goed van pas als je gaat vliegen met kinderen
Schone kleding in je handbagage
Stop voor je kinderen en ook voor jezelf minstens een setje schone kleding in de handbagage. Je zult net zien dat de turbulentie iets te veel is voor één van die kleine maagjes en dan is het wel erg vervelend om nog uren met een nat en vies shirt te zitten. Ook handig als je (weer) eens vergeet dat die fijne bekers met zo’n ingebouwd rietje in een cabine op druk een soort fontein veroorzaken. 😉
Geen lange wachtrijen meer
En dan nu het enige echt geweldige voordeel aan vliegen met kinderen: lang wachten in een rij behoort tot het verleden. Bij de incheckbalie van veel maatschappijen is het gebruikelijk dat gezinnen met (jonge) kinderen in de first class rij mogen aanschuiven. Die rij bestaat gewoon niet, want we hebben nog nooit meegemaakt dat er meer dan twee mensen voor ons waren. Ook bij de security check mag je in de priority lane gaan staan en wordt er meestal niet al te goed gecontroleerd. Je bent er eigenlijk altijd zo doorheen. Bij de douane kies je de rij voor diplomaten en gezinnen met kinderen en ook daar is het een kwestie van hooguit een paar minuutjes wachten. We hebben nog niet echt een idee tot welke leeftijd van je kinderen deze voorkeursbehandeling geldt. Helaas zijn die van ons vrij groot uitgevallen, dus we genieten er maar van zo lang we ermee wegkomen.
De buggy mee tot de gate
Geef bij het inchecken aan dat je de buggy wilt meenemen tot de gate. Dit kan eigenlijk altijd wel en is erg fijn om de grote afstanden op de luchthaven te overbruggen en als je toch nog wat tijd moet doorbrengen met wachten tot het boarden begint. Vraag of de buggy klaar staat zodra je het vliegtuig uit komt. Meestal is dit zo en anders kan het vaak op verzoek geregeld worden. Maak je een tussenlanding? Ook dan is het fijn om de buggy te hebben, zeker als je laat in de avond of in de nacht overstapt en je kindje slaperig is. Vaak weet het grondpersoneel bij vertrek niet zeker of het mogelijk is je buggy bij de tussenlanding te krijgen, maar tot nu toe hebben wij er nog nooit zonder gezeten en zijn mensen altijd bereid om in het ruim te gaan kijken, zeker als je het bagagelabel paraat hebt. Alleen Egypt Air had er wat meer moeite mee.
De buggy mee tot de gate is erg fijn bij vliegen met baby of peuter
Tot de jongste 2 was hadden wij ook altijd de draagzak bij ons. Handig voor als je de buggy al hebt afgegeven, maar toch nog een stuk moet lopen, wat bij charters nogal eens gebeurt. Ook als je met een baby of dreumes bij je de trap op of af moet met tassen in je hand is dit ideaal. Nu lopen ze allebei prima zelf, ook op de trap, maar als je ook je handbagage moet dragen ben ik nóg blij als ik de draagzak wel bij me heb.
Stukje lopen
Kinderen houden niet van stil zitten. Soms moet het even, maar zodra het stoelriemen-vast-lampje uit is kun je best af en toe een wandelingetje maken. Zorg dat je kinderen anderen niet tot last zijn, dus ga zelf mee. Veel mensen vinden het erg leuk om even contact te hebben met je kind, iedereen zit toch z’n tijd te doden. Anderen vinden dat niet en ook dat is prima. In de grotere vliegtuigen is een trap naar de first class en die trap wordt tijdens de vlucht alleen soms even door personeel gebruikt. Ideaal dus voor een grote baby of dreumes om even naar boven te klauteren en samen weer naar beneden, zonder iemand tot last te zijn.
Vliegen met kinderen
Vliegen met kinderen: relax!
Verwacht vooral niet dat je enige rust hebt en stel je in op fulltime entertainment verzorgen voor de gehele vluchtduur, dan kan het alleen maar meevallen. Ik was best geshockeerd toen ik op onze laatste lange vlucht een film heb kunnen uit kijken. Wat er ook gebeurt: blijf relaxt, dan is je kind dat ook. Vergeet je clownsneus niet. En gaat het ondanks je goede voorbereidingen toch niet helemaal naar wens, bedenk dan: aan alles komt een eind, ook aan deze vlucht! Fijne vakantie. 🙂
Heb je het vliegen met kinderen een keertje uitgeprobeerd en viel het mee? Probeer dan eens wat minder mee te sjouwen, wordt het nog relaxter van. Of ga, zoals wij, vliegen met alleen handbagage! Lees hier wat er op je complete paklijst handbagage baby en peuter moet staan, zodat je niks vergeet. Mocht je trouwens liever naar het vliegveld gaan met jullie eigen auto.. Op deze website vergelijk je makkelijk welke parkeerplaats de voordeligste en meest betrouwbare is om jullie auto een week (of twee) achter te laten.
Heb jij nog aanvullende tips om vliegen met kinderen aangenamer te maken?
Geen kinderen, maar de meeste tips zijn toch handig. ik zweer bij het raam, gelukkig moet ik niet vaak plassen dus hoef ik mijn buren ook niet vaak te waarschuwen. De cadeautjes doen mij denken aan de ritten naar mijn opa & oma (1,5 uur in de auto) als we halverwege waren kreeg we een zakje snoepjes, geweldig. Tot die tijd zaten we dan ook braaf te wachten tot we op de helft waren haha 😉
Ik heb zelf geen kinderen, maar ik denk dat heel wat mensen iets aan dit artikel hebben haha! Ik weet dat ik er niet te veel aan moet irriteren en dat de ouders helemaal niet expres hun kind constant laten schreeuwen en huilen, maar zulke kinderen op een vlucht van 15 uur staat toch wel op mijn hell-on-earth-lijstje. ;p
Haha bij die eerste zinnen dacht ik meteen oeps dat denk ik nu ook haha terwijl ik zelf ook zo was de voorkeurrij voor gezinnen kunnen we geen gebruik meer van maken, maar tot zo’n 11 jaar oud wel! Dus je hebt nog even te gaan. Ik heb ook altijd kadootjes gekocht, mijn moeder deed dat al voor ons en dat werkt echt heel goed. Wij bewaarden er ook een paar voor tijdens de reis. Minipuzzeltjes en activiteitenboekjes met opdrachten (van oa hema) doen het lang goed. Natalie vond vliegen altijd erg fijn, zeurde nooit. Pas sinds ze wat ouder is vindt ze het minder leuk. Als kind was ze verslaafd aan filmpjes kijken en viel ze vaak ook nog in slaap. Wij hebben nauwelijks problemen gehad met vliegen en konden altijd wel filmpjes kijken (wel bewust niet gevlogen tussen 1-4 jr, als peuterbed was ze niet makkelijk dus ik ging het natuurlijk niet opzoeken )
Ik vind je artikelen met tips voor het reizen met kinderen altijd erg vermakelijk (en informatief natuurlijk) om te lezen. Handig dat je drinken en knijpfruit voor ze mag meenemen, ik wist helemaal niet dat dat mocht. En lang leve de ipad! Dat is toch ook wel een hele handige afleidingsmanoeuvre. 🙂
vliegen met alleen handbagage, is ook wat wij willen gaan doen als we komende zomer naar india gaan, wel gaat er een gewone tas het ruim in voor de zonnebrand, glazenflesjes etherische olie voor de muggen en voor de luiers en etenswaren voor op de terugvlucht ivm allergieen. deze kunnen we gelukkig allemaal in India op een locatie achterlaten wel zo handig.
En wat betreft luiers, wegwerp voor de vliegreis en een paar reserve voor je weet maar nooit en verder een wasbare luier voor de nacht, even uitwassen en zo droog in India, scheel weer bagage
Inderdaad wasbare luiers zijn ideaal! Scheelt een boel bagage ook, zelf nooit aan gedacht om te doen… dom eigenlijk. Gelukkig zijn wij inmiddels van de luiers “verlost”, dat is echt een verademing. 🙂 Is een klamboe niet handiger tegen de muggen? Als je een stukje vergeet met de olie ben je alsnog de pineut?