Yunnan bezienswaardigheden

Yunnan bezienswaardigheden waardoor je nú naar China wilt

De bezienswaardigheden van Yunnan hebben ons betoverd. Na een maand in China zijn we nog steeds in Yunnan en we hadden er met gemak nog veel langer kunnen blijven. Hadden we het maar gedaan. In Yunnan is het leven goed en genieten we met volle teugen van de bezienswaardigheden en de lokale cultuur. In Yunnan vinden we China nog helemaal fantastisch. Met een drie maanden visum op zak besluiten we na een maand verder China in te reizen, maar zo heerlijk als in Yunnan hebben we het daarna niet meer. Geloof me: Yunnan heeft bezienswaardigheden waardoor je nú naar China wilt en ik vertel je in dit blog welke dat zijn.

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Yunnan in Shilin

Het Stenen Woud in Shilin is één van de bekendste bezienswaardigheden van Yunnan. Het is ook de eerste die we bezoeken van alle bezienswaardigheden in Yunnan. Er zijn ongelooflijk veel touropties om het Stenen Woud te bezoeken vanuit Kunming, de hoofdstad van Yunnan. Wij kiezen er echter voor om met de lokale bus op pad te gaan. Georganiseerde tours zijn nooit zo ons ding en we houden van het lokale leven in de bus. We laten in ons hotel wel nog even, heel convenient, een briefje maken met daarop “het Stenen Woud”, in Chinese karakters. Dat is geen overbodige luxe, want van die Chinese taal en de bijbehorende karakters kunnen we geen chocola maken.

Yunnan Stenen WoudOndanks de Chinese taal vinden we de bus naar het Stenen Woud

Na anderhalf uur bussen is al snel duidelijk dat we bij één van de grootste toeristentrekpleisters van Yunnan zijn aangekomen. Enorme groepen Chinezen lopen luid babbelend in rode, gele en blauwe trainingspakken achter hun gidsen aan. De entreeprijs is behoorlijk pittig voor Chinese begrippen en we moeten ons eerst door een heel souvenirdorp heen worstelen, voordat we dit Unesco Werelderfgoed binnen kunnen wandelen. Waarom het Stenen Woud één van dé bezienswaardigheden van Yunnan is, wordt ons al snel duidelijk. Gigantische, piekerige rotsformaties staan op korte afstand van elkaar, werkelijk een bizar gezicht. De punten rijzen hoog naast ons op, maar pas op het eerste uitzichtpunt zien we hoe groot het gebied ook is.

Ondanks de grote aantallen Chinese toeristen zijn er hoekjes en paadjes genoeg waar we ons helemaal alleen wanen tussen de reusachtige rotsformaties. De tours doen allemaal dezelfde route en die gaat voornamelijk langs de paviljoens en souvenirstalletjes. Alles ziet er even keurig verzorgd uit, soms zelfs een beetje té. De paadjes zijn glad en er hangen kleurige bloembakken, niet echt wat je van een natuurgebied als dit verwacht. Pas later leren we dat dit de Chinese manier is van bezienswaardigheden “mooier maken”.

Stenen Woud Shilin YunnanHet Stenen Woud is soms een beetje té verzorgd

Verder Yunnan in: bezienswaardigheden rond Dali

Zo’n acht uur treinen en nog een stukje met de bus naar het westen vanuit Kunming, ligt een allerschattigst dorpje. Dali en omgeving zijn zo’n plek waar je makkelijk veel langer blijft hangen dan vooraf gepland. De sfeer is relaxt, de mensen zijn erg gastvrij en er zijn genoeg bezienswaardigheden rond Dali om jezelf een paar dagen te vermaken. Als we onze gordijnen openschuiven zien we lokale mensen in klederdracht met grote manden op de rug naar de markt lopen, door de smalle, betegelde straatjes. Zo’n beetje elk huis heeft van die leuke rode lampions aan de deur hangen en van binnen klinkt op veel plekken Chinese muziek. Wij zijn nu al fan! Behalve een markt heeft Dali ongelooflijk veel fotogenieke huizen, poorten en pleintjes. Het is geen straf om er een hele ochtend rond te lopen met een camera in de aanslag.

Rond het Er Hai meer, waar Dali ook aan ligt, kun je het echte Yunnan ervaren in typische, lokale dorpjes. Dit zijn de bezienswaardigheden waar wij enthousiast van worden. Zo is er in het eerste dorpje dat we aandoen, Xizhou, een lokale markt. Dus volgen we de stroom vrouwtjes met uitpuilende manden op de rug in omgekeerde volgorde om de markt zelf te vinden. Grote strooien, versierde hoeden en kleurrijke klederdracht bepalen het straatbeeld en de producten variëren van gember en anijs tot levende kippen en vissen.

Dali bezienswaardigheden YunnanDali is één van de niet te missen bezienswaardigheden in Yunnan

Ook Shuanglang en Wase zijn de moeite van een stop waard. In die laatste plaats vallen wij met onze neus in de boter vanwege de jaarmarkt die er net gaande is. Tijd om tanden te laten trekken of een nieuw kunstgebit te laten aanmeten op straat of weer eens een keertje naar de kapper te gaan. Ook de lokale boeren, die overal op en naast de wegen bezig zijn met hun oogst, zijn geweldig om te zien. Overigens heeft dit deel van Yunnan ook bezienswaardigheden waar wij iets minder enthousiast over zijn, vanwege de hoge entree die ervoor betaald moet worden en het hoge kermisgehalte bijvoorbeeld. De drie pagodes bekijken wij daarom alleen van een afstandje en de kabelbanen van Cangshan slaan we helemaal over.

In China mag je als buitenlander geen auto rijden. Je opties zijn daarmee beperkt tot het openbaar vervoer en het huren van een auto met chauffeur. Aangezien het OV niet overal rond het Er Hai meer komt, is dat hier je beste optie.

rondom Er Hai Lake Yunnanrondom Er Hai Lake in centraal Yunnan

Lijiang

Lijiang is één van de bezienswaardigheden in Yunnan waar we met gemengde gevoelens aan terug denken. Zo schilderachtig als we de houten huisjes met hun grijze dakpannen van Lijiang vinden afsteken tegen de imposante sneeuwbergen, zo ergerlijk zijn de hordes luidruchtige Chinese toeristen, die massaal achter het vlaggetje van een gids aan door de smalle straatjes drommen. We overnachten in één van die schilderachtige, houten guesthouses, gebouwd rond een binnenplaatsje en met van die sierlijke krullen op het dak. Na een struintocht door het doolhof aan steegjes en pleintjes, waar naar ons idee iets té veel souvenirwinkeltjes zijn en té veel mensen niet authentieke klederdracht, vluchten we het dorp uit.

We ontdekken dat het juist de omgeving van Lijiang is, die voor ons de echte highlight is. De serene sfeer in de eenvoudige dorpjes op de hoogvlakte is geweldig, met de Jade Dragon Snow Mountains altijd op de achtergrond. Het is fantastisch om hier rond te fietsen en het lokale leven op en rond de akkers te zien. We stoppen voor een lunchpauze aan een waterreservoir met mooie beplanting en boogbruggetjes, die leiden naar typisch Chinese huisjes. Weer op de fiets komen we steeds dichter bij de Jade Dragon Snow Mountain en voor we er erg in hebben zijn we in het plaatsje Baisha. We zien mensen met handkarren in de weer en mannen halen water bij de pomp, met twee emmers aan een houten draagstok over de schouder. Hoe mooi om te zien, dat hier nog geleefd wordt alsof de moderne wereld niet bestaat.

Fietsen omgeving LijiangOp de fiets de bezienswaardigheden rond Lijiang ontdekken

Spectaculaire natuur in de Tiger Leaping Gorge

De Tiger Leaping Gorge is één van de mooiste stukjes natuur die we in China gezien hebben. In een paar uurtjes reizen we er met de bus vanuit Lijiang naartoe en al geruime tijd voor aankomst aan het begin van de kloof zien we een indrukwekkende bergketen opdoemen. Na zeker een uur lang die pieken steeds dichterbij te zien komen, stappen we uit aan het begin van de kloof. Tijd om te voet de indrukwekkendste natuurlijke bezienswaardigheden van Yunnan te gaan verkennen. Maar eerst rijden we in een taxi naar het einde van de kloof, van waaruit we in twee dagen lopend terug lopen.

Al snel rijden we tussen onvoorstelbaar hoge pieken, waarvan sommige besneeuwd, die pal tegenover elkaar gelegen een kloof vormen. In de diepte kolkt de Yangtze rivier en soms knikken onze knieën behoorlijk als we stiekem over het randje gluren, waar ons chauffeurtje heel dicht langs stuurt, om gevallen rotsen te omzeilen. De volgende ochtend starten we nog vóór zonsopkomst aan onze mooiste hike in China. Na een uurtje of twee klimmen wordt de route wel erg avontuurlijk, als we twee watervallen moeten oversteken en een boel puin, waar stukken rots naar beneden zijn gekomen. Ook gedurende de rest van de hike zijn de afgronden vaak steil en het pad smal, maar halverwege de middag komen we veilig aan bij het Tea Horse Guesthouse, waar we overnachten. Maar niet voordat we de rest van de middag maximaal genoten hebben van de adembenemende omgeving. Als je slechts één hike gaat lopen in China, laat het dan echt deze zijn.

Tiger Leaping Gorge eerste etappeDe eerste etappe van de Tiger Leaping Gorge

Ondanks dat ook op de tweede dag de paden smal en avontuurlijk zijn, is deze hike prima te doen, zelfs voor ongeoefende wandelaars. Wij lopen zo’n 5 uur per dag, maar er zijn genoeg guesthouses. Eerder stoppen is ook mogelijk.

Tibetaanse sferen in Zhongdian

Zhongdian ligt op zo’n 3200 meter hoogte en om er te komen vanuit de Tiger Leaping Gorge moet je ongeveer 1300 meter stijgen. Het landschap is er compleet anders. Je bent hier echt al op een Tibetaanse hoogvlakte. Zelfs de bouwstijl van de huizen bevestigt dat. De grote, vierkante huizen zijn van aangestampte aarde gemaakt. Het is super om te zien hoe ze gebouwd worden. Rijkversierde, houten lijsten worden door vakmensen gemaakt. Overal staan houten constructies waar het hooi in de zomermaanden te drogen wordt gehangen. Een wandeling door één van de dorpjes in de omgeving van Zhongdian leidt je al langs zoveel interessante bezienswaardigheden, die in geen enkele reisgids staan.

Tibetaanse huizen bouwen Zhongdian YunnanTibetaanse huizen bouwen in Zhongdian, Yunnan

Een mooie gelegenheid om meer van de lokale cultuur te zien, is om tegen zonsondergang naar het centrale plein te gaan. Hier wordt elke dag gedanst door de bewoners. Velen van hen dragen hun traditionele kleding voor de avonddans.

Zhongdian zelf is een wirwar van straatjes, bestaand uit traditionele huizen. Op straat ruikt het naar houtvuur, omdat er altijd wel ergens een groepje mensen zich staat te warmen rond een vuurtje. Binnen in de huizen wordt op houtvuur gekookt en gebakken. Bovenop een heuvel kijkt een tempel uit over het stadje, maar echt mooi is het Songzanlin klooster. Dit enorme Tibetaanse klooster is tegen een heuvel gebouwd en is een dorp op zichzelf. Niet voor niets wordt het weleens klein-Potala genoemd. Tussen de verschillende tempels en vele huizen kun je makkelijk een hele middag rond struinen. Wil je monniken ontmoeten, dan moet je hier zijn, want er wonen er honderden.

Songzanlin klooster ZhongdianHet Songzanlin klooster in Zhongdian, noord Yunnan

Yunnan bezienswaardigheden in het uiterste noorden

Deqin is een dorp tegen de grens met Tibet, in het uiterste noorden van Yunnan. Dé grote bezienswaardigheden voor ons in de omgeving van Deqin zijn de Meili Xue Shan, oftewel de heilige Meili Sneeuwberg en de Mingyong gletsjer. In een stevige dagtrekking kun je de gletsjer bezoeken, net als een klein klooster dat op de sneeuwberg ligt. De Yubeng waterval en het gelijknamige dorpje zijn ook een excursie die de moeite waard is. Bovendien heb je overal in de omgeving de meest indrukwekkende uitzichten over de ruige berglandschappen rondom de Meili. En het lijkt wel alsof elk geweldig uitzicht vergezeld wordt door een serie Tibetaanse stupa’s. In Deqin en omgeving kun je echt een beetje Tibetaanse cultuur snuiven. Zelf hebben we het geluk om op een Tibetaanse bruiloft terecht te komen. De uitbundige, kleurrijke klederdracht alleen al is een feestje om te zien.

De rijstterrassen in het zuiden

De Yuanyang rijstterrassen en de dorpjes van de Hani mensen die ze maakten, zijn één van de bezienswaardigheden in Yunnan die heel hoog op onze wensenlijst staan om te bezoeken. Op het moment dat we bovenstaande bezienswaardigheden bezocht hebben, zijn we al bijna een maand in Yunnan en beginnen we een beetje de tijdsdruk te voelen om door te reizen. Je kunt toch niet drie maanden in China zijn en slechts Yunnan gezien hebben? Daarom besluiten we, met een beetje pijn in ons hart, de rijstterrassen voor een volgende keer te bewaren. De vriendelijke Hani bevolking, met hun kleurrijke klederdracht, kwam zo’n 2500 jaar geleden naar deze regio om er hun rijst te verbouwen. In sommige dorpjes lijkt de tijd al heel lang stil te staan en wie ons een beetje kent, weet dat het precies dit is wat ons aantrekt in een reisbestemming.

Ongetwijfeld is deze lijst met bezienswaardigheden in Yunnan niet volledig. De provincie is zo groot en reizen neemt best wat tijd in beslag doordat er veel bergen en weinig snelwegen zijn. Ik hoor graag als jij nog bezienswaardigheden bezocht hebt die we een volgende keer zeker niet mogen missen.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

6 reacties op “Yunnan bezienswaardigheden waardoor je nú naar China wilt

 1. DutchieontheRoad zegt:

  Wow…heel erg mooi. Yunnan lijkt me heel bijzonder. Het stenen woud lijkt me heel tof. Heel herkenbaar die enorme groepen met Chinezen bij een toeristische attractie…vreselijk, haha. Ze lopen massaal achter een gids aan met een badeendje op een stok. Niet mijn ding, maar wel grappig om te zien.

  • Yvonne zegt:

   Ja, echt te erg toch.. die enorme groepen, soms lijken het er wel 100 of meer (nooit echt geteld) en dan soms ook nog hetzelfde aan. Altijd even wachten tot ze voorbij zijn en de rust wedergekeerd is. 🙂

 2. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Wij wilden heel graag de Tiger Leaping Gorge doen, maar het paste destijds niet in onze route. Sinds wij in China geweest zijn wil ik terug voor meer, deze regio lijkt me fantastisch. Wat een prachtige foto’s! En dan kunnen we zo te lezen gelijk de Tiger Leaping Gorge doen.

  • Yvonne zegt:

   Jammer dat het niet in de route paste. China heeft ook zo ongelooflijk veel dingen om te zien en de afstanden zijn gewoon enorm. Wie weet een volgende keer dan!

 3. Co zegt:

  Wat een bijzondere plek! China staat eigenlijk helemaal niet op mijn bucket list, maar daar moet misschien toch maar eens verandering in komen. Dat stenen woud ziet er echt heel tof uit! Daar zou ik wel eens rond willen lopen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *