Zuid-Afrika met kinderen

Zuid-Afrika met kinderen : peuter en baby op reis

Bij Zuid-Afrika als bestemming voor een rondreis met peuter en baby wordt iets minder met de wenkbrauwen gefronst dan wanneer je zegt dat je de kinderen naar India meeneemt. Toch hebben sommige mensen ook bij Zuid-Afrika met kinderen hun twijfels als die kinderen nog heel mini zijn. Niet nodig. Niet voor niets wordt Zuid-Afrika een steeds populairdere bestemming voor reizen met kinderen. Logisch, want het land heeft enorm veel te bieden voor een geslaagde vakantie met het gezin. Je vindt in Zuid-Afrika bergen, strand, cultuur, maar bovenal heel veel wildlife. Om de big 5 te spotten hoef je hier geen dagen de bush bush in zonder voorzieningen, maar rijd je in een eigen huurauto door goed georganiseerde parken, zoals Kruger, waar je vrijwel zeker heel veel dieren zult zien.

Zuid-Afrika met kinderen, Hoe blijf je gezond?

In Zuid-Afrika komt malaria voor in het noordoostelijke deel van het land. In het Kruger Park en ook in het iSimangaliso Wetlands Park wordt malariamedicatie aangeraden. Wij willen zelf geen malariamedicatie aan onze kinderen geven, maar dit is een afweging die ieder alleen zelf kan maken. In juli en augustus is het risico op malaria heer erg laag, helemaal natuurlijk als je ’s nachts niet in het park zelf verblijft. Hazyview schijnt malariavrij te zijn, over Saint Lucia verschillen de meningen nogal. Wij hebben daarom de keuze gemaakt beide plekken wel te bezoeken, maar buiten het park te overnachten en heel goed op te letten of we muggen zagen. Verder is het goed om te zorgen voor muggenwerende maatregelen, zoals bedekkende kleding, een ventilator (al eens een mug tegen de wind in zien vliegen?;) ), insectenspray en een muggenstekker. Onze kinderen sliepen in een Deryan tentje, met gaas er omheen.

Vaccinaties en malaria Zuid-AfrikaInformeer jezelf goed wat betreft vaccinaties en malaria als je naar Zuid-Afrika reist met kinderen gaat

Vaccinaties voor Zuid-Afrika zijn niet verplicht. Wel wordt een DTP-vaccinatie aangeraden. Deze vaccinatie zit standaard in het Rijksvaccinatieprogramma, net als BMR (Bof Mazelen Rode Hond). Heeft je kindje deze vaccinaties nog niet gehad, dan is het aan te bevelen deze vervroegd te halen. De BMR moet dan bij 14 maanden alsnog herhaald worden. Ook wordt een Hepatitis-A vaccinatie aangeraden bij verblijf onder minder hygiënische omstandigheden. Voor de meeste toeristen gaat dat dus niet op. Deze vaccinatie kan bovendien pas vanaf 1 jaar gegeven worden aan kinderen en daarnaast worden jonge kinderen zelden ziek na besmetting met Hepatitis-A.
Let op! Ik ben geen deskundige, maak altijd je eigen afwegingen en keuzes bij dit soort kwesties en vraag goed advies bij bijvoorbeeld de GGD.

Accommodaties geschikt voor Zuid-Afrika met kinderen

Zuid-Afrika is het land van de self drives, maar ook van de self catering. Ik vond het ideaal om in Zuid-Afrika met kinderen te overnachten in appartementen en lodges waar een eigen keuken in zit en met minimaal 2 aparte slaapkamers. Op die manier hebben de kinderen veel ruimte, een eigen, rustige slaapplek en de kans om lekker rond te rennen en spelen bij het wachten op het eten. En wat was het fijn om in dat fijne appartement, bij deze lieve familie in Pretoria, te acclimatiseren nadat we geland waren. Ook onze andere favoriete accommodaties met kinderen in Zuid-Afrika deel ik graag met je.

Meer praktische tips en écht bruikbare informatie nodig bij het voorbereiden van je verre reis met kinderen? Of gewoon alvast een beetje wegdromen bij allemaal schitterende bestemmingen? Het Handboek Verre Reizen met kinderen is dé plek waar jullie gezins-droomreis begint.

acommodatie Zuid-Afrika met kinderenSelf catering appartementen zijn een hele fijne manier van overnachten met kinderen in Zuid-Afrika

Beste reistijd Zuid-Afrika met kinderen

In Zuid-Afrika is het winter als het bij ons zomer is en omgekeerd. Dat betekent dat je met schoolgaande kinderen in alle waarschijnlijkheid tijdens onze zomervakantie, in de winter naar Zuid-Afrika gaat. Om wild te spotten is dit ook de beste reistijd voor Zuid-Afrika, omdat vegetatie schaarser is en de dieren in deze droge periode komen drinken bij vaste poelen en riviertjes.

Dat betekent dat je, als je mooi weer met zon en redelijke temperaturen wilt, het beste naar het noordelijke deel van Zuid-Afrika kunt gaan. Overdag heb je dan temperaturen tussen de 18 en 28 graden, terwijl het ’s nachts op veel plaatsen flink kan afkoelen naar rond het vriespunt. Je zult dus zowel zomerkleding als een vest en een trui moeten inpakken als je in juli en augustus op vakantie gaat naar Zuid-Afrika met kinderen. Houd er rekening mee dat in deze maanden een safari in een open jeep, in de vroege ochtend en ook aan het begin van de avond, enorm koud zal zijn. In de ochtenden dat wij naar Kruger gingen stond er 10 graden op de thermometer. Niet fijn met kinderen in een safari jeep, zelfs niet onder een dekentje! Uiteraard kun je ook naar de zuidkust en Kaapstad in de winter. Je zult er niet bevriezen, maar hebt er wel veel kans op regenachtig en guur weer, een beetje zoals onze herfst.

beste reistijd Zuid-Afrika met kinderenBeste reistijd Zuid-Afrika met kinderen is van een aantal factoren afhankelijk

Ben je (nog) niet aan de schoolvakanties gebonden dan ligt het er een beetje aan wat je wil doen en zien wanneer je het beste naar Zuid-Afrika reist. Zuid-Afrika is groot. Ligt je accent meer op de stranden, dan is onze winter perfect. Houd er wel rekening mee dat het rond Oud- en Nieuw en ook nog in januari overal ontzettend druk is, doordat de Zuid-Afrikanen dan zelf vrij zijn. Het voorjaar en het najaar zijn in vrijwel alle delen van Zuid-Afrika een fijne reisperiode: niet te warm, niet te nat en in het voorjaar (september/oktober) is de noordelijke kaap één grote bloemenzee. Voor wie graag walvissen wil spotten in Hermanus is juni tot november de tijd voor een reis naar Zuid-Afrika.

Kun je bij de voorbereidingen van jullie reis naar Zuid-Afrika met het gezin wel wat hulp gebruiken? Kijk zeker eens naar de familiereis Zuid-Afrika van Local Hero Travel, die safari en strand combineert. Deze reis is bovendien volledig naar eigen wens aan te passen. Handig, toch?!

Zuid-Afrika: de perfecte reisbestemming voor ’t hele gezin

In Zuid-Afrika zijn verschillende plekken waar je langere tijd op één plek kunt verblijven om van daaruit de omgeving te verkennen. Deze manier van reizen met kinderen heeft echt mijn voorkeur. Op die manier hoef je niet elke dag te reizen en ook niet steeds weer alle bagage in- en uit te pakken. Als je ergens een paar dagen bent weet je ook de leuke speeltuintjes te vinden. De kinderen krijgen zo ook de kans om aan een plek te wennen en worden niet van hot naar her gesleept. Relaxte kinderen zijn blije kinderen en zo heeft iedereen een fijne vakantie.

Spelen in Zuid-AfrikaIn Zuid-Afrika zijn hartstikke leuke speeltuintjes

Fijne plekken in Zuid-Afrika met kinderen

Een plek in Zuid-Afrika waar je best een week kunt zitten zonder je te vervelen is Hazyview. Vanuit Hazyview maak je dagtrips naar de Panorama Route, dorpjes als Graskop en Pilgrim’s Rest, maar het beste van alles is dat je hier op slechts 20 minuten van de Phabeni Gate slaapt. Dit is een erg fijne toegangspoort tot het Kruger Park. Zo kun je op safari met kinderen, terwijl je overnacht in een groot appartement met alle voorzieningen voor een betaalbare prijs. Zijn je kinderen een jaar of 6 en ouder, dan zijn er betaalbare opties om met een begeleide safari mee te gaan (met ook vertrek in de middag, ideaal voor koude wintermaanden). Die van ons waren te jong en ondanks dat het bezoek op eigen gelegenheid super was, hebben we geen leeuwen en geen jaguar gespot. Door buiten het park te overnachten vermijd je het risico op malaria, doordat je na zonsondergang, als de malaria muggen actief worden, het malariagebied verlaat.

Saint Lucia is nog zo’n fijne plek waar je wel een week kunt zijn in Zuid-Afrika met kinderen. Hier kunnen de kinderen zich heerlijk uitleven op het brede strand, zien ze al wandelend over de Saint Lucia Estuary Boardwalk apen, nijlpaarden en krokodillen en varen ze heerlijk de Saint Lucia rivier over tijdens een hippo & croc tour. Iets buiten Saint Lucia is Veyane Cultural village, waar kinderen de locale Zulu-klederdracht kunnen passen en mee mogen dansen met de Zulu tijdens de dansvoorstelling. In een kwartier ben je in het iSimangaliso Wetlands Park, waar je vanuit de eigen auto wildlife kunt spotten en een ander schitterend, breed zandstrand hebt. Met grotere kinderen is het snorkelavontuur bij Cape Vidal waarschijnlijk geweldig om te doen. Een klein uurtje vanuit Saint Lucia vind je Hluhluwe-iMfolozi Game reserve, waar je de big five kunt spotten vanuit je eigen auto.

Saint Lucia, Zuid-Afrika met kinderenSaint Lucia, Zuid-Afrika met kinderen

Tussen Hazyview en Saint Lucia ligt eSwatini, dat een kort uitstapje naar het buitenland is vanuit Zuid-Afrika. In eSwatini kunnen de kinderen op veel plekken paardrijden en in Mlilwane Wildlife Sanctuary kun je, vanwege het ontbreken van echt gevaarlijk groot wild, met het gezin fietsen in een wildpark. Ook het Mantenga Cultural village is een superleuk uitstapje met kinderen in eSwatini.

Hebben de kids nog niet genoeg van het strandleven, dan kun je een paar uurtjes zuidelijk van Saint Lucia een paar dagen strand doen om heerlijk te ontspannen samen. Zijn jullie toe aan een nieuwe uitdaging, dan rijd je meteen door naar Drakensbergen. Hier zijn veel hikes perfect te doen met kinderen en ook kom je hier andere leuke activiteiten tegen, zoals paardrijden of steppen en voor iets grotere kinderen is zip-linen echt superstoer. Ook het Dragon Rock Reptile center is een geweldig uitje in Drakensbergen. Hier mogen ze slangen, hagedissen en andere dieren zelf vasthouden. Wil je toch weer wild spotten dan is Spioenkop Nature Reserve slechts een half uurtje rijden en in dit kleinere, maar zo mooie park kun je ook lekker een uurtje bij een picknickspot aan het water doorbrengen en er zijn zelfs schommels.

Drakensbergen Zuid-AfrikaIn Drakensbergen, Zuid-Afrika is voor kinderen genoeg te beleven

In Zuid-Afrika met kinderen op safari

Zoals ik al eerder schreef is het erg fijn om met een eigen (huur)auto de wildparken te verkennen in Zuid-Afrika, de zogenaamde self drives. Dit kan niet in alle parken, het hangt er vooral vanaf of de wegen geschikt zijn om met een gewone auto overheen te rijden. Je hebt in de meeste gevallen geen 4×4 nodig, een normale middenklasse auto volstaat prima. Onthoud wel dat ze hier links rijden en dat is even wennen. Zo zaten wij de eerste paar dagen regelmatig onze ruiten te wissen. 🙂 Parken waar je mooie self drives kunt maken in het Noordelijke deel van Zuid-Afrika zijn Kruger, Hluhluwe-iMfolozi, Mkuze en Spioenkop. In eSwatini rijd je zelf rond in Mlilwane Nature Reserve. Wat heel leuk is voor kinderen in Mlilwane is dat er een apart, afgerasterd deel is met bijzondere diersoorten. Hier kunnen de kinderen echt heel dichtbij de dieren komen. In Hluhluwe-iMfolozi zit ook een breeding center (kweekcentrum). In het zuidelijk deel van Zuid-Afrika is Addo Elephant Park ideaal voor een self drive.

Kies in een land als Zuid-Afrika het liefst voor een huurauto bij een betrouwbare maatschappij. Zelf kiezen wij ervoor om te gaan voor een auto zonder risico’s en we kopen daarom het eigen risico altijd af. Zeker sinds we kinderen hebben zijn we daar meermaals blij om geweest!

Een autostoeltje of zitverhoger huren is vaak enorm prijzig. Je kunt deze daarom het beste zelf uit Nederland meenemen. Een autostoeltje mag je meestal zonder extra kosten inchecken als (extra) bagage. Kan je kind al op een stoelverhoger? Dan is de opblaasbare bubble bum het overwegen van de aanschaf waard.

Zuid-Afrika met kinderen safari met eigen autoDe ideale manier voor een safari met kinderen in Zuid-Afrika is een self drive

Wil je toch het echte safari gevoel en een gamedrive maken met een 4×4 jeep? Houd er dan rekening mee dat veel parken een minimum leeftijd hanteren waarop kinderen op safari mee mogen. Soms is dit 6 jaar, maar soms ook 10 of zelfs 14 jaar. Ook de rustkampen (rest camps) in de privéparken hebben meestal een minimumleeftijd (vaak 10 of 14 jaar), maar in de nationale parken zijn kinderen van alle leeftijden welkom. In Kruger park hebben sommige rest camps een zwembad, een fijne afwisseling op de safari voor kinderen.

Geboorteakte mee

Van 2015 tot 2019 was het verplicht om een geboorteakte mee te nemen als je met minderjarige kinderen naar Zuid-Afrika reisde. Inmiddels is dit weer afgeschaft en hebben kinderen alleen nog een paspoort nodig om met jullie mee naar Zuid-Afrika te reizen. Ga je als ouder alleen met jullie kind(-eren) naar Zuid-Afrika? Dan heb je altijd schriftelijke toestemming nodig van de andere ouder. Dit toestemmingsformulier kun je hier downloaden.


Kijk hier dan, hoe leuk Zuid-Afrika met kinderen is!

Andere reisdocumenten

Verder hoef je geen visum aan te vragen als je naar Zuid-Afrika reist, tenzij je langer dan 3 maanden wil blijven. Zorg wel dat je paspoort nog 2 lege pagina’s heeft en na thuiskomst nog minstens een maand geldig is. Ondanks dat hier veel misverstanden over bestaan heb je voor het zelf rijden in een huurauto in Zuid-Afrika geen internationaal rijbewijs nodig! Dit was vroeger zo, toen we nog van die papieren rijbewijzen hadden, maar met de nieuwe, plastic pasjes is dit niet meer noodzakelijk.

Verre vliegreis

Vliegen naar Zuid-Afrika is best pittig met 2 jonge kinderen. Toch hebben wij het ervaren als prima te doen, zeker met de overstap ongeveer halverwege in Caïro. Een volgende keer zouden we echter niet meer met de bijzonder kindonvriendelijke Egypt Air gaan en liever wat meer betalen voor meer comfort. Lees voor vertrek meer tips over vliegen met kinderen als jullie reis naar Zuid-Afrika met kinderen de eerste verre vliegreis wordt die jullie gaan maken. Zo kom je goed beslagen ten ijs en dat scheelt al de helft.

Heb jij nog aanvullende tips voor reizen naar Zuid-Afrika met kinderen? In een apart blog deel ik algemene tips voor een selfdrive roadtrip Zuid-Afrika, inclusief safari.

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

29 reacties op “Zuid-Afrika met kinderen : peuter en baby op reis

 1. Lily zegt:

  Hey! Wat een leuk artikel! Wij hopen in Februari te gaan met onze peuter van 3,5 jaar.

  Even een gekke vraag waar ik verder nergens antwoord op kan vinden… onze peuter is zindelijk. Hoe is het geregeld qua sanitaire stops onderweg? Hij kan wildplassen maar een nr2 wordt erg lastig 😉 hoe hebben jullie dit aangepakt? Of hebben andere mensen tips?

  Groetjes Lily

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   Oeh.. haha.. onze peuter was ook zindelijk, maar moest in Kruger ineens héél nodig. We hebben de auto stil gezet bovenop een heuveltje.. Terwijl de ene ouder goed rond speurde, heeft de ander de billen van de peuter buiten de deur van de auto gehangen. 🙂 Als je moet, dan moet je..

 2. ilse zegt:

  Hoi! Wat heerlijk om dit te lezen! Ik heb op mn 21ste een jaar in Zuid Afrika gewoond en verlang er nog altijd naar terug… Ik ben me aan het orienteren of ik deze zomer met mijn partner en zoontje van dan 1,5 jaar een trip kan gaan maken. Klinkt best heel goed te doen, als ik jouw verhaal lees!
  MIjn eerste gedachtes zijn nu om aan de noord en oost kant te blijven, dat lijkt me genoeg voor 3 weken. Startend vanaf Johannesburg en dan een halve cirkel maken, oid. Alleen… wat is handig wbt de terugvlucht/auto inleveren? Zou je adviseren; Johannesburg start en einde van de auto rit (dus hele cirkel maken), of de auto inleveren ergens aan de kust? Met een vlucht terug naar Johannesburg?

  • Yvonne zegt:

   Het is zeker goed te doen. Wij hebben bewust in Pretoria overnacht op de eerste en laatste nachten en niet in Johannesburg zelf. Dat was heel relaxt. Ik zou gaan voor een rondje, omdat je anders een extra bedrag betaalt voor de huurauto en nog een binnenlandse vlucht moet maken (wat extra milieubelastend is), maar dat is mijn keuze. Ik denk dat 3 weken net wat kort is voor het rondje dat wij gemaakt hebben, maar je zou wat korter in Hazyview kunnen blijven en Swaziland kunnen skippen, dan is het prima te doen?!

 3. Jacco van der Kemp zegt:

  Hallo Yvonne,

  In welke periode hebben jullie de reis gemaakt?
  Wij overwegen ook een soortgelijke route met onze zoon (dan 1 jaar) tussen september en november dit jaar.
  Hazyview, Hoedspruit, Swaziland en St. Lucia liggen op de beoogde route. Over het malariarisico daar vind ik nogal wat verschillende berichten.

  Met vriendelijke groet,

  Jacco

  • Yvonne zegt:

   We hebben dit in onze zomervakantie gedaan. In die periode was er geen malariarisico in de plaatsen waar we geweest zijn. Dit kan uiteraard veranderen en is in andere jaargetijden weer verschillend, dus zou zeker goed informeren! Veel plezier in Zuid-Afrika, als de reis door gaat!

 4. Marley zegt:

  Hoi Yvonne,

  Ik ben momenteel zwanger en bijna uitgerekend.
  Wij maken samen altijd verre mooie reizen en willen dit eigenlijk door blijven zetten als de kleine man er is.
  Zuid Afrika staat nog op ons lijstje.
  Zou jij dit aanraden met een baby van 5 maanden oud? En wat zou dan een mooie route zijn denk je?
  Groetjes

  • Yvonne zegt:

   Jazeker, prima om met een baby rond te reizen. Qua route ligt het een beetje aan jullie reisperiode. Wanneer gaan jullie en hoe lang? Had je de route al bekeken die wij hebben gedaan?

 5. Manuela zegt:

  Leuk om te lezen Yvonne! Wij hebben 2 jaar geleden ook Kaapstad en omgeving aangedaan met kinderen en hebben enorm genoten! De kinderen willen graag terug. Wie weet als ze ooit volwassen zijn, het is nu even te duur voor ons.. Wij hadden overigens geboekt bij een vrouw die een reisburo opgezet heeft volledig gericht op Kaapstad bezoeken met kinderen en zij heeft ons erg goed geholpen. (zie capetownfamilyholidays.com voor meer info – wij vonden het een verademing om niet zelf alle kindvriendelijke plekken en restaurants te hoeven uitzoeken)

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te lezen! Wij dachten ook dat het voor ons de laatste keer Zuidelijk Afrika was toen de kindjes heel klein waren, maar het is me een paar weken terug toch gelukt weer een betaalbare reis samen te stellen. Namibië wordt het dit keer. Ik betwijfel of iemand anders deze reis op deze manier had kunnen samenstellen, onze wensen zijn toch heel specifiek. Ik vind het ook een leuke uitdaging dit zelf uit te zoeken. 🙂

 6. Sandy zegt:

  Hopelijk komt hier nog reactie op (zie dat de laatste alweer ruim jaar geleden is) … maar hoe deden jullie het met de bagage met een peuter en kleuter?
  Wij vertrekken binnenkort (22/7) op ZA-reis voor 3 weken met 4 kids (jongens van 2 en 4 en 2 meiden van 15 en 17) en trekken van Johannesburg tot aan Durban (via Kruger, Swaziland, StLucia) en dan van Port Elisabeth naar Kaapstad (panoramaroute via Stormrivier, Oudshoorn, Hermanus).
  We hebben alvast twee leuke trunki-koffertjes voor de kleinsten voor in het vliegtuig met allerhande cadeautjes ed.
  Maar nu zit ik me al de hele tijd af te vragen of ik nu een harde reiskoffer meeneem of eerder een zachte reistas of om mijn handen helemaal leeg te hebben voor de jongsten: een trekkingsrugzak.
  En hoe gaat dat met autozitjes? Namen jullie dit mee van thuis voor de kleintjes?

  • Yvonne zegt:

   Wat een leuk vooruitzicht! Best een pittige route met 4 kids, in 3 weken. Probeer genoeg rust in te bouwen voor de jongste! Wij hadden destijds 2 backpacks mee met bagage en daarnaast 2 slaaptentjes (Deryan) voor de meiden.. dan hebben ze meteen hun eigen muggennet en kunnen ze overal lekker in een eigen bedje slapen. Ook de autostoeltjes had ik van huis meegenomen en ingecheckt, zodat we zeker wisten dat we goeie hadden.

 7. margot zegt:

  Ik zou voor Pilanesberg gaan. Dat vonden wij veel mooier dan Kruger. Veel groener, veel meer dieren, veel meer zicht. Geen risico’s voor malaria. Ik ben echt Pilanesberg fan geworden.

 8. Margot zegt:

  Supersite Yvonne! Wij zijn 2x geweest vorig jaar met onze zoon van toen 4 jaar. Eerst van Kaapstad naar Johannesburg, de 2e keer een rondje Noorden/Midden met als eind- en startpunt Johannesburg. Wat echt superleuk voor kinderen is om te doen als je tussen Swaziland en de Panoramaroute of vanuit die plekken richting Johannesburg rijdt, is een hele kleine omweg maken naar het Sudwala Dino Park. http://www.dinosaurpark.co.za . Het is niet zo groot maar onze zoon ging uit zijn dak. En er is op dat terrein ook een prachtig terras. Superrustig. Er zijn ook caves daar maar daar konden we niet in op dat moment.

  Wat malaria betreft hebben wij ervoor gekozen om vanuit de Panoramaroute (accommodatie) naar Kruger te rijden en daar niet te overnachten. Dat is niet zo lang rijden, 40 minuten ofzo. Volgens de travelclinic zijn de malariamuggen alleen met zonsopgang en ondergang actief dus tussen 8 en 4 kun je daar prima veilig rijden. Daarbij kan je je autoraampjes dichthouden (moet officieel ook) als je met eigen vervoer bent. Dan hoef je dus geen malariapillen te slikken. Eet kan je nog met DEET insmeren. Misschien is het nog seizoensafhankelijk, dat weet ik niet precies.

  Pilanesberg is te gek! Ik vond het veel mooier dan Kruger. Omdat het in ieder geval vorig jaar zo extreem droog was, zag je weinig dieren. In Pilanesberg zag je veel meer dieren en ik vond de omgeving ook veel mooier. (wij waren dan bij Kruger in het zuidelijke deel ter hoogte van Panoramaroute) Dus ik zou zeker niet op Kruger inzetten omdat het zo’n bekende naam heeft.

 9. samanthazuidafrika zegt:

  We gaan vanaf kaapstad…knysna…tsitsikamma ..port elisabeth. ..oudshoorn (africamps)…kaapstad. met een huurauto en huisjes geboekt via airbnb. We gaan een maand. Voor het eerst zoverre. .We zijn normaal van de camping in Frankrijk Maar nu in zuid afrika lekker met ons 3tjes genieten van alles. Zoveel mogelijk peutervriendelijke dingen gepland. Zijn loopfiets past in de koffer dus kan hij lekker crossen als wij wandelen. Via kaapstadmagazine wat ideeën opgedaan en verder zien we wel hoe het loopt. Bedankt voor je antwoord over het uitreksel !!!

  • Yvonne zegt:

   Wat een leuk idee om de loopfiets mee te nemen zeg. Daar gaat hij vast veel plezier van hebben daar! De route die jullie gaan volgen zou ik ook graag nog eens doen, wil echt een keer terug! Alvast veel plezier toegewenst. En laat even horen hoe ’t was. 🙂

 10. samanthazuidafrika zegt:

  Ik heb een vraagje. Ik en mij man gaan in Maart 2017 naar zuid afrika met onze zoon van 3. Ik heb van de gemeente een Uitreksel geboorteakte gekregen, toen ik een internationaal geboortcertificaat opvroeg. . Is dit het juiste document? Want op sommige sites lees ik dit : De originele geboorteakte is niet het uittreksel van de gemeente, maar echt de officiële geboorteakte.

  Wat hebben jullie meegenomen ? Ik word er heel onzeker van, want wil niet geweigerd worden op de vlucht straks..

  • Yvonne zegt:

   De echte geboorte-akte krijg je nooit mee volgens mij. Het is altijd een uitreksel… ook wel zo praktisch, omdat je het anders kwijt zou kunnen raken. Als de stempel en een handtekening erop staan is het volgens mij helemaal in orde. 🙂 Veel plezier straks in maart. Wat gaan jullie precies doen/zien?

 11. Esmeralda van Stee zegt:

  We zijn er inmiddels uit: we verblijven inderdaad nachten buiten Kruger en zullen vanaf daar twee dagen het park ingaan. En wellicht apart van elkaar zonder ons zoontje ook nog een gamedrive met ranger per persoon. Voor de Panoramaroute verblijven we nog wat verder van Kruger zodat we in de veilige zone zitten voor malaria.

  We gaan binnenkort naar de Travelclinic voor advies. Omdat we in september toch al aan het begin van het malariaseizoen zitten en dan zelfs buiten het park als malariagebied wordt gezien, zullen zij ons waarschijnlijk adviseren malariatabletten te slikken. De kans op malaria is minimaal, maar ik heb het zelf in 2010 gekregen in Zimbabwe en wil daarom geen risico lopen want het is echt geen lolletje. Dus wordt het toch slikken, maar slechts voor 14 dagen dus dat is te doen. Na het Kruger vertrekken we richting de Garden Route dus dan hebben we sowieso geen malaria perikelen meer!

  Ik ben ervan overtuigd dat het een heerlijke bestemming is met kinderen, het wordt alleen een iets minder primitieve en avontuurlijke reis (maar dat is stiekem voor papa en mama ook wel lekker 😉

  • Yvonne zegt:

   Leukleukleuk! Kan me voorstellen dat je met malaria geen enkel risico wilt nemen, zeker niet als je het al eens gehad hebt, dat zijn geen grappen. En idd een beetje luxe is echt niet verkeerd, dat kun je na een vermoeiende reisdag wel gebruiken met zo’n kleine erbij. Succes met de voorbereidingen, een heerlijk vooruitzicht voor jullie!

 12. Esmeralda zegt:

  Wij gaan in september 3 weken met ons zoontje die dan ruim 2 is. Het wordt mijn 5e keer Zuid-Afrika en ik ben benieuwd hoe het zal zijn, omdat dit toch een heel ander soort reis wordt dan de vorige. Zijn al volop aan het plannen dus je informatie komt als geroepen. Twijfelen nog erg over Kruger i.v.m malaria en ook omdat het voor mij niet zo trekt. We keken meer naar Madikwe en Pilanesberg maar twijfelen nu toch… Moeilijk kiezen!

  • Yvonne zegt:

   Wow, al 5 keer naar Zuid-Afrika geweest, er is ook zo ontzettend veel te zien in het land. Het zal vast een heel andere beleving worden met jullie zoontje erbij, maar wij vonden het een heerlijk vakantieland met jonge kinderen. Misschien kunnen jullie, net als wij, net buiten Kruger verblijven? Dan heb je dat malariarisico niet en kun je het combineren met andere dingen!

 13. Karlien zegt:

  Zuid-Afrika is een van mijn favoriete landen. We denken eraan om komende november een rondreis te maken. We willen de westkust richting Namibië rijden, en natuurlijk het deel om Kaapstad zien.

 14. Carolien | Dream the World zegt:

  Ik ben nog weer meer overtuigd dat Zuid Afrika binnenkort eens gerealiseerd gaat worden 😉 Ik twijfel inderdaad nog beetje of juli/augustus beste jaargetijde is. Onze dochter is inmiddels oud genoeg om overal toegelaten te worden, lees ik, dus in het NP overnachten (rest camps) lijkt me ook ontzettend gaaf! Mag je, als je zelf een 4wd hebt, wel de parken in?

  • Yvonne zegt:

   Zuid-Afrika is echt super en je vind er meer dan zat rust en ruimte ook Carolien, waar jij zo van houdt. 🙂 Je mag met een gehuurde 4×4 gewoon het park in als je er met een eigen auto mag rondrijden, ik weet niet hoe dit bij andere parken is, want dat hebben wij niet gedaan (omdat wij met een baby en peuter alleen met de eigen auto wilden rondrijden).

 15. Jenny - ikreis.net zegt:

  Appartementen op reis zijn altijd fijn, ook als je geen kinderen hebt 😉 Wanneer ik niet met mijn vriend reis kies ik steeds vaker voor iets met twee slaapkamers in plaats van een gewone twinroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *