afwisselende route China 3 weken tot 3 maanden

Afwisselende route China – 3 weken tot 3 maanden

China is immens. Het valt dus niet mee om uit te pluizen welke route China het meest interessant maakt, met jouw pakket aan wensen. Bovendien spelen meer factoren een rol. Ben je al eerder in China geweest en hoeveel tijd heb je te besteden? Wij reisden 3 maanden door China en delen van onze route zou je als op zichzelf staande reis kunnen maken. Ook zou je onze totale route kunnen inkorten door bepaalde delen er tussenuit te halen of korter te verblijven. Ik deel een aantal van de mooiste routes met je, variërend van 3 weken tot 3 maanden.

Route China voor first-timers

China is compleet anders dan wat je gewend bent in Europa en het is goed om die eerste reis naar China niet te vol te proppen. Natuurlijk wil je graag zo veel mogelijk zien, maar het is ook belangrijk om jezelf de tijd te geven om alle indrukken te verwerken. Zo kun je beter van je reis genieten. Een reis langs de highlights, hier en daar aangevuld met plekken die niet in de reisgids staan, is aan te bevelen voor een eerste China reis. Zo zie je het echte China, maar mis je de hoogtepunten niet.

Bo'Er bij Xining ChinaHet échte China, buiten de highlights, is echt de moeite

Voor iedereen die voor het eerst naar China gaat, heb ik een blog vol handige tips gemaakt, inclusief alle info over het Chinees visum. Heb je hier vragen over, of over dingen als gezondheid, internet en telefoon? Dan raad ik je aan dit blog zeker even te lezen.

Een mooie route voor je eerste China reis van 3 tot 4 weken is deze:

Beijing (3) – Datong (2) – Pingyao (2) – (Luoyang is een interessante stop als je een dag extra hebt!) – Xian (2 eventueel nachttrein) – Chengdu (2 plus nachttrein) – Three Gorges Dam / Yangtze Rivier Cruise (3) – Zhangjiajie National Forest Park (2 plus nachttrein) – Shanghai (3)

route China 3 tot 4 wekenRoute China 3 tot 4 weken

Zo zie je het moderne Beijing, waar je met een beetje goed zoeken ook nog enkele ouderwetse hutongs kunt vinden, het hypermoderne en haast Westers aandoende Shanghai, maar ook de eeuwenoude Boeddhistische grottempels bij Datong en het dorpse en sfeervolle Pingyao. Tenslotte kun je jezelf ook onderdompelen in de gigantisch mooie natuur, die China heeft. Bovenstaande reis is voor 3 weken en maakt op een aantal trajecten strategisch gebruik van nachttreinen, om tijd te besparen.

Heb je net wat meer tijd te besteden, dan zou je een extra stop kunnen inlassen in Guanxi en Guizhou, waar je in een week tijd echt een heel andere kant van China ontdekt. Hier leven de Dong en Miao hun leven in houten huizen, in dorpen met water- en windbruggen, bel- en tamboerstorens. Hun land irrigeren ze met behulp van houten waterraden, bijzonder om te zien. Blijf je liever op het gebaande pad? Dan zou je je verblijf in de steden met 1 of 2 nachten kunnen uitbreiden, om net wat meer plekken te kunnen ontdekken, ook in de omgeving.

Jitang en markt Zhaoxing ChinaNeem zeker Guanxi en Guizhou op in je route als je wat meer tijd hebt

Juli en de eerste week van oktober zijn drukke periodes om te reizen in China, net als rond het Chinees nieuwjaar. Treinen en vliegtuigen zitten vol, net als accommodaties. Ook bij bezienswaardigheden is het dan druk. Als het even kan reis je buiten deze periodes.

Mooie route door Yunnan 3 tot 4 weken

Ben je al eerder in China geweest, heb je de highlights misschien al bezocht, en zoek je een route die je een andere kant van het land laat zien? In Yunnan wonen veel etnische minderheden en heb je naast de stad Kunming ook heel veel kleinere, superschattige stadjes en volop indrukwekkende natuur. Een route door Yunnan is afwisselend en doordat de reisafstanden niet gigantisch zijn ook heel prettig.

Kunming (3) – Huangyang rijstterrassen (3) – Dali (3) – Lijiang (3) – Tiger Leaping Gorge (3) – Zhongdian (2) – Deqin (3) – Kunming (1)

route China Yunnanroute China Yunnan 3 tot 4 weken

Vanuit Kunming kun je het indrukwekkende stenen woud bij Shilin bezoeken. De rijstterrassen van Huangyang behoren tot de mooiste van China en de Hani zijn een interessante bevolkingsgroep om te ontmoeten. In de regio zijn verschillende markten, waar je jezelf tussen de etnische bevolking kunt mengen. Meer dorpsleven zie je in Dali en Lijiang, beiden even pittoresk en met mooie bezienswaardigheden in de omgeving. In de Tiger Leaping Gorge hike je van de ene naar de andere accommodatie. Deze bergwandeling is één van de mooiste die we ooit gedaan hebben. Je deelt het smalle paadje met lastdieren en mannen die bijvoorbeeld boomstammen vervoeren. In Zhongdian en Deqin waan je jezelf in Tibet, met alle Tibetaanse tempels en immense bergketens.

China off the beaten path - Tiger Leaping GorgeEén van de mooiste plekken in China.. de Tiger Leaping Gorge

De Zijderoute in 3 tot 4 weken

Vanuit Xian zou je in 3 tot (liever!) 4 weken de Zijderoute naar het Westen van China kunnen afleggen. De afstanden zijn niet gering, dus probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van nachttrein en eventueel nachtbus, om tijd te besparen. Eerder schreef ik een uitgebreid blog over de Zijderoute in China met veel informatie over wat je in de verschillende plaatsen kunt ondernemen. Onderstaand reisschema is een absoluut minimum in aantal nachten ter plekke. Liever plan je op een aantal plaatsen een nacht extra, om meer te kunnen zien of even op adem te komen van het reizen. Zeker Xining verdient wat meer tijd, aangezien de omgeving ook echt prachtig is. Probeer het in elk geval zo te plannen dat je op een zondag in Kashgar bent, zodat je de legendarische veemarkt kunt meepakken.

Xian (2) – Xining (3 plus nachttrein) – Jiayuguan (3 plus nachttrein) – Hami (2) – Turpan en omgeving (3 plus nachttrein) – Kuqa (2 plus nachtbus) – Kashgar (4)

Zijderoute China De Zijderoute in China

Route China 2 maanden

Mocht je minimaal 2 maanden te besteden hebben in China, dan kun je bovenstaande routes met elkaar combineren. Je zou de highlight route vanaf Xian kunnen voortzetten als Zijderoute en vanuit Kashgar vliegen naar Chengdu, om dan met het tweede deel van de highlight route (naar Shanghai) te eindigen.
Een andere optie om 2 routes te combineren is de highlight route volgen tot Chengdu en van daaruit naar Kunming retour treinen, om dan Yunnan te ontdekken. Als je terug bent in Chengdu kun je de andere route voortzetten.

Route China 3 maanden

Zelf begonnen wij onze rondreis door China in Kunming, Yunnan. Van hieruit volgden wij bovenstaande route door de provincie, gedurende een maand. Daarna reisden we door naar Yangshuo en Ping ‘An, om de wereldberoemde karstbergen en rijstterassen te zien. het land van de Dong en Miao, in de omgeving van Zhaoxing, is daar niet ver vandaan. Als je 3 maanden hebt om China te verkennen, is dit absoluut een regio waar je wel 2 weken kunt doorbrengen. De cultuur, de mensen en het leven dat je hier vindt zijn uniek in China en de wereld.

Yangshuo en Ping'AnDe karstlandschappen en rijstterrassen van Yangshuo en Ping’An

Via Xian, Luoyang, Pingyao en Datong gingen we door naar Beijing. De stop in Luoyang gaf ons de kans om de bijzondere Longmen grottempels, met gigantische Boeddhafiguren te zien. Vanuit Beijing pakten we de Zijderoute op, om tot Kagshgar door te reizen. Hier staken wij de grens met Kirgizië over, via de Irkeshtam pas, een spectaculaire route. Wil je niet door naar Kirgizië, dan kun je vanuit Kashgar terug vliegen naar Kunming of Beijing, of China uit. Deze route is in 3 maanden te doen, zonder dat je haast hoeft te maken. Je hebt voldoende tijd om flink wat te zien, maar kunt ook af en toe eens een rustdag inplannen. En geloof me, die heb je in een land als China echt nodig, zo nu en dan.

Budget rondreis China

China is geen Zuidoost-Azië en ook qua budget is het niet met elkaar te vergelijken. Accommodaties zijn in China veelal een stukje duurder, reken op 15 tot 20 euro voor een eenvoudige, maar goede tweepersoonskamer met eigen badkamer. Eten kun je in China net zo duur maken als je zelf wilt. Er is op veel plekken streetfood beschikbaar, maar dat is lang niet altijd even gezond eten. Restaurants zijn er in veel prijscategorieën, maar je bent per persoon zeker 10 tot 15 euro per dag kwijt als je 1 van je 3 maaltijden in een restaurant eet.

China tips - alles andersLekker eten in China 😉

Reizen met de trein kan een behoorlijk gat in je budget slaan in China. Toch kan het heel betaalbaar zijn, als je kiest voor de hardsleeper. Leg je veel trajecten ’s nachts af, dan spaar je ook nog eens het geld van een overnachting uit. Reis je toch overdag, dan kun je ook een kaartje zonder vooraf gereserveerde stoel kopen. In veel gevallen zal het geen enkel probleem zijn toch een stoel te bemachtigen, als je eenmaal aan boord bent. En tickets zonder gereserveerde stoel zijn echt belachelijk goedkoop, als je ziet welke afstanden je aflegt.

Jaren geleden was reizen met de trein in China een echte belevenis. Kaartjes kon je alleen op het station kopen, waar niemand Engels sprak en het bemachtigen van het juiste kaartje ons menigmaal tot wanhoop heeft gedreven. Tegenwoordig boek je je treinkaartjes gewoon online, hoe conveniënt wil je het hebben?!

Prijzen van bezienswaardigheden zijn in China veelal vergelijkbaar met die in Europa. Ook de prijzen van tours zijn best fors. Als je tours vermijd en op eigen gelegenheid bezienswaardigheden bezoekt valt het goed mee. Voor ongeveer 30 tot 35 euro per persoon per dag kun je in China reizen met de hardsleeper, slapen in eenvoudige tweepersoons privékamers, alle bezienswaardigheden bezoeken die je graag wilt zien en geregeld lekker eten in een restaurantje.

Treinreizen ChinaTreinreizen in China

Beste reistijd China

De maanden april / mei en september / oktober zijn in vrijwel heel China aangenaam qua temperatuur en relatief droog. Houd er wel rekening mee dat de eerste week van oktober betekent dat heel China vrij is, vanwege de zogenaamde Gouden week. In die week zullen treinen en accommodaties snel vol zitten en prijzen zijn hoger. In de zomermaanden is het op veel plekken natter en in het westen van China erg heet, wel tot 50 graden rond Turpan. Reis je toch in die periode, dan is het verstandig om in de maand juli je accommodaties vooraf te reserveren, omdat de Chinezen dan zelf ook vakantie hebben.

Chinees Nieuwjaar is ook een periode om rondreizen in China te vermijden, hoewel het natuurlijk wel heel bijzonder is om dit eens mee te maken. Deze feestperiode valt in januari of februari, maar valt elk jaar op een andere datum.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

5 reacties op “Afwisselende route China – 3 weken tot 3 maanden

 1. Cindy Wehkamp zegt:

  Hoi Yvonne, ik zag dat je ook een artikel geschreven had over reizen met kinderen. Heb je toevallig deze reis ook gedaan met kinderen? We willen rond juli met onze dochter (dan 1 jaar) naar China maar horen veel geluiden als de hygiëne is daar niet goed zeker niet in openbare gelegenheden en de treinen. Hoe heb jij dit ervaren?

  • Yvonne zegt:

   Wij hebben onszelf nooit om die reden laten tegenhouden, zijn zelfs 2 keer met een kind van ruim een jaar naar India gegaan. Hebben dan wel vaak handjes gewassen en goed opgelet met eten, maar verder niet. Wij hebben China niet als bijzonder onhygiënisch ervaren trouwens, ook niet in treinen e.d.

 2. Marcella zegt:

  Ik wil graag eens door China reizen, het lijkt me een erg intrigerend land. Ik zou dan voor route 1 gaan om de grote steden te kunnen afwisselen met een stukje binnenland. Al heb ik ook natuur gezien dat ik zéker niet wil missen, maar dan moet ik even opzoeken waar dat ook alweer is 😉

 3. Linda | travellersoftheworld zegt:

  China is zo mooi! Ik zou die route door Yunnan nog wel eens willen doen, net zoals de zijderoute. Lijkt me heel bijzonder. Wij gingen zelf in 3,5 week niet naar Shanghai, maar richting Yangshuo, nog steeds een van mijn favoriete plekken van Azië, zo mooi daar!

  • Yvonne zegt:

   Yangshuo is ook mooi. Helaas hadden wij in die omgeving niet zulk fijn weer. Erg nat en grijs. Maar kan me voorstellen dat het bij beter weer echt super is daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *